FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore. Můj šéf má 2 firmy. Podniká jako fyzická osoba a následně založil ještě s.r.o.. Jako fyzická osoba si vzal na leasing stroje, které ještě v době splácení pronajal firmě s.r.o. /firma s.r.o. postupně přebírá veškerou výrobu/ To vše bylo ještě před změnou DPH, tj. před 30.4.2004. Fyzická osoba tedy firmě s.r.o. vyfakturovávala pronájem strojů s 22% DPH. Nyní však leasing skončil, ale pronájem pokračuje. S jakou DPH se bude dále fakturovat? Odpisy uplatňuje fyzická osoba.
Zaměstnanci bylo provedeno mzdovou účetní daňové vyrovnání. Až poté zjistil, že by mohl uplatnit společné zdanění manželů. Má možnost to ještě udělat???? nebo ne??
Dobrý den pane doktore, prosím,můžete mi poradit?Jsem živnostník, provádím zámečnické práce ze železa i nerezu pro soukromé subjekty(rodinné domy), potravinářské firmy(kovové konstrukce,výrobky z nerezu,apod.),a jiné. Od l.4.2006 jsem plátce DPH. Jakou daňovou sazbu (5 nebo 19%)mám uplatňovat ve vydaných fakturách?Mockrát děkuji
Dobrý den.Vracím se k Vaší dřívější odpovědi ohledně zřizovacích nákladů, které musím časově rozlišit na 2 roky.Musím tak učinit i přesto, že částka zřizovacích nákladů činí 24.500Kč?Nedosahuje tak hranici 60.000Kč pro odpisování nehmotného majetku dle ZDP.
Vedu DE,používám jednotný kurz po celý rok 2006. Při zaplacení dálničních poplatků v SRN platební kartou mi banka strhla z BÚ poplatky již přepočtené v Kč. Mohu dát do nákladů tyto stržené výdaje v Kč nebo je musím přepočítat jednotným kurzem.
Vážený pane JUDr. Jsem plátce DPH a vystavuji neplátci DPH fakturu za nájem ve výši 13.000,- Kč. Je jasné, že DPH neodvádím. Měsíční tržby vč.13.000,- Kč dělají asi 100.000,- Kč. Můj dotaz zní: musím krátit v přiznání DPH odpočet? Jestli ANO, prosím v kterých řádcích na přiznání se mi krácení objeví. Díky moc za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se pozeptat, OSVČ samostatně podnikající, která chce založit sdružení. Má nějaké vlastní zásoby a chce je do tohoto sdružení vložit? Jak to provede (ocenění) a podle jakého zákona.Děkuji
Dobrý den, pane doktore. Prosím o sdělení, zda již vydalo ministerstvo financí novelu zákona o placení záloh na daň z příjmu pro osoby, které nemají žádný zdanitelný příjem a příjem v minulém roce jim vznikl v souvislosti s uplatněním společného zdanění manželů (a samozřejmě uplatněná částka přesahuje částku zakládající povinnost z placení záloh na daň z příjmu). Pokud ne, jak to bude řešeno? Děkuji.
Dobrý den, strojírenská firma dodává jiné strojírenské firmě měděný drát na cívce(což je vratný obal a tudíž uplatňuje osvobození od DPH). Prosím, v kterém § zákona o DPH najdu toto osvobození od DPH? Mnohokrát děkuji za odpověď.
podnikatel podniká ve vlastním malém bytě v nájemním vztahu k městu a má tam sídlo firmy. Může uplatnit SIPO jako úč.doklad? Jakou část si může uplatnit z celkové měsíční zálohy na teplo, elektřinu, vodu,atd.?
Dobrý den, Moje sestra začala podnikat jako pojišťovací agent u ČP 8. prosince 2005, příjem za prosinec 9.000,-. Víme, že do 15.000,- se nemusí daň z příjmu FO platit. Musí přesto na FÚ dodat nějaký formulář či potvrzení? Jestliže ano, jaké bude penále za prodlení (byli jsme delší dobu mimo republiku) a jak to bude s potvrzením o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu a sociálku? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den.Uz od Vás vím, že budu platit daň z příjmu za prodej nemovitosti,ale jeste mam jeden dotaz.Nemovitostí je zahrada,kterou vlastníme déle než 5 let, ale na zahradě jsme postavili zahradní domek, který se kolaudoval v roce 2002.Můžete mi tedy sdělit z čeho budu platit daň z příjmu, když budu prodávat vše najednou.(jedna kupní smlouva),popřípadě jak vypočítám tuto daň.Předem moc děkuji.
Manžel uzavřel leasingovou smlouvu na osobní soukromý automobil. V tech. průkazu je uveden jako držitel vozidla.1/.V rámci bezpodílového vlastnictví mohu vozidlo používat k podnikání? 2/.Mohu si účtovat jako daňový náklad 3,80 na km. a průměrnou cenu benzinu na ujeté km? 3/.A jaké doklady musím doložit kromě knihy jízd?
Dobrý den, měla jsem dotaz, kolik se platí daň při nákupu pozemků za účelem výstavby řadových bytových domů. Mám na mysli DPH. zda se řadí do 5% nebo je v 19%. Jsme firma, která chceme koupit pozemky za účelem výstavby a následného prodeje. a jsme plátci DPH. děkuji moc
Dobrý den, ˇmám příjmy z pronájmu a daň. přiznání dávám podle paragrafu 9. Platím si zdrav. a soc. pojištění. Kam tyto položky patří, do výdajů odečitatelných od základu daně nebo neodečitatelných. Platím si je převodem z účtu.který využívám pro příjmy a výdaje z pronájmu. Díky
Dobrý den, vlastníkem nemovitosti (nového bytu + podílu části pozemku) jsem se stala v průběhu března (zapsáno na KN), je nutno podat dodatečné daňové přiznání k dani z nemovitosti? Děkuji.
Hezký den. V lednu roku 2005 jsme od města koupili byt do osobního vlastnictví. V bytě jsme již 5 let bydleli. Teď po roce jej prodáváme. Část získaných peněz použijeme na koupi nového bytu, část na splácení dluhů. Zbytek ceny nového bytu platíme hypotečním úvěrem. Otázka: Musíme plati jinou daň naž daň z převodu nemovitosti ?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká smlouva pro OSVČ se studenty nebo důchodci, která se nemusí danit,tzn.jednou ročně pro mě student sežene kontakty,nebo roznese reklamy apod.,já mu vyplatím hotově 15000,-. Nemáme spolu sjednanou dohodu. Jedná se mi o nějaký příležitostný příjem.Musím mít sepsanou např. smlouvu o dílo? Do 15000 je to pro zhotovitele osvobozený příjem,ale já si tento doklad chci dát do nákladů,musím vždy danit srážkou?Moc děkuji za radu.
Dobrý den, potřebuji pro účely SP OSVČ rozdělit činnost na hlavní a vedlejší. Přičemž došlo k souběhu několika činností. Podnikání 1-12 mesíc, zaměstnání 1-6 měsíc, poté nemocenská a od 20.8. mateřská. Je mateřská dovolená důvodem pro označení samostatné výdělečné činností jaké vedlejší a jak se případně dokládá? Vzhledem k tomu, že zaměstnání netrvalo celý rok nebylo dosaženo částky 86.220,- lze počítat i s její poměrnou částí, která by za 6 měsíců činila 43.110,- a této již dosaženo bylo? Děkuji.
Vážený pane doktore, naše rodina po úmrtí otce zdědila podíl v akciové společnosti. Po 3 letech nám byl nabídnut odkup našich akcií , respektive našeho podílu. Chtěl bych se informovat jak se tato částka za prodej daní? Déle bych se chtěl informovat , zda-li se částka vypočítává ze základního jmění společnosti, jak nám byla zdůvodněna její výše. Popř., jak se určuje hodnota společnosti při prodání podílu ??? Děkuji a přeji Krásný den