FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vedu DE.Jsem plátce DPH.Pro přepočet valutových…

Vedu DE.Jsem plátce DPH.Pro přepočet valutových výdajů používám jednotný kurz. Mohu tento jednotný kurz použít i při vystavení faktury v EURECH? 2. Nákladní automobil po havárii se nevyplatí opravovat,není jěště zcela odepsán.Jakým způsobem ho vyřadit z obchodního majetku?Mohu si do výdajů uplatnit zůstatkovou neodepsanou hodnotu nákl.auta a z jaké částky musím odvést DPH? Děkuji.

Dobrý den, manžel chce začít podnikat v oboru…

Dobrý den, manžel chce začít podnikat v oboru opravy motor.vozidel.Bude pracovat sám.Nevíme,zda je lepší aby byl plátcem DPH nebo ne.Podle čeho to máme posoudit/podle příjmů nebo podle toho komu bude více provádět opravy(plátci DPH)? Děkuji

Jaké je prosím % paušálních výdajů u činnosti…

Jaké je prosím % paušálních výdajů u činnosti speciální ochranná deratizace, dezinsekce a dezinfekce. Na tuto činnost mám živnostenský list. Děkuji.

Pěkný den, podléhá poskytnutá dotace na…

Pěkný den, podléhá poskytnutá dotace na pěstování plodin na orné půdě a poskytnutá jednotná platba na plochu dani z příjmu? Děkuji.

Dobrý den, zajištujeme letenky pro svoje…

Dobrý den, zajištujeme letenky pro svoje klienty. Letenky nepodléhají DPH. Pokud ovšem vyfakturujeme více, protože předem neznáme přesně jejich hodnotu - je tato fakturace také osovobozene od DPH nebo musíme zdanit. např. nákup 10 800,- prodej 11 400,- podléha tedy prodej DPH? Děkuji moc JŠ

Mám dotaz jek dlouho se musejít skladovat doklady…

Mám dotaz jek dlouho se musejít skladovat doklady když vedu jednoduché učetnictví.

Dne 18. 4. jste mi odpovídal na dotaz ohledně…

Dne 18. 4. jste mi odpovídal na dotaz ohledně nezaplacené faktury, táhnoucí se asi 10 let a zániku podniku. Nyní jsem však zjistil, že podnik stále existuje. Chtít po něm zaplatit fakturu z roku 1995 je hloupost a soudit se s nimi nebudu. Nevymahatelnost tudíž nemohu doložit. Jak mám případ vyřešit, abych mohl přejít na procentní výdaje? Děkuji za odpověď!

Dobrý den. Již 15 let jsem OSVČ a letos v březnu…

Dobrý den. Již 15 let jsem OSVČ a letos v březnu jsem dosáhl věku pro starobní důchod. Budu-li ve své činnosti pokračovat, kolik si mohu vydělat, aniž by to mělo vliv na pobírání důchodu. Srdečně děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se informovat zda při…

Dobrý den, chtěla bych se informovat zda při koupí nákladního automobilu, se DPH uplatňuje z platby předem již při zaplacení, daňový doklad na zaplacenou zálohu mám. Děkuji za odpověď.

Dobry den, zajimalo by mne, zda jeste muzu…

Dobry den, zajimalo by mne, zda jeste muzu pozadat o navraceni dane za rok 2005. Jsem student a na DPP jsem od 1.4 do 30.10 odpracoval celkem 33000,-. Srazena zaloha na dan cini 1260,-. Na koho se mam obratit v pripade, ze to bude jeste mozne navratit, na zamestnavatele nebo finacni ci danovy urad. Predem dekuju za odpoved.

Zdravím Vás pane doktore a děkuji za odpovědi. …

Zdravím Vás pane doktore a děkuji za odpovědi. Nevíte, který zákon by mi něco řekl ohledně registračních pokladen? A nebo se mám obrátit přímo na FÚ? Od kdy jsou povinné? Slyšela jsem že jsou a druzí, že nemusí být. Tak já nevím. Podnikatele to moc nezajímá, protože on pokladny má a veškeré tržby jdou přes tyto pokladny, tak proč by měl vyhazovat peníze za další. Jeho pokladny jsou dostačující, protože jsou propojeny i se skladem, aby mohl každoročně provést inventarizaci, tak prý proč registrovanou. Já mu musím opatřit padné argumenty. Je to neustálý boj mezi účetní a podnikatel. Kdo mi podá prosím tyto argumenty? Díky moc Marie

Dobrý den, vedu jednoduché účetnictví…

Dobrý den, vedu jednoduché účetnictví občanskému sdružení založenému v roce 2002. Podle zákona o účetnictví §38a bych měla od 1.1.2007 začít vést podvojné účetnictví. Slyšela jsem teď názor, že občanské sdružení založené po 1.1.1996 musí vést PÚ od 1.1.2006. Pro toto tvrzení jsem v zákoně nenašla žádný podklad. Prosím jaký je Váš názor? Děkuji

Dobrý den, měl bych několik dotazů: 1. Jak…

Dobrý den, měl bych několik dotazů: 1. Jak dlouho musím uchovávat účetní doklady? 2. Do kdy může správce daně provést kontrolu? 3. Jak je možné, že FÚ uvádí mé IČ i na korespondenci, která se vůbec netýká podnikání a ke všemu několik let po zrušení podnikání? Podnikal jsem v letech 2001 až 2003 (září), kdy jsem ukončil na vlastní žádost veškerou podn. činnost, se souhlasem správce daně (FÚ). Všem jsem řádně nahlásil ukončení činnosti (FÚ, OSSZ, zdr. pojiš.). Přestěhoval jsem se do jiného okresu. FÚ příslušný dle předchozího trv. pobytu mi oznámil, že moji složku přesílá FÚ v novém bydlišti. Vzhledem k tomu, že jsem měl ukončené podnikání, nedostal jsem samozřejmě papír o registraci u FÚ v novém bydlišti. Zde jsem (v lednu 2004) také podal daňové přiznání za rok 2003 (daň. přiznání se podává FÚ dle aktuálního trv. pob.) Předpokládal jsem, že je vše OK. Dva roky nato jsem dostal od FÚ dopis (výzvu), který se vůbec netýkal podnikání (jedná se o ručení za daňového dlužníka...) a přesto zde bylo uvedené, vedle rodného čísla, také mé IČ. A i nadále, přes upozornění, že dávno nepodnikám a toto jsem řádně oznámil, IČ uvádí na veškeré korespondenci se mnou. Mám dojem, že FÚ nepostupuje správně - co mám s tím dělat? Nebo se mýlím já? Po celou dobu podnikání jsem neměl žádné zaměstnance ani spolupracovníky. Nebyl jsem plátce DPH, ani spotřebních daní. Neměl jsem bankovní účet, žádné půjčky, úvěry... Źádný majetek, automobil... Měl jsem jen příjmy za služby, vše v hotovosti, na příjmové doklady ("paragony"), pouze dvě vydané faktury, žádné přijaté. Mé výdaje byly pouze za správní poplatky, poštovné, dopravné (vlak), autobus) apod. Daňová přiznání jsem podal vždy v termínu. Daň jsem neplatil (nulová daňová povinnost, i když jsem nebyl v mínusu). Za celou dobu jsem neměl žádnou kontrolu. Jak dlouho musím uchovávat "účetnictví"? Mohu doklady zlikvidovat už nyní? Do kdy může udělat FÚ kontrolu? Děkuji za odpověď. D.A.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat z hlediska DPH (jsme plátci) v případě, kdy student spustí neodůvodněně poplach, bezpečnostní firma nám vyfakturuje výjezd 620,- Kč + 19% DPH, student dostal výjezd k úhradě ve výši 700,- Kč jako náhradu škody. Budeme z částky 700,- Kč odvádět 19% DPH? Jak správně postupovat, když požadujeme od studentů náhrady škod (např. rozbití okna, ztráty inventáře, výměny FAB při ztrátě klíče). Děkuji za odpověď.

Prosím o odpověď na následující dodaz. …

Prosím o odpověď na následující dodaz. Podnikatel neplátce DPH splácí splátky na dodávkové vozidlo. Toto vozidlo chce převzít s.r.o. plátce DPH. Jak postupovat v účtování u s.r.o.. Bude možné uplatnit odpočet DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na dotaz…

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na dotaz týkající se bankovního spojení. Obdrželi jsme fakturu v EUR, která byla zaplacená na bankovní spojení uvedené na této faktuře. Nyní se nám ozval příjemce platby s tím, že mu dlužíme částku cca 30 tis. Kč, která vznikla tím, že jsme uhradili na CZK účet a ne na účet uvedený ve smlouvě. Dle našeho názoru nastala chyba na firmě, která fakturu vystavila s CZK bankovním spojením a ne spojením dle smlouvy. Bohužel nemůžeme najít odpovídající podporu v legislativě. Děkuji za Váš čas a odpověď

Dobrý den, jsem živnostník, vedu daňovou…

Dobrý den, jsem živnostník, vedu daňovou evidenci, nejsem plátcem DPH. Zakoupil jsem software od slovenské firmy, která není v ČR plátcem DPH. Faktura byla v Kč bez DPH. Musím program ještě dodanit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měl bych jeden pro mě v tuto chvíli…

Dobrý den, měl bych jeden pro mě v tuto chvíli velmi aktuální dotaz: jsem OSVČ s poměrně nízkými příjmy- v průměru kolem 20tis. měsíčně a uvažuji o přechodu na plátcovství DPH. Podnikám ve službách, ale občas musím kupovat i nějakou techniku apod. Dá se velice stručně říci jaké jsou výhody a nevýhody plátcovství DPH (kromě složitějšího účetnictví)? Děkuji

DObré odpoledne. Pane doktore podnikatel vede DE…

DObré odpoledne. Pane doktore podnikatel vede DE a podniká nákup za účelem dalšího prodeje. Knihkupectví. Musí i on si koupit registrační pokladnu. V jedné prodejně má pokladnu přes PC a sklad bez čárového kodu a nyní si koupil pokladnu přes PC s čárovým kodem. Bude to stačit a nebo bude nucen si zakoupit do každé prodejny registrační pokladnu novou a nebo ty co má může pouze nahlásit u FÚ. Díky za odpověď. JM

Jako OSVČ mám ŽL na "Montáž, opravy, revize a…

Jako OSVČ mám ŽL na "Montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených el. zařízení". V posledních letech vykonávám pouze revize el. zařízení. Jakým procentem si mohu odečítat výdaje? Děkuji!