FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, při dopravní nehodě u služebního…

Dobrý den, při dopravní nehodě u služebního automobilu jsme k této nehodě přivolali policii. Ta shledala, že viníkem je druhý s účastníků a my dali auto opravit do servisu.Ten při zjištění, že škoda bude hrazena ze zák.pojištění nám auto opravila a fakturu za opravu poslala rovnou pojišťovně, která jí rovnou servisu uhradí.Nám vrátili auto opravené a žádné fin.plnění po nás dále nechtěli.Má otázka ale je, zda-li tedy z účetního hlediska nevadí,že k této nehodě nemáme v účetnictví žádné náklady a ani následnou úhradu od pojišťovny,když vše za nás "vyřídil" servis. Děkuji s pozdravem

Jsem FO účtující v daňové evidenci.Mám již…

Jsem FO účtující v daňové evidenci.Mám již několik let 2 písemně uznané pohledávky/2neuhr.fa/ u firmy sro. Přišlo mi oznámení, že tato firma je v konkurzu. Přihlásil jsem tedy své pohledávky. Nyní mi po schválení rozvrhového usnesení přišel na účet malý zlomek dlužné částky. Jak mám v daň.ev. zaúčtovat tuto částku a co mám dělat se zbytkem pohledávek, jejichž částka není malá a nebude mi uhrazena. Děkuji

Dobry den, mel bych dotaz ohledne prace na…

Dobry den, mel bych dotaz ohledne prace na zivnostensky list a jeho socialniho dopadu. Jsem student vysoke skoly a kvuli zakazce v objemu 60 000 Kc si chci vyridit zivnostensky list. Ziji v domacnosti s mymi rodici - oba dva duchodci - otec ve starobnim a mamka v invalidnim. Jaky vliv ma muj vydelek na konkretni dopad ohledne socialnich davek cele rodiny? Pripadne, jak je mozne eliminovat negativni dopad meho vydelku na socialni postaveni rodiny? Jde mi take o to, na jaky prijem (a mozna i jakou formou) mam jako student narok, aniz bych ho musel priznavat - pripadne by ho museli priznavat rodice. Dekuji mockrat za odpoved

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na sezbu daně 5%a…

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na sezbu daně 5%a 19% při stavbě rodinného domu.Mohu uplatnit 5% daň při nákupu materyálu na stavbu svépomocí jako fyzická osoba,nebo jen při stavbě domu na zakázku stavební firmou.Děkuji za odpověď.

Můj dotaz je následující... Je možné ještě nyní…

Můj dotaz je následující... Je možné ještě nyní podat dodatečné daňové přiznání, pokud to již za mne provedl zaměstnavatel. Jde o to, že neuplatnil některé odpočty (manželka, děti...) a teprve dodatečně jsem si uvědomil, že by pro mne bylo výhodné společné zdanění... Děkuji za odpověď.

Leasing vozidla, jeho převod na fyzickou osobu a…

Leasing vozidla, jeho převod na fyzickou osobu a odprodej Vážený pane doktore, Se zájmem sleduji již delší dobu Vaše odpovědi. Prošel jsem i celou historii dotazů a odpovědí. Nenašel jsem a nebo přehlédl téma převodu a odprodeje vozidla. Slyšel jsem, že došlo k úpravě/novelizaci zákonů a vyhlášek týkajících leasingů. Dosud bylo možné při pořízení vozidla na leasing na právnickou osobu-podnikatele a jeho převedení na něho jako fyzickou osobu možno odprodat vozidlo až po třech letech bez nutnosti zahrnout tento odprodej jako příjem do základu daně z příjmu. Jediná možnost byla darovat vozidlo rodinnému příslušníkovi (daň darovací). Rád bych věděl, zda došlo k úpravě legislativy a nebo je stále platná výše popsaná právní úprava. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den. V lednu 2006 nabylo právní moci…

Dobrý den. V lednu 2006 nabylo právní moci usnesení soudu o dědictví, podle kterého moje maminka zdědila po svém bratrovi mimo jiné členská práva a povinnosti k členskému podílu v bytovém družstvu k družstevnímu bytu. Pro účely daně dědické byla realitní kanceláří stanovena tržní cena těchto práv a povinností na 350.000,-- Kč. V dubnu 2006 převedla tato práva a povinnosti na druhou osobu za dohodnutou cenu Kč 225.000,-. Tento převod podléhá dani z příjmu. Jaký bude základ daně ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, manžel založil s.r.o., kde nemá…

Dobrý den, manžel založil s.r.o., kde nemá zaměstnance a ani on zatím není přihlášený jako zaměstnanec. Může jako společník dávat si do daňových nákladů prac.oblečení a paušál na údržbu oblečení? Děkuji.

Vážený pane doktore, v říjnu 2004 jsem své matce…

Vážený pane doktore, v říjnu 2004 jsem své matce odkoupila od Města byt do os.vl..V březnu 2005 však má matka vážně onemocněla a byt mi darovala.Ten v souč.pronajímám.Vzhledem k neúnosným opravám chci byt prodat a chtěla bych vědět,zda kromě daně z přev.budu platit daň z příjmu.Pokud ano,počítá se základ daně z rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou? Jenže co je pro mě poř.cena? Kupní cena od Města,nebo cena daru podle znal.posudku ze které jsem zaplatila daň darovací?Nebo základ daně darovací(vyměřený FÚ).A nemohu k pořizovací ceně připočíst také nákl.spojené s pořízením bytu jako je daň darovací,popl.za znalecký posudek, výpis z katastru a daň z nemovitostí ?A nebyla bych osvobozena od daně z příjmu kdybych použila prodejní cenu na koupi RD pro vlastní bydlení ? Za odpověď moc děkuji a těším se s pozdravem

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem…

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem musíme ve společenství SVJ danit paušál členům výboru na náklady spojené s výkonem činnosti člena výboru. Na schůzi vlastníků bylo odsouhlaseno 9000 Kč pro všechny, tj. 3000 pro každého. Samozřejmě všichni máme i jiné zaměstnání. Předem Vám velice děkuji za odpověď

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím…

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Známá zdědila finanční obnos, který je osvobozen od daně dědické - je v I. skupině, podléhá tato částka dani z příjmů? Děkuji za odpověď. Šimová

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je…

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je možné kombinovat "společné zdanění manželů" a "metodu vynětí s výhradou progrese", a pokud ano jak (existuje někde nějaký příklad)? Jsem drobným spoluvlastníkem německé společnosti GmbH & Co. KG, takže mám příjmy ze zahraničí, které také v Německu daním. Nejsem tam zaměstnán, pracuji jako zaměstnanec u jedné české firmy. Manželka je t.č. na rodičovské dovolené. A do jakého zdaňovacího období je potřeba zařadit tyto příjmy za rok 2004, které mi byly vyplaceny v prosinci roku 2005 a které jsem danil v Německu teď v květnu 2006? Děkuji za odpověď a s pozdravem, Pavel Petrlík.

Dobrý den, splácíme s manželkou hypoteční úvěr na…

Dobrý den, splácíme s manželkou hypoteční úvěr na dům, kde oba máme trvalé bydliště. Oba zároveň máme živnostenský list. Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem odečíst hypoteční úroky z daňového základu v případě, kdy budeme stejnou adresu mít zaevidovanou i jako „místo podnikání“ v ŽL (viz odečet úroků v poměrné výši dle §15, odst. 3., Zákona o DP). V praxi využíváme k práci pouze pracovnu, která zabírá cca 10 % podlahové plochy domu. Znamená to, že máme odečet úroků snížit o těchto 10 %? Musíme toto nějak dokladovat na FÚ? Děkuji.

Dobrý den, chtěla jsem se optat jak to chodí,když…

Dobrý den, chtěla jsem se optat jak to chodí,když by firma (s.r.o.) vykazovala několik let za sebou hospodářský výsledek mínus.Je to vůbec možné nebo automaticky jde firma nějakým způsobem do likvidace nebo se jednoduše ukončí zápisem do OR?Nebo jaký je postup.Máme firmu,která velice dobře fungovala,ale náš odběratel ukončil s firmou smluvní vztah v 12/05 a firma nejspíš v roce 2006 nebude mít žádný obrat.Co dál.Je šance si firmu ponechat?Mnohokrát děkuji Jarka

Dobry den, v unoru jsem si podaval danove…

Dobry den, v unoru jsem si podaval danove priznani na financnim urade, jelikoz jsem byl od cervna minuleho roku do brezna letosniho roku veden na urade prace, predtim jsem normalne pracoval. Bylo mi sdeleno, ze mi budou vraceny dane a to koncem mesice dubna. Stale mi nic neprislo, chci se tedy zeptat kdy dochazi k vyuctovani dani a kdy muzu vraceni penez tedy v mem pripade ocekavat ? Dekuji,

DOBRÝ DEN, JSME S.R.O. ZAPLATILI JSME PENÁLE ZA…

DOBRÝ DEN, JSME S.R.O. ZAPLATILI JSME PENÁLE ZA POZDĚ UHRAZENOU FA. OPOŽDĚNÍ ZAVINIL NÁŠ ODBĚRATEL, KTERÝ SE TEĎ UVOLIL,ŽE NÁM ZAPLACENÉ PENÁLE UHRADÍ. MŮŽEME TOTO PENÁLE PŘEÚČTOVAT VE STEJNÉ VÝŠI BEZ DPH? DĚKUJI

Dobrý den, v roce 2004 jsme koupili osobní auto,…

Dobrý den, v roce 2004 jsme koupili osobní auto, účetní uplatnila odpočet DPH a odpis byl prováděn z částky bez DPH. V roce 2005 nám kontrola FÚ doměřila neoprávněný odpočet, lze o částku DPH zvýšit vstupní cenu vozu a pokud ano od kdy? Děkuji

Dobrý den. Naše nezletilá dcera jednorázovým …

Dobrý den. Naše nezletilá dcera jednorázovým účinkováním v reklamě získala honorář ve výši 20.000,--Kč. Musíme za ni podat daňové přiznání? Máme z honoráře zaplatit zdravotní a sociální pojištění ?Děkuji za odpověď.

Manžel je osoba pracující jako OSVČ a má…

Manžel je osoba pracující jako OSVČ a má zaměstnance. Může zaměstnat také svoji manželku? Nebo je lepší, aby manželka pracovala jako spolupracovník, musí mít v tom případě svůj živnostenský list? A daňové přiznání se pak dělí mezi manžela a manželku v poměru <50 % manželka? Děkuji za odpověď