FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážení, prosím o Váš odborný názor v případě…

Vážení, prosím o Váš odborný názor v případě pronájmu(§ 9) nebytových prostor na syna. Musí být sjednané nájemné ve stejné výši jako mezi osobami , které nejsou osobami blízkými nebo může být nulové. A stejný případ, když nebytové prostory pronajmu manželovi.Děkuji,Renata.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vystavení daň…

Dobrý den, prosím o radu ohledně vystavení daň.dokladu. Ubytováváme studenty na kolejích, daň.doklady pro jednotlivé studenti nevystavujeme, pouze v případě, že si student požádá o daň.doklad a DPH odvádíme na základě vystavené faktury. V případě, že fakturu student nechce, odvádíme DPH na základě předpisu služeb, které za zdaň. období poskytneme. Auditorská firma tento postup zpochybnila a navrhuje vytvářet daň. doklady pro všechny jednotlivé studenty a ty mají sloužit jako podklad pro předpis na základě, kterého máme nadále odvádět DPH. Je tento postup správný z hlediska DPH? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, uplatňovala jsem za I.Q. v přiznání…

Dobrý den, uplatňovala jsem za I.Q. v přiznání DPH nárok na odpočet daně na vstupu při změně režimu dle § 74. Vstupuje tato změna režimu v nějaké podobě do zdanitelných příjmů? Děkuji

Dobrý den, prosím Vás o krátkou odpověď, spíše…

Dobrý den, prosím Vás o krátkou odpověď, spíše ujištění, že moje řešení je skutečně správné. V tomto roce mně byl vrácen přeplatek daně z příjmů za rok 2005. Patří tento příjem do příjmů nepodléhajícím dani z příjmů? (Účtuji v daňové evidenci) Děkuji.

Který den je rozhodný pro zdanitelné plnění (tedy…

Který den je rozhodný pro zdanitelné plnění (tedy výši DPH sazby) v případě koupě bytu od plátce DPH?

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, nebo kde…

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, nebo kde najdu, které z níže uvedených daní plynou do: - rozpočtu obcí - rozpočtu krajů - státního rozpočtu - zdravotní pojišťovny - státní fond dopravní infrastruktury daně: a) daň z příjmu FO b) daň z příjmu PO c) DPH d) spotřební daň e) cla f) převodové daně g) silniční daň h) pojistné na sociální zabezpečení i) pojistné za zdravotní pojištění Předem Vám velice děkuji za odpoveď a jsem s pozdravem

Prosím o radu. S.r.o. podniká ve stavebnictví, v…

Prosím o radu. S.r.o. podniká ve stavebnictví, v roce 2005 prováděla zakázku, kterou dokončila a předala na základě před.protokolu dne 15.12.2005. Náklady r.2005 např.300tis.Kč, tržby 600tis.Kč, zisk 300tis.Kč.Problém mám ale v tom, že v předáv.protokolu byly uvedeny nedodělky např. plynofikace, obklady, zámková dlažba apod., které byly subdodavatelskými firmami provedeny a fakturovány mému klientovi až v r.2006(jedná se o částku 160tis.Kč. Jak se chovat k těmto nákladům na zakázku, které jsou až v r.2006. Zahrnout to nějakým způsobem jako rozpr.výroba r.2005, nebo se to dá posoudit jako náklad r.2006. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den. Je vyhlášeno výběrové řízení a…

Dobrý den. Je vyhlášeno výběrové řízení a podmínky výběrového řízení budou zájemci sděleny až po složení poplatku na účet vyhlašovatele. Jak se bude tento poplatek "chovat" po stránce daňové u vyhlašovatele a žadatele výběrového řízení? Děkuji

Fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci je i…

Fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci je i jediným společníkem v založené s.r.o., která však nevykazuje žádnou činnost. Vzhledem k výši obratu a sazbám daně, by chtěl převést svou podnikatelskou činnost. Jakým nejekonomičtějším způsobem to provést? Jde o to, že má asi 1.800.000,-Kč nezaplacených pohledávek.

Dobrý den! Mohu považovat jednorázovou krátkou…

Dobrý den! Mohu považovat jednorázovou krátkou práci (zpracování statistických tabulek), provedenou na základě smlouvy o poskytování služeb, za ostatní příjem (par.10) uváděný v příl.2 DAP a neplatit z této částky (19700Kč) daň z příjmu? Hlavní příjem mám ze zaměstnání. Moc Vám předem děkuji!

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu…

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu ohledně DPH při výstavbě provozovny. Vedu DE jsem plátce DPH, Kdy mohu uplatnit odpočet DPH při výstavbě provozovny? Musím čekat až do kolaudace nebo mohu uplatnit odpočet dříve.

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu: OSVČ,…

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu: OSVČ, DE - dovezli jsme ze Španělska zboží určité hodnoty, faktura je splatná za 6 měsíců s tím, že za zboží, které v ČR za těch 6 měsíců prodáme zaplatíme, neprodané zboží vrátíme. Nevím, jak postupovat účetně. Tuto fakturu normálně vložím do DE, ale co potom po těch 6-ti měsících? Zřejmě částečně uhradit a na zbytek mi dodavatel musí vystavit doklad?

Jsem plátce DPH,koupila jsem do firmy nákladní…

Jsem plátce DPH,koupila jsem do firmy nákladní automobil z EU /od plátce/-1.registrace vozidla 27.7.05.Fa bez DPH 39 000 EUR. / Kdy musím uplatnit DPH a v přiznání je to ř.220 a ř.320 ?? Děkuji za odpověď.Žaneta

Pří montáži akumulačních kamen v rámci…

Pří montáži akumulačních kamen v rámci rekonstrukce domácnosti ,mohu při vyučtování použít nižší sazbu DPH?Jedná se spotřebič pevně připojený ke stavbě.Za odpověd předem děkuji.

Krásný den, dá se zaměstnanci proplácet cesta do…

Krásný den, dá se zaměstnanci proplácet cesta do zaměstnání (autobus atd.) doloží-li jízdenky? Je toto daňový náklad?

koupili jsme zboží přes platební kartu, jak mám…

koupili jsme zboží přes platební kartu, jak mám zaúčtovat nákup? interním dokladem bych zaúčtovala 504/261 v bankovním výpisem 261/221 děkuji

Dobrý den! U naší firmy a.s. se v roce 2004…

Dobrý den! U naší firmy a.s. se v roce 2004 rozhodlo o vytvoření rezervy na opravu HIM ( budovy ) ve výši 5 miliónů s tím, že polovina ( 2,5 mil. ) bude vytvořena v roce 2004 a druhá polovina v roce 2005. Existuje nějaká možnost přehodnocení tvorby rezerv, abych v roce 2005 nemusel doúčtovávat tvorbu rezervy ve výši 2,5 mil., popř. zda mohu tvorbu rezervy prodloužit do více účetních období? Děkuji. Petr

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Plátce…

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Plátce přešel od 1.1.2006 z vedení daň.evidence na vedení účetnictví. Jak správně zaúčtovat fakturu za el.energie - období 1.10.2005 - 28.2.2006? je částka připadající na období roku 2005 položkou snižující základ daně?

Dobry den,prosim o radu.V roce 96 jsem si zalozil…

Dobry den,prosim o radu.V roce 96 jsem si zalozil zivnost,kterou jsem neprovozoval a na konci roku 96 jsem vycestoval do USA,kde jsem doposud.Opomel jsem jsem z vlastni neuvazenosti zrusit ci pozastavit cinnost jako OSVC,nevydelaval jsem v CR a tudiz ani neplatil zadne dane z prijmu,protoze jsem v CR nepodnikal a nadale nepodnikam.Nevim jake kroky podniknout a ci budu muset financnimu uradu doplacet nejakou dan zpetne i pres to ze nejsem v CR,ale mam tam trvale bydliste.Bohuzel az ted po letech pozastavuji u zivnostenskeho uradu zivnost na zaklade plne moci ,rodinnemu prislusnikovi.Co v takovem pripade delat?Dekuji

Vážený pane doktore, dobrý den. Dne 28.04…

Vážený pane doktore, dobrý den. Dne 28.04.2006 jsem se dotazoval, jak je to s osvobozením od daně darovací u osob I. skupiny. Dne 30.04.2006 jste odpověděl a za odpověď Vám děkuji. V odpovědi píšete, že jelikož darovací daň nemá zdaňovací období na rozdíl např. od daně z příjmů a v § 19, odst.3, písm. b) zákona se hovoří o úhrnné částce, do součtu darů se zahrnují všechny dary od jedné osoby za celý život. Ne, že bych Vám nevěřil, ale zákon jsem si pročetl a v § 7 odst. 3 jsem asi na svůj dotaz našel odpověď. Píše se zde, že „Cena movitého majetku nabytého darováním od téže osoby týmž nabyvatelem v průběhu dvou po sobě jdoucích kalendářních roků se sčítá a tento součet cen je základem daně podle odstavce 1. Pokud byla daň darovací z nabytí majetku v tomto období již vyměřena, započítá se na daň vyměřenou při opakovaném nabytí majetku“. Máte tedy pravdu vy a nebo je to tak, že od daně je osvobozen dar, jehož součet za dva po sobě následující roky nepřevýší 1 milion korun. Za doplnění odpovědi děkuji Tomáš