FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně cestovních náhrad. …

Dobrý den, mám dotaz ohledně cestovních náhrad. Zaměstnanec firmy byl na zahraniční pracovní cestě v Kuvajtu cca 3 dny. S sebou dostal zálohu na výdaje v dolarech. Ubytování bylo hrazeno partnerskou firmou, stravování si měl zajistit sám. Vezl si zásoby z domu. Z poskytnuté zálohy nic neutratil. Stravné na které má nárok požaduje vyplatit v Kč. Je toto možné? Vycházím z toho, že v zákoně o cestovních náhradách je uvedeno, že v případě, že utratí více než na co má nárok, může rozdíl vrátit v Kč. Mohu tedy zaměstnanci, která má nárok na stravné ve výši 127,50 USD vyplatit tuto částku přepočtenou aktuálním kurzem ČNB?? A ještě bych ráda věděla, jak postupovat v případě, že zaměstnanec byl na služební cestě 8.5 hodin. Zaokrouhluje se tato doba a jak?? Nebo se počítá jen 8 hodin??

Pokud si jako fyzická osoba pronajmu od jiné…

Pokud si jako fyzická osoba pronajmu od jiné fyzické osoby automobil pro účely podnikání jaké mohu uplatňovat náklady spojené s užíváním tohoto vozidla? Kdo platí silniční daň? Mohu si vozidlo pronajmout za symbolickou cenu?

Jsem plátcem DPH,poskytuji pouze ubytovací služby…

Jsem plátcem DPH,poskytuji pouze ubytovací služby v rozsahu ubytovací kapacity 25 lůžek,restaurační činnost s denním obratem do 2 000,- Kč,roční obrat celkem 750 000,- Kč i s ubytováním. Chtěl bych zrušit DPH. Jak mám napsat žádost o zrušení plátce DPH jestli je to přípustné? S pozdravem

Dobrý den, jsem jediným jednatelem společnosti (s…

Dobrý den, jsem jediným jednatelem společnosti (s.r.o.) Jakým způsobem mohu ukončit činnost této společnosti, stačí ukončit činnost jednotlivých živností na živnostenském úřadu? Děkuji a s pozdravem

Dobrý den,podala jsem si společné zdanění manželů…

Dobrý den,podala jsem si společné zdanění manželů.Jsem na mateřské dovolené.Až nyní jsem si uvědomila,že jsem vyplňovala i daňové přiznání pro svého zaměstnavatele u kterého jsem bla dříve zaměstnaná.Je možné podat obojí daňové přiznání?Nebo jak to teď mám řešit?

Dobrý den,podala jsem společné zdanění manželů…

Dobrý den,podala jsem společné zdanění manželů.Jsem na mateřské dovolené.Vlednu 2005 mi ze zaměstnání kde jsem předtím pracovala proplatili dovolenou 2496,-Kč. Měla jsem toto uvést ve svých příjmech a co dělat, když jsem to tam neuvedla?

Dobrý den , prosím o radu. Prodávám pozemek,…

Dobrý den , prosím o radu. Prodávám pozemek, prodej do 2 let od nabytí, daním dle § 10, mohu uplatnit jako výdaj také daň z převodu. Děkuji.

Dobrý den,minulý rok jsem nepodávaľ DP za rok…

Dobrý den,minulý rok jsem nepodávaľ DP za rok 2004,jelikož příjem byl pod 30.000,-Kč za rok. Je to "průšvih"? Je možné podat dodatečné DP za rok 2004? 2) Je možné získat nějaký formulář žádosti o splátkách zaplacení daně? Děkuji

V roce 2005 jsem dostal pozemek (zahrada) cca…

V roce 2005 jsem dostal pozemek (zahrada) cca 300m2 a zaplatil jsem darovací daň. V roce 2006 bylo zahajeno na tomto pozemku řízení k stavebnímu povolení na rodinný dům. Musím a kdy v roce 2006 platit daň z nemovitosti (pozemku)? Děkuji za odpověď.

dobrý den prosím o radu na poslední chvíli ;o) …

dobrý den prosím o radu na poslední chvíli ;o) Podnikatel,který vede daň. evidenci měl auto na leasing,který doplatil a vozidlo odkoupil za hodnotu 122 Kč-ukončení leasingu. Po třech měsících mu bylo vozidlo odcizeno. od pojišťovny dostal náhradu cca 300tis. Kč. Jak postupovat v případě zdanění? děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, mám následující dotaz: manžel studuje…

Dobrý den, mám následující dotaz: manžel studuje a nemá žádné příjmy ze závislé činnosti, pouze příjmy z pronájmu bytu. Mohu si ve svém daňovém přiznání uplatnit odpočitatelnou položku 21.720,-Kč za manžela, když podal daňové přiznání za pronájem - výše příjmů z této činnosti je cca 79.000,-Kč, výše výdajů je cca 42.000,-Kč, tj.čistý příjem z pronájmu nepřekročil částku 38.040,-Kč za rok? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, na který řádek Přiznání k dani z…

Dobrý den, na který řádek Přiznání k dani z příjmu právnických osob (Příloha č.1 II.oddílu) patří odpisy nehmotného majetku zařazeného k 1.1.2005? Děkuji mnohokrát.

V případě, že jsou děti jako spolupracující osoby…

V případě, že jsou děti jako spolupracující osoby u OSVČ (jednoho z rodičů), je nebo není možné uplatnit na ně slevu na dani 6000,-Kč na každé nezaopatřené dítě?

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, zda jste mi…

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, zda jste mi schopni zjistit výši daně z příjmů fyz.osob na daňové přiznání podnikatele za rok 2005 když daň. základ je 161700,- nebo 131700,-. Nebo jestli nevíte, kde na internetu je možné najít tabulku pro výpočet této daně. Děkuji

Pokud OSVČ zaplatí zálohy na soc. pojištění,…

Pokud OSVČ zaplatí zálohy na soc. pojištění, patří tato položka do řádku 31. a zároveň tím snižáje základ daně?

Prosim Vas o pomoc. Jsme dve fyzicke osoby,…

Prosim Vas o pomoc. Jsme dve fyzicke osoby, mame mezi sebou uzavrenou spolecenskou smlouvu.A o vydelek se delime pul na pul. 1 - převody penez od jedne z uctu na druhou na jiny ucet( splatky bance) - dani ci nedani ( ten prevod penez)? 2 - zaloha na PC 10 000,-, pote byla vracena - daní, ci nedani? dava se do odpisu? 3 - úroky připsane mne od banky (jde o halere) - dani, ci nedani? 4 - Koupe software za 30.170,- - odepisuje se postupne? 5 - od kolika korun jsou odpisy dlouhodobeho majetku? 6 - Nevratna dotace od Uradu prace 80.000,- dani - nedaní? 7 - vklady z domaci pokladny, prvotni vlozena castka na ucet z domaci pokladny - dani - nedani? 8 - jedna ma uver od banky na podnikani 450 000,- , zapocitava se do prijmu, ktery se zdaňuje? 9 - minimalni dan? byly jsme na uradu prace - nasledoval kurs podnikani - dotace - zalozeni zivnostenskeho listu a ejhle, zjistily jsme, ze nekolik let obe podnikame, kdysi to tak bylo a neukoncily jsme ani neprerusily jsme ho. Nasledovalo dodatecne prohlaseni zpetne za nekolik let, ze jsme nepodnikaly. A ted od dubna 2005 podnikame intenzivne, musime platit minimalni daň? Dekuji moc predem za pomoc.

Prosím o sdělení,zda manželka,která podávala…

Prosím o sdělení,zda manželka,která podávala společné zdanění manželů a vyšla jí daň v dost vysoké částce/750.00-jedná se o manželku podnikatele/-musí platit čtvrtletní zálohy na daň z příjmu

dobrý den, prý si můžu snížit daň.základ …

dobrý den, prý si můžu snížit daň.základ nezaplacenými závazky z minulých let? jedná se o r.97,99,00,01,02. některé jsou zaplaceny, ale není k dispozici pokladní doklad. děkuji

Dobrý den, chtěla bych se optat, nevím si rady s…

Dobrý den, chtěla bych se optat, nevím si rady s problematikou svého přítele, Byl od ledna do května zaměstnán, pak nastoupil od 1.6.05 do nového zaměstnání a skončil v něm k 2.12.2006 a do konce r. 2005 nebyl zaměstnán, nevím, jaký formulář, či přehledy mám v tuto akutní dobu vyplnit pro sociální a zdravotní pojišťovny, prosím Vás o radu!! S přátelským pozdravem

Dobry den, mam dotaz na prijem ze zahranici. Mam…

Dobry den, mam dotaz na prijem ze zahranici. Mam za rok 2005 prijem z Danska, kde jsem zaplatil i dan 20% a mam na to potvrzeni. V Cechach jsem ve ztrate. Nasel jsem, ze mam pouzit metodu vyneti, ale dal jsem pri vyplneni tabulky bezradny. Pocita se zaplacena dan v Dansku jako vydaj ? Prijem od zamestnavatele nemam zadny. Predem dekuji za odpoved. Hrdy