FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Mohu jako podnikatel na spolupracující osobu rozdělit příjmy ve výši 0,1%, tj. 20.000Kč, a příslušné výdaje a přitom uplatnit nezdanitelnou částku 21.720Kč na manželku (spolupracující), která má příjmy nižší než 38.040Kč? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Při prodeji nemovitosti, který proběhl v roce 2005, tj. kupní smlouva 1.12.05, právní účinky vkladu 10.12.05, doručení z KÚ 03.01.06, je příjem - kupní ceny z 1.12.05 předmětem §10 v daň.přiznání za rok 2005. Uhrazená daň z převodu nemovitostí je až v roce 2006. V DP je příjem ponížen o výdej (pořiz.cenu + poplatky právní a realitní kanceláře). Je možné do těchto výdajů zahrnout i daň z převodu nemovitostí hrazenou v roce 2006? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Leasing nemovitosti: vstupní cena 4,5mil.Kč, leasing na 8let, kupní cena po ukončení leasingu je 150tis.Kč (tj.menší než zůst.cena při rovnoměr.odpisování dle §31) - je časově rozlišený leasing plně daňově uznatelný po dobu 8let? Vstupní cena po ukončení leasingu pro odpisování je 150tis.Kč. Počítá se do vstupní ceny daň z převodu nemovitostí, kterou má ve smlouvě leas.nájemce povinnost hradit a další poplatky za převod nemovitosti do vlastnictví? Děkuji za odpověď.
Nezisková organizace odměňuje trenéry, kteří nemají živnostenský list ani nejsou v pracovním poměru u neziskovky. Jakou formu odměny zvolit...dohodu o provedení práce nebo vedlejší prac.poměr? Neziskovka většinou nemá peněz nazbyt. Poraďte, děkuji.
Věc:daň z příjmu fyzických osob dle §8: chtěl bych investovat prostřednictvím investiční společnosti do indexových certifikátů v Německu. a) je to investování v zahraničí , když se to provádí v Eurech prostřednictvím firmy české ? b)co uvedu do formuláře daní z příjmu v případě, že - investuji např. 10 000 Euro - a budu platit poplatky z každého nákupu 1% a z každého prodeje rovněž 1 % (celkově poplatky budou činit např. 3 000 Euro ročně- budu odečítat pro vyplnění daňového přiznání z konečné výše zůstatku (zůstatek na účtu při nevybírání zidsku bude např 14 000 Euro) nákup a poplatky ? Děkuji
V březnu jsem podala daňové přiznání, kde mi vyšlo, že mi bude stát vracet peníze (mám přeplatek). Zajímá mne, zda je daná nějaké konkrétní doba, do kdy mi peníze budou uhrazeny. Myslím to, že když já případný doplatek musím uhradit do 31. 3., tak zda stát má také stanovenou lhůtu. děkuji
Dobrý den,prosím o radu:FO má od 1.1.2006 povinnost vést účetnictví,do 31.12.2005 vedla daňovou evidenci.Prosím o radu,jak(na jaké účty) zaúčtovat: 1.daň z příjmu FO za r.2005,která se musí nyní zaplatit 2.nedoplatky na SP a ZP FO za r.2005,které se rovněž musí nyní uhradit 3.vrácený přeplatek silniční daně za r.2005,který byl připsán na účet letos 4.jak účtovat zaplacené zálohy na daň z příjmu,SP a ZP FO a zálohy na silniční daň a jak je pak všechny vyúčtovávat na konci roku do nákladů? Moc prosím o předkontace. Předem děkuji za pomoc!!
Ještě mám jeden dotaz týkající se pronájmu. Pronajali jsme jedné firmě parkovací místo. Máme sepsanou smlouvu na jeden rok odměna činí 10.000,- Kč ročně. Nyní nám zaplatili zálohu ve výši 5.000,- Jaká daň z přidané hodnoty se na takový pronájem počítá a jak tento pronájem správně zaúčtovat. Mnohokrát děkuji.
Dobrý den, prosím o upřesnění § 64 Přeplatky a úrok daně z příjmu. Dne 22. 2. 2006 jsem řádně podala přiznání k dani z příjmu PO, současně s daňovým přiznáním jsem podala i žádost o vrácení přeplatku na dani. U správce daně nemám žádné nedoplatky na dani a tudíž jsem si myslela, že je správce daně povinen mi vrátit přeplatek daně do třiceti dnů od doručení žádosti (viz § 64, odst.4). Na místně příslušném FÚ mi bylo řečeno, že třicetidenní lhůta začíná běžet až od 31. 3. 06. Toto jsem se nikde nedočetla. Jaká je tedy pravda?
Dobrý den, prosím o odpověď na 3 dotazy: 1. Je právnická osoba podnikající v oboru autodopravy. Nyní se naskytla možnost jezdit i na Slovensko. Je možné si nárokovat vrácení DPH zaplacené na Slovensku v rámci PHM? 2. Tato PO obdržela fakturu za dopravné od tuzemského dopravce a dále tuto službu přefakturovává do Španělska, jak postupovat s DPH. Na vstupu DPH odečte a zaplatí dopravci, ale nevím co dál na výstupu. 3. Podává starobní důchodce-herečka Přehled o příjmech a výdajích na SSZ? Děkuji za odpovědi a cením si velmi Vašich znalostí.
Dobrý den , pane doktore . Mám dotaz - jsem na rodičovské dovolené , mám ŽL na adm. práce , občas si přividělávám . Slyšela jsem že pokud si vydělám do určité částky , nemusí se platit daně .Nevím však jestli je to pravda a jaká je to částka . Děkuji za odpověď Ivana
Dobrý den, vedu DE a jsem plátce DPH. Mám autoservis.Chci si koupit pozemek od Městs. úřadu, na kterém stavět nebudu, pouze na něm budou stát auta. Musel jsem si ho však nechat zaměřit a toto zaměření uhradit. Prosím o radu: 1)Musím o částku za zaměření zvýšit hodnotu pozemku. 2) Mohu si z tohoto zaměření uplatnit nárok na odpočet DPH. 3)Chci si též půjčit na koupi tohoto pozemku, úroky budu uplatňovat do daň. uzn. výdajů, je to tak správné? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý večer pane doktore, prosím o radu, zda si mohu za 1.Q 2006 uplatnit odpočet DPH z faktur došlých, které mají DZP 12/2005. Vedu daňovou evidenci, takže do nákladů nám to jde v lednu po zaplacení. Pokud si nelze uplatnit odpočet DPH, mohu celou část dát do nákladů nebo částka připadající na DPH jde mimo výdaje ovlivňující základ daně? Děkuji
Ráda bych se zeptala : za rok 2005 jsem dělala daně procentem, 50% ze všech vydaných faktur za r.05+ SP a ZP. Za rok 2004 jsem vedla DE a k 31.12.04 jsem mela 2 nezaplacené pohledavky a 1 nezaplacený závazek a tudíž jsem podala dodatečné daň. priznání za r.2004, kde jsem dodanila pohledávky a uplatnila závazek. Jak to ale bude dále, když za rok 2006 budu chtít vést DE a v r. 2005 k 31.12.05 jsem měla zaplacené pohledávky, ale některé závazky vydané v r.05 jsem zaplatila až v r. 2006 ? Budou v r.2006 nedaňové? Děkuji
Dobrý den, Mám babičku, v květnu tohoto roku dovrší 2 roky odkoupení bytu od města. Chce byt přepsat na mne - svou vnučku, darovací smlouvou. Co všechno musím udělat, zařídit a kolik mne to bude stát peněz??? Je mi jasné, že musíme zajít k notáři, kde napíše darovací smlouvu s tím, že babička bude semnou bydlet - tudíž bude věcné břemeno na dožití. Potom nějak sehnat odhad na ten byt, kde to udělám, jak to seženu a kolik to stojí? a potom co dále??? Kam jít, co dělat!! Děkuji za odpověď a s přáním hezkého dne P.S: nebo je jiná cesta - levnější???
Dobrý den.V lednu 2006 jsme založili s.r.o.V únoru 2006 nám přišla faktura za právní služby, které byly provedeny v prosinci 2005 (smlouvy apod.).Jak mám tuto fakturu zaúčtovat,když účtovat jsme začali až v lednu 2006?Jaký účet použít, když se jedná o náklady r.2005,související se vznikem společnosti?Děkuji
Jsme bytovým družstvem po privatizaci. Dům včetne pozemku máme jiz ve svém vlastnictví - včetne zápisu v katastru nemovitosti.Jediným zdrojem příjmu je nájemné členu BD.Nájemne je tvořeno z poplatků za služby,poplatků za správu a provoz domu,pojistného, daně a fondu oprav. Do ročního vyúčtování nákladů jsou také započítávány odpisy z budovy. Podle našeho názoru by částka odpovídajícím ročním odpisům také měla být zdrojem na financování oprav. V případě že ano ,prosím o sdělení jak tento postup provést v účetnictví - v oblasti příjmové / pojem oprávky- amortizace /. Děkuji za kladné vyřízení.
dobrý den. prosim o nasledujici informaci. jak je nutno třídit drobný hmotný majetek v zavislosti od jeho pořizovaci ceny a jak je nutno provádět jeho inventarizaci.dekuji.
Dobrý den. Moje učetní co mi dělá daně vážně onemocněla a nestihl jsem podat včas daňové přiznání. Myslím tím termín 31.3.2006. Je možné podat daňové přiznání nejpozděj do týdne? Děkuji.
Kontrola FÚ. Finanční úřad nám při kontrole napadl dobu tvorby rezervy na opravu budovy. Rozpočet na opravy byl 600 tis. Kč. Rezervu jsme tvořili 2001-200 tis./2002-200 tis./2003-200 tis. a v roce 2004 byla rezervy rozpuštěna do výnosů +600 tis.. Při kontrole jsme tvorbu rezervy doložili rozpočtem nákladů na opravu z roku 2001. Finanční úřad nám však doměřil daň z důvodu, že jsme opravu plánovali na rok 2005 a tudíž jsme měli tvořit ne 3 roky, ale 4 roky x 150 tis.Kč. Jak jsme dodatečně zjistili, FÚ opřel tento názor o lísteček s ručně psanými poznámkami účetní, která zde měla pomocný přehled, v kterých letech a a jaké částky rezerv se za posledních ca. 6 let tvořilo. Tento lístek nebyl účetním dokladem, je bez datumu, chybí i podpis. Na okraji byla poznámka účetní "rezerva budovy, v roce 2005 oprava, jinak povinnost v roce 2006 rozpustit. Zde došlo k přepisu, poznámka měla znít v r.2004 oprava jinak v r.2005 rozpustit. Účtováno však bylo podle zákona (jak je výše pospáno). Nyní nevíme, jak se můžeme u FÚ bránit, který nám na toto vysvětlení odpověděl, že neshledal nové skutečnosti a daň za 3 roky doměřil (vyhodil z nákladů každý rok 50 tis.). Naše vysvětlení podporuje i fakt, že rezerva byla v roce 2004 rozpuštěna, nemohli jsme tedy plánovat zahájení opravy na rok 2005. Jaký důkaz můžeme FÚ v tomto případě předložit?? Co můžeme dělat??