FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chci si založit živnost (bude to bar a…

Dobrý den, chci si založit živnost (bude to bar a bude se vařit asijské jídlo), nejsem vyučená v oboru a ani nemám potřebnou praxi, proto musím mít odpovědného zástupce. Chtěla bych se zeptat, jaká kritéria musí splňovat odpovědný zástupce a jaké doklady bude muset mít, když půjdu založit živnost. Když mi bude dělat odpovědného zástupce osoba, která nebude vyučená v oboru, jak dlouhou musí mít praxi? Musí být nějak vázáný smlouvou? Kolik hodin by měl správně u mě pracovat? Co budu mít za postih, když u mě odpovědný zástupce nebude pracovat? Na kolik živností může ručit zodpovědný zástupce a může při tom provozovat svojí živnost? Předem Děkuji za odpověď

Dobrý den, hledám radu jak převést co…

Dobrý den, hledám radu jak převést co nejjednodušeji a nejlevněji Půjčovnu video a DVD zvukových nosičů mého přítele na mou podnikatelskou živnost. Živnostenská oprávnění mám. Děkuji :)

Dobry Den, som Polka , pracujem a byvam v Prahe,…

Dobry Den, som Polka , pracujem a byvam v Prahe, mam prehodny pobyt, zmluvu na dobu neurcitu, chcem sa opytat cy mam narok na slavu na dani pre deti, mam 9 mesicnu dcerku ktora sa narodila na slovensku.Dikuju.

Dobrý den, ráda bych se zeptala mam klasickou…

Dobrý den, ráda bych se zeptala mam klasickou půjčku z banky na auto, ktere není firemní, ale používá se v podnikání a píši cesťák a diety, mohu si tuto půjčku a úroky dát do nákladu celé? Předem děkuji

Odpad z EU Naše firma dováží látky na aktivní…

Odpad z EU Naše firma dováží látky na aktivní zušlechtění od nizozemské firmy. Z látky ušijeme ložní povlečení, odpad zůstává, vše samozřejmě přesně evidujeme (Btto výdej látky do výroby, Ntto spotřebu m2 na výrobek a m2 vzniklého odpadu). Odpad necháváme průběžně odváže CZ firmou na likvidaci. Z části prostřihů/odpadu ušijeme cíchy pro vlastní prodej. Jak je to se smluvními podmínkami s dodavatelem látky tj. s naším zákazníkem?? Máme povinnost mít nějakou písemnou dohodu, že smíme s odpadem nakládat?? Zákazník nám pouze při osobním jednání sdělil, abychom si s odpadem "dělali co chtěli". Jakou formu by případně měla mít dohoda, tj. co musí hlavně obsahovat?? Děkuji za odpověď. Jitka Vaňková

Ocenění zásob vlastní výroby - šití z odpadu …

Ocenění zásob vlastní výroby - šití z odpadu Dovážíme od nizozemské firmy textilie na aktivní zušlechtění - šijeme ložní povlečení jako práci ve mzdě. NL-firma nám dovolila nakládat s odpadem libovolně, nechce jej vracet. Vedeme tedy podrobně spotřeby Ntto do výroby a vzniklý odpad, který částečně necháváme likvidovat u jedné firmy, částečně z odpadu šijeme povlečení pro vlastní prodej. K 31.12.2005 jsme tedy na skladě evidovali námi ušité ložní povlečení, tyto zásoby je potřeba ocenit. Hodnota látka, kterou deklaruje náš dodavatel pro Intrastat, je však vysoká a pokud bychom zásoby ocenili těmito hodnotami + mzdové náklady + režie, bude konečná hodnota zásoby dost vysoká a hlavně za takovou cenu bude zásoba neprodejná. Vím, že FÚ se při kontrole o tvorbu kalkulace může zajímat, protože jde o položku zvyšující daňový základ roku 2005. Lze pro FÚ odůvodnit, že bychom vzali jen zlomkovou cenu hodnoty materiálu deklarované při dovozu v Intrastatu?? Vzhledem k tomu, že jde o prostřihy z výroby, měla by existovat možno, ocenit látku nějakou nízkou cenou... Děkuji za odpověď.

Stravenky Gastropass Může si zaměstnanec…

Stravenky Gastropass Může si zaměstnanec vyzvednout stravenky za odpracované směny v lednu např. až v červnu?? Lze v rámci jednoho kalendářního roku vydávat stravenky opožděne, pokud si je zaměstnanec zapomene včas vyzvednout, nebo později jeho nárok propadá??

Dobrý den, potřebovali bychom poradit s výpočtem…

Dobrý den, potřebovali bychom poradit s výpočtem cestovních náhrad našeho zaměstnance - občana Polska, který má trvalé bydliště v Polsku. Místo výkonu práce má v místě trvalého bydliště a v místě sídla firmy v ČR. Místo bydliště je určeno jako pravidelné pracoviště pro výpočet cestovních náhrad. Pro služební cesty použil soukromé vozidlo. Technický průkaz vozidla a doklady o nákupu PHM v PLN předložil. Dotaz: Jak máme postupovat při výpočtu cestovních náhrad? 1) Cesty po Polsku jízdné: sazba zákl. náhrady 3,80 Kč x ujeté km náhrada za PHM dle spotřeby a doložení ceny v PLN diety: v EUR za celé hodiny strávené na cestě? 2) Cesta z Polska do ČR a zpět jízdné: sazba zákl. náhrady 3,80 Kč x ujeté km Jak máme počítat náhradu za PHM? Můžeme počítat celou cestu v PLN podle doložené nákupní ceny PHM nebo musíme rozlišovat ujeté km po území Polska a ČR a případně část náhrady za PHM přepočítat v Kč? dieta: Počítáme dietu (celé hodiny) na území Polska v EUR a dietu na území ČR v Kč podle stanovených sazeb. Máme při jednodenní cestě Polsko-ČR-Polsko sčítat hodiny na území Polska nebo musíme rozlišovat dobu strávenou na území Polska při cestě do ČR a návratu z ČR zvlášť? 3) Cesta z Polska do Německa dita: Máme počítat celé hodiny na území Polska (sazba 35 EUR) a celé hodiny strávené v Německu (sazba 45 EUR)? Děkujeme Vám za odpověď.

Podala jsem daňové přiznání řádně v termínu do 31…

Podala jsem daňové přiznání řádně v termínu do 31.32005,protože mi vycházel ZD o něco vyšší,než min.základ,neuplatňovala jsem SZM.V současné době mi proběhla kontrola FÚ a dohledala mylně zaúčtovanou částku ve výdajích (místo 20300,- 203000,-)samozřejmě neoprávněné výdaje.Mohu nyní podat dodatečné daňové přiznání a uplatnit SZM,když jsem je předtím neuplatňovala?Děkuji předem za odpověď.

Vážený pane doktore,chci prodat darovaný byt a…

Vážený pane doktore,chci prodat darovaný byt a budu platit daň z příjmu, může ze základu daně odečíst také zaplacenou daň z darování (darování bytu bylo v r.2005 a daň z darov.byla zapl. taky v r.05) a daň z převodu, kterou budu teď u prodeje také platit?Za odpověď děkuji.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dobropis. Jak…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dobropis. Jak se má chápat §42 odst.1a... "při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění"... Dodavatel nám v 12/05 vystavil fakturu za spotřebu energie.Bohužel byla vyšší. V 6/2006 se nám podařilo urgovat fakturu,ale dodavatel nam zaslal Storno faktury s DUZP 31.12.05. A poté novou fakturu na spravnou spotrebu s DUZP 31.12.05. Je to spravny postup... nemelo by to byt reseno dobropisem? Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ mám ŽL na poskytování služeb…

Dobrý den, jsem OSVČ mám ŽL na poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost. Dále mám osvědčení na rostlinnou výrobu, živočišnou výrobu, produkci chovných plemenných zvířat, chov ryb a vodních rostlin, úpravu, zpracování a prodej vlastní produkce zem. výroby. V daňovém přiznání za rok 2005 jsem si uplatnila výdaje 80 %. Dnes se na mě obrátila paní z FÚ, že nemohu uplatnit výdaje v této výši, ale jen v 50% výši, protože mám ŽL na "poskytování služeb" pro hospodaření v lesích... Argumentovala zákonem o hospodaření v lesích č. 289 z roku 95 a dále č. 252 z roku 97. Bohužel nemám možnost do těchto zákonů nahlédnout. Můžete mi poradit kolika procenty jsem mohla výdaje uplatnit a kde najdu výše uvedené zákony nebo alespoň čeho se týkají? Děkuji a přeji pěkný den

Prosím o vyjádření na dotaz.zda účetní firma…

Prosím o vyjádření na dotaz.zda účetní firma,která zpracovává účetnictví může zadržovat daňové a účetní doklady a odmítá je vydat klientu z důvodu,že jí dluží úhrady za vedení účetnictví.Vždy mi sdělí kolik mám zaplatit za DPH a tak,ale doklady mi odmítají vydat zpět.Dokonce jsem zjistil,že účetní firmy jsou mezi sebou domluveni o tom,aby takto jednali všichni účetní firmy. Nejedná se o velký dluh,platím o mšsíc později,děkuji.

Vážení,mám dotaz ohledně záloh DPH a to :vystavím…

Vážení,mám dotaz ohledně záloh DPH a to :vystavím zálohovou fakturu,kde vyčíslím DPH a do textu,že fa není daň.doklad. Až záloha je uhrazena uplatním DPH. To samé uplatňuji i u přijaté fktury. Je stejný postup v účetnictví i v daňové evidenci? Děkuji

dobry den, 1.na uzemi cr se nezdrzuji jiz 6 let,…

dobry den, 1.na uzemi cr se nezdrzuji jiz 6 let, i kdyz zde mam trvale bydliste v byte rodicu. posledni 2 roky ziji v anglii, kde mam trvaly pracovni pomer od 8.6.05 a odvadim radne dane. musim platit dan z prijmu ze zahranici i v cr? pokud ano, kdy je v cr konec zuctovaciho obdobi a jak dan zaplatit bez navstevy cr? krom toho mam zde i vedlejsi prijem, ktery se mi zde nedani (do 20 hodin tydne).scitaji se tyto prijmy pro odvody dani v cr? 2. mam v planu si v cr koupit byt za ucelem pronajmu.s jakou dani bych mela pocitat a jestli by to zmenilo mou situaci v prvnimu dotazu?dekuji vam za odpoved

Dobrý den, poplatník zemřel v roce 2005.…

Dobrý den, poplatník zemřel v roce 2005. Podali jsme přiznání DPFO ke dni úmrtí. Po té jsme se dozvěděli, že musíme podat dodatečné přiznání, kde jsme museli dodanit všechny pohledávky,závazky a zásoby. Mají tyto daňové úpravy vliv na výši vyměřovacího základu na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, odborová organizace má…

Vážený pane doktore, odborová organizace má příjmy pouze z členských příspěvků a od zaměstnavatele (podle KS). Chtěla jsem Vás poprosit o odpověď na zaúčtování: Příspěvky propuštěným odborářům, na sportovní a kulturní akce, příspěvek při narození potomka - jako nedaňové náklady? Příspěvky na Vánoce a dovolenou - jako daňové? Moc Vám děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit jakým…

Dobrý den, potřebovala bych poradit jakým způsobem se účtuje o refundaci mzdy při účasti zaměstnance jako člena okrskové volební komise ve volbách. děkuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nevíte…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nevíte kdy začíná platit novela zákona o přeřazení kávy, čaje, čokolády do 5% sazby DPH. Předem děkuji

Dobrý den, v našem bytovém domě je 20 bytů,…

Dobrý den, v našem bytovém domě je 20 bytů, přičemž na každém z bytů má 51% podíl město a 49% podíl naše družstvo. Máme nárok na snížení daně z nemovitosti z titulu, že za byty patřící městu se daň neplatí?