FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, synovec hraje profesionálně fotbal.…

Dobrý den, synovec hraje profesionálně fotbal. Fotbalové kluby mu fakturují náklady spojené se zajištěním činnosti a vyplácejí prémie. Za sportovní činnost mu poukazují na účet různé částky, zřejmě nezdaněné. Živnostenský list sice má, ale na jinou činnost a ze živnosti nemá už 2 roky příjmy. Živnost nepřerušil. Sociální i zdravotní pojištění platí. Vzhledem k tomu, že od letošního roku hraje v cizině, prodloužil mu FÚ lhůtu pro podání přiznání do konce června. Vede daňovou evidenci, jaké výdaje za sportovní činnost může uplatňovat? Platí na něho ustanovení o paušálních 40% výdajích? Měl by přerušit živnost, kterou neprovozuje? Řeší nějaký pokyn problematiku profesionálních sportovců nebo vycházet jen ze zákona o DzP? Děkujeme za radu.

Prosím, poraďte nám, jak máme co nejlépe…

Prosím, poraďte nám, jak máme co nejlépe odpovědět notářům, kteří po nás chtějí sdělit hodnotu členského podílu v našem Družstvu vlastníků domu Pichlova I. Pardubice Pichlova 2536. Pro účel privatizace našeho domu - 48 b.j. / koupě od Města Pardubice / jsme založili družstvo dle obchodního zákoníku. Jeho náplní je správa domu. Každý člen / 47 členů / má členský podíl, ke kterému se váže právo užívat některý z bytů - užívání bytu je upraveno nájemní smlouvou - stejnou jako s normálním nájemníkem ( nečlenem družstva ). V případě manželství jsou manželé vždy společnými členy Družstva / dohromady mají jeden společný podíl /. V březnu tohoto roku zesnuli někteří z členů / tedy z manželů - společných členů Družstva. Pochopitelně jsou zde hlediska jak z pohledu dědické daně, ale i rozdělení členského podílu na dědice. Členský podíl vznikl na základě složení základního členského vkladu ve výši 2 500 Kč a následně v dalším členském vkladu okolo 50 000,- Kč. Nyní jsme byli obesláni notáři, kteří řeší dědictví zesnulých, abychom se vyjádřili k hodnotě členského podílu a co vlastně členský podíl obnáší. Nechceme se dopustit žádné chyby vůči státu, ale pochopitelně máme zájem aby naši členové ( pozůstalí ) nebyli v tomto, pro ně těžkém období, stresováni. Obvzláště, když se u notáře dozvědí, že takovýto byt má tržní cenu cca 1 000 000 Kč a tato částka se bude dělit v dědickém řízení. Vždyť nikdo z nich byt nevlastní, nejsou zapsáni v KR, a nevím jak by se měla oceňovat hypotetická hodnota členského podílu. jak by ji chtěli tržně oceňovat ? Děkuji za odpověď Michal Šprachta místopředseda Družstva vlastníků domu Pichlova I. Pichlova 2536 530 02 Pardubice 777 750 860

Dobrý den, mám dotaz ohledně živností a placení…

Dobrý den, mám dotaz ohledně živností a placení DPH. Je možné, aby fyzická osoba byla plátcem jen u 2 z živností ze svých 4, nebo se musí stát plátcem u všech živností? Totéž s placením daně, lze u těchto živností použít rozdílné použití nákladů? Např. u 2 procentem a u nákupu a prodeje doložením skutečných daňových nákladů? Děkuji předem za odpověď. J.C.

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda v případě…

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda v případě zápočtu pohledávek musí být o zápočtu informována druhá strana písemně. Děkuji za odpověď. Jan

Dobry den Docetl/doslechl jsem se ze registracni…

Dobry den Docetl/doslechl jsem se ze registracni pokladnu s fiskalni pameti nepotrebuji v pripade ze kazdy prodej bude vystaven na fakture + pokladni doklad. Je to pravda ? Dekuji za odpoved

Dobrý den,děkuji za včerejší odpověď ohledně…

Dobrý den,děkuji za včerejší odpověď ohledně Peugeot partner.Mám však ještě jeden dotaz.Vozidlo tedy zařadím jako dlouhodobý majetek.Odepisovat ho budu ve skupině 1a.Auto stálo 142000.Zaplatily jsem 22000.Namontovali jsme tažné zařízení v hodnotě 5000,o tuto cenu zvýšíme hodnotu vozu.Ale co s DPH(jsme plátci).A jak tedy správně zaúčtovat koupi vozu,montáž tažného zařízení, Děkuji

dobrý den, lze v průběhu leasingu zvýšit…

dobrý den, lze v průběhu leasingu zvýšit akontaci ? a jestliže lze jak o tom účtovat?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych si ověřit zda při prodeji…

Dobrý den, chtěla bych si ověřit zda při prodeji staršího nákladního vozidla (tahač+vlek) do Arábie, bude tento prodej osvobozen od DPH (jako vývoz zboží). Při pořízení nákl.vozidla bylo uplatněno DPH na vstupu. Tahač bude v Arábii určen k dalšímu prodeji a návěs bude tam rozprodán na náhradní díly. Předem děkuji

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o…

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o zodpovězení mého dotazu, týkajícího se DPFO. Jak určím daň, jestliže základ daně činí cca 20tis.Kč a po odečtení nezdanitelných částí je tato částka mínusová? Velice děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Podali jsme společné zdanění manželů. Výsledná…

Podali jsme společné zdanění manželů. Výsledná částka byla 11.300,-. Když jsem po manželovi chtěla 5.000,- z této částky, dal mi je, ale s tím, že mi je dal ze svého, protože on ty peníze odvedl na daních. Já jsem na mateřské, měla jsem nízké příjmy, tudíž se vyplatilo udělat daňové přiznání. Kdybych manželovi neposkytla moje údaje, nemohl by společné zdanění manželů podat a vrátilo by se mu minimum. Jak to tedy je? Mám já, jako jeho manželka, nárok na půlku (byť jsem chtěla jen 5.000,-) z těchto vrácených peněz? Domnívám se, že společné zdanění manželů je společným jměním manželů a tudíž by se mělo dělit napůl. S tímto tvrzením můj muž nesouhlasí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, dle pokynu MF D-266 se k…

Dobrý den pane doktore, dle pokynu MF D-266 se k žádosti o prominutí příslušenství daně předkládá Čestné prohlášení. Není mi zcela jasné co spadá do režimu de minimis. Slyšel jsem, že se tam neuvádí např. prominutí penále z neoprávněně použité dotace. D-266 neuvádí alespoň okruhy, které tam nespadají. Na FÚ je program, který výši poskytnuté podpory v režimu de minimis specifikuje. Když jsem se obrátil na FÚ nebyl mi schopen dát vhodnou odpověď. Nikde jsem bohužel nenašel k D-266 potřebný výklad. Děkuji předem za vaši odpověď.

"Pokud se jedná o s.r.o., můžete Fa vystavovat a…

"Pokud se jedná o s.r.o., můžete Fa vystavovat a jako DIČ uvedete CZ+IČO. Jiný tvar totiž DIČ mít nemůže, takže tím nic nezkazíte. Dokud ale nebudete mít osvědčení o registraci k DPH, nemůžete vystavovat daňové doklady a účtovat DPH." Nezlobte se, ale vůbec jsem to nepochopila. Můžu ty faktury vystavovat nebo ne? Faktura je daňový doklad.

Vážený pane doktore, chtěl bych se zeptat,…

Vážený pane doktore, chtěl bych se zeptat, jestli jsou Depoziční certifikáty a vkladové listy daněny srážkovou daní 15 %. Jestli ano, zajímala by mne možná osvobození, pokud existují. Předem děkuji. S pozdravem

Dobrý den pane doktore, Ráda bych začala…

Dobrý den pane doktore, Ráda bych začala podnikat v ubytovacích službách,ale nevím,zda bych spadala do plátce DPH.plátcem DPH se musí stát osoba jejíž obrat za předchozích po sobě jdoucích 12 měsíců přesáhne obrat více jak 1 mil.korun.Mohl by jste mi prosím vysvětlit co se myslí pojmem obrat?Je to myšleno tak,kolik peněz se mi obrátí za měsíc na účtě včetně výdajů a příjmů?Dala bych ráda příklad,já pokud budu podnikat v ubytovacích službách a budu platit např.60tis.za nájem a za ten měsíc vydělám např.70tis.Ale z těchto peněz já musím zaplatit těch 60tis.za nájem,tak můj výdělek za ten měsíc je 10tis.a těmi 10tisíci se rozumí obrat??Děkuji moc za Vaše vyjádření.

DOBRÝ DEN, JSME NEZISKOVÁ ORGANIZACE, SDRUŽENÍ…

DOBRÝ DEN, JSME NEZISKOVÁ ORGANIZACE, SDRUŽENÍ RODIČŮ, LETOS NAPOSLED VEDEME DAŇOVOU EVIDENCI. dOMNÍVALA JSEM SE, ŽE MOHU PODLE TOHO TAKÉ ODEVZDAT DAŃOVÉ PŘIZNÁNÍ. KROMĚ PD, VÝKAZU O PŘÍJMECH A VÝDAJÍCH JSEM DO DAŃOVÉHO PŘIZNÁNÍ UVEDLA ROZPIS A VYČÍSLENÍ POŽADOVANÝCH VÝDAJŮ, ALE TO PRÝ NESTAČÍ A MUSELA JSEM DODAT PODROBNÝ PŘEHLED, VŠE ROZEPSÁNO, KTERÉ VÝDAJE KONKRÉTNĚ TAM PATŘÍ. ZDÁ SE MI TO ZBYTEČNÉ, PROTOŽE ROZPIS PŘÍJMŮ, VÝDAJŮ BY MĚL BÝT EVIDENTNĚ DĚLEN NA HLAVNÍ A VEDLEJŠÍ ČINNOST A PODLE KOLONEK PROGRAMU V PD-PŘEHLED.VŠE JINAK JE PŘECE V PD. NEBO JSEM POVINNA TAKTO PODROBNĚ VŽDY V DAŃ.PŘ. UVÁDĚT? DĚKUJI ZA ODPOVĚď PŘEDEM.J.DOBEŠOVÁ

Dobrý den, prosím Vás o odpovědi na tyto otázky: …

Dobrý den, prosím Vás o odpovědi na tyto otázky: Jaké průměrné ceny za pohonné hmoty mohu použít pro rok 2006. Vedu daňovou evidenci jako OSVČ? Je možné požít průměrné ceny dle vyhl. 496/2005 Sb., nebo se tyto týkají pouze zaměstnanců? Jaký kurzy mám použít pro přepočty CM (do nákladů) a kde je mohu vyhledat? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Dobrý den, prosím o radu. Společenství…

Dobrý den, prosím o radu. Společenství vlastníků jednotek volí nový výbor. Může být členem výboru pověřený člověk - nečlen (manželka je členem společenství, ale nemůže být členem výboru, manžel není členem, ale měl by důvěru ostatních lidí z domu). Jedná se o malé SVJ, kde většina členů je starých lidí. Prosím, případně jak tuto situaci řešit. Děkuji za radu

Dobrý den, jsme zaměstnána na hlavní pracovní…

Dobrý den, jsme zaměstnána na hlavní pracovní poměr a zvažuji o zřízení volné živnosti. Nejsem si však jistá zda budu jako OSVČ také platit zdravotní a sociální pojištění a zda budu platit daň z příjmu i pokud nebudu vykazovat zisky. Děkuji

Dobrý den,v autobazaru jsme koupily starší…

Dobrý den,v autobazaru jsme koupily starší automobil za142000.Financovat jsem ho chtěli pomocí leasingu.Prodejce nám spočetl splátky,podepsali jsme smlouvu se společností GE money auto na 60 měsíců.Zaplatili jsme první splátku ve výši 22000,-kč.Na smlouvě je ovšem napsáno že byl poskytnut úvěr ve výši 120000.Ke smlouvě je připojen splátkový kalendář.Je možné toto považovat za leasing a odepisovat jednotlivé splátky,nebo musíme vést auto jako dlouhodobý majetek a odepisovat ho.?

Dobrý den, prosím o sdělení jakou sazbu DPH…

Dobrý den, prosím o sdělení jakou sazbu DPH uplatnit při revizích elektro.Děkuji