FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci si založit živnost (bude to bar a bude se vařit asijské jídlo), nejsem vyučená v oboru a ani nemám potřebnou praxi, proto musím mít odpovědného zástupce. Chtěla bych se zeptat, jaká kritéria musí splňovat odpovědný zástupce a jaké doklady bude muset mít, když půjdu založit živnost. Když mi bude dělat odpovědného zástupce osoba, která nebude vyučená v oboru, jak dlouhou musí mít praxi? Musí být nějak vázáný smlouvou? Kolik hodin by měl správně u mě pracovat? Co budu mít za postih, když u mě odpovědný zástupce nebude pracovat? Na kolik živností může ručit zodpovědný zástupce a může při tom provozovat svojí živnost? Předem Děkuji za odpověď
Dobrý den, hledám radu jak převést co nejjednodušeji a nejlevněji Půjčovnu video a DVD zvukových nosičů mého přítele na mou podnikatelskou živnost. Živnostenská oprávnění mám. Děkuji :)
Dobry Den, som Polka , pracujem a byvam v Prahe, mam prehodny pobyt, zmluvu na dobu neurcitu, chcem sa opytat cy mam narok na slavu na dani pre deti, mam 9 mesicnu dcerku ktora sa narodila na slovensku.Dikuju.
Dobrý den, ráda bych se zeptala mam klasickou půjčku z banky na auto, ktere není firemní, ale používá se v podnikání a píši cesťák a diety, mohu si tuto půjčku a úroky dát do nákladu celé? Předem děkuji
Odpad z EU Naše firma dováží látky na aktivní zušlechtění od nizozemské firmy. Z látky ušijeme ložní povlečení, odpad zůstává, vše samozřejmě přesně evidujeme (Btto výdej látky do výroby, Ntto spotřebu m2 na výrobek a m2 vzniklého odpadu). Odpad necháváme průběžně odváže CZ firmou na likvidaci. Z části prostřihů/odpadu ušijeme cíchy pro vlastní prodej. Jak je to se smluvními podmínkami s dodavatelem látky tj. s naším zákazníkem?? Máme povinnost mít nějakou písemnou dohodu, že smíme s odpadem nakládat?? Zákazník nám pouze při osobním jednání sdělil, abychom si s odpadem "dělali co chtěli". Jakou formu by případně měla mít dohoda, tj. co musí hlavně obsahovat?? Děkuji za odpověď. Jitka Vaňková
Ocenění zásob vlastní výroby - šití z odpadu Dovážíme od nizozemské firmy textilie na aktivní zušlechtění - šijeme ložní povlečení jako práci ve mzdě. NL-firma nám dovolila nakládat s odpadem libovolně, nechce jej vracet. Vedeme tedy podrobně spotřeby Ntto do výroby a vzniklý odpad, který částečně necháváme likvidovat u jedné firmy, částečně z odpadu šijeme povlečení pro vlastní prodej. K 31.12.2005 jsme tedy na skladě evidovali námi ušité ložní povlečení, tyto zásoby je potřeba ocenit. Hodnota látka, kterou deklaruje náš dodavatel pro Intrastat, je však vysoká a pokud bychom zásoby ocenili těmito hodnotami + mzdové náklady + režie, bude konečná hodnota zásoby dost vysoká a hlavně za takovou cenu bude zásoba neprodejná. Vím, že FÚ se při kontrole o tvorbu kalkulace může zajímat, protože jde o položku zvyšující daňový základ roku 2005. Lze pro FÚ odůvodnit, že bychom vzali jen zlomkovou cenu hodnoty materiálu deklarované při dovozu v Intrastatu?? Vzhledem k tomu, že jde o prostřihy z výroby, měla by existovat možno, ocenit látku nějakou nízkou cenou... Děkuji za odpověď.
Stravenky Gastropass Může si zaměstnanec vyzvednout stravenky za odpracované směny v lednu např. až v červnu?? Lze v rámci jednoho kalendářního roku vydávat stravenky opožděne, pokud si je zaměstnanec zapomene včas vyzvednout, nebo později jeho nárok propadá??
Dobrý den, potřebovali bychom poradit s výpočtem cestovních náhrad našeho zaměstnance - občana Polska, který má trvalé bydliště v Polsku. Místo výkonu práce má v místě trvalého bydliště a v místě sídla firmy v ČR. Místo bydliště je určeno jako pravidelné pracoviště pro výpočet cestovních náhrad. Pro služební cesty použil soukromé vozidlo. Technický průkaz vozidla a doklady o nákupu PHM v PLN předložil. Dotaz: Jak máme postupovat při výpočtu cestovních náhrad? 1) Cesty po Polsku jízdné: sazba zákl. náhrady 3,80 Kč x ujeté km náhrada za PHM dle spotřeby a doložení ceny v PLN diety: v EUR za celé hodiny strávené na cestě? 2) Cesta z Polska do ČR a zpět jízdné: sazba zákl. náhrady 3,80 Kč x ujeté km Jak máme počítat náhradu za PHM? Můžeme počítat celou cestu v PLN podle doložené nákupní ceny PHM nebo musíme rozlišovat ujeté km po území Polska a ČR a případně část náhrady za PHM přepočítat v Kč? dieta: Počítáme dietu (celé hodiny) na území Polska v EUR a dietu na území ČR v Kč podle stanovených sazeb. Máme při jednodenní cestě Polsko-ČR-Polsko sčítat hodiny na území Polska nebo musíme rozlišovat dobu strávenou na území Polska při cestě do ČR a návratu z ČR zvlášť? 3) Cesta z Polska do Německa dita: Máme počítat celé hodiny na území Polska (sazba 35 EUR) a celé hodiny strávené v Německu (sazba 45 EUR)? Děkujeme Vám za odpověď.
Podala jsem daňové přiznání řádně v termínu do 31.32005,protože mi vycházel ZD o něco vyšší,než min.základ,neuplatňovala jsem SZM.V současné době mi proběhla kontrola FÚ a dohledala mylně zaúčtovanou částku ve výdajích (místo 20300,- 203000,-)samozřejmě neoprávněné výdaje.Mohu nyní podat dodatečné daňové přiznání a uplatnit SZM,když jsem je předtím neuplatňovala?Děkuji předem za odpověď.
Vážený pane doktore,chci prodat darovaný byt a budu platit daň z příjmu, může ze základu daně odečíst také zaplacenou daň z darování (darování bytu bylo v r.2005 a daň z darov.byla zapl. taky v r.05) a daň z převodu, kterou budu teď u prodeje také platit?Za odpověď děkuji.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dobropis. Jak se má chápat §42 odst.1a... "při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění"... Dodavatel nám v 12/05 vystavil fakturu za spotřebu energie.Bohužel byla vyšší. V 6/2006 se nám podařilo urgovat fakturu,ale dodavatel nam zaslal Storno faktury s DUZP 31.12.05. A poté novou fakturu na spravnou spotrebu s DUZP 31.12.05. Je to spravny postup... nemelo by to byt reseno dobropisem? Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ mám ŽL na poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost. Dále mám osvědčení na rostlinnou výrobu, živočišnou výrobu, produkci chovných plemenných zvířat, chov ryb a vodních rostlin, úpravu, zpracování a prodej vlastní produkce zem. výroby. V daňovém přiznání za rok 2005 jsem si uplatnila výdaje 80 %. Dnes se na mě obrátila paní z FÚ, že nemohu uplatnit výdaje v této výši, ale jen v 50% výši, protože mám ŽL na "poskytování služeb" pro hospodaření v lesích... Argumentovala zákonem o hospodaření v lesích č. 289 z roku 95 a dále č. 252 z roku 97. Bohužel nemám možnost do těchto zákonů nahlédnout. Můžete mi poradit kolika procenty jsem mohla výdaje uplatnit a kde najdu výše uvedené zákony nebo alespoň čeho se týkají? Děkuji a přeji pěkný den
Prosím o vyjádření na dotaz.zda účetní firma,která zpracovává účetnictví může zadržovat daňové a účetní doklady a odmítá je vydat klientu z důvodu,že jí dluží úhrady za vedení účetnictví.Vždy mi sdělí kolik mám zaplatit za DPH a tak,ale doklady mi odmítají vydat zpět.Dokonce jsem zjistil,že účetní firmy jsou mezi sebou domluveni o tom,aby takto jednali všichni účetní firmy. Nejedná se o velký dluh,platím o mšsíc později,děkuji.
Vážení,mám dotaz ohledně záloh DPH a to :vystavím zálohovou fakturu,kde vyčíslím DPH a do textu,že fa není daň.doklad. Až záloha je uhrazena uplatním DPH. To samé uplatňuji i u přijaté fktury. Je stejný postup v účetnictví i v daňové evidenci? Děkuji
dobry den, 1.na uzemi cr se nezdrzuji jiz 6 let, i kdyz zde mam trvale bydliste v byte rodicu. posledni 2 roky ziji v anglii, kde mam trvaly pracovni pomer od 8.6.05 a odvadim radne dane. musim platit dan z prijmu ze zahranici i v cr? pokud ano, kdy je v cr konec zuctovaciho obdobi a jak dan zaplatit bez navstevy cr? krom toho mam zde i vedlejsi prijem, ktery se mi zde nedani (do 20 hodin tydne).scitaji se tyto prijmy pro odvody dani v cr? 2. mam v planu si v cr koupit byt za ucelem pronajmu.s jakou dani bych mela pocitat a jestli by to zmenilo mou situaci v prvnimu dotazu?dekuji vam za odpoved
Dobrý den, poplatník zemřel v roce 2005. Podali jsme přiznání DPFO ke dni úmrtí. Po té jsme se dozvěděli, že musíme podat dodatečné přiznání, kde jsme museli dodanit všechny pohledávky,závazky a zásoby. Mají tyto daňové úpravy vliv na výši vyměřovacího základu na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, odborová organizace má příjmy pouze z členských příspěvků a od zaměstnavatele (podle KS). Chtěla jsem Vás poprosit o odpověď na zaúčtování: Příspěvky propuštěným odborářům, na sportovní a kulturní akce, příspěvek při narození potomka - jako nedaňové náklady? Příspěvky na Vánoce a dovolenou - jako daňové? Moc Vám děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych poradit jakým způsobem se účtuje o refundaci mzdy při účasti zaměstnance jako člena okrskové volební komise ve volbách. děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nevíte kdy začíná platit novela zákona o přeřazení kávy, čaje, čokolády do 5% sazby DPH. Předem děkuji
Dobrý den, v našem bytovém domě je 20 bytů, přičemž na každém z bytů má 51% podíl město a 49% podíl naše družstvo. Máme nárok na snížení daně z nemovitosti z titulu, že za byty patřící městu se daň neplatí?