FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

registrace plátce

Dobrý den, chci se zeptat, jsem neplátce dph a teď se mi naskytla demontážní a montážní práce pro českého plátce, ale práce jsou prováděny na území německa, mám povinnost se zaregistrovat k dph? Nebo mužu fakturovat nadále bez dph? Děkuji za odpověď.

příjem manželky

Dobrý den, rád bych se zeptal zdali se mateřská za období prosinec 2011 vyplacena v lednu 2012 počítá do příjmu v r. 2011 nebo v r.2012. Jsem fyzická osoba nepodnikatel a jde mi o slevu na manželku. Někde jsem se dočetl, že lze do roku 2011 počítat příjmy vyplacené až do 31.1.2012. Díky moc

výpočet daně

Dobrý den. Mám dotaz ohledně daní.Dcera v r. 2012 asi 3 měsíce pracovala , potom dostala odstupné za 3 měsíce , potom 3 měsíce prac. úřad a potom mateřská dovolená. Má nárok na vrácení daně za 3 měsíce odstupného , které bylo zdaněné?? Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den potřebuji poradit. Dělám akorát přiznání a nejsem si jistej v jedný věci. Musím do přiznání započítat i firmu ve který jsem dělal přibližě 8 dní vydělal sem si asi 3000 tisíce a pak byl ve zkušební době propuštěn? Děkuji za odpověď

daňové náklady

Dobrý den, prosím o radu u následujícího problému.Rodiče a dcera spolu vlastní objekt prodejny. Dcera v tomto objektu podniká a rodičům platí nájem za jednu ideální polovinu ve výši 108000,- za rok. Na objektu byla provedená oprava v hodnotě cca 100000,-. Celou tuto částku uhradila dcera s tím, že o polovinu t.j. 50000,- snížila platbu za nájem. 1. Může si dcera uplatnit do nákladů celou výši nájemného t.j.108000 + 50000,- za opravu? 2. Mohou rodiče, kteří tento objekt nemají vložený v OM uvést do DP §9 příjem 108000 a náklad 50000. Děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den, v r. 2012 jsem byla nezaměstnaná, podpora v nezaměstnání činila celkem 17012,- Kč, v r. 2012 jsem zdědila finanční hotovost ve výši 29922,- Kč a nemovitost (garáž) v odhadní ceně 120000- Kč. Může manžel na mne uplatnit slevu na dani? Garáž jsem neprodala, nebyl z ní tedy žádný peněžitý příjem. Děkuji za odpověď S. Kozikowská

příspěvek na II.pilíř

Dobrý den, reaguji na dotaz účtování II. pilíře na účet 527/472. Bohužel jsem minule zapomněla napsat otazník, aby bylo poznat, že se jedná o otázku. Protože si zaměstnanec platí do II. pilíře sám, přikláním se k variantě mu to účtovat přes účty 331/34x. Nevím tedy zda účtování přes 527/472 je účtování pro OSVČ, která nevede DE nebo je to stále účtování za zaměstnavatele pro zaměstnance (ale zaměstnavatel do 2. pilíře nepřispívá, tak je to pro mě trošku dezorientující). děkuji

danění dotace

Jsem pobiratelem dotace Předčasného ukončení zemědělské činnosti.Jak se tato dotace zdaňuje z hlediska zákona o dani z příjmů,dle jakého paragrafu a musím si platit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď. Sam

dlouhodobá nemoc

Dobrý den,manžel 10.1.2012 vážně onemocněl a byl 2 měsíce hospitalizován takže samostatnou výdělečnou činnost v roce 2012 vykonával pouze 6 dní s přijmem (bez výdajů)cca 12.000,-. Od 1.3.2012 mu byla vystavena pracovní neschopnost a od 1.06.2012 pobíral nemocenská dávky. Jak je to v tomto případě s povinností podat daňové přiznání. Jsou nemocenské dávky přijmem pro účely daňového přiznání? Má v případě podání DP dokládat nějaká potvrzení(pracovní neschopnost, potvrzení o výplatě nemoc. dávek,..)? v lednu 2013 byla manželovi přiznána invalidita 3.stupně.

úroky z úvěru

Zdanění příjmu z pronájmu RD Dobrý den, moc prosím o odpověď - jsem vlastníkem RD pořízeného na hypotéku. Do 29. 6. 2012 jsem v něm měla trvalé bydliště a od 1. 7. ho pronajímám. Jak mám správně vyplnit daňové přiznání? Polovinu úroků si mohu odečíst ze základu daně (tak jak jsem to dělala předchozí roky, když jsem v RD bydlela)a příjem za pronájem ponížit o druhou polovinu úroků z hypotéky a náklady spojené s udržováním RD? Moc děkuji za Vaši odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, v roce 2012 jsem pracoval v ČR 1,2 a 3. měsíc, od 4 měsíce včetně až do konce roku v Číně. Mezi ČR a Čínou existuje smlouva o zamezení dvojího zdanění, v ČR mám trvalé bydliště, v obou případech mi zaměstnavatel řádně strhával daň z příjmu, mám pouze přijmy ze závislé činnosti. Chtěl bych se zeptat: 1. Musím podat v ČR daňové přiznání? Jsem daňovým rezidentem ČR? 2. Pokud ano, je možné použít metodu vynětí, takže danitelné příjmy po vynětí budou pouze ty, které jsem měl v prvních třech měsících roku 2012? Děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Dobrý den! V roce 2012 na manžela převedl jeho tatínek pozemky. Tyto jsou pronajaté ZD. Snažím se sama vyplnit manželovo daňové přiznání z dani z příjmu FO za 2012. V ruce mám potvrzení o příjmech od zaměstnavatele a smlouvu o nájmu uzavřenou se ZD. A nyní dotaz: Zdanění příjmu z pronájmu pozemků bude podle § 9. Hlavní příjem má manžel ze zaměstnání. Když si stahuji formuláře k dani z příjmu FO, narážím také na formuláře VZP a OSSZ... To mám také vyplňovat? Anebo jen formulář k DPFO, který pak zanese manžel na FÚ a doplatí případně daň (ještě nemám spočítanou přesnou částku).

sleva na poplatníka

Dobrý den,lze uplatnit slevu na poplatníka pro dceru, která je od září na úřadu práce a na jaře bude dělat opravný didaktický test(práci nemá dělá pomaturitní studium angličtiny bez statusu studenta).Pokud ano, podáva si ho sama nebo lze uplatnit u manžela. Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, budu si daň z příjmu podávat sám a chtěl jsem se zeptat. Mám hlavní pracovní poměr a také pracuji na různých grantech. Jeden z grantů (dohoda o provedení práce) překročil 2x měsičně 5000, a to 7500 - jak mám přesně tuto částku danit? Mám ji již zdaněnou 15% a nyní je potřeba k podání daně co? Potřebuji dodat i smlouvu o provedení práce a nebo nějaký doklad od zaměstnavatele u kterého granty provádím? Děkuji za odpověď. Bonetti

příjmy

Dobrý den, pronajímám byt v OV. Ve smlouvě je uvedeno nájemné 3500 Kč, zálohy na energie 2500 Kč. Co se počítá do příjmů? 6000 Kč nebo 3500 Kč? Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, chci se zeptat, zda má syn jako OSVČ, když uplatňuje výdaje paušálem 60%, nárok, dát si do nákladů ještě stravné, když pro firmu, které v minulém roce dělal projekt na stavbu hotelů v zahraničí, a v loňském roce v zahraničí, na ostrovech Maledivy, za dohodnutou částku pracoval a tuto částku jim fakturoval. Fakturoval jim za práci v zahraničí dohodnutou částku a ze všech svých příjmů uplatňuje paušál 60%. Může si za dobu, kterou pracoval v zahraničí, dát do nákladů ještě stravné ve výši 55,-USD/den, přepočtené na Kč? V případě, že by mohl tento nárok uplatnit, kde by se tyto náklady vykazovaly v DP za rok 2012 ? Děkuji za odpověď. Moje email adresa je: runovotna@seznam.cz

II. pilíř

Dobrý den, účtování II. pilíře na 527/472 platí pro OSVČ

vyplnění přiznání

Uplatňuji slevu na děti v měsících, kdy je neměl přítel ještě "na výplatě". Daňový formulář on-line mi však částku za 6 měsíců měsíce nepřipočítává, zůstává částka 0.

příjem z pronájmu

Dobrý den, je při podání daňové přiznání pro daň z příjmu FO možný následující postup? S manželkou, která je celý rok na mateřské dovolené, pronajímáme byt. Příjem z pronájmu (42 000 Kč) uvede jako svůj jediný příjem do daňového přiznání moje žena. Daň v takovém případě bude 0 Kč. Já uplatním v rámci svého daňového přiznání slevu na manželku, protože její příjem za loňský rok nepřesáhl 68 000 Kč. Jde mi o to, zda není problém v tom, že příjem z pronájmu uvede v daňovém přiznání má žena (díky jejím jinak nulovým příjmům bude daň 0) a ne já, protože připočteno k mým dalším příjmům bych už musel z nájemného nějakou daň zaplatit.

přílohy přiznání

Dobrý den, v roce 2012 jsem byl velmi krátce OSVČ (vedlejší činnost) a na bank. účet. jsem obdržel pouze dvě provize. Mohu jako doklad o příjměch pro daňové přiznání použít 'Potvrzení o provedení transkace - duplikát' (2x, protože provize byly jen dvě) vydaný mojí bankou nebo musím použít roční výpis z bankovního účtu? Předem děkuji za odpověď.