FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jak…

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jak platit daň z nemovitosti pri koupi nového bytu v osobním vlastnictví s garážovým stáním v nově postaveném domě.Myslím že budeme osvobozeni na dani z nemovitosti (pokud to tak je,je nutné daňové přiznání podávat a přikládat nějaké doklady?Jak to bude s daní na garážové stání,které se nachází v suterénu stejného domu.děkuji za odpověď

Dobry den, rada bych se vas zeptala kam se plati…

Dobry den, rada bych se vas zeptala kam se plati pololetni zaloha na dan z prijmu, CNB? Predem dekuji za odpoved

Dobrý den, můj dotaz je ohledně data uskutečnění…

Dobrý den, můj dotaz je ohledně data uskutečnění zdanitelného plnění u rekreačních-cestovních služeb. K jakému dni se váže DUZP?? Ke dni odletu na dovolenou, či nikoliv?? Mohu vystavit daňový doklad s DUZP i když ještě objednatel na pobyt nenastoupil a má se uskutečnit např.až v srpnu?? Nebo teď pouze vystavím zálohovou fakturu a po uskutečnění dovolené mu vystavím konečnou fakturu??? Děkuji, s pozdravem

Dobrý den, na os.automobilu nám způsobil jiný…

Dobrý den, na os.automobilu nám způsobil jiný subjekt škodu.Tu jsme nechali opravit v servisu a servis se sám spojil s pojišťovnoum, že se jedná o pojistné plnění a pojišťovnu servisu fakturu za opravu uhradila. Nyní nám však přišla od servisu požadavek na doplatek DPH, které servisu pojišťovna neuhradila a připojili k tomu daňový dokad na celkovou částku za opravu. Lze nyní pouze zaúčtovat DPH a uhradit ho servisu, když toto DPH nebudu mít spojeno s žádnými zaúčtovanými náklady??? Prosím o radu. Děkuji s pozdravem

dobry den, prosim o radu, jakym zpusobem…

dobry den, prosim o radu, jakym zpusobem postupovat, pracuji-li od brezna v zahranici. Kde musim podavat danove priznani? V CR jsem mel prijem presahujici 120 tis. kc. Jakou metodu zapocteni dane volit? Dekuji.

Dobry den, prosim o radu. Koupil jsem byt,…

Dobry den, prosim o radu. Koupil jsem byt, investoval jsem do jeho opravy a do 1 roka tento odprodal (nova cena=nakup+cena opravy). Jakym zpusobem muze toto ovlivnit moji danovou povinnost - dan z prijmu. V byte jsem nemel trvale bydliste. Dekuji

Dobrý den, prosím o radu. Chceme zasílat našim…

Dobrý den, prosím o radu. Chceme zasílat našim odběratelům faktury e-mailovou poštou. Někteří ale stále požadují, aby na faktuře bylo i razítko firmy a podpis účetní. Je to opravdu nutné? Nařizuje to přímo některý zákon? Zatím jsem žádný paragraf, věnující se tomuto problému Nenašla. Děkuji za odpověď.

Dobré ráno, prosím o radu. V současné době je mým…

Dobré ráno, prosím o radu. V současné době je mým trvalým bydlištěm Německo. Chtěla bych si obnovit živnost v ČR, kterou jsem provozovala již dříve a chtěla bych vědět, zda je to možné, když bydlím v cizině, zda bych daně a pojištění odváděla v ČR (v Německu nepracuji, ale mám placené zdravotní pojištění). Děkuji, přeji hezký den.

Dobrý den, prosím o radu. Odpisuji nemovitost,…

Dobrý den, prosím o radu. Odpisuji nemovitost, na které bylo v roce 2004 provedeno technické zhodnocení. Nemovitost byla uvedena do užívání v roce 2002. Účetní, která počítala odpisy/zrychlené/ za rok 2002,2003a 2004, v roce 2004 po technickém zhodnocení znovu začala odepisovat jako by to bylo první rok, kdy byla nemovitost dana do užívání. Nevím zda je to dobře nebo ne. Prosím o radu. Děkuji

Jsme s bratrem spoluvlastníky domu, ve kterém…

Jsme s bratrem spoluvlastníky domu, ve kterém provozujeme ubytovací služby na základě živnostenského oprávnění (každý máme svůj živnostenský list). Do konce r. 2004 jsme fungovali jako sdružení fyzických osob a účtovali v podvojném účetnictví. K 1.1.2005 jsme se rozdělili na dvě samostatné fyzické osoby a účtovali nadále v podvojném účetnictví. Můj 1. dotaz se týká možnosti přechodu jednoho z nás na daňovou evidenci, zatímco druhý by pokračoval v účetnictví. Můj 2. dotaz se týká možnosti ukončení podnikání jednoho z nás a přechodu na pronájmy. Druhý by dále vedl účetnictví. Prosím o laskavou odpověď za jakých podmínek jsou tyto přechody možné. Nejsme plátci DPH. Za zodpovězení mnohokrát děkuji.

Dobrý den. Prosím o radu. Manžel, jako jediný…

Dobrý den. Prosím o radu. Manžel, jako jediný dědic, zdědil po své matce nemovitost. Musí podat nové daňové přiznání k dani z nemovitosti , nebo se na FÚ pouze přepíše jméno majitele ? Pokud je nutno podat nové přiznání, jaká je lhůta pro podání ? A musí se podávat v místě, kde je nemovitost, nebo lze podat na kterémkoli FÚ ? Děkuji .

Dobry den Pracuji v GB na castecny pracovni…

Dobry den Pracuji v GB na castecny pracovni uvazek a chtel bych se zeptat, jestli po navratu do CR mam nejaky narok na vraceni dane z prijmu. Ptam se pro to, ze kamarad pred vstupem CR do EU pracoval v SRN a po navratu do CR mu byly dane"nebo jejich cast" vracena.Pripadne jestli mi nemuzete poradit jak se dostat do danove nejvyhodnejsi skupiny, nyni sem ve skupine "503L" a platim 22% dane z prijmu. Muj rocni prijem je cca 9000 liber rocne " hrubeho ".

Dobrý den,v uterý bych měla podepsat Mandátní…

Dobrý den,v uterý bych měla podepsat Mandátní smlouvu a rovnou si vyřít ŽL-nemám s tím však žádné zkušenosti,tak by Mě zajimalo kolik bude činnit soc.a zdr.daň z 12000,-a na co si mám dat pozor při podepisování Man.smlouvy-Jde o práci učetní,tak mám obavy,abych vic neprodělala než vydělala.Je možná nějaká pojistka-jak se chránit při připadných potižich?děkuji moc za

Děkuji velice za odpověď ohledně odpisu budovy.…

Děkuji velice za odpověď ohledně odpisu budovy. Ještě bych si to chtěla upřesnit. Našla jsem si výpis z katastru nemovitostí a zde je zapsána tato budova jako aministrativní a je zapsána na jeho jméno a rodné číslo,ale IČO jsem zde nikde nenašla. V obchodním majetku je budova vložena jako celek na základě kupní smlouvy již asi deset let a před třemi lety proběhla rekonstrukce, kdy se zde vybudoval v podkroví byt, který teď podnikatel pronajímá. Je tedy možno odpisy uplatňovat v plné výši? Ještě jednou děkuji.

Dobrý den, prosím o radu jaký kurz použít při…

Dobrý den, prosím o radu jaký kurz použít při zaúčtování dovozu zboží z EU. Používáme denní kurz. Faktura byla vystavená dne 18.5.06 a zboží bylo předáno 26.5.06. Platba byla provedena 19.5.06. K jakému datu bychom měli použít kurz přepočtu u DPH na vstupu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, O kolik procent se snižuje silniční…

Dobrý den, O kolik procent se snižuje silniční daň? Auto terenní s přepážkou vzadu, takže v tech. průkazu je psáno: nákladní N1G, auto splňuje limity Euro III. Mohu při zrychlených odpisech uplatnit v prvním roce ještě 10% navýšení? Děkuji Ivana

Má v dnešní době přiděleno DIČ plátce i…

Má v dnešní době přiděleno DIČ plátce i neplátce DPH?

Dobrý den. Podnikatel FO uzavře kupní smlouvu na…

Dobrý den. Podnikatel FO uzavře kupní smlouvu na provozní halu jde o starší objekt. smlouva je sjednána na splátky 1/2 kupní ceny při podpisu a pět splátek na dva roky. Cena je vyčíslena s DPH 19 %. jde o to zda může FO uplatnit DPH na vstupu hned ,na smlouvě je DZP 1.6.2006 a také je -li možno uplatnit DPH případně až v dalším čtvrdleti. děkuji za odpověd G.

Dotaz: Dobrý den pane doktore, mohl byste mi…

Dotaz: Dobrý den pane doktore, mohl byste mi poradit? Byla jsem zaměstnaná a v současné době jsem na neschopence( po ukončení pracovního poměru v ochranné lhůtě). Mohla bych začít pracovat jako telefonistka na ŽL( z domova), který si budu vyřizovat a mám dotaz. Když se přihlásím k SP a ZP ve lhůtě dle zákona můžu vykonávat činnost i když jsem práce neschopná? A jak by to bylo s platbami na SP a ZP.? Moc děkuji za odpověď. Švábová Odpověď: Dobrý den, po dobu nemoci nesmíte vykonávat činnost, z které Vám vzniká nárok na vyplácení nemocenských dávek. Po přihlášení na zdravotní pojišťovně a na správě sociálního zabezpečení jako OSVČ Vám vzniká povinnost hradit zálohy na pojištění za OSVČ. OSVČ, které jsou celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti tyto zálohy v daných měsících hradit nemusí, ale to není Váš případ. Jedná se o OSVČ, které mají celý měsíc nemocenské dávky z plateb OSVČ. U Vás jsou tyto nemocenské dávky vypláceny z již ukončeného pracovního poměru. Děkuji za odpověď, znamená to, že když se nepřihlásím na SP k nemocenskému pojištění nemám nárok na vyplácení dávek a můžu podnikat?

Dobry den, jsme spolecnost s.r.o. ktera se zabyva…

Dobry den, jsme spolecnost s.r.o. ktera se zabyva poskytovanim telekomunikacnich sluzeb, vcetne montazi pripojek. Zamerujeme se pouze na jedno mesto, po kterem casto najezdime soukromym automobilem i 40km denne. Nejcastejsi prace Montaze, servis, opravy, upravy zarizeni, jednani s klienty. Staci psat knihu jizd, takto obecne je to dostatecne prukazne? Nebo je potreba na kazdou cestu mit nejaky doklad? Pokud bych byl jednatelem spolecnosti s mandatni smlouvou jake nahrady se na me vztahuji? Muze byt stanovena odmena v mandatni smlouve za cely rok, vyplacena vzdy na konci roku. Dekuji za odpoved