FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chci se zeptat zda v přehledu pro OSSZ…

Dobrý den, chci se zeptat zda v přehledu pro OSSZ při výkonu pouze vedlejší činnost znamená toto znění : "Rozhodná částka se snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc nebyla vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost" že je myšleno že je pozastavena, nebo že nebyl dosažen ten daný měsíc žádný příjem ? Velice děkuji za odpověď.

Zdravim a preji hezky den! Letos jsem podaval…

Zdravim a preji hezky den! Letos jsem podaval spolecne zdaneni manzelu a vypoctem jsem zjistil, ze nam ma stat doplacet. Do jakeho datumu je stat povinnen rozdil vyplatit? Nikde jsem to nenasel a na financnim urade se nezeptal :-( Diky za informace.

Dobrý den,chtěla bych poradit s účtováním…

Dobrý den,chtěla bych poradit s účtováním dohadných položek pasivních.Když v předcházejícím účetním období r.2005 jsem zaúčtovala dohadnou položku v částce vyšší než ve skutečnosti byla, asi o 7000Kč. Můžu ji v dalším období ledna r.2006 běžně zúčtovat opačným zápisem?Nebo ji musím zpětně opravit, když podléha inventarizaci. Je zaúčtována špatně? Jak bych měla podle Vás postupovat?Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH. Na začátku roku…

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH. Na začátku roku jsem koupila na leasing os.automobil . Auto využívám i k soukromým účelům. Lze uplatňovat odpočet DPH z leasing. splátek a poměrnou částkou i z akontace? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při zpracovávání přiznání k DPH jsem…

Dobrý den, při zpracovávání přiznání k DPH jsem zjistila, že předchozí účetní uplatňovala odpočet u faktur od subjektu, který si zrušil registraci k DPH a doslova podvodně dál vystavoval faktury s DPH.(toto jsem si zjišťovala na vyhledávači ARES). Toto jsem zjistila včera, teď prosím chci zkonzultovat postup. Je mi jasné až dostanu veškeré doklady okamžitě dodatečné přiznání. Problém je ten, že se jedná o období přes jeden rok a jedná se o částku cca 180.000,- Kč ( odhadem zatím ). Pokud podáme přiznání sami bude menší penále, ale máme možnost uplatňovat škodu na dodavateli? např testní oznámení či podobně, toto bylo z naší strany způsobeno opravdu neúmyslně, DPH on dostal zaplacené a teď ho zaplatíme opět. Hlavně tedy nechápu, že se najdou takový podnikatelé. Moc děkuji za jakokoliv radu či odkaz, kde hledat pomoc. Děkuji

Dobrý den, rodiče manželky nám prodávají byt,…

Dobrý den, rodiče manželky nám prodávají byt, který byl družetvní a který v současné době převedli do osobního vlastnictví. Musí platit daň z příjmů nebo jen daň z převodu nemovitosti ve výši 3%. Doplňuji, že trvalé bydiště v bytě mají manaželky rodiče 20 let, ale byt nám prodají ihned po převodu do osobního vlastnictví, děkuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Když jsem v roce…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Když jsem v roce 2005 v květnu dostala chatu darem od své matky a zaplatila darovací daň z daru státu a v roce 2006 v dubnu ji prodala, jaké daně jsem povinna zaplatit.Cena daru (chaty) byla nižší než cena za kterou jsem ji prodala. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Ještě k dotazu o DPH. …

Dobrý den pane doktore. Ještě k dotazu o DPH. Jedná se pouze o činnost pojišťovacího poradce (edy osvobozeného plnění) žádná jiná činnost není vykonávána. Zda je možné dobrovolně se přihlásit k DPH a uplatňovat daň na vstupu. Moc Vám děkuji za odpověď.

Vážení, jsme příspěvková organizace - škola s…

Vážení, jsme příspěvková organizace - škola s vlastní školní jídelnou. Na stravování přispíváme z FKSP částkou 8,00 Kč, z provozních prostředkůnehradíme nic (nemáme finance). Je to správně? Děkuji.

Dobrý den, do Firmy jsme koupili Kávovar za 42000…

Dobrý den, do Firmy jsme koupili Kávovar za 42000,- včetně 19% DPH. Na tuhle částku máme vystavenou fakturu.Uhradili jsme 15000,- a zbytek mame na 12 měsíčních splátek po 2250,- Fakturu jsme zařadili do závazků , t.j. uplatnili jsme celkovou částku DPH, je to tak dobře? díky za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat na stravenky. Účtujeme…

Dobrý den, chci se zeptat na stravenky. Účtujeme je následovně: nákup 213/221, spotřeba 527/213 celá hodnota stravenky a 331/648 část od zaměstnance. Poskytneme-li zaměstnanci více stravenek, než na kolik měl nárok, zaúčtujeme je jako nedaňový náklad. Výnos od zaměstnance bude také nedaňový? Nebude pak muset zaměstnanec tyto stravenky danit jako příjem? Děkuji.

Může si jednatel od své vlastní společnosti s…

Může si jednatel od své vlastní společnosti s ručením omezeným brát půjčky bezúročně?? V případě nutnosti výběru hotovosti jsme účtovali o tomto výběru jako o dotaci pokladny, čímž by se ale navyšovala pokladna. Daňový poradce doporučuje účtovat výběry z BÚ jako bezúročnou půjčku jednateli. Je to správně? Opravdu neexistují omezení, do jaké výše či na jakou maximální dobu může jednatel půjčky od SRO čerpat a navíc je to bezúročně? Děkuji za odpověď.

Dobry den, chtela bych se zeptat, na jake radky…

Dobry den, chtela bych se zeptat, na jake radky danoveho priznani k DPH se uvadi premisteni obchodniho majetku za ucelem dalsiho prodeje. Predpokladam, ze na r. 410, 510 a nejsem si jista, zda i na r. 210. Dekuji za odpoved.

Společnost SRO při založení splatila vklad…

Společnost SRO při založení splatila vklad 200´000,-- Kč. Později vložili jednatelé ze svých firem FO do SRO hmotný majetek (šicí stroje, vybavení kanceláří aj..). O hodnotu tohoto majetku byl navýšen základní kapitál společnosti zapsaný do OR na ca. 2´200´000,-- Kč. Všimli jsme si, že jen málo SRO má v OR vyšší vklad než povinných 200´000,-- Kč. Je vůbec výhodné z hlediska ručení mít takového základní jmění? Původně nám daňový poradce doporučil jmění navýšit, neboť prý firma tak dostane více možností při hledání obchodních partnerů, neboť zahraniční firmy často posuzují spolehlivost a stabilitu firmy i podle základního jmění. Obáváme se ale, jak by to bylo s ručením společnosti v případě pádu firmy?? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat kdo bude platit siln.…

Dobrý den, chci se zeptat kdo bude platit siln. daň za duben, když kupní smlouva a faktura o prodeji nákl. automobilu jsou vystaveny v dubnu /20.4.2006/, ale k přepisu na dopr. insp. dojde až 2.5.2006?

Dobrý den. Při čtení zákona 16/1993 Sb o dani…

Dobrý den. Při čtení zákona 16/1993 Sb o dani silniční jsem narazila na následující problém. V ZÁKONECH 2005 je uvedeno, pro pro vozidla kategorie N1 spnující EURO 4 platí sleva 66% a to do 31,12,2006, zatímco v ZÁKONECH 2006 je pro stejná vozidla sleva 48% platná do 31.12.2007. Jde o novelu téhož zákona, nebo tato nová sazba platí až od roku 2007? Z publikace jsem toto nedokázala vyčíst.Předem děkuji za odpověd. Hanka.

Zaměstnanec musí pro výkon svého povolání povinně…

Zaměstnanec musí pro výkon svého povolání povinně absolvovat odborné školení. Zaměstnavatel ale není ochoten cenu za toto školení zaměstnanci uhradit. Může si zaměstnanec tuto částku uplatnit jako položku snižující základ daně z příjmu? Děkuji.

Jsem OSVČ, podal jsem společné daňové přiznání…

Jsem OSVČ, podal jsem společné daňové přiznání manželů v termínu. Manželka byla celý minulý rok bez práce. Do přiznání jsem zapomněl dát jako odečitatelnou položku 21750 Kč na manželku, protože její příjmy byly nižší než 38000 Kč. Na Finančním úřadě mi tvrdí, že už to nemohu opravit. Je to pravda? Děkuji

Dobrý den pane doktore, prosím o radu při…

Dobrý den pane doktore, prosím o radu při přefakturovávání energií. Jako OSVČ, plátce DPH, (vedu daňovou evidenci) pronajímám jedné firmě s.r.o. budovu. Za to mi řádně platí nájem. Energie jsou však také hlášeny na mojí firmu, proto je budu firmě s.r.o. přefakturovávat. ČEZ mi zasílá čtvrtletní daňový doklad na zálohy. DPH já uplatním až po uhrazení faktury. Kdy je mou povinností přefakturovat energii a tuto daň přiznat? Přefakturace proběhne v přesné částce jakou jsem obdržela od ČEZu. To samé se týká i vodného a stočného. Tam neplatím zálohy ale jednou za půl roku mi zasílají vyúčtování - daňový doklad. Děkuji za odpověď. Moc mi to pomůže.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat dne 15.3.2006 jsem…

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat dne 15.3.2006 jsem podával na F.úřadě společné zdanění manželů a zajímalo by mě dokdy musí být vyplacen přeplatek daně.Děkuji