FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Prosím Vás, můžu vystavovat faktury ze s.r.o., která byla zapsaná v OR 26.4., zaregisrovala jsem ji na FÚ do 30 dni... ale stále nemám přidelené DIČ, kým mi ho FU nepřidelí. Jak mám vystavovat faktury? Bez mého DIČ?
Dobry den, provozuji zivnostentskou cinnost jako vedlejsi pracovni cinnost a jedna se o stavba,servis a prodej PC, maloobchod (komponenty pro PC+spotrebni mat.). Tuto zivnost provozuju doma a zbozi rozvazim po klientech pokud si ho nevyzvednou u mne. Jedna se mi o registracni pokladnu. Pokud jedu k nekomu na servis nebo update PC tak nikdy nevim presne kolik bude platba. Provozovnu nemam hlasenou.Musim porizovat registracni pokladnu pripadne nahlasit ze si ji neporidim? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, v uvedených termínech jsem uzavřel se zaměstnavatelem pracovní smlouvy na dobu určitou se zkušebními dobami 3 měsíce. 18.08.2003 - 31.12.2003 01.01.2004 - 31.12.2005 01.01.2006 - 31.12.2007 Od 17.03.2006 jsem pro nemoc nepracoval byl jsem na nemocenské. 24.03.2006 jsem od zaměstnavatele obdržel výpověď z pracovního poměru ve zkušební době. Zajímám se zda tato výpověď je oprávněná a zdz mám nárok na odstupné. Děkuji
Dobrý den.Prosím Vás o radu,jak mám postupovat v tomto případě.V současné době jsem na MD.Před MD jsem pracovala 4 roky jako prodavačka u soukromníka.Každý rok jsem podepisovala daňové prohlášení,ale nikdy jsem nedostata žádné finanční vyrovnání.Bylo mi sděleno,že si mám zpětně zažádat.V tom čase jsem měla jedno dítě a byla jsem samoživitelka,otec dítěte žádný nárok na odečet neuplatňoval.Děkuji moc.
Dobrý den! Prosím o odpověď na následující dotaz: Dceřinná společnost francouzské firmy zaměstnává v ČR na hlavní prac. poměr občany Francie. Ti mají kromě příjmů ze zaměstnání v ČR ještě příjmy od své mateřské firmy z Francie (expatriate). Občas přijde z Francie na tyto příjmy faktura. Faktury ale chodí velmi nepravidelně. Jak postupovat z hlediska účtování nákladů u expatriate? Jak by to mělo být s odvodem daně a soc. a zdrav. poj. u zaměstnanců? Jak postupovat, pokud tyto zaměstnanci mají od své mateřské firmy nějaké příjmy o kterých se český zaměstnavatel vůbec nedozví?
Dobrý den, v roce 2005 jsme vytvořili rezervu na opravu hmotného majetku (2.odpisová skupina). Prosím o informaci, v kterém roce se musí rezerva vyčerpat? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Jsme fyzická osoba, která vede daňovou evidenci. Dočetla jsem se v zákonu DPFO, par. 4 odst. 4, že lze vyřadit majetek, tudíž i pohledávku nedobytnou - promlčenou. Mohu tedy nedobytnou, promlčenou pohledávku z roku 1999, vyřadit z evidence? děkuji za odpověď a přeji slunečný den .. :-))
Dobrý den, mám dotaz ohledně pojízdného stánku na gril.kuřat. Stánek (přívěs) má reg.značku a tech.průkaz. Chci se zeptat, jest-li se za přívěsný stánek platí sil.daň. Jest-li ano, podle čeho - náprav a hmotnosti? Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Vážený pane doktore, jsem OSVČ, ale moc se nedaří, proto chci ještě k živnosti nastoupit do zaměstnání.Prosím proto o následující odpovědi, jestli to bude možné: 1) jak je to s daněmi a odvody na ZP a soc.pojištění? Bude za mě platit zaměstnavatel a současně si také platím sama zálohy? 2) Na konci roku se oba příjmy sečtou a platím daň z obou? 3)Musím sama hlásit na FÚ, ZP a PSSZ že jsem ještě k živnosti zaměstnaná, nebo se to doví automaticky,až mě přihlásí zaměstnavatel? Ještě asi mimo obor, : budu potřebovat zápočtový list, který jsem se začátkem podnikání odevzdala na PSSZ.Vydají mi ho tam a pak je mi započítávána doba ze zaměstnání? Moc děkuji, a přeji hezký den.
Jak postupovat,když máme zaměstnance-řidiče,kteří vyjedou z pravidelného pracoviště v pondělí a vrátí se až v pátek. V průběhu týdne jezdí v tuzemsku i v zahraničí /dopředu trasu pracovních cest neznáme/ Vyúčtování stravného a vedl.nákladů předkládají po skončení měsíce. Při stanovení záloh na zahr.prac.cesty používáme pevný měsíční kurz,stravné po dohodě se zaměstnanci vyplácíme v českých korunách. Za zahájení pracovní cesty považujeme první pracovní den v měsící,konec je poslední pracovní den v měsíci.Lze takto postupovat? Jedná se o autodopravu,vedeme účetnictví.
Dobrý den, před dvěma lety jsme zakoupili starší automobil na podnikání v ceně 35.000.Nyní jsme ho prodali za 5200.Je tato částka příjmem daňovým??
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Společnost s.r.o. s jedním společníkem, splacený vkad 100000,--Kč. Zápisem do OR byl dopsán druhý společník, 50% obchodního podílu mu byl darován 1.společníkem. Platí 2.společník daň darovací? Pokud ano, tak z částky 50000,-- Kč? Jedná se o bratry. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, už nevím, na koho se obrátit. Jsme nově vzniklá pobočka zahraniční firmy a naši vlastníci mají tuto představu: externí účetní firma bude chodit do naší firmy a v SAPu vést americké účetnictví dle US GAAPu. Přičemž se budou výsledky transformovat i na české účty, abychom dodrželi česká pravidla. Nemáte představu, která firma na Ostravsku by byla schopná nám tyto služby poskytnout? Předem za jakoukoliv radu děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se vás prosím zeptat, kde v zákoně o dani z příjmu PO najdu ujednání o vzájemných zápočtech s partnerem EU v cizí měně? Jestliže si vzájemně započítáváme vydané a přijaté faktury, přičemž částka vydaných faktur je větší, tzn. partner nám musí zbytek zápočtu doplatit, je možné zaúčtovat tuto dohodu i bez provedené platby, tedy část našich vydaných faktur by zůstala neuhrazená? Nebo musíme počkat na provedení platby a použít pro přepočet kurzových rozdílů kurz platby? Mnohokrát děkuji za odpověď
Prodej bytu letos nabytého do osobního vlastnictví, dříve družstevní. Vlastníkem budu v 11/06 5 let.Byt jsem zdědila v třadě přímé a před 5 lety vyplatila sestru. Nemám tam trvalé bydliště. Stačilo by prohlášení o tom, že byt užívám (jako k úrokům ze stav.spoř.)? Příjmem bude částka z odhadu nebo skutečná prodejní? Příjem je osvobozen dle §4 daně z příjmu nebo budu danit. V případě, že bude zdanitelný, co vše musím doložit spolu s přiznáním typ B? Děkuji moc
Pane doktore,,prosím o odpověď na jednoduchý dotaz.Není mi zcela jasný odst.2,§6 zákona 235/04 o DPH.Vedu DE ,nejsem plátce DPH a moji podnikatelskou činností je činnost pojišťovací..Sjednávám pojistné smlouvy pro určitou pojišťovnu..Dotazy : 1. Je můj příjem z této činnosti brán jako započitatelný obrat pro DPH? V případě překročení těchto příjmů za 12.měsíců přes 1.milion, jsem povinnen se přihlásit jako plátce DPH? 2. V případě,že ano ,jaké budu mít DPH na výstupu ,když je příjem osvobozen od DPH bez nároku na odpočet?Bude na vstupu krácený,či nulový odečet DPH? děkuji za odpověď.
1.Máme společné zdanění manželů.Za rok2005 manželka pracuje v závislé činnosti jako státní zaměstnanec,má za loňský rok vypočítanou daň 81012Kč,já OSVČ mám za loňský rok vypočítanou daň po odpočtu nezdanitelných částek 69012Kč.Avšak k 15.3.06 jsem zaplatil zálohu 42000Kč/platil jsem v loňském roce 4x za rok/.Odpočítává se tato částka 42000Kč ze záloh na letošní rok?..kolik bude manželka a já platit zálohy na daň v červnu a v prosinci? 2.Mám 2 zaměstnance na Dohodu o pracovní činnosti.První má zaměstnavatele,kde má podepsané Prohlášení,druhá je důchodkyně.Ani jedna nepřevyšuje hrubou mzdu 5000Kč.Platí se u obou daň 15%? Daň se odvádí FÚ na účet pro závislou činnost /začínající trojčíslím 713-../nebo jako zvláštní sazba daně/začínající čtyřčíslím 7720-../? Děkuji za odpověď
Dobrý den, kvůli práci na Živnostenský list jsem se přestěhovala z jednoho města do druhého, které je perspektivnější co se týče práce. Pronajala jsem si byt a chci se zeptat zda peníze které zaplatím za pronájem si mohu odečíst z daní. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobry den, mám problém sehnat daňového poradce k osobní konzultaci jako soukromá osoba, mohu poprosit o nějaký kontakt na daň. poradce, který by mi pomohl s řešením daňové situace po prodeji nemovitosti, popř. Vašeho externího poradce nebo kancelář Judr. Ditricha, dekuji
Dobrý den, můj dotaz se týká prodeje nemovitosti. Otec zdědil dům po babičce a teď ji chce prodat. nevím zda se na tuto variantu nabytí nemovitosti vztahuje 2 letá lhůta vlastnictví, aby byl prodej osvobozen od daně z příjmu. Podléhal dani pouze z převodu nemovitosti. děkuji