FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, dostal jsem fakturu od mobilního operátora, datum zdaň.plnění bylo v prosinci 2005, splatnost v lednu 2006, fakturu jsem zapomněl v prosinci zaúčtovat, je možné jí vložit do daňové evidence v lednu.Děkuji
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Manžel by rád začal podnikat, konkrétně by mělo jít o dovoz aut z Německa a prodej na území ČR. Ráda bych znala odpovědi na následující otázky: 1. Bylo by lepší nechat si vystavit živnostenský list na nákup za účelem dalšího prodeje nebo na maloobchod motorových vozidel? Je to jedno? 2. Lze "podnikat" při zaměstnání? Tzn. že manžel bude zaměstnaný a přitom bude podnikat? Jak je to potom s platbou sociálního a zdravotního pojištění? 3. Musí vést účetnictví? 4. V případě, že ano, lze, aby mu účetnictví vedla známá, která je jako účetní zaměstnaná u firmy, ale nemá na vedení účetnictví živnostenský list? 5. Jak je to s vykazováním výdajů a příjmů? Moc Vám děkuji za radu.
obrý den pane doktore. Jsem pojišťovací poradce a vedu DE. Nejsem plátce DPH. Můj dotaz zní. Pokud bych se dobrovolně přihlásila za platce DPH mohla bych uplatňovat vrácení DPH na vstupu (PHM, kancelářské potřeby atd), pokud nemám žádná uskutečněná zdanitelná plnění na výstupu? Moje účetní mi tvrdí, že ano. Děkuji za odpověď.
1.1.2005 jsem začal podnikat . pronajal jsem si penzion a loňský rok jsem měl pouze výdaje, opravy nemovitosti a pořízení nového zařízení. V letošním roce chci již otevřít. V 5.měsíci 06 se chci přihlásit jako plátce DPH, můžu si zažádat o zpětné vrácení DPH za loňský rok?
dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda od 1.1.2007 je povinné vést jenom podvojné účetnictví? Daňová evidence končí? Nebo kdo povede daňovou evidenci, bude ovlivněno celkovými příjmy a výdaji? Předem děkuji za vyřízení a s pozdravem
Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. V roce 1993 jsem neuhradila za 1 měsíc pojistné. VZP provedla kontrolu až v roce 2006 a dlužnou částku doměřila včetně penále, které za ta léta pořádně narostlo. V zákoně 592/1992Sb jsem našla v §16, že právo předepsat dlužné penále se promlčuje za 5 let ode dne splatnosti a v §19 že co se týká promlčení penále postupuje se stejně jako u pojistného. Proto by mne zajímalo jestli VZP má právo mi po 13 letech předepsat pojistné a penále. Podle toho co čtu se mi zdá, že né, ale nevím jestli čtu a vykládám si zákon správně. Prosím poraďte. Děkuji a přeji hezké svátky.
Dobrý den. Jsem jednatelem vlastní společnosti a chtěla bych jí jako společník poskytnout finanční půjčku na dobu určitou. Chtěla bych se zeptat, za jakých podmínek je to možné, jakou formou a s jakým minimálním procentem úroku to lze realizovat? Řeší uvedenou problematiku nějaký legislativní předpis (zákon, vyhláška)? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jak je to při koupi pozemku pro podnikání. Odepisuje se nebo se dává do nákladů celý? Děkuj za odpověď
Jaké účetnictví musí vést Společenství vlastníků bytů.Prosím uvést i čísla zákonů. Děkuji
Dobry den. Pred asi pul rokem jsem zdedil po sestre druzstevni byt (nikdy jsem v nem nebydlel), ktery jsem nasledne prodal. V dedictvi byla jeho hodnota stanovena na 500 000 Kc, z cehoz jsem take zaplatil dedickou dan. Byt jsem prodal za 750 000 Kc. Z jake castky mam nyni zaplatit dan z prijmu? Chapu to spravne, ze ze 250 000 Kc, protoze z 500 000 Kc jsem jiz zaplatil dedickou dan a slo by tak o dvoji zdaneni? Dekuji za odpoved.
Prosím o odpověď. Problematika finančního leasingu. Při variantě účtování do nákladů-první splátka rozpočítaná na dobu leas. +splátky určené smlouvou. Zůstatková cena po zaplacení celého leas. bývá 10%. Jak to je s odpisy po změně majitele? V zákoně to je jen pro variantu nákladů př. období ? Nerozumím tomu moc. Děkuji za ochotu.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit. Žádala jsem o přerušení živnosti k 31.12.2005 a proto jsem také v DPFO 2005 zdanila i nezaplacené pohledávky (vedu daňovou evidenci). Ale bohužel až teď jsem zjistila, že živnost byla přerušena až k 17.1.2006. Jak si mám počínat? Měla bych tudíž ZD pro rok 2005 o pohledávky nezaplacené do 31.12.2005 snížit a zdanit až v roce 2006, nebo je to jedno a mohu to ponechat v DPFO 2005? A zřejmě budu muset podat za rok 2006 DPFO za §7 i když už jsem žádnou činnost nevykázala, že? Děkuji a přeji hezké velikonoční svátky.
Dobry den!S manželem hodláme prodat náš dům a získané peníze investovat do koupi pozemku a stavby dalšího domu.Mam informaci ,že jestliže v určitém časovém horizontu peníze získané prodejem nemovitosti investuji do dalšího bydlení ,tak nemusím platit daň z příjmu fyzických osob.Je tato informace pravdivá?Děkuji
Dobrý den, chtěla bych vést několika firmám daňovou evidenci, jaké jsou požadavky ze strany živnostenského úřadu? Pravděpodobně by to bylo jako vedlejší činnost. Děkuji
Dobrý den Můj syn během studia ve Finsku vyhrál studentskou architektonickou soutěž, která byla oceněna částkou 1400 EUR. Organizátor soutěže se ho ptá, zda chce danit ve Fïnsku nebo v ČR. Syn je OSVČ, momentálně má na 2 roky přerušenu živnost (z důvodu studia v zahraničí, dosud neobnovil). Je mu již 26 let a stále studuje denní studium. Jaké je nejlepší řešení? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Vzniklo nám ve firmě s.r.o. k 31.12.2005 manko.(vykradení).Je to ve vyšetřování u policie.Jak budeme účtovat?Jak zboží vyndám paírově ze skladu?Mnohokrát děkuji Jarka
Dobrý den, jsem OSVČ. Chtěl bych poskytnout dar spolku občanskému sdružení (zal. dle zák. 83/90 Sb.), které se zabývá historií železnice, tj. shromažduje historická železniční vozidla, opravuje je a prezentuje při různých akcích, propaguje železnici v regionu atp. Mohu si takový dar odečíst vůbec z daňového základu (dikce zákona je rozsáhlá, ale odpověď jsem v ní nenašel) a když ano, jak mám postupovat. Protože mi to přijde jako otázka, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce, když si mohu odečíst jen z daňového základu, ten zjistím až po uplynutí účetního období a to již dar poskytnout nemohu, protože za ten rok je již doúčtováno. Obč. sdružení pak dar zdaňuje ? Děkuji P.R.
Dobrý den! Jsme občanské sdružení majitelů zahrad. Musíme založit podvojné účetnictví. V našem majetku je oplocení areálu a vodovodní řád. Odhadce, který má dělat odhad majetku vznesl dotaz zda to má být odhad podle vyhlášky nebo tržní. Jaký typ odhadu majetku si máme nechat udělat pro založení podvojného účetnictví? Děkuji
Jsem drobný prodejce. Kamenný obchod. Prosím o radu jaké parametry musí mít registrační pokladna a jaký postup pro její zavedení musím provést. Děkuji za laskavou odpověď
Jsem OSVČ, končím leasing auta.Do účetnictví odepisuji hodnotu auta a pohonné hmoty Ihned pořídím auto nové v hodnotě cca 800.000 Kč. Rozhoduji se nyní mezi leasingem a koupí na splátky u společností ŠKOFIN. Auto bude opět v majetku firmy. Jaký je mezi oběma způsoby nákupu rozdíl v účtování odpisů a co je pro mě výhodnější, krom skutečnosti, že auto bude ihned v majetku firmy, ne leasingové společnosti, což mě láká. Odpis auta a náklady na pohonné hmoty jsou mým největším firemním nákladem. Děkuji za odpověď.