FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně přílohy č…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně přílohy č.2 k zákonu 235/2004 Sb. Je zde uveden seznam služeb podléhající snížené sazbě. Z odstavce Pohřebnictví a související služby vymizel provoz hřbitovů. V SKP 93.03.11 je však znova uveden provoz hřbitovů a krematórií. Účtuje se daň z provozu hřbitovů s 5% nebo 19 %?

Dobrý den, podléhá dani z příjmu i přijaté…

Dobrý den, podléhá dani z příjmu i přijaté výživné na nezletilého syna určené rozsudkem soudu?děkuji

Dobrý den. Chceme rekonstruovat koupelnu v…

Dobrý den. Chceme rekonstruovat koupelnu v družstevním bytě. Splnili jsme podmínky pro obdržení povolení k rekonstrukci (vyjádření statika, ŽL firmy provádějící rekonstrukci, plánky, úhrada poplatku za žádost k rekonstrukci). Povolení je připraveno, nicméně dodatečně nám bylo sděleno, že máme uhradit ještě 2500,- kč (500 kolek katastrálnímu úřadu, 2000,- družstevnímu právníkovi, za to že podklady pro katastr vypracuje) za to, že koupelna chceme o půl metru zvětšit. Byt je družstevní, a právník družstva nám tvrdí, že je nutné změnu rozměru koupelny zanést do katastru. Bez úhrady této částky nám nechtějí vydat povolení k rekonstrukci, ač je již připraveno a bylo nám ukázáno v obálce. Dotaz zní: je nutné tyto změny u družstevního bytu zanést do katastru? Jsme povinni jako členové družstva hradit 2000,- právníkovi, zaměstnanci družstva, nebo můžeme jeho práci odmítnout a připravit evetuelně podklady pro katastr sami? Není právníkovi, jako zaměstnanci družstva, tato činnost hrazena v jeho mzdě? Tato úhrada nám byla zdůvodněna tím, že někteří nájemníci mají byty v OV a družstvo na katastr kdysi vypracovalo "prohlášení vlastníka". Byt jsme pořídili a členy družstva jsme se stali před měsícem. Ještě bych podotkla, že výměra bytu se nezmění, ke změně členského spolupodílu nedojde a nová zděná příčka není nosná. Děkuji vám za odpověď k mému dotazu. Pozarková

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně postupník…

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně postupník-postupitel. FO převádí vše na jinou PO. Pohledávky jste mi osvětlil, ale jak je to se závazky FO, které právě na PO převede? Jak se zaevidují u FO v DE?FO si myslí, že se tímto převodem veškerých závazků zbaví a závazky bude mít už pouze PO. Je možný takový způsob a jak se účtuje v účetnictví u PO a jak u FO v DE? Mnohokrát děkuji za radu.

Dobrý den, mám dotaz ohledně Přehledu o příjmech…

Dobrý den, mám dotaz ohledně Přehledu o příjmech a výdajích pro ČSSZ - ř. 28 minimální vyměřovací základ. Pokud OSVČ pobírá invalidní důchod může si snížit tento základ o 4024,- za každý měsíc nebo to pro ni neplatí? Z popisu, který je uveden v pokynech jsem to moc nepochopila. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou smlouvu mám sepsat s lidmi, kteří pro mě vykonávají práci ve mzdě (např. smlouvu o dílo?). Děkuji za odpověď.

dobrý den, jestliže se rozhodne občan ČR (který…

dobrý den, jestliže se rozhodne občan ČR (který nepodniká) zakoupit nový automobil v zemi EU a tam je vyšší DPH než v ČR auto chce přihlásit v ČR. Jaký je postup, aby auto mohl přihlásit a jaká bude DPH a kde ji zaplatí. Může si požádat na FÚ o vrácení rozdílu DPH?

Vedu DE,mám v obchodním majetku nákladní…

Vedu DE,mám v obchodním majetku nákladní automobil,který jěště není zcela odepsán a již 2 roky je dočasně vyřazen z evidence/dle dokladu z bývalého Okresního úřadu/. Můj daňový poradce tvrdil,že pokud je doč.vyřazen nelze pokračovat v odepisování. Měl pravdu? 2.Při trvalém vyřazení z obch.majetku lze si do výdajů uplatnit zůstatkovou cenu?

Dobrý den. Upřesňuji včerejší dotaz na zdanění…

Dobrý den. Upřesňuji včerejší dotaz na zdanění Odstupného. Jedná se o odstupné vyplácené na základě managerské smlouvy. Smlouva obsahuje konkurenční doložku.

Dobrý den, mám dotaz ohledně sazby DPH. Pokud…

Dobrý den, mám dotaz ohledně sazby DPH. Pokud se výměňují již zabudované vodoměry u kterých uplynula doba úředního ověření za vodoměry nové tj. s úředním ověřením v bytech, uplatňí se snížená sazba podle § § 48 odst.2, ZDPH nebo se uplatní sazba základní?? Děkuji s pozdravem

Ukradený notebook. Firmu SRO navštívil zloděj a…

Ukradený notebook. Firmu SRO navštívil zloděj a za denního provozu odcizil z kanceláře notebook. Věc prošetřovala policie, nyní jsme obdželi usnesení o ODLOŽENÍ věci trestného činu krádež. Vím, že do nákladů mohu odepsat ZC notebooku v případě, pokud mám usnesení o tom, že je PACHATEL NEZNÁMÝ. Mohu však již na základě usnesení o odložení ZC do nákladů odepsat? Úhrady od pojišťovny jsme již obdrželi. Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ, plátce DPH, podnikám ve stavebnictví. …

Jsem OSVČ, plátce DPH, podnikám ve stavebnictví. Od letošního roku mám příjem ze zprostředkování úvěrů, ale tato činnost je pouze příležitostná a vedlejší. Prosím o radu, zda příjmy za tuto činnost mám vykázat v ř. 530 a zároveň v ř. 540 přiznání k DPH? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se ujistit. Firma u které…

Dobrý den, chtěla bych se ujistit. Firma u které jsme v pronájmu(vedeme DE, plátce DPH) nám přefakturovávala spotřebu plynu bez DPH , které jsme tudíž neuplatnili. Nyní jsme zjistili, že nám takto fakturovali od r.2002. V současné době podáváme dodatečné daňové přiznání za tři roky zpětně - tedy za r.2003, 2004 a 2005. Za rok 2002 již uplatnit nemůžeme. Je to správně? Děkuji mnohokrát.

Vlastním byl 2+1 v OV, jsem rozvedená a mám 2…

Vlastním byl 2+1 v OV, jsem rozvedená a mám 2 děti z prvního manželství. Žiji s přítelem, který je též rozvedený a má 1 dítě z prvního manželství, vlastní rozestavěný dům, odhadní cena je cca 1,5 mil Kč, je zde nesplacený hypotéční úvěr ve výši cca 800 tis. Kč. Rádi bychom prodali můj byt v OV a peníze použili na dostavbu domu, aniž bychom uzavřeli manželství, ale zároveň aby polovina domu byla psaná na mé jméno. Poraďte, prosím, jakým způsobem vše převést, abychom zaplatili co nejmenší daně ?

Dobrý den,prosím o radu:podnikatel/řemeslná…

Dobrý den,prosím o radu:podnikatel/řemeslná živnost/vede již 16let jednoduché účetnictví.Může ještě pro tento rok přejít na výdaje stanovené paušálem?Musí se tato změna hlásit dopředu?a kde? Může třeba příští rok zase zpátky vést účetnictví?Nevím zda se to může pro každý rok měnit.Kde bych se mohla o tom případně informovat?Děkuji moc za radu.

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla, že…

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla, že společnost, kde je "osoba (nebo osoby jednající ve shodě), která disponuje alespoň 40 % hlasovacích práv, není-li prokázáno, že jiná osoba disponuje stejným nebo vyšším množstvím hlasovacích práv" musí zpracovat zprávu o vztazích mezi ovládající a ovládanou osobou. Bohužel vůbec nevím, jak to má vypadat, co mám do zprávy uvést. (žádná ovládací smlouvy uzavřena nebyla). Děkuji za odpověď

Dobry den, 21.4.2006 jsem zahajil cinnost jako…

Dobry den, 21.4.2006 jsem zahajil cinnost jako zivnostnik a chci se zeptat, zda mohu uplatnovat vydaje na stravne pri ceste do Rakouska v pripade, ze mam sidlo v CR a pracuji asi 3 dny v tydnu pro rakouskou firmu primo v jejim sidle ve Vidni (na smlouvu o dilo). Sam mam v Rakousku pronajaty byt, protoze zde zaroven studuji. Je mozne v tomto pripade povazovat cinnost vykonavanou ve Vidni za obchodni cestu? Chtel bych si za tyto 3 dny tydne uplatnovat vydaje dle 119/1992 Sb. ve vysi vzdy 3 x 45 €.

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, kde bych…

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, kde bych našla kompletní seznam daňově neuznatelných nákladů a výnosů nad rámec daňových předpisů??Děkuji za odpověď.

Jak je to s daní v případě tzv. Odstupného?

Jak je to s daní v případě tzv. Odstupného?