FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, mám poněkud specifický dotaz. Lze pracovní brýle pro práci v kanceláři (dioptrické multifokální pro práci na PC a pro čtení na blízko) uznat jako daňový výdaj s nárokem na odpočet DPH ? Děkuji předem za Vaši odpověď.
Podnikatel v autodopravě,vede účetnictví,je plátce DPH by chtěl za 2 roky odejít do starobního důchodu a předat firmu synovi. Jakým způsobem by měl ukončit podnikání z hlediska daně z příjmu,ale i z hlediska případných odvodů DPH tak,aby svoji firmu případným ukončením úplně nezruinoval.
Dobrý den, mám autoservis a uplatňuji náklady procentem z příjmů. Jako přivýdělek si chci zřídit malý obchod s drogérií. Jak postupovat při vedení účetnictví? Musím na základě tohoto nového přejít na podvojné účetnictví? Nebo budu předkládat jedno daňové přiznání kde budu mít jednu činnost (autoopravnu)počítánu nákladem z příjmů a obchod-jako vedlejší činnost budu vést podvojné účetnictví? Nebo je jiná varianta? Budu mít také paní na občasnou výpomoc, kterou budu odměňovat max.2tis.Kč měsíčně.Děkuji za odpověď.
Dědictvím po mém otci jsem nabyla 1/6 rekreační chalupy(1/2 vlastní jeho sestra), cenné papíry ING fondů. Dědické rozhodnutí právně účinné od února t.r. Ráda bych věděla, jaké typy daní budu platit. Teta (sestra otce)chce můj podíl na rekr. chalupě odkoupit,podle mých znalostí zákonů,předpokládám daň z převodu nemovitostí + daň z příjmu (existuje nějaké osvobození?).Cenné papíry chci nabídnout ke zpětnému odkupu,tady nutné dodržet 6 měsíců,aby platilo osvobození z daně z příjmu? Mají tyto příjmy i vliv na výši přídavků na děti? Velice moc Vám děkuji za odpověď. Petra P.
Dobry den jsem jedinym vlastnikem a jednatelem s.r.o spolecnost nema zadny majetek ale ma dluh u fin.uradu za dph a dan cca 2miliony. dluh nejsem schopen uhradit .Mam nakou sanci se firmy zbavit aniz by dluhy nesly za mnou jako fizickou osobou .Ja take majetny nejsem proste jsem se dostal do kolotoce a potrebuji z nej ven poradite diky
Dobrý den, jsem soukromá dětská lékařka, mohu si při koupi vozu pro podnikání odečíst 19% DPH, pokud bude mít pevnou přepážku zavazadlového prostoru? Děkuji.
Dobrý den, koupil jsem byt do osobního vlastnictví. Jsem podnikatel - fyzická osoba a rád bych tento byt využíval pro podnikání (grafické a kresličské práce). Je možné v tomto bytu zřídit provozovnu a daňově uplatňovat veškeré náklady spojené s provozem? Trvalé bydliště a místo podnikání mám na jiném místě. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den!OSVČ,vede DE,platce DPH, pracují jako šef.monter(na objednavku nějaké fa udělam rozpočet na práci,vedu montaž.deník a td.) Určim kolik pracovniku by mnělo byt(napřiklad:3 svářeče,2 natirače,1 elektřikař a td.)Pracovniky nejsou zaměstnanci fa ale každý OSVČ.Pokažde jde o jinou Fa,jiný úkol práce.Vystavují fakturu za provedené práce(celkem) + DPH, které odvadim na vystupu.Ostaním OSVČ na zakladě jejich faktur předloženych mně posilam častku ale bez DPH(nikdo nejsou platcem DPH) Fa,kterým ja vystavují faktury plati s 2 měs.zpožděnim.DPH na vystupu byvá dost vysoké ale přiznat ho musim dle dne zdan.plnění ve faktuře. Mám ja nárok na kracení daně i když platim faktury neplatcem DPH?
Dobrý den!OSVČ,vede DE,platce DPH.Od 5 dubna má zaměstnance (pracovní smlouva doba určitá) Pracují jako svařeč na montažích.V ponděli ho odvaží zaměstnavatel do práce v pátek(respektivě jiný den)dovezé zpět domu.Denně pracují 11 až 12 hodin.Úbytovaní a stravné(obědy)hradi zeměstnavatel.V prac.smlouvě přes časy uvědený.Hrubá měs.mzda 15000kč.Z toho se odvede zaměstnavatel soc. a zdr.,srazí zaměstnanci soc. a zdr.,dan.Vyjde čistý přijem.Mám dotaz : jak má zaměstnavatel vypočitat cestovní náklady pro zaměstnance?Má vychazet ze sazby kolik hodin byl na pracoviště(odprac.hodiny),nebo bere se sazba vice 18 hodin(když pracují na montaže a nejezdí každy den domu)Obědy a ubytovaní za zaměstnance je dan.výdaj?Stravné vyplati v den vyplaty čistý měs.přijem + stravné? Předem děkují za odpověd'
Jsme firma která poskytuje služby v oblasti internetu. Pro přenos internetu musíme mít zařízení k přenostu dat. Zařízení je upevněno na budově a skládá se z více součástí. Dohromady to přesahuje více než 40 tísic korun. Je to investice? Jak postupovat? Zařadit jako soubor majetku nebo jako klasic. invetici? Co když v dalším roce k tomu něco přikoupíme k zlepšení přenosu? Bude to technické zhodnocení? Děkuji moc za pomoc.
Dobrý den , Jsem OSVČ -stavebni činnost , mám dvě děti ( 7 a 2 roky ) , manželka je po cely rok 2005 v domacnosti s rodičovskym příspěvkem . PROČ SE NA NAS NEVZTAHUJE MOŽNOST SPOLEČNÉHO ZDANĚNÍ ??? Tato výhoda je opět připravena jen pro určitou skupinku vyvolených ??? DĚKUJI
Dobrý den,prosím o radu při vystavování pokladního dokladu. Zaměstnanec koupil v papírnictví kancelářské potřeby. Následně paragon-daň doklad předal pokladní k proplacení. Na výdajový pokladní doklad v kolonce "vyplaceno komu" bude napsán zaměstnanec nebo na dané papírnictví ? Děkuji za odpověď
Dobrý den byla nám zcizena pokladní hotovost, ceniny(stravenky).Po přivolání policie ČR s námi byl sepsán protokol,majetek není proti krádeži u žádné pojišťovací agentury pojištěn není.Můžete mi poradit jak mám tuto záležitost účetně vyřešit? Děkuji s pozdravem
Dobry den, reaguji na Váš příklad výpočtu dańové povinnosti -prostý zápočet.Zajímalo by mě zda od dańové povinnosti v CR (ve výši 135000,-),lze odecist zaplacenou daň v Anglii. Dále bych Vás chtěl poprosit o radu,kterou částku mám danit v ČR.Mám formulář z Anglie kde je uvedena hrubá mzda, pojištění, zaplacená daň a mzda po odečtení pojištění a daní. Předem děkuji Holan
Dobrý den, plátce z ES provedl opravu na HM tuzemskému plátci, HM zůstal nadále v tuzemsku. Bude se jednat o §10 odst.4 zák.o DPH? Bude se v přiznání k DPH daň projevovat v řádcích 230 a zároveň 320? Děkuji za odpověď.
Firma má majetek v účetní hodnotě 20. Znalecký posudek jej ocenil na 13. V této ceně bude majetek vyjmut z firmy a vložen do jiné - nejde ani o prodej ani o darování, ale o odštěpení. Jak se zaúčtuje vyjmutí majetku v původní firmě a zejména jak se zaúčtuje rozdíl mezi účetní a znaleckou hodnotou.
Hezký den dle §24,odst.2, písm. zg) ZDP lze daňově uznat náklady na dopravu do zaměstnání. Dá se za smluvního partnera přepravy považovat běžnou linku ČSAD a MHD? Nemáme s nimi žádnou smlouvu. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně registrační pokladny. Jsme s.r.o. a vlastníme živnostenský list - nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje. Prodej v hotovosti uskutečňujeme v průměru třikrát do měsíce.Jsme povinni vést evidenci plateb na registrační pokladně nebo stačí evidence přes počítač?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak nahlížet na pořízení navigačního systému do osobního automobilu. Je to technické zhodnocení? Děkuji
Dobrý den, může si FO, která se zabývá znaleckými posudky a je v konkursu odečíst výdaje paušálem? V případě že ano, odečte si od příjmů nejdříve SP, ZP a pak teprve vypočítá 50% základ daně, nebo je to 40%? Děkuji předem za odpověď.