FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,prosim o radu.V roce 96 jsem si zalozil zivnost,kterou jsem neprovozoval a na konci roku 96 jsem vycestoval do USA,kde jsem doposud.Opomel jsem jsem z vlastni neuvazenosti zrusit ci pozastavit cinnost jako OSVC,nevydelaval jsem v CR a tudiz ani neplatil zadne dane z prijmu,protoze jsem v CR nepodnikajel a nadale nepodnikam.Nevim jake kroky podniknout a ci budu muset financnimu uradu doplacet nejakou dan zpetne i pres to ze nejsem v CR,ale mam tam trvale bydliste.Bohuzel az ted po letech pozastavuji u zivnostenskeho uradu zivnost na zaklade plne moci ,rodinnemu prislusnikovi.Co vtakovem pripade delat?Dekuji
Domovnice dostává 7000 Kč (pracuje na živn. list) kolik bude z těchto peněz platit zdravotní, sociální pojištění a kolik daně. Sama uvádí, že jí zůstáva 3500 čistého.
Prosím o odpověď: Fyzická osoba - podnikatel ve stavebnictví provádí práce na opravách bytového domu, který je SJM podnikatele a jeho manželky. Může provedené práce vlastníkům domu, to je on a jeho manželka, fakturovat? Děkuji.
Dobrý den pane doktore. Ráda bych se zeptala, jaké náklady může můj manžel uplatnit v souvislosti s používáním osobního automobilu, který používá jako OSVČ. Automobil máme na leasing, leasingová smlouva je však psána na mě. Používáme auto jak k soukromým, tak manžel k pracovním účelům. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje poslední známá daňová povinnost přesáhla 30 000,-Kč, a to na základě společného zdanění manželů-součtů dílčích základů daně, z nichž podstatnou část tvoří příjmy manžela ze závislé činnost.Před společným zdaněním by mi povinnost placení zálohy na daň z příjmu dle §7 nevznikla. Mohu zažádat FÚ o úplné zrušení povinnosti placení záloh na tuto daň? Zdá se mi to trošku na hlavu postavené.Sice nám vznikl přeplatek na dani 21000,-Kč, ale díky záloze, kterou bych měla zaplatit je tento přeplatek o 9000,-Kč nižší. Děkuji
Dobrý den,chci se zeptat na daň z příjmu prodaného bytu.Jak je to vlastně se všemi daněmi ohledně prodávaného bytu?Co nás vlastně čeká?Předem moc děkuji.
Dobrý den! Prosímo radu. Jak mám zaúčtovat promlčený závazek firmy s.r.o. Je zápis 321/688 správný? Děkuji Petr.
dodatek k dotazu, leasing os.auta je sice splacen již před 6 lety, ale vyřazení z obchodního majetku proběhlo až v říjnu 2005. odhadní cena auta je tak 20 tis. bylo darováno , darovací daň 3 % , ale může FO darovat auto a nemít žádný příjem do 5 let od vyřazení z obchodního majetku ??
Dobrý den, měla bych dotaz z oblasti DPH. Náš dodavatel uvede na faktuře chybné DUZP, dle dodacího listu je 20.4. a na faktuře je 25.4. Musíme žádat o opravu? Nebo můžeme i tento doklad uznat jako daňový? Vše se událo v jednom měsíci. Náš názor je fakturu opravit.... Děkuji
Dobrý den, není to můj případ, ale v práci se dohadujeme, jak je to s osvobozením od daně darovací u osob I. skupiny. V § 19 je uvedeno, že od daně darovací je osvobozeno nabytí peněžních prostředků, pokud úhrnná částka všech těchto hodnot nepřevyšuje u osob I. skupiny 1 000 000 Kč. Za jaké období se to počítá ? Může například movitý příbuzný každý kalendářní rok darovat potomkovi 1 000 000 Kč, aniž by platil daň, nebo je to bez ohledu na období: jeden dárce a jeden obdarovaný za celý život maximálně milion ? A ještě, když je to dar do jednoho milionu, tedy osvobzený od daně darovací, musí se hlásit na FÚ ? Děkuji Tomáš
Dobrý den, ráda bych věděla jestli existuje nějaká možnost osvobození od daně z příjmu z prodeje pozemku, který vlastním pouze necelé čtyři roky a finance z jeho prodeje chci okamžitě použít na koupi prvního (jediného) bytu v osobním nebo družstevním vlastnictví. S pozdravem
Od října 2005 jsem zaměstnána v zahraničí, stát Katar, mám zde trvalý pobyt. Můj příjem tvoří provize, jejíž výše se různí. V Kataru je nulová dan z příjmů. Musím svuj příjem danit v ČR? Děkuji, Monika
Dobrý den, prosím o radu, pronajímám dům, který současně opravuji. Pronájímám ho společnosti s ručením omezeným. Do podkrovní kuchyně, která je nově vybudována pořizuji kuchyňskou linku, která se skládá z 10 skříněk a barového pultu. Cena celkem bude cca 80.000 + DPH. Daňový doklad zatím není vystaven. Ráda bych účtovala nákup po jednotlivých skříňkách, abych je mohla odepsat rovnou do nákladů /vedu daňovou evidenci/. Je tento postup správný nebo musím účtovat o kuchyňské lince jako celku a tedy o HIM. Děkuji.
Dobrý den, firma přispívá zaměstnancům na stravování částkou 80,- Kč na jedno hlavní jídlo za směnu formou stravenek.Každý zaměstnanec obdrží 2 ks poukázek v hodnotě Kč 50,-a 30,- na směnu,aby mohl využívat různá stravovací zařízení.Lze poskytovat dvě poukazky na 1 směnu a 1 hlavní jídlo ? Je v tomto případě daňově uznatelný náklad ve výši 55 % z celkové částky - t.j. 80,- Kč ?
dobrý den, firma si nechá v r.2005 provést certifikaci výrobku, došlá faktura je 75 tis.Certifikát je na neomezenou dobu. Jak mám zaúčtovat fa?
Prosím o radu ohledně DPH při činnosti realitní kanceláře a to z provize za zprostředkování a v případě, že od občana vykoupí byt jako zboží a následně jej prodá. Děkuji mnohokrát
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je uznatelný daňový doklad jako pracovní oblečení pro zaměstnance i teplé funkční prádlo, když pracují jako skladníci? Letošní zimu jsme jim ho nakoupili a nevíme zda můžeme tento náklad dát daňově. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, poraďte mi, prosím, jak mám v daňové evidenci zaúčtovat přeplatek na dani z příjmů fyzických osob. Na rok 2005 byly zaplaceny zálohy vyšší než byla skutečná daň a teď v dubnu FÚ peníze vrátil. Jedná se o daněný příjem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.FO má v majetku os.auto.leasing splacený už před 6 lety, v říjnu vyřazen z obch.majetku . časový test 5 let nesplněn, auto přepsáno synovi bezplatně. co s tím?? co dodanit?
Přeji hezký den. Zdědil jsem byt starý 40 let, který zatím pro bydlení nepotřebuji. Chtěl bych jej upravit tak, aby odpovídal dnešnímu standardu a pak ho pronajímal. Lze náklady na rekonstrukci pokládat za výdajovoü položku při předkládání daňového přiznání? Děkuji