FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Rád bych se zeptal na následující problém. Můj syn,který podniká jako OSVČ na ŽL,je zároveň společníkem V.O.S. s 20 ti % podílem.To,že tato firma nepodniká a existuje vlastně pouze na papíře,není asi v tuto chvíli podstatné.Podstatné je,že firma má nějaký majetek.Jako OSVČ se dostal do velkých finančních problémů.To,že za to nemůže,že naletěl podvodníkům,asi také není v tomto problému podstatné. Dotaz zní asi takto:Je možné,aby jako fyzická osoba,podnikající na ŽL,která se dostala do problémů,t.je FŮ,dodavatelé na faktury a pod,dostala do problémů Právnickou osobu,v tomto případě veřejnou obchodní společnost,jejimž je spolumajitelem? V opačném případě je to jasné.Společníci V.O.S. ručí za závazky společnosti veškerým,i soukromým majetkem. Ale v tomto případě si nevím rady,jestli má vystoupit ze společnost,nebo co máme udělat.Sankce které nastanou,jsou jenom otázkou času,alespoň podle jeho informací a bylo by asi likvidační,kdyby jeho sokromé problémy někdo přehrál na společnost,nebo kdyby se řekněme neoprávněná akce soukromé exekuční firmy,které jsou velice aktivní a ne vždy oprávněně,musela zdlouhavě řešit soudně. Můj osobní názor je,že to po právní stránce nemá se společností nic společného,ale když člověk vidí v televizi,co předvádí exekutorské firmy,tak se nedivte našim obavám. Předem děkuji za informaci.
Dobrý den pane doktore, jsou uzavřeny s občany nájemní smlouvy na dobu neurčitou na pozemky ve vlastnictví pronajímatele, které nájemcům slouží k vybudování garáží, které si vybudovaly na vlastní náklady (pozemky pod garážemi). Myslím si, že v takovém případě nelze uplatnit osvobození od DPH dle § 56 odst. 4 ZDPH a vždy bude tento nájem (bez ohledu kdo je nájemcem) podléhat 19% DPH. Děkuji
Prosím o radu. Mám firmu, plátce DPH, kteá se zabývá realitami a chce prodávat rodinné domy. Nemá živnostenské oprávnění na stavební práce, ale pouze na zprostředkování. Domy si nechá postavit dodavatelsky a bude je s určitou provizí prodávat dál. Jak to ošetřit ve smlouvě s dodavateli a s konečným spotřebitelem.
Dobrý den, pro řešení mé bytové potřeby mne chtějí rodiče darovat byt v kterém spolu s nimi bydlím. (jedná se o byt v osobním vlastnictví) Podléhá dar v tomto případě darovací dani? Případně kdyby došlo k odprodeji bytu mými rodiči mne a takto získané prostředky byly následně vynaloženy na řešení bytové potřeby bylo by v tomto případě nutné platit daň z převodu nemovitosti. Děkuji
Dobry den, zajima me, jak se dani venkovni parkovaci stani ve vlastnictvi. Podam DP k dani z nemovistosti jako z pozemku a vypoctu podle ceho dan? Podle jake ceny? Nebo se postupuje jinak? Dekuji, E.H.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit a napsat jaké jsou povinné přílohy k přiznání daní z příjmů právnických osob? Na FÚ ani nemají jejich formuláře. Můžete mi ještě poradit, kde je možné je najít na internetu, popřípadě kde jsou takovéto formuláře ke stažení? Na FÚ mi nechtějí uznat sestavy vytištěné z PC. Děkuji za odpověď.
Co znamena pojem"danova ztrata"?
Dobrý den, ve městě nám odtáhli vozidlo. zaplatili jsme zvlášť pokutu a odtah vozidla. můžu dát odtah vozidla do daň.nákladů, když je to služba?
Dobrý den, potřebuji poradit, jak mám účtovat o půjčce, kterou poskytuje spol. s r.o. jiné společnosti s r.o., jedná se cca o 200.000 Kč, které jsou půjčeny na 2 měsíce, splatí se, a znovu je podobná částka poskytnuta
Dobrý den. Narazila jsem na zádrhel při přechodu z danové evidence na uplatnování výdajů procenty. Důchodce, jehož živnost spadá do řemeslných živností, vedl ještě v roce 2004 DE. Za rok 2005 a dále bude pro něj výhodnější uplatnovat výdaje %. Za rok 2004 byla formou dodatečného přiznání dodaněna pohledávka ve výši 11 180 Kč. V roce 2005 byly jeho celkové příjmy 142 720 (řádek 101), 60 % výdaje 85 632 (řádek 102). Do řádku 106 uvádím 11 180, protože již byla zdaněna dodatečným přiznáním za 2004. Finanční úřad to vyhodil, že v řádku 101 měly být příjmy již snížené o 11 180, z toho logicky náklady činí pouze 78 924 a dan je vyšší. Má úředník FÚ pravdu, že pohledávku 11 180 zdanuji "natvrdo" bez nároku na ulatnění paušálních výdajů. Mysím si že tato částka do řádku 101 patří, když platba byla přijata v lednu 2005 a dvojímu zdanění zabráním úpravou na řádku 106 Dap
Platí se daň z vecného břemene užívání nemovitosti pro rodiče, na které je odhad 920000,- (za tržní najem za 10let) pokud jim břemeno poskytnu uplatně za jednorázový poplatek 5.000,- a odvádím daň z příjmu 5.000,- pokud nemam za rok jiný příjem mimo platu? dekuji.
Hezký den, chtěla bych se zeptat, kolik může přispět zaměstnavatel na stravenku svému zaměstnanci, aby to bylo daňově uznatelné. Děkuji
Pane doktore, mam dotaz týkající se daně za: zřízení věcného břemena pro rodiče po darování nemovitosti. Na toto břemeno (právo bydlení) mam odhad 1 000 000,- ( je to počítáno z nájmu za 10let). dotaz: Jak sepsat věcné břemeno do darovací smlouvy u notáře tak, aby daň byla co nejmenší. Jak vysoká ma úplata za zřízení práva bydlení na toto vecné břemeno. Děkuji za odpověď.
Prosím o odpověď na následující otázku: Na základě předfaktury na dodávku materiálu ze Slovenska od plátce DPH platím jako plátce DPH zálohu v měsíci květnu 2006, vlastní dodávka bude uskutečněna v 6/2006. Vstupuje zaplacená záloha nějakým způsobem do Přiznání k DPH za měsíc 5/06? Děkuji za ospověď.
Mám dotaz ohledně DPH-pokud OSVČ koupí starší automobil za 14.000,-Kč (určeno k podnikání), má nárok na odpočet DPH nebo alespoň poměrné části?Může si celou tuto částku dát hned do nákladů nebo se musí dělat roční odpisy dokud auto neodepíše.Jak je to u nového automobilu - je zde také možnost odpočtu DPH? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. Přítel - Slovák zaregistrovaný na obch.rejstříku vede podvojné účetnictví. Vychází lépe uplatnění paušálu, ale není mi jasné jak vyplnit výkaz zistků a ztrát+rozvahu. Mám tyto výkazy vyplnit dle skutečného účetnictví a daňové přiznání vyplnit na paušál nebo je to jinak. Děkuji,
Dobrý den, jak vysokou finanční částku by platila dcera pokud nezdanila příjem z pronájmu bytu za rok 2004. Příjem z pronájmu činil 25 000 Kč za rok. Měsíční hrubý příjem dcery je 20 000 Kč, je jí 30 let, je svobodná, bezdětná. Jak vysoká by byla v tomto případě sankce, kdyby daň doplatila. V bytě se realizovalo v roce 2004 mnoho stavebních úprav a příjem z pronájmu byl vzhledem k finanční náročnosti stav. úprav zanedbatelný. Děkuji
Dobrý den pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu: jsem fyzická osoba, která vede daňovou evidenci, plátce DPH, živnost (nákup a prodej zboží). Chtěl bych využít 5% sazbu na stavbu rodinného domu. Materiál bych nakoupil, zaúčtoval(vstup 19%, výstup 5%). Stavba by byla provedena partou zedníků, kteří by pro mne pracovali na smlouvu o dílo. Bylo by vše legislativně v pořádku? Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu: zdaňuje se kurzový rozdíl? děkuji za odpověď
Musí být v zastavárně registrační pokladna?Děkuji