FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám prosbu. Podnikal jsem od 5/06 do 12/06 jako OSVČ a dělal jsem montážní práce v německu pro německou firmu. Německá firma mi strhávala 15% z každé faktury a tyto odesílala na FÚ v německu. Většinu mích nákladů tvoří cestovní náhrady za pronájem vozidla které není v majetku firmy. Jak mám zaúčtovat v daňovém přiznání a jak se dostat k této již odvedené dani v německu. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Osobní auto v majetku firmy, havarovalo, oprava vyfakturována s DPH, DPH jsem si odečetla, opravu zaúčtovala do nákladů. Od pojišťovny přišla úhrada o 5.000 Kč nižší, za spoluúčast. Úhradu jsem zaúčtovala do výnosů. Je spoluúčast 5.000 Kč daňově uznatelná? Děkuji.
Dobrý den, již jednou jsem svůj dotaz odesilal, ale asi byl omylem opomenout: Dobrý den, pane doktore, potřebovala bych poradit, když 2 společnici s.r.o. se rozhodli že k 10.4.06 prodají firmu jiné osobě za určitou částku, musím dělat mezitímní nebo mimořádnou účetní závěrku vč.DAP a příloh na FÚ k 10.4.06 nebo stačí pouze interní závěrka oproti podpisu nového vlastníka? Děkuji.
Pane doktore měla bych dotaz. Obecně prospěšná společnost, je plátcem DPH a od 1.1.06 má projekt ,na který koncem dubna dostane od státu příspěvek. V tuto chvíli náklady financují ze svých prostředků. Jde mi o to jak uplatnit v 1.Q.06 DPH na vstupu z plnění na které spol. dostane příspěvek, ale až v dalším Q. Můj názor je ten, že v 1.Q. si DPH na vstupu uplatní v plné výši a v dalším Q. se dá do osvobozených uskutečněných plnění příspěvek, vypočítá se zálohový koeficient dle par.76 zákona o DPH, kterým se bude DPH na vstupu krátit a na konci roku se provede vypořádání. Nejsem si ale úplně jistá jestli toto řešení je správné. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. Pane doktore, mám opět problém. Podnikatel FO, vede DE, plátce DPH. Začal podnikat 6/05 a to v oboru nákup zboží za účelem dalšího prodeje. Prodejna je v nájmu, ale vybavení, zásoby a stav pokladny byl vyfakturován a uhrazen. Jedná se mi, ale o to, že na faktuře bylo uvedeno 250000 (už bez DPH) za vybavení prodejny knihkupectví v počtu 1 ks. V kupní smlouvě bylo k této částce pouze uvedeno v závorce (regály, police, pulty, lednice, mikrovlnka, kuchyňka, PC, ale k ničemu nebyly přiřazeny počty a částky). Chtěla jsem tuto částku odepisovat formou odpisů, ale to se podnikateli nelíbí, drobný majetek je zastaralý atd. Takže jsem vše musela rozepsat jako drobný majetek u kterého mi nahlásil počet ks a přibléžné ceny, abychom se dostali na částku bez DPH 250000. Podle mne to není správné. Nyní si podnikatel zařizuje další prodejnu a zase má fakturu na vybavení polic, regálů, pultů atd., kde ale má vše rozepsané. Třeba regály 9 ks 26000,-, police 10 ks 20000,- atd., a celková částka bez DPH činí 75000. Opět chce podnikatel, abych tento majetek neodepisovala, ale rovnou dala vše do spotřeby jako drobný hmotný majetek, protože jednotlivý majetek nepřesahuje částku 40000,-Kč. Vím, že to také tak může být, ale když je to celkové vybavení prodejny do 3 místností radši bych to odpisovala. Prosím o radu. Moc děkuji MJ
Dobrý den, zajímalo by mě pokud si spořím ročně 18000,- na penzijním připojištění - vím, že 12000,- si mohu odečíst s daní. A pokud si spořím 12000,- ročně v soukromém životním pojištění smím si taky odečíst oněch 12000,- z daní - je možné využít oba odpočty, tedy 24000,- z daní nebo 12000,§¨- je maximum.Děkuji za odpověď
dobrý den,mám dotaz jsem zaměstnanec ve firmě a daně za mě podává zaměstnavatel.Nyní si hledám vedlejší zaměstnání s příjmem asi 5000kč hrubého,též jako zaměstnanec.Co mě bude čekat.Budu si muset dělat daně sám?Děkuji
posílal jsem Vám dotaz,pokud nebude bezplatný tak ho prosím nevyřizujte.děkuji
Dobry den, chtela bych se dozvedet, jake konkretni danove vyhody a nevyhody ma akciova spolecnost (konkretne akciova spolecnost bez verejne nabidky akcii). Tyto informace nemohu nikde na internetu nalezt. Dekuji za odpoved.
Dobry den, rada bych se zeptala jak se "zbavit" funkce vedouci organizacni slozky. Muj pritel je vedoucim org. slozky slovenske firmy, ktera jiz dale na uzemi CR nepodnika, ale zanechala tady danove podluznosti a vsechni veritele se obraceji na meho pritele. Slovenska firma tady prerusila veskerou cinnost a neni na ne zadny kontakt. Dekuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li z důvodu nepodání přiznání k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti může správce daně udělit pokutu za nesplnění zákonné povinnosti za předpokladu, že poplatník daně podá daňové přiznání opožděně (cca s dvouletým zpožděním) a výsledná daňová povinnost je přeplatek na dani? Poplatník stát v podstatě "neokradl", ale nesplnil povinnost podat přiznání ve lhůtě.
Dobrý den, mám problém týkající se dědictví po mém otci. V dědickém řízení jsem zdědila osobní automobil, který chci prodat. Vztahuje se na tento prodej ustanovení daně z příjmu o prodeji os. auta, kdy je povinnost tento příjem zdanit, neboť není splněna podmínka vlastnictví vozu min. 1 rok od jeho nabytí? Pokud je povinnost příjem zdanit, bere se lhůta 1 rok od datumu úmrtí zesnulé osoby nebo od data rozhodnutí soudu o dědickém řízení? Odčítá se od prodejní ceny částka odhadní ceny vozu, která je uvedena v dědickém řízení, nebo se platí daň z celkové prodejní ceny vozu?
Dobry den, provozuji zivnostentskou cinnost na vyrobu a prodej vina, sve vino taky rozvazim. Slysela jsem o povinnosti registrovanych pokladen, proto by me zajimalo, zda-li se to na me bude take vztahovat. Nedovedu si to totiz celkem jasne predstavit, muzu si samozrejme nachystat paragony doma, ale co kdyz nekdo bude chtit vice nebo mene vina nez si objednal? Nebo si mam snad pokladnu vozit v aute? Dekuji za odpoved, preji hezky den
Dobrý den,koupily jsem si vůz ,který je zahrnut v majetku FO.Protože vozidlo stálo do 40000,- kč neodepisujeme ho tedy.Nyní nja něm byla způsobena škoda,kterou jsme odstranily svépomocí a pojišťovna zaplatila částku rozpočtem.Je tato částka daňový příjem a jak ji zaúčtovat z pohledu DPH,jsme plátci.??Děkuji
Od neteře obdržím částku 200.000,- Kč (je vyplacením „určitého“ podílu z nemovitosti). Vztahuje se na těchto 200.000,- Kč darovací daň a je výpočet ve druhé skupině takovýto?:200.000,- mínus 60.000,- rovná se 140.000,- a 3% z této částky 4.200,- Kč? Děkuji za odpověď
Dobrý den, začínáme podnikat a chceme se vést sami účetnictví.Koupíme notebook a vyhradíme doma jednu místnost jako kancelář.Je možné si vybavení(stůl,židle,kanelářsky nábytek ,monitor)dát do nákladů a odečíst DPH??.Děkuji za odpověď
Dobrý deň,som študentka vysokej školy v Prahe,mám v Čr trvalý pobyt a chcela by som si založit živnost reklamná činnost a marketing,chcem sa spýtať či ako študentka musím platiť sociálne a zdravotné pravidelne za každý mesiac?A kolko to činí?A tiež aká velká je daň pre študentov pri živnostenskom podnikaní?Za odpoveď vopred ďakujem Iva
Přemýšlím o prodeji a vývozu zboží přes internet a zajímají mne daňové a celní podmínky prodeje do 1)USA a 2)EU a 3)do nečlenských států. Jak záleží na celkové hodnotě zásilky a na který uřad je možno se obrátit
Při vystavení faktury odvádí se DPH i z haléřového vyrovnání /plusového nebo mínusového/?Setkávám se s tím, že někdo uvede haléřové vyrovnání na konci faktury,aniž by je započítal do základu DPH.
Dobrý den, podnikám jako OSVČ a mám jednoho zaměstnance. Jsem plátce DPH. Na obědy chodíme do místní restaurace a ta nám vystavuje měsíčně faktury (také plátce DPH). Mohu si uplatnit jako odpočet celou částku DPH? Moje obědy jsou předpokládám nedaňovým výdajem?Děkuji za odpověď.