FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné po…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné po ukončení dohody o provedení práce uzavřít hned se zaměstnancem dohodu o pracovní činnosti a naopak.Děkuji

Dobrý den. Jsem živnostník, mám živnostenský list…

Dobrý den. Jsem živnostník, mám živnostenský list na "nákup a prodej" a "poskytování software a poradenství v oblasti hardware". Jsem plátce DPH. Taky mám živnostenský list na "průvodcovskou činnost" a dělám na něj delegáta pro cestovní kancelář. Chtěl bych se zeptat, jestli je nutno platit DPH i z příjmů z průvodcovské činnosti (která se dějě na území EU)?

Dobrý den pane doktore, lze zpětně uplatnit…

Dobrý den pane doktore, lze zpětně uplatnit nárok na odpočet DPH v případě, kdy automobil při pořízení zařazený do kategorie M1 se přestavbou v průběhu 1 roku od pořízení změní na kategorii N1? U automobilu provedená oprava byla původně zaúčtována na účet 042 (předpoklad technické zhodnocení - nebyl nárok na odpočet DPH), nebylo zaktivováno (odpisy nebyly provedeny) a skutečnost úpravy do 40.000,- Kč (zařazení na účet 518 jako opravy a údržba). je možno zpětně uplatnit nárok na odpočet DPH u této opravy ? Děkuji

Dobrý den, chci se zeptat, zda už platí zákon,…

Dobrý den, chci se zeptat, zda už platí zákon, ve kterém se říká, že pokud si osoba zřizuje živnostenský list, stačí toto provést na 1 místě (předpokládám živnostenský úřad) a další záležitosti (přihlášení k sociálnímu a zdravotnímu pojištění OSVČ) tento úřad sám vyřídí. Údajně to mělo platit od června 2006. Děkuji

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daně z příjmů…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daně z příjmů při prodeji bytu. Koupím ho a do roka jej prodám. Peníze použiji na koupi jiného bytu nebo na opravy a modernizaci jiného bytu. Bude pak příjem z prodeje bytu podléhat dani z příjmů? V zákoně je uvedeno, že pokud budou peníze použity na BYTOVE UCELY tak ne.... ale co přesne je myšleno bytovou potřebou. Děkuji předem.

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím…

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem:Kuchyňské studio, showroom, má pronajaté prostory v obchodním centru "Nový Smíchov". V rámci marketingové smlouvy s italským dodavatelem, musí každý rok předělat celé předváděcí prostory. Celý prostor se vybourá, postaví se nové příčky, instalují se nové el. rozvody, vymění se podlahy(dle architektonických návrhů interiérů), vše se zařídí posledními modely kuchyní. Úprava prostoru je zhruba za 3 miliony Kč (každý rok) bez nábytku. V prvním roce (2004) jsme zařadili stavební úpravy celého prostoru do 5.odpisové skupiny. Pokud bychom za rok 2005 a další roky, zaúčtovali úpravu showroomu jako technické zhodnocení stavby, dojdeme za tři roky k částce 10 milionů. Prosím poraďte jak postupovat. V podstatě jde o výstavu nábytku, po roce se celá expozice zbourá a postaví znovu. Nájemní smlovu má firma na 5 let. Se stejným problémem se musí setkávat většina prodejních center. Děkuji. Vlachová

Přeji pěkný den a prosím Vás o odpoěď na tuto…

Přeji pěkný den a prosím Vás o odpoěď na tuto otázku: mohu vyplatit průvodkyni 1denního zájezdu do Vídně stravné ve výši 45 Eur jestliže zahraniční cesta překročí 12 hod v českých korunách až po odjetí zájezdu? Je nutné vyplatit celou částku na kterou má pracovnice nárok(tj. 45 Eur nebo poměrnou část za méně než 12 hod.) nebo je možné stravné snížit dle dohody s pracovnicí. Jakou formou musí zaměstnankyně doložit čas překročení hranic. Dodávám, že máme uzavřenou dohodu o provedení práce. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, má dotaz ohledně dvojího…

Dobrý den pane doktore, má dotaz ohledně dvojího zdanění se Slovenskem, Slovenský učitel(trvalý pobyt v Košicích),je zaměstnancem(závislá činnost)u školy cizích jazyku v ČR,daňové přiznání-vyúčtování daně r 2004 i 2005 jsme udělali a podali v ČR(Přechodný pobyt ČR). Můj dotaz zní,jak se má zachovat na Slovensku,podat daňové přiznání,nebo nemusí?Popř. budou z toho nějaké sankce?Doplatit daně ,jak se k tomu to problému postavit? děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den, prosím o radu jak mám postupovat.…

Dobrý den, prosím o radu jak mám postupovat. Letos chci ukončit svoji podnikatelskou činnost - prodej zboží. Vzhledem k tomu, že chci pokud možno vyprodat zásoby zboží, mohu v rámci výprodeje toto zboží prodat se slevou třeba 50% tedy pod pořizovací cenou, aby mi nezůstaly zásoby, které bych musel ocenit pořizovací cenou a o takto zjištěnou částku navýšit příjem pro zjištění daňového základu. V případě. že takto zboží prodám (tedy pod pořizovací cenou) musím také navýšit příjem jako v předchozím případě nebo příjem z prodeje bude vykazován v částce za jakou byl prodej realizován. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o odpoveď týkající se tržeb v…

Dobrý den, prosím o odpoveď týkající se tržeb v pohostinství. Nakupuje se zboží s 5% i 9% daní, ale na výstupu prý se MUSÍ počítat veškeré tržby jen jen s 19% DPH, protože je prodej zboží s obsluhou. Je to pravda? Děkuji

Dobrýden, prosila bych o radu, co vše musí…

Dobrýden, prosila bych o radu, co vše musí podnikatel udělat při přerušení podnikání k 30.6.2006. Jaké jsou termíny pro podání DPFO, pro nahlášení přerušení na VZP, OSSZ a pro přihlášení na úřad práce. Děkuji

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně neomluvené…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně neomluvené absence. Náš zaměstnanec už alespoň 3x nepřišel do zaměstnání a přes napomenutí se neomluvil. Je to důvod k výpovědi podle § 53 odst.1b) tj. okamžité zrušení pracovního poměru? V zákoníku práce nemůžu najít paragraf ohledně neomluvené absence. Děkuji.

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu: Moji…

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu: Moji rodiče investovali peníze do přestavby domu, který je mým majetkem, aby zde mohli bydlet (je zde další bytová jednotka, ale dům je stále psán jen na mě). Nyní dostali od majitele domu, kde měli v nájmu byt odstupné. Musí z odstupného platit daň? Nebo lze použít doklady z loňského a letošního roku, aby daň platit nemuseli? Děkuji

Dobrý den, existují nějaké limity pro náklady,…

Dobrý den, existují nějaké limity pro náklady, které si firma může odečíst od základu daně? Pokud takové limity pro právnickou osobu jsou, kde je možné je nalézt ?

Dobrý den, Pracuji na živnostenský list ve…

Dobrý den, Pracuji na živnostenský list ve stavebnictví.Rád bych se zeptal jaké výhody a naopak nevýhody bych měl,kdybych zaměstnal lidi kteří u mě nyní pracují na žL tak bych je zaměstnal na hlavní pracovní poměr.Co by to obnášelo,atd?Slyšel jsme že když zaměstnám lidi na HPP tak bych mohl od státu dostat určitý finanční obnos,je to tak?Předem děkuji za Vaší odppověd.

Dobrý den ,manželka podniká jako osvč.Vedeme…

Dobrý den ,manželka podniká jako osvč.Vedeme daňovou evidenci.Vzali jsme si auto na půjčku a půjčka je evidována pod RČ.Můžeme splátky dávat do nákladů?Auto je zapsáno ve velkém TP na IČO to tedy vedeme jako dlouhodobý majetek a odepisujeme ho.Je to správně?Děkuji

Dobrý den, prosím poraďte mi, jak postupovat :…

Dobrý den, prosím poraďte mi, jak postupovat : mám příjmy z autorské činnosti na zákl. smluv podle aut. zákona (nejsem živnostník), vedu DE a stala jsem se nyní plátcem DPH. Ve smlouvě uvádím že převod práv se uskuteční dnem splacením sjednané částky. Pro účely DPH by to mělo znamenat DUZP a tudíš odvedu DPH po přijetí platby na účet? Co mám uvádět na faktuře jako DUZP, když nevím kdy mi zaplatí. Ke každé faktuře mám jako přílohu aut. smlouvu kde je toto uvedeno. Děkuji

Mám dotaz rodiče prodávají zahradu. Obdrží za ni…

Mám dotaz rodiče prodávají zahradu. Obdrží za ni 50 000,- Chci se zeptat kolik je sazba daně z nemovitosti?

Dobrý den, mám uzavřeno důchodové připojištění…

Dobrý den, mám uzavřeno důchodové připojištění podle "starých podmínek", tedy s možností ukončení do 50 let. V roce 2005 jsem do penzijního fondu vložila 9000 Kč a 3000 jsem si tedy odečetla od daňového základu. Je to korektní postup, když zákon říká, že pro uplatnění odpočtu od základu daně musí být smlouva o důchodovém připojištění uzavřena minimálně do 60 let? V případě, že vyberu peníze z penzijního připojištění v mých 50 letech, budu muset odpočty z daně dodanit? Jaký zákon upravuje možnost odpočtu přízpěvků na penzijní připojištění z daňového základu?

Dobrý den, měla bych následující dotaz: pokud…

Dobrý den, měla bych následující dotaz: pokud jsou ve smlouvě uvedeny částky a přitom chybí informace, zda se jedná o částky bez DPH nebo včetně DPH, má se za to, že se jedná o částky bez DPH? Děkuji