FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobrý den, ráda bych se informovala, jak je to s dani z prijmu pri prodeji bytu, ktery vlastnim od roku 2009. Od tohoto roku v nem take bydlim, ale trvale bydliste jsem si do nej prevedla az v roce 2012. Da se pripadne prokazat i jinak, ze v byte jiz ctvrtym rokem bydlim, abych byla od dane osvobozena? Dekuji!

vyplnění přiznání

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu, zda mám nějak v daňovém přiznání za rok 2012 vyznačovat evidenci na Úřadu Práce. Do konce května jsem byla OSVČ a potom až do konce roku pobírala podporu z ÚP a nevím si rady, jak to vyznačit v daňovém přiznání. Také nevím, zda v přehladu pro zdr. poj. a soc. správu mám vyplňovat novou výši zálohy pro rok 2013, když od února t.r. jsem v řádném star. důchodu. Děkuji za radu a zdavím. Hanka

danění akcií

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně danění akcií. Manžel dostal při nástupu do práce od zaměstnavatele připsaný určitý počet akcií - nejprve byly všechny "vázané", pak vždy po určité době je jich část uvolněna k obchodování (nevím, jaká je správná terminologie - ze začátku nemohl manžel s akciemi dělat nic, teď by vždy část z nich mohl prodat, pokud by chtěl). Zaměstnavatel tyto akcie nijak nedaní . Měly by se uvádět do daňového přiznání, i když je manžel neprodal a neměl z nich žádný zisk? Děkuji.

padělaná bankovka

Dobrý den,chtěl bych zeptat, když jsem dostal 2000Kč bankovku z roku 1996 na které nejsou vidět ochranné prvky jako zapuštěná vlákna v papíru, asi 2cm proužek s hodnotou bankovky a na místo symbolu CR je na ni CS,jestli se nejedná o padělek? (Ostatní ochranné prvky jsou v pořádku)

odpisy majetku

Dobrý den, mám dotaz z oblastí odpisů majetku. Daňová evidence - je možné uplatnit daňově pouze část ročního odpisu? Vím, že odpisování lze přerušit. Stanovili jsme zrychlený odpis u stroje a ve třetím roce by nám vyhovovalo uplatnit cca jen polovinu zrychleného odpisu. Neuplatněná část by v dalším roce navýšila zůstatkovou cenu a odpis ve čtvrtém roce by se vypočítal z této zůstatkové ceny. Účetní software mi "povolil" takto odpisy spočítat, ale nevím, zda je to daňově možné. Děkuji, Kincová.

příjmy rozhodčího

Dobrý den, zajímalo by mě, jak bych měl danit příjem plynoucí z výkonu rozhodčího fotbalových utkání. Tuto činnost provozuji pod hlavičkou FAČR, která mě deleguje k jednotlivým utkáním. Nemám IČO, pouze registrační číslo v rámci FAČR. Jedná se o příjem kolem 50-70 tis. ročně. Děkuji za odpověď. Kaaj

sleva na manželku

Dobrý den, může na mě manžel uplatnit odpočet na manželku, když jsem na rodičovské dovolené a pobírám pouze dávky za "rodičovskou"? Tato suma totiž překračuje povolený limit 68 tis. Kč. Děkuji.

výše daně

Dobrý den,od ledna 2012 do 2. července 2012 jsem byla hlášena na prac.úřadě.Od července pracuji a chtěla jsem se zeptat jestli mě budou vráceny daně.Děkuji

podnikající důchodce

Dobrý den! Od nového roku jsem ukončil OSVČ z důvodu odchodu do starobního důchodu. Ovšem záhy jsem zjistil, že mi finance chybí. Chci se tedy vrátit zpět, jako OSVČ. Kolik si můžu jako důchodce vydělat, abych nemusel platit daně, sociální dávky a zdravotní pojištění a jaké by byly platby na sociální dávky a zdravotní pojištění, kdybych si vydělal kolem 50 000 měsíčně. Děkuji za odpověď! F. Zbytek

odčitatelné položky

Daňové přiznání FO - odpočitatelné položky Je možné uplatnit slevy na dani i pro produkty vedené v jiném členském státe EU (např. Slovensko)? Za jakých podmínek? Jedná se o soukromé životné pojištění úroky z úvěru stavebního spoření Děkuji

místní příslušnost

Dobry den, cely rok 2012 jsem pracovala ve Svycarsku, kde mam i pronajaty byt. Zamestnavatel mi mesicne odecital dal. Kdyz jsem ve Svycarsku chtela podat danove priznani, rekli mi, ze ho nemam podavat tam, ale v Cechach, protoze v Cechach mam trvale bydliste a manzela. V Cechach na fin urade mi rekli, ze dan priznani nemam podavat v Cechach, protoze jsem nemela zadny cesky prijem. A ze jim staci, ze muj svycarsky prijem je mesicne daneny ve Svycarsku. Jak je to spravne? Kde mam podavat dan priznani? Dekuji.

úroky z úvěru

Dobrý den, vlastním RD pořízený na hypotéku, do 29. 6. 2012 jsem v něm měla trvalé bydliště a za rok 2011, kdy jsem byla po celý rok zaměstnancem, si uplatnila slevu z daňového základu o úroky z hypotéky. Od července 2012 dům pronajímám, ale trv. bydliště mám jinde. Jak mám správně vyplnit DP? Můžu si poměrnou část úroků z hypotéky uplatnit jako slevu z daň základu (tzn. do června 2012), pak uvést příjmy z pronájmu ve výši 60 tis za 6 měs. a náklady představující část úroků z hypotéky po dobu pronájmu plus nutné opravy? Nebo jaký je správný postup v mém případě? Moc děkuji za Vaši odpověď, B.

vyplnění přiznání

Dobrý den, od 1 ledna do 4 dubna jsem byla nezaměstnaná. Na uřadě jsem vedena nebyla a podporu nepobírala, co mám do danového přiznání uvést? děkuji

účtování služby

Dobrý den, prosím o informaci jak se účtuje vydaná faktura za informace na obecním úřadě, když je to pro OÚ nezdaněný zisk děkuji

příležitostný příjem

Dobrý den,dcera je zaměstnána jako zaměstnanec, příležitostně si přivydělá zpěvem v kapele. Za rok 2012 si takto příležitostně vydělala částku 21 400,- Kč. 1) musí se tato částka zdanit, když je to příležitostná činnost ? 2) v případě, že ano, lze odečíst od této částky nějaký paušál ? 3) v případě, že se tato částka musí zdanit, může si odečíst prokazatelné výdaje ? Jako zpěvačka si koupila boty, šaty, látku na šaty a ty si nechala ušít u paní v důchodu a té zaplatila - (zda stačí nějaké čestné prohlášení od té paní).

dodanění ŽP

Dobrý den, v roce 2012 jsem ukončila životní pojištění s tím, že odkupné bylo vyplaceno na jinou stávající smluvu životního pojištění. Ani v dopise potrvzujícím výpověď pojistného s výplatou odkupného ani v dopise oznamujícím výplatu odkupného a zánik pojištění jsem nebyla ze strany pojišťovny upozorněna na povinnost dodanit uplatněné daňové úlevy ze zaniklého pojištění. Musím tyto částky dodaňovat, pokud odkupné bylo převedeno jako mimořádné pojistné na jinou smlouvu životního pojištění? Částka odkupného je stále na mimořádném účtu uložena, nebyla mi fyzicky vyplacena. Děkuji za odpověď.

přerušení činnosti

dobrý den. s.r.o. přerušila v roce 2012 svoji ekonomickou činnost. 1. Jsme povinni podat nulové přiznání k dani z příjmů právnických osob? 2. Musím přiložit výkazy: rozvahu a výkaz zisku a ztrát, a přílohu k ÚZ? 3. Mám nějak odúčtovat otevřené položky společnosti? Mám zůstatky na účtech 211, 311, 381, 321,411,421,428,429. Nebo můžu ponechat v těch částkách tak dlouho, než třeba obnoví společnost svoji činnost?

sleva na dítě

Dobrý den, prosím o radu. Syn se narodil 29.4.2012 - za kolik měsíců můžu na něj uplatňovat slevu daně z příjmu? (počítá se i duben?) Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Radmila Hadaščoková

nemocenská

dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně daní, vypisuji formulář pro daně za rok 2012, do dubna jsem pracovala, od počátku května do konce roku jsem byla na neschopence, potřebuji nějaký papír z ČSSZ, že jsem byla na neschopence? a zdali se to tam také vyplňuje nebo tam má být pouze příjem do dubna do kdy jsem vydělávala, děkuji

úroky z dluhopisů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda si může firmá dát do nákladů úroky z dluhopisů,ikdyž jsou nevyplacené. tyto úroky jsou nedaňové,ale mohu si tím snížit zisk,pokud jsou nevyplacené? Děkuji