FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu.Jakým způsobem se vede účetnictví…

Prosím o radu.Jakým způsobem se vede účetnictví ve sdružení podnikatelů dle obč.zákoníku.Popřípadě nějaký odkaz kde je jasné jak se mám postupovat z hlediska účetnictví.Děkuji

Jaké bude procento DPH u zhotovení pergoly nad…

Jaké bude procento DPH u zhotovení pergoly nad terasou rodinného domku-pevně spojená se zdí RD. Je nakoupené révové víno s umístěnou vinětou firmy v případě výdeje daňově uznatelný výdaj.

dobrý den. Vedu daňovou evidenci právnické osobě,…

dobrý den. Vedu daňovou evidenci právnické osobě, která patří do sdružení spolků. Slyšela jsem, že od 1.1.2007 bude pro tyto osoby povinné vést podvojné účetnictví. Je to pravda? Děkuji

Přeji Vám dobrý den ! Chtěl bych Vás poprosit o…

Přeji Vám dobrý den ! Chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení následujícího dotazu : Zpracoval jsem Přehled pro OSSZ za rok 2005 své dceři, která celý rok 2005 pobírala rodičovský příspěvek na 2 děti a přitom si jako OSVČ vydělala ( P-V ) cca 112 000,- Kč. V roce 2005 nebyla povinna platit zálohy. V přehledu jsem uvedl že je OSVČ vedlejší ( rodič. příspěvek ) a vyšla povinnost doplatit pojistné za rok 2005 - cca 15 000,- a stanoveny zálohy na 2006 cca 1390,-Kč/ měs. Při odevzdávání přehledu na OSSZ sdělila pracovnice dceři, že kdyby měla rozdíl P-V za 2005 menší než 100 000,- měla by úlevy v placení záloh. Nemohu přijít na to z jakého titulu by ty úlevy měla, podle mne je hranice P-V pro OSVČ vedlejší 42 922,-. Děkuji Vám za Vaši ochotu a námahu ! Srdečně zdravím.

Dobrý den pane doktore. Chci se jenom ujistit.…

Dobrý den pane doktore. Chci se jenom ujistit. Podnikatel FO vede DE plátce DPH. Má již druhou provozovnu na knihkupectví a zaplatil 15000,- jako jistinu (zřejmě na nájem), která mu bude v případě ukončení nájmu vrácena, nebo v případě neuhrazení jednoho nájmu tímto vzata a nic se mu vracet nebude. Tuto jistinu v DE zaúčtovávám jako nedaňový výdaj. V případě vrácení jistiny to bude nedaňový příjem. Dělám to správně. Moc díky Marie

Dobrý den, vlastním pozemky v SJM, na které…

Dobrý den, vlastním pozemky v SJM, na které bylo vydáno ÚR a postupne je žádáno u vydání SP na výstavbu RD. Pozemky nejsou v obchodním majetku. Jsem OSVČ v spolupráci s manželkou. V roce 2003 jsem na jednom pozemku postavil a posléze prodal RD. V roce 2005 jsem zahájil výstavbu už v pořadí třetího RD a mám zájemce o koupi tohoto RD. Na tento RD bylo vydáno stav.povolení pro manžele/SJM a dům stavěla odborná stavební firma na základě smlouvy o dílo. Dům bude kolaudován na nás, jako manželé/SJM, není v obchodním majetku mé firmy jako OSVČ. Jsem plátce DPH. O výdajích/příjmech na výstavbu těchto RD se účtuje v mém účetnictví, vlastním potřebné živn,listy na real.činnost jako OSVČ. Mám při prodeji tohoto dokončeného a zkolaudovaného domu na nás jako manželé/SJM účtovat při prodeji 5 procent DPH jako součást celkové kupní ceny? Pozemky jsou bez DPH a prodávají se po 5-letém období od koupě a změny účelu využití těchto pozemků. Prosím o odpověď, a děkuji předem

Jde o společné zdanění manželů. Já jsem…

Jde o společné zdanění manželů. Já jsem zaměstnanec, manželka je podnikající (IČ). Já mám ze zaměstnání podstatně vyší příjmy než ona z podnikání. Společné zdanění by se nám tedy vyplatilo. Jenže tím společným zdaněním se mně zálohy daně z příjmu nezmenší (odvádí je zaměstnavatel podle platu) a manželce se naopak zálohy podstatně zvýší. Dá se nějak zabránit tomu, aby manželka platila vysoké zálohy daně z příjmu, když ve skutečnosti má příjmy podstatně menší než odpovídá jejímu "umělému" základu daně ze společného zdanění manželů?

Dobrý den, prosím o radu: podnikatel FO, vede…

Dobrý den, prosím o radu: podnikatel FO, vede daňovou evidenci a má vloženu do podnikání nemovitost cca 10 let. Živnost má na stavební práce, ne na pronájem a nyní by chtěl nemovitost začít pronajímat s příjmy dle § 9. Stačí vyřadit do osobního vlastnictví a přestat odepisovat, nebo se musí nějak kalkulovat se zůstatkovou cenou?

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Fyzická…

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Fyzická osoba v obchodním majetku eviduje osobní vozidlo a pravidelně ročně provádí odpisy tohoto vozidla.Vozidlo pořízeno 06/2004.Březen 2006 měl být 3. rokem odpisování, bylo vozidlo prodáno. Je zůstatková cena (ještě celá neodepsaná částka) os.vozidla výdajem pro letošní rok a případně dle jakého § ZDP. Děkuji za odpověď.

Slovenská firma-plátce DPH mi vyfakturovala…

Slovenská firma-plátce DPH mi vyfakturovala převoz mého havarovaného vozidla ze Slovenska do ČR bez DPH. Jsem plátcem DPH. Jakým způsobem mám zaúčtovat fakturu v podvojném účetnictví, jedná se mi hlavně o DPH, mám odvést DPH na vstupu a na výstupu, nebo zaúčtovat pouze zaklad bez DPH? Děkuji.

Dobrý den, jsem zaměstnancem a podal jsem DAP za…

Dobrý den, jsem zaměstnancem a podal jsem DAP za rok 2006, kde jsem neuplatnil odpočitatelnou položku úroky ze stav. spoření, protože mě ho stav. spořitelna neposlala do 31.3., můžu podat dodatečné DAP a do kdy?

Jsem OSVČ a chtěl bych v daňovém přiznání přejít…

Jsem OSVČ a chtěl bych v daňovém přiznání přejít na paušální výdaje. Mám však jednu nezaplacenou pohledávku, která se táhne asi 10 let. Zaplacena mi nikdy nebude, neboť podnik již neexistuje. Co s tím?

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu, zda mohu…

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu, zda mohu uplatnit každý měsíc odpočet DPH na zálohové platby placené plynárenské společnosti. Rozpis plateb na další období přišel bez vyúčtování DPH, ale na konečném vyúčtování (daňovém dokladu byla záloha vyúčtována - odečtena - s DPH. Děkuji

Dobrý den, společník v s.r.o. by chtěl začít…

Dobrý den, společník v s.r.o. by chtěl začít využívat firemní automobil i pro soukromé účely. Plat je 500,- Kč, tak k tomu musím přidanit 1% vstupní ceny automobilu... (daň je ale pak vyšší než mzda). Nešlo by to dělat ještě nějakým způsobem než přidaněním? Děkuji za odpověď

Dobrý den, zřídil jsem si k podnikatelskému účtu…

Dobrý den, zřídil jsem si k podnikatelskému účtu (daňová evidence) u eBanky inteligentní revolvingový vklad. Na výpise z banky vidím pohyby směrem na IRTV jako výdej, při pohybu obráceném, jako příjem. Jak si tyto operace zaúčtuji? Přidám si v účetním programu "další účet" (byť jde stále o stejný) a na /zněj budu převádět s předkontací "převod průběžné položky"? Druhý dotaz se týká úroků z TV - jsou zdaněny srážkovou daní. Do deníku je tedy zapíšu jako příjmy neovlivňující základ daně, abych je nedanil dvakrát. Je to tak správně? Děkuji moc za rady

Dobry den, na Vasich strankach jsem nasel odpoved…

Dobry den, na Vasich strankach jsem nasel odpoved, ze osazeni pozemku zeleni firmou (zalozeni travnich ploch) je technicke zhodnoceni tohoto pozemku. Rad bych se zeptal, na zaklade jakeho zakona/paragrafu ... tomu tak je. Dekuji za odpoved.

Dobrý den. Zajímalo by mě,zda musí syn jako…

Dobrý den. Zajímalo by mě,zda musí syn jako student VŠ platit minimální daň,zdravotní a sociální pojištění.Podnikal by na základě ŽL v oboru webdesign. V případě, že by pracoval bez ŽL, jakou maximální částku si může za rok vydělat? V případě, že existuje ještě jiná forma provozovvání této činnosti, poraďte,prosím. Děkuji.

Dobry den, firma stavi novou halu, z toho duvodu…

Dobry den, firma stavi novou halu, z toho duvodu investovala do novych rozvodu (plyn, voda apod.). Muze byt tento vydaj posuzovan jako porizovaci cena budovy nebo snad zhodnoceni pozemku? dekuji za odpoved

Dobrý den, potřebuji poradit do seminární práce…

Dobrý den, potřebuji poradit do seminární práce do školy kolik můžem mít firma zabývající se zpracováním účetnictví řádově náklady a výnosy (předpoklad). Doufám, že mi poradíte. Děkuji

Prosím o vysvětlení pojmu a způsobu výpočtu…

Prosím o vysvětlení pojmu a způsobu výpočtu zrychleného účetního odpisu v závislosti na čase. Výpočty daňových odpisů a rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy je mi jasný.