FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu ohledně učtování následující věci.…

Prosím o radu ohledně učtování následující věci. Podnikatel plátce DPH učtuijící v PU vyrábí tmely. Jak učtovat zdarma poskytnuté zkušební vzorky hotových výrobků. Děkuji za odpověď Pěcha Jiří

Velmi Vám děkuji za dnešní odpověď a prosím ještě…

Velmi Vám děkuji za dnešní odpověď a prosím ještě o jednu radu: Plátce DPH od r.1996 chce zrušit registraci k DPH (malý obrat). S n í ž í n á r o k na odpočet daně: - ze zásob, které má na skladě - z majetku nad 40 tis. , tj. zde počítač (1997). Pokud nevyřadí do dne zrušení registrace, dodaní jeho pořizovací hodnotu? - z předmětů operativní evidence (57.000,- Kč celkem). (Tady opravdu nevím!) Velice děkuji za Vaši odpověď, moc mi to pomůže. A přeji Vám krásný den ! Lenka Hrdinová

Zahr.partnerovi jsem poslala fakturu v EUR a v…

Zahr.partnerovi jsem poslala fakturu v EUR a v seznamu faktur ji zaregistrovala v Kč dle kurzu téhož dne v mé bance. Partner zaplatil za měsíc, banka zaregistrovala úhradu v Kč dle kurzu platného v den odeslání mé faktury. V poznámce k identifikaci platby byl uveden rozdíl asi 10,30 EUR,(kurzový rozdíl) nikoliv však jako plus položka v Kč. Prosím o radu, jak se s tím účetně vyrovnat. Vedu jednoduché účetnictví.Děkuji za radu helenanova@volny.cz

Fakturujeme služby poskytované ve třetích zemích …

Fakturujeme služby poskytované ve třetích zemích - výstavní akce. Při konečné fakturaci si fakturujeme navic 10% provizi dle smlouvy.Spadá tato provize do DPH nebo je to přímo související služba?

Ještě k dotazu ohledně použivání kurzů.…

Ještě k dotazu ohledně použivání kurzů. Vystavujeme na přijaté zálohy doklady o přijetí platby. Který tiskne program jako Daňový doklad na přijatou platbu. Tu ale neúčtujeme do výnosů ale na zálohy. Takže na konečné fakturaci je vidět odečet zálohy a celkové plnění., ale právě to je matoucí jaký kurz pro přepčet použit.

Dobry den, s manzelem jsme se nastehovali do…

Dobry den, s manzelem jsme se nastehovali do samostatneho bytu v rodinnem domku, ktery vlastni moji prarodice (a ziji v nem). Pro ucely ruznych jednani na uradech potrebujeme prokazat trvale bydliste. Prarodicum platime "prispevek" na energie. Radi bychom se vyhnuli placeni dani a s tim spojenym papirovanim plynouci z klasickeho najemniho vztahu. Chtela bych se zeptat, jaka by mela byt pisemna forma tohoto vztahu - najemni smlouva??? Jak presne formulovat formu financni uhrady??? Dekuji mnohokrat za pomoc, Denisa K.

Dobrý den, mám známe, kteří podnikali na ŽL,…

Dobrý den, mám známe, kteří podnikali na ŽL, zkrachovaly, a mají stále dluhy za soc.poj. za zaměstnance. Banka jim sebrala uplně vše, dům, továrnu (na keramiku) Nyní bydlí u příbuzných mají minimální výrobu vlastnoruční, minimální příjmy a stále jim nabíhají penále z dluhu sociálnímu úřadu. Lze tento dluh nějak zastavit?????Popřípadě u koho lze žádat o prominutí penále a zastavení dalšího růstu penalí. Velice děkuji

Dobrý den, jsem student a byla mi nabídnuta práce…

Dobrý den, jsem student a byla mi nabídnuta práce na Živnostenský list, ten však ještě nemám. Rád bych se informoval ohledně výhod či nevýhod, co mi jeho zřízení přinese. Jak to bude se sociálním a zdravotním pojištěním? Zda přijdu o přídavky na děti a jestli muj rodič přijde o odpočitatelnou položku na vyživované dítě 6000 Kč ročně? Děkuji za Vaší odpověď.

Dobrý den. Je mi 26 let. Ještě studuju VŠ. Chci…

Dobrý den. Je mi 26 let. Ještě studuju VŠ. Chci jet do zahraničí (Anglie) a vydělat si cca Kč 40.000,--. Budu uplatňovat daň z příjmu, popřípadě v jaké výši? Děkuju za odpoveď

Prosím o sdělení, jak má postupovat s.r.o., chce…

Prosím o sdělení, jak má postupovat s.r.o., chce-li změnit sídlo své společnosti. Děkuji.

Nájemce má uzavřenu nájemní smlouvu na budovu, ve…

Nájemce má uzavřenu nájemní smlouvu na budovu, ve které hodlá podnikat. Nájem je částečně hrazen opravami většího charakteru nebo technickým zhodnocením. Pronajímatel nemá pronajímanou budovu v obchodním majetku a je neplátce DPH. Jak je to s uplatněním či s případným dodaněním DPH u nájemce, který plátcem DPH je? Může si u oprav a TZH uplatnit DPH nebo je lepší si neuplatnit aby při ukončení nájmu neměl problém s dodaněním DPH? Děkuji za odpověď.

Jak je to s prodejem dálničních známek ve…

Jak je to s prodejem dálničních známek ve směnárně? Po přečtení komentáře zákona o DPH k §52 je prodej poštovních známek a jiných obdobných cenin osvobozený od daně bez nároku na odpočet daně. Patří tedy prodej dálničních nálepek do jmenovatele koeficientu pro krácení DPH na vstupu? Pokyn D-220 říká, že se do koeficientu nezapočítává prodej poštovních cenin, ale v novém zákoně o DPH se již nezapočítává pouze prodej HIM, příležitostná a vedlejší činnost u finančních činností (§54) a příležitostný nájem. Známky nakupujeme svým jménem od automotoklubu a zpět vystavujeme faktury na smluvené provize. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Velmi se omlouvám za triviální dotazy.…

Dobrý den. Velmi se omlouvám za triviální dotazy. Uzavřel jsem do konce roku dohodu o pracovní činosti u jisté státní instituce (zhruba půl úvazek, 20h týdně, hrubý příjem okolo 8000kč). K tomu mám možnost nepravidelně pracovat v jiném oboru (roční hrubý příjem z této činnosti okolo 50 tis.). Stojím před otázkou, zda si zřídit na tuto práci živnostenský list nebo pracovat na smlouvy o dílo atp. Na DPČ mi zaměstnavatel hradí ZP a SP, jakým způsobem by probíhal výpočet těchto plateb v případě, že bych si zřídil ŽL a kdybych pracoval pouze na smlouvy? A jakým způsobem by se příjem z DPČ promítnul do daňového přiznání? Velice děkuji za Vaši odpověď. (Na fú jsem byl očerněn z vychytralosti)

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jak je to s…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jak je to s placením daně, když bych si jako studetn pořídil živnostenský list. Jsou tam nějaké výhody oproti tomu, kdybych student nebyl? Díky za odpověď.

Dobrý den, lze použít k podnikání v ČR soukromý…

Dobrý den, lze použít k podnikání v ČR soukromý osobní automobil, který je registrovaný v jiném státě EU? (automobil je na italské SPZ). Je možné zaplatit za tento vůz silniční daň a účtovat si kilometrovné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně…

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně účtování v cizí měně. Je možné používat současně pevný a denní kurz? Například příjem do pokladny pevný kurz, odvod z pokladny do banky pevný, příjem do banky denní kurz. Je toto možné nebo se musí používat jen pevný nebo jen denní kurz? Dále bych potřebovala poradit zda mohu uplatnit DPH z přijaté faktury ze Slovenska. Předem děkuji.

Dobrý den! Jsem členem BD, založeným za účelem…

Dobrý den! Jsem členem BD, založeným za účelem koupě domu a pozemku, jejich správy a údržby. V našem domě je 20 bytů, každý byt přispívá do fondu oprav dle své výměry. V loňském roce jsme prováděli výměnu oken v každém z bytů a bylo rozhodnuto, že náklady na tuto výměnu se budou hradit z fondu oprav. Potud je snad všechno v pořádku, ale : každý z bytů má stejný počet oken, ale byty se liší svou výměrou. Majitelé větších bytů tedy zaplatili za okna (stejný počet oken a stejná práce) více než majitelé menších bytů. V letošním roce se má tímto postupem hradit i nákup regulačních ventilů topných těles do bytů, tzn., že uživatelé větších bytů zaplatí za stejný ventil více peněz. Můj dotaz zní: existuje nějaký předpis, který upravuje, jakým způsobem se mají hradit takovéto úpravy, u kterých lze přesně stanovit, kolik Kč jde na jednotlivý byt (nemluvím o opravy fasády, střechy, vstupní dveře apod.)? Lze pro každý z bytů vytvořit jakýsi podúčet, do kterého by uživatel platil svůj příspěvek dle rozlohy bytu, a ze kterého by pak byly hrazeny náklady na úpravy,opravy či zhodnocení domu? Děkuji za odpověď, Ing. Kateřina Valentová

Prosím o odpověď na tento dotaz. Počítá se do…

Prosím o odpověď na tento dotaz. Počítá se do obratu 1 mil. Kč pro registraci DPH příjmy z nájmu nebytových prostor? Firma nemá žádné jiné příjmy a příjmy z nájmu nebytových prostor překročily za posledních 12 kalendářních měsíců 1 mil. Kč.

Dobrý den, obchodní partner mne žádá, abych…

Dobrý den, obchodní partner mne žádá, abych poukazované částky zaokrouhlovala buď na celé koruny nebo na 0,50 haléřů. Prý účetní programy neumožňují jiné zaokoruhlování a není pak možné zaúčtovat poukázané částky na např. ....,40 haléřů. Vím, že při bezhotovostním platebním styku se mohou na daňových dokladech vyskytovat i údaje v haléřích nebo v desítkách haléřů, které banky provedou. Také vím, že např. u DPH se vypočtená daň může uvádět v haléřích. Jak tedy postupovat správně?

Dobrý den, jsme čtvrletními plátci DPH. Pokud…

Dobrý den, jsme čtvrletními plátci DPH. Pokud dostanu daňový doklad (paragon) např. v měsíci červnu, ale datum uskut. zd. plnění je např. 26.května, můžeme uplatnit nárok na odpočet DPH? V účetnictví mám tento paragon zaúčtovaný v červnu, tedy v měsíci, kdy jsem ho skutečně proplatila.Děkuji