FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o odpověď na tento dotaz: Naše firma působí v areálu spolu s menšími firmami. Protože kamiony, vozící suroviny a hotové výrobky rušily klid v přilehlých obcích, dohodla se naše firma s krajem na společném financování nové cesty, kraj si však (kvůli státní dotaci) vymínil, že majitelem cesty bude on. Ve smlouvě s krajem jsme se zavázali, že budeme na své náklady cestu deset let udržovat a opravovat. Tyto náklady rozpočítáváme mezi firmy v areálu a považujeme je za daňové do výše přijaté úhrady, nicméně část nákladů připadá naší firmě. Lze tyto naše zbylé náklady uznat jako daňové? Můžete odpověď podložit paragrafy zákona o daních z příjmů?
Před třemi lety jsem koupil byt, ve kterém jsem sice celou dobu bydlel, ale nepřihlásil jsem se v něm k trvalému bydlišti, teď jsem ho prodal a použil na koupi nového RD a přestěhoval se tam. Musím zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti.
Prosím o informaci jestli má český podnikatel přijímající odměnu za zprostředkování služeb v EU nějaké povinnosti při přijínání plateb v eurech např. povolení MF a pod. Kurzové rozdíly musí vyúčtovat měsíčně nebo na na konci zúčtovacího období? Děkuji
Dobrý podvečer pane doktore, měl bych na Vás dotaz ohledně zákl.náhr. (amortizace) osob. vozidla. Zakoupil jsem si automobil na finanční leasing, leasingové splátky neuplaňuji v DE. (leasing budu splácet až do roku 2007). Aubomobil používán pro soukromé tak podnik. účely. Mohu si uplatnit zákl.náhr. pro rok 2006 3,80 Kč na 1 km, nebo jenom náhr. za PHM. Děkuji za odpověď.
Vedu DE,jsem plátce DPH. Pro přepočet cizí měny používám po celý rok jednotný kurz. Fakturuji v eurech pro českou firmu s vyčíslením DPH v eurech.Mohu při přepočtu na CZK použít rovněž jednotný kurz? 2. Nákladní automobil zařazený v obchodním majetku/při pořízení byl uplatněn odpočet DPH/ se mi po havárii nevyplatí opravovat. Není jěště zcela odepsán a je neprodejný. Jakým způsobem ho mohu vyřadit z evidence mohu si zůstatkovou hodnotu uplatnit jako daňový náklad? Musím odvést DPH a pokud ano z jaké částky? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych vést daňovou evidenci, co vše je k tomu potřeba, jaké jsou podmínky, požadavky. Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se správně daňově odepíše majetek, který je daňově odepisován podle časového měsíčního plánu 36 měsíců (odpis za měsíc pak vyjde 27 778,-) a je u něj provedeno technické zhodnocení 50 000,.. Např. majetek byl zařazen 01.02.2005, vstupní cena je 1 000 000,-, technické zhodnocení provedené 20.4.2006. A jde mi o to, zda se má v roce 2006 počítat každý měsíc s odpisem 1 050 000/36=29 167,- nebo se pro leden až březen má počítat s odisem 27 778,-. Podotýkám ječtě jednou, že se jedná o daňové odpisy. Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, Od rodičů mé ženy kupujeme 1/3 rodiného domu za 1 000 000 Kč a 2/3 nám bude darováno. Odhadní cena domu je 3 000 000 Kč. Dům je ve vlastnictví současných vlastníků 50 let. Zajímá mě jaké daně a v jaké výši se budou platit z prodávané 1/3 domu a jak to bude s darovací daní. Je pravda, že manželka (dcera vlastníků) patří do skupiny 1% daně a já jako její manžel do 2% daně? Bude rozdíl ve výši darovací daně v případě, že budou darovány 2/3 do našeho SJM oproti daru 1/3 pro manželku a 1/3 pro mě? Děkuji za odpověď.
Pane doktore.Pracuji v Nemecku s pracovnim povolenim od 01.09.2006 do 031.08.2007.Muj dotaz zni,kde mam podávat daňové priznání za rok 2006,kdyz jsem do srpna pracovala v Čechach.Kde za rok 2007,pokud budu pracovat v Nemecku celý rok 2007,nebo druhou čast roku 2007 v Čechach?Kde by se dali získat informace o dětskych přídavcích pro deti lidí zaměstnaných v Německu,jejichž rodina i děti žijí v Čechách?Myslíme si,že nám náš šéf nepodal pravdivé informace a potřebovali bychom je ověřit z věrohodného zdroje.Děkuji
Dobrý den, mám příjmy z podnikání a i ze zaměstnání a uplatnil jsem si dar, který jsem věnoval fyzické osobě těžce postižené na pokrytí nákladů na ošetřovatelku. Nyní mi bylo sděleno jedním účetním, že si toto nemohu uplatnit, jak to tedy je doopravdy?
Stanovení sazby DPH u stavebních prací. Stavební zakázka se skládá z následujících částí: 1. Odstranění starého RD (demolice) - samostatné rozhodnutí stavebního úřadu 2. Výstavba nového RD - samostatné stavební povolení vystavené stavebním úřadem Smlouva o dílo bude obsahovat obě části. Stavební činnost bude probíhat na jedné parcele (starý RD bude zbourán a nový RD se postaví na tomtéž místě). Nový RD bude mít větší půdorysnou výměru než starý RD. Otázka: Jaká bude sazba DPH při stavebních pracech, které souvisí s odstraněním starého RD. Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jako podnikatel-student musím povinně mít zřízen podnikatelský účet u banky, či stačí můj běžný účet.Pokud ano, dle jakého právního předpisu? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH u automobilu, který byl koupen hotově. Je-li to v kategorii N1, DPH se může uplatnit jednorázově, nebo po dobu 4 let jako odpisy? Děkuji za odpověď.
Jakou částku mám odvést jako daň z prodeje rodinného domku, příp. daň z příjmu, když daň z převodu je zaplacena právní kanceláří a já jsem inkasovala 370.000,- ? Jsem zaměstnaná.
DOBRÝ DEN, MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÉ OSOBY: ZAMĚSTNACEC, KTERÝ JEŠTĚ PODNIKÁ JAKO FYZICKÁ OSOBA VLASTNÍ NEMOVOTOST, KTERÁ NENÍ ZAHRNUTÁ V MAJETKU FIRMY. CHCE JI PRODAT,VLASTNÍ JI 2 ROKY. ZAPLATÍ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ, DAŇ Z PŘÍJMU, ALE JAK TO BUDE SE ZÁKLADEM PRO VÝPOČET SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ? POČÍTÁ SE PŘÍJEM Z PRODEJE TÉTO NEMOVITOSTI DO ZÁKLADU SOC. A ZDRAV.POJIŠTĚNÍ? MOC VÁM DĚKUJI
Dobrý den, jak a z čeho přesně vypočítám obrat pro účely DPH? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat u v.o.s. osobní výběr společníka, předpokládám, že se daní jako FO a výběr se účtuje na účet 491, ale nikde jsem se nedočetla. Děkuji.
Vyplatí se nám manželům společné zdanění,když momentalně čekáme dítě,manželka už je doma a bude pobírat plný plat (zaměstnanec-nemocenská)do porodu (červen) a potom až přibližně do poloviny prosince také . Je to považováno také jako příjem (zdanitelný) ?.Máme téměř shodný výdělek.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na následující otázku. Po 12 ti letech jsem se vrátil do ČR a vše je pro mne nové. Rád bych nakupoval materiál(Benátský štuk) z Anglie a ten pak distribuoval dál velkoobchodům,maloobchodům a koncovým uživatelům. Jak to bude s daní? Budu muset platit při nákupu i anglickou DPH? Budu velkoobchodům,maloobchodům a koncovým uživatelům učtovat 5% nebo 19%? a na závěr co se týče prepravy z Británie do Čech, mohu jednoduše naložit materiál na transit a dovézt do Čech aniž bych něco musel deklarovat na hranicích? Děkuji Vám.
OSVČ,vedu DE.Jsem plátcem DPH.Jakým způsobem mohu vyřadit z obchodního majetku nákladní automobil,který po havárii se nevyplatí opravovat. Nákl.automobil jěště není zcela odepsán,při jeho nákupu byl uplatněn odpočet DPH na vstupu.Mohu zůstatkovou cenu dát do nákladů? 2.Náklady v cizí měně přepočítávám po celý rok jednotným kurzem. Fakturuji i v cizí měně,mám devizový účet,na který mi chodí platby v euru.Mohu je při zaúčtování rovněž přepočítat na CZK jednotným kurzem? Jakým kurzem mám při vystavení faktury v cizí měně přepočítat DPH.