FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěl bych darovat přítelkyni 1/2…

Dobrý den, chtěl bych darovat přítelkyni 1/2 bytu který vlastním 3 roky a společně v něm tuto dobu žijeme.Prosím o sdělení jak vysokou daň budeme muset zaplatit,jak se bude dokazovat že je mojí družkou(pokud to bude potřeba).Nebo jestli existuje nějaká jiná možnost s nižší sazbou daně.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o Vaši radu. Dne 13.4.2006…

Dobrý den, prosím o Vaši radu. Dne 13.4.2006 došla proforma fa z Německa, která byla zaplacena 14.4. Dodavatel je plátcem DPH. Daňový doklad vystaven 2.5.2006 a stroj přivezen 15.5.2006. Jsem povinna přiznat DPH v dubnu nebo v květnu? A nárok na odpočet? Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu. V majetku s.r.o. je…

Dobrý den, prosím o radu. V majetku s.r.o. je osobní automobil - speciální M1. Na základě znaleckého posudku bude firma vozidlo prodávat za cenu Kč 160.000,-. Nejsem si jistá zda při prodeji vyčíslit DPH a z jaké částky. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jaké daňové dopady bude mít pro…

Dobrý den, jaké daňové dopady bude mít pro společnost s r.o. úhrada ztráty za rok 2005 / účet 429/ z nerozděleného zisku / účet 428/. Jedná se nám o dopad na DPPO a DPFO. Děkuji.

Dobrý den, jsme společnost, která se zabývá…

Dobrý den, jsme společnost, která se zabývá slaboproudými a silnoproudými systémy. V současné době jsme provedli dodávku a montáž v objektu ve Slovenské republice, pro Slovenskou firmu (poskytla nám DIČ),takže jí fakturujeme bez DPH-službu vykážeme v součtu řádku 510 přiznání k DPH) . Součaně nám na této zakázce v SK provedla práce česká firma (má slovenské DIČ),tudíž nám fakturuje se slovenskou DPH. A můj dotaz spočívá v tom, jak a zda se přijatá faktura od našeho subdodavatele promítne v našem přiznání k DPH a jakým způsobem a za jakých podmínek můžeme žádat o vrácení této slovenské DPH?? Děkuji Štrofová.

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o zodpovězení…

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o zodpovězení níže uvedeného dotazu: Finanční poradce uzavře s pojišťovnou na tři měsíce dohodu o provedení práce (současně nemá žádný jiný pracovní poměr ani není veden na úřadu práce), po skončení dohody o provedení práce začne pracovat u pojišťovny jako OSVČ. Jakým způsobem je řešen odvod sociálního a zdravotního pojištění v těch prvních třech měsících. Musí se přihlásit jako samoplátce, když za něj nikdo jiný(ani zaměstnavatel, ani stát) neodvádí sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď

18ti letý student hudební konzervatoře hraje na…

18ti letý student hudební konzervatoře hraje na svatebních obřadech - dohoda o pracovní činnosti (podepsal prohlášení poplatníka daně). Příležitostně hraje na koncertech, za které dostává honoráře. Jak je to s podáním daňového přiznání a se zdaněním honorářů? Může být s tímto studentem uzavřena smlouva o dílo na umělecké vystoupení, když není registrován na Fú? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 1) je PO povinna při přerušení…

Dobrý den, 1) je PO povinna při přerušení podnikání vyřizovat reklamace? 2) podle jakého zákona? 3) jsou náklady vzniklé při vyřizování reklamace během přerušení podnikání daňově uznatelné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu ohledně…

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu ohledně výstavby rodinného domu. jedná se o fyzickou osobu která vede danovou evidenci , je plátce DPH a podniká v oboru zednictví. Chce si postavit dům jeliokož podniká v tomto oboru chce si to postavit sám. Jak potom postupovat s fakturací nebude to nějaký problém?

Dobry den! CHtela jsem se zeptat jestli je…

Dobry den! CHtela jsem se zeptat jestli je pravda, ze nebudu platit zadne dane ani socialni pojisteni (jen ZP 233,-) kdyz budu pracovat na ZL (ukl.prace) zrovna pobiram rodicovsky prispevek a muj mes. plat by mel byt 6900,- Dekuji PS:Jeste ohledne tech danich to je jen za tento rok nebudu platit a nebou i ty nasledujici???

Nákladní automobil je dle Rozhodnutí bývalého…

Nákladní automobil je dle Rozhodnutí bývalého Okresního úřadu dočasně vyřazen z provozu, z tohoto důvodu nebyl uplatňovan odpis na tomto obchodním majetku.Pokud ho teď chci vyřadit úplně z majetku a to tak,že pozvu odhadce a z odhadní ceny odvedu DPH mohu uplatnit do nákladů zůstatkovou neodepsanou cenu.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, matka mi chce darovat nemovitost, dle…

Dobrý den, matka mi chce darovat nemovitost, dle odhadce cena 2,2 mil. Kc. Jake dane musim v teto souvislosti zaplatit? Musim zaplatit i dan z prevodu nemovitosti? Dekuji predem za odpoved. Elena

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké jsou…

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké jsou možnosti danění odměny (paušál na úhradu nákladů) ze společenství vlastníků bytových jednotek. Jsem členem výboru. Děkuji

Dobrý den!Exestují nějaká nezdanitelná častka…

Dobrý den!Exestují nějaká nezdanitelná častka,kterou by mohl dát zaměstnancí k jeho mzdě(kromě cestovních),napřiklad:prémii,osobní ohodnocení?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda jako…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda jako pojišťovací zprostředkovatel - pojišťovací agent, který ale má ŽL na činnost ekonomické poradenství mohu uplatňovat nákladový paušál ve výši 50 či 40% (ve smlouvě o obchodním zastoupení s pojišťovnou mám uvedeno jak RČ tak IČ). Předem děkuji.

Dobrý den, při vyúčtování pracovní cesty…

Dobrý den, při vyúčtování pracovní cesty zaměstnanec překročil hranici v jeden den třikrát, ráno byl v Itálii 6 hodin –denní sazba 45 EUR, dále dalších 8 hodin ve Švýcarsku- denní sazba 75 CHF a večer pak v Rakousku 7 hodin-sazba 45 EUR. Jak v tomto případě mám správně spočítat stravné, v každé zemi poměrnou částkou, nejvýše však 45 EUR denně?

Dobry den pane doktore,mam trochu atypicky dotaz…

Dobry den pane doktore,mam trochu atypicky dotaz.Pracuji pouze jako modelka.Chtela bych vedet jak se dani prijmy z teto cinnosti, zda jsem povinna si zaridit zivnostensky list, a do jake kategorie činnosti modeling patri, jake veci a sluzby mohu uplatnovat jako vydaje, zda tato činnost neni osvobozena od dane z prijmu...proste bych vas poprosila o veskere informace tykajici se modelingu v ucetnictvi a danich.Muj prijem za rok se neda odhadnout, ale od 1.4.2006 je tato castka zatim 60.tis.Dekuji Vam

Jak je to s odečtem pojistného na investiční…

Jak je to s odečtem pojistného na investiční životní pojištění z daňového základu ? Nemusím daňovou úlevu "vracet", když během investičního pojištění čerpám finanční prostředky ?

Uvazujeme o prevodu druzst. bytu do os.vl. a…

Uvazujeme o prevodu druzst. bytu do os.vl. a zajima nas toto: Plati v Praze vyssi dan z nemovitosti(bytu) soukrome osoby, nebo druzstvo jako majitel domu? Dekuji

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. …

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Provádíme dodávku a montáž vnitřní mříže na sklepní okno u sklepních prostor v bytovém domě. Platí zde sazba 19 % za provedené práce? Předem děkuji.