FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s účtováním DPH u finančního leasingu u OSVČ-neplátce DPH vedoucího daňovou evidenci. A zda montáž doplňků do automobilu, kterou provedla leasingová společnost se účtuje jako provozní režie či se rozpouští do leasingových splátek. Děkuji.
Dobrý den. Prosím o zodpovězení dvou otázek: 1) §4 Zákona o dani z příjmů pracuje s pojmem "bydliště". Pokud v bytě bydlím, ale nemám tam přihlášený trvalý pobyt, mohu na základě tohoto § uplatnit daňovou úlevu? 2) Daň z příjmu za prodej bytu se počítá jen z prodejní ceny, nebo se od ní odečítá pořizovací cena bytu? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaši odpověď a zároveň na ni reaguji. Ještě k tomu mému dotazu a Vaší otázce podle čeho jsem usuzoval, že pronájem pozemku na kterém si nájemce (občan, FO či PO plátce DPH)postaví garáž nebude mít mechanismus osvobození od DPH, jsem vycházel z účelu nájmu (je pronajaté místo k parkování vozidla- místo a parkování není v ZDPH definováno) a tento účel je uveden v nájemní smlouvě. Proto jsem vycházel ze znění druhé věty § 56 odst. 4 " Osvobození se nevztahuje na ..... nájem prostor a míst k parkování vozidel ... ". Dosud se tyto nájmy osvobozovaly od DPH (s výjimkou plátců DPH, kterým to sloužilo k podnikání). Pokud byla moje úvaha špatná budu rád, neboť by se muselo provést dodanění (podání DDP k DPH). Děkuji Vám.
Dobrý den, mám v úmyslu prodat byt v osobním vlastnictví. Zajímalo by mě, jak mám postupovat při určení výše daně z převodu. Je rozhodující cena, za kterou jsem to prodal, anebo cena kterou určí odhadce? Děkuji.
Dobrý den. 31.5 odpoledne jsem zadala dotaz ohledně správnosti doměření daně při přechodu z DE na uplatnění výdajů procentem.Dosud nebyl zodpovězen. Pokud se jedná o dotaz spadající mezi placené, ráda odpověd uhradím. Prosím však o rychlou odpověd, termíny na FU jsou neúprosné. Děkuji,
Přeji krásný den. Chtěl bych začít s přítelkyní podnikat v oblasti pohostinstvý a založit bar s diskotékou. Chtěl bych se zeptat, 1. který typ společnosti by byl pro tento účel nejvýhodnější i co se daní týče, 2. jaký by byl nejvýhodnějčí úvěr pro založení firmy, či až po jejím založení, nebo v případě sňatku s přítelkyní (novomanželská půjčka), 3. zda je nějaké daňové zvýhodnění pro začínající podnikatele, případně státní dotace či podpora. Děkuji za odpověď. S pozdravem J.V.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak doúčtovat částky záloh na pojistném do DE, když je již rok 2005 uzavřen a v květnovém vyúčtování od OSSZ za minulý rok nám vznikl přeplatek, kdežto v loňském účetnictví v DE máme nedoplatek. Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz, firma pořídila ojeté vozidlo, vkládá se do majetku firmy dnem zaplacení (potvrzení kupní smlouvy) nebo dnem přepisu v tech. průkazu? Kdy může začít odepisovat? Děkuji.
Prosím poraďte, vedu jednoduché účetnictví-hostinská činnost. V letošním roce máme koupit nemovitost s mnoha nebytovými prostory, které hodláme pronajímat. Je nutno vést tyto příjmy z pronájmu odděleně (zakládat další běžný účet)? Pojištění nemovitosti bude výdaj? Děkuji
Dobrý den, firma provozuje hostinskou činnost. nakupuje jak zboží s 19% i 5% sazbou DPH. Jaká sazba se uplatní při prodeji zboží v hospodě - nealkoholické nápoje, pokud je zákazník zkonzumuje v hospodě? Mohu u prodeje zboží nakoupeného s 5% sazbou DPH uplatnit taktéž 5% ???
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou s výší úroku mám počítat když účtuji o půjčce mezi dvěma s.r.o. a to v roce 2005. Děkuji za odpověď
Dobry den, nekde jsem cetl, ze chci-li prejit na vydajovy pausal od roku 2006, tak musim zaplatit prostrednictvim dodatecneho danoveho priznani za rok 2005 dan z pohledavek+zasob-zavazku k 31.12.2005. Pry se dokonce uctuje penale z tohoto "nedoplatku". Je to pravda? Je tedy vhodne podat toto dodatecne priznani co nejdrive, i kdyz nejsem pevne rozhodnut pro prechod na vydajovy pausal? Plati se z tohoto "nedoplatku" zdravotni a socialni? Za odpoved mnohokrat dekuji.
Dobrý den, mám v úmyslu prodat nemovitost , kterou jsem zdědila po svém bratrovi (bratr danou nemovitost koupil). Doba mezi nabytím ještě nepřesáhla 5 let, tutíž bych měla zaplatit daň z příjmu při prodeji. Chtěla bych vědět , jak vysoká je daň z příjmů při prodeji nemovitosti a z čeho se přesně počítá. Děkuji.
dobrý den, jsme nezisková organizace. Předchozí ekonom podal přiznání na daň z nemovitosti, ale do přiznání nedal osvobození, tak nám již dva roky chodí složenky k úhradám. Jak mám postupovat, když chceme osvobození? Nové přiznání se mi nezdá. Existuje dodatečné? Děkuji za radu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak má účtovat letos nově vzniklé občanské sdružení, které je právnickou osobou. Zda musí nebo nemusí účtovat v podvojném účetnictví. Děkuji za odpověď
Podnikatel fyzická osoba, který souběžně je zaměstnanec si pořídil auto na úvěr u Škofinu, složil akontaci a splácí. Úvěr si založil na rodné číslo a ne na IČO. Auto bude používat k podnikání. Lze uplatnit jednotlivé splátky úvěru a akontaci v účetnictví? Jakým způsobem zařadit auto do podnikání, když vede účetnictví daňovou evidencí ( není plátce DPH )? Může si uplatnit pohonné hmoty a opravy vozu ?
Dobry den. Podnikam v USA a za timto ucelem jsem se tam prestehoval. Moje podnikani se tyka jen trhu v USA. Nemam zadne prijmy v CR a v USA platim dane. Zajimalo by me jestli musim platit jeste neco v CR. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem jednatelkou ve vlastní společnosti s.r.o., která staví apatmánový dům. Mám dotaz ohledně cetovního příkazu. Mohu si vykázat a proplatit jako služební cestu cestu z místa bydliště do místa, kde naše firma tento apartmánový dům staví? A další dotaz, mohu si vykázat a proplatit jízdu ze svého bydliště do místa sídla společnosti. Mám soukromé vozidlo, které pro tyto účely využívám. Předem děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, chtěla bych pronajímat garáž - je na to potřeba mít živnostenské oprávnění ? Pokud bude celkový příjem z tohoto pronájmu 12000 Kč za rok - jakému podléhá zdanění - počítá se do skupiny podle §10 daně z příjmu, kdy je příjem do 20000 Kč osvobozen nebo dle §9 ? Velice děkuji za odpověď.
Hezký den, naši zaměstnanci byli vysláni na služební cestu do německa. Chtěla bych se zeptat jakým kurzem mám přepočíst stravné a vstupenku na veletrh. Děkuji