FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím Vás o zoodpovězení dotazů.Pravnicka osoba, platce DPH, náklady na reprezentaci-může uplatnit DPH na vstupu či nikoliv?Děkuji moc za odpověd
Dobry den, mam dotaz ohledne dane z nemovistosti. Dosud jsem nepodala danove priznani, nebot jako novy vlastnik me katastr zapsal az v dubnu. Nyni tak hodlam ucinit. Jde o novostavbu bytu, tudiz podam DP a uplatnim narok na osvobozeni. Zajima me ale, jak je to s garazi. Jde totiz o garazove stani v dome, nikoliv o samostatnou garaz, kde ma kazdy podil. Dle meho nazoru by toto melo byt rovnze osvobozeno. Nekteri se ale domnivaji, ze je nutno zaplatit dan. Druhy problem je v tom, kdo ma za spolecnou garaz DP podat. Na FU tvrdi, ze jeden za vsechny. Co kdyz ale napriklad ja mam garazove stani k bytu, na ktere se vaze osvobozeni podl §9 ost. g a nekdo treba na toto osvobozeni narok nema? Jedna se o bytovy dum s byty v OV, v suterenu jsou garazova stani, kazde nalezi nekomu. Jeste jedna vec. Do DP napisu upravenou podlahovou plochu vcetne sklepa a balkonu? Dekuji,
Dobrý den,chci se zeptat,kdyz začnu podnikat jako fyz.osoba,plátce DPH , bez zaměstnanců, můžu si dát do nákladů koupi i 2 mob.telefonů na jiná čísla?Nebo jen 1 telefon a můžu mít několik čísel? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych ukončit pracovní poměr dohodou k 30.9.06, ale mám podstoupit operaci. Pokud ukončím pracovní poměr dohodou k 30.9.06 a budu na nemocenské třeba měsíc, prodlouží se termín ukončení prac. poměru nebo je to jen u výpovědi? Děkuji
Dobrý den.Chtěla jsem se ,prosím Vás zeptat zda mám povinnost pořídit si registrační pokladnu když podnikám v živnosti KADEŘNICTVÍ.Provádím služby a nic neprodávám.Děkuji za odpověd.
Dobrý den, při vystavování výdajových a příjmových pokladních dokladů si nechávám kopii a originál dávám zákazníkovi? Nebo naopak? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, standardní nárok na dovolenou je 20 dní, od kdy je nárok na 25 a výše? Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz kamarád pracuje na černo,vím,že je to nelegální, podepsal pouze smlouvu o dílo s člověkem pro kterého pracuje a myslí si,že když si bude platit sociální,zdravotní a zaplatí si dan za rok 2006 bude vše v pořádku.Živnostenský list nevlastní a jako zaměstnanec jít nechce,protože člověk pro kterého pracuje ho nechce zaměstnat trvale protože má již 8 zaměstnanců.Je nějaký limit kolik může jeden zaměstnavatel zaměstnávat zaměstnanců?Někde jsem četl,že je to do 20 zaměstnanců.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,vedu zjednodušené učetnictví odborové organizaci,od 1.1.2007 se přecházíme na podvojné učetnictví ve zjednodušeném rozsahu.Slyšel jsem,že v právě schváleném Zákoníku práce se lhůta pro vedení podvojného učetnictví posunuje na 1.1.2008.Je to pravda?Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, mám na vás velikou prosbu, mám jistý problém .Bydlím v domě s byty v osobním vlastnictví a jeden z majitelů už rok používá společnou místnost pro své podnikání bez jakého koliv souhlasu ostatních a má pozastavenou živnost .Vím , že to sem toto téma nepatří ale možná mi poradíte na koho bych se měla s tímto problémem obrátit nebo a jak tuto věc vyřešit . Děkuji moc za pomoc
Dobrý den, mám na vás jeden dotaz: Jaké sankce mi hrozí v případě, že dan z nemovitosti zaplatím až kolem 12. června 2006. Děkuji za odpověd.
Dobrý den, pořádáme odbornou přednášku pro naše klienty (placenou) a přednášet bude mimo jiné profesor z americké university (jako soukromá osoba). Jeho honorář bude vyplacen v hotovosti po přednášce. Jakým způsobem a zda vůbec takový honorář zdanit v ČR ? Předem děkuji za radu.
Dobrý den, manžel maluje a vystavuje obrazy. Naskytla se mu příležitost tyto své obrazy prodat. Musí mít živnostenský list nebo něco podobného nebo může své obrazy prodávat jako fyzická osoba? Jak se potom postupuje při přiznání příjmů, případně je povinen z prodeje odvádět nějakou daň? Děkuji za vaši odpověď
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda li zaplacené náklady exekučního řízení na účet právního zástupce jsou daňové a na který účet to mám zaúčtovat? Děkuji.
Dobrý den. Zprostředkovávám obchod a služby. Mým klientem je prodávající, pro kterého zajišťuji kupce. Od kupce přebírám zálohu a tu předávám prodávajícímu. Prodávající mi následně vyplácí provizi, která je ve stejné výši jako záloha od kupujícího. V účetnictví se mi tímto postupem zdvojnásobuje obrat. Jak postupovat, abych obrat snížil (započítával jen provizi a ne i zálohu) a nestal se povinně plátcem DPH ? Děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď : Vedu daňovou evidenci v oboru zednické práce,jsem plátcem DPH.Pro zákazníka stavím rodinný dům.Ve smlouvě se zákazníkem mám sjednané,že budu požadovat 4 zálohy a po dokončení prací stanov.ve smlouvě doplatek. Zálohy vystavím bez DPH a po předání díla vystavím fakturu na cenu celkem s DPH, odečtu zálohy a odvedu státu DPH najednou z celkové ceny? Je můj postup správný? Děkuji
Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele platím předem do konce prvního měsíce pojišťova- ného čtvrtletí z vyměřovacích základů předcházejí- cího čtvrtletí. Toto je jistě správné. Ale do nákladů zúčtuji /účet 527/vypočtené pojistné ve třetím měsíci příslušného čtvrtletí - tím ve IV.IV. je nákladovou položkou příslušného roku. Zaplacení pojistného účtuji z účtu 325 a banky. Děkuji za odpovězení - s pozdravem
Dobrý den, chtzěl bych se zeptat, jaké jsou v současnosti splatné a platné sazby daně z převodu majetku, dědické daně?? Problém je, že mi zemřela matka a mám přímo hrůzu z toho, kolik toho bude FÚ chtít. Jedná se o to, že jsem žil s matkou a svými dvěma bratry. Bohužel nám máma minulý týden náhle zemřela a my nevíme, co se bude dít. Jde oto, že dům byl samozřejmě napsaný nas mámu, tak by nás zajímalo, na jaké poplatky se máme připravit. Jestli budeme platit daň dědickou a z převodu majetku??? Cena nemovitosti je při posledním odhad odhadnuta na necelých 750.000Kč. Děkuji
Dobrý den, v listopadu 2005 jsem prodala byt v osobním vlastnictví za 970 000,- a hned koupila družstevní za 630 000,-.Do daňového přiznání jsem zahrnula jak prodej tak koupi (podávala jsem přiznání FO, protože,ikdyž jsem zaměstnána u zaměstnavatele tak mám ještě živnostenský list, který není pozastavený).Na finančním úřadě u daňové peradkyně, když mi pomáhala vyplnit daňové přiznání jsem se ptala zda je to ohledně prodeje bytu vše a bylo mi řečeno, že ano.Ale před týdnem mi přišla upomínka z finančního úřadu, že jsem nepodala přiznání a nezaplatila daň z převodu nemovitosti. Takže jsem to ihned podala a zaplatila, ale vypočítali mi pokutu a pak další penále.To znaméná, že mám zaplatit ještě dvě dosti velké částky.Je nějaká šance, že by mi mohly být tyto částky prominuty a platí se daň z převodu nemovitosti vždy, nebo je tak nějaká vyjímka.Vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale zmiňovaná daň. poradkyně by toto měla přeci vědět.Děkuji Suchá
Ze zahraniční USA si nechávám posílat kontejner se zbožím - na firmu. Do kontejneru si chci nechat přiložit i osobní dary od příbuzných, aby se nemuseli posílat poštou. Jedná se především o dětské zboží - hračky a oblečení. Jak postupovat, aby vše proběhlo správně v proclení? Musím si nechat napsat soupis darovaných věcí a jejich hodnoty. Prosím poradte. děkuji