FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu ohledně učtování následující věci. Podnikatel plátce DPH učtuijící v PU vyrábí tmely. Jak učtovat zdarma poskytnuté zkušební vzorky hotových výrobků. Děkuji za odpověď Pěcha Jiří
Velmi Vám děkuji za dnešní odpověď a prosím ještě o jednu radu: Plátce DPH od r.1996 chce zrušit registraci k DPH (malý obrat). S n í ž í n á r o k na odpočet daně: - ze zásob, které má na skladě - z majetku nad 40 tis. , tj. zde počítač (1997). Pokud nevyřadí do dne zrušení registrace, dodaní jeho pořizovací hodnotu? - z předmětů operativní evidence (57.000,- Kč celkem). (Tady opravdu nevím!) Velice děkuji za Vaši odpověď, moc mi to pomůže. A přeji Vám krásný den ! Lenka Hrdinová
Zahr.partnerovi jsem poslala fakturu v EUR a v seznamu faktur ji zaregistrovala v Kč dle kurzu téhož dne v mé bance. Partner zaplatil za měsíc, banka zaregistrovala úhradu v Kč dle kurzu platného v den odeslání mé faktury. V poznámce k identifikaci platby byl uveden rozdíl asi 10,30 EUR,(kurzový rozdíl) nikoliv však jako plus položka v Kč. Prosím o radu, jak se s tím účetně vyrovnat. Vedu jednoduché účetnictví.Děkuji za radu helenanova@volny.cz
Fakturujeme služby poskytované ve třetích zemích - výstavní akce. Při konečné fakturaci si fakturujeme navic 10% provizi dle smlouvy.Spadá tato provize do DPH nebo je to přímo související služba?
Ještě k dotazu ohledně použivání kurzů. Vystavujeme na přijaté zálohy doklady o přijetí platby. Který tiskne program jako Daňový doklad na přijatou platbu. Tu ale neúčtujeme do výnosů ale na zálohy. Takže na konečné fakturaci je vidět odečet zálohy a celkové plnění., ale právě to je matoucí jaký kurz pro přepčet použit.
Dobry den, s manzelem jsme se nastehovali do samostatneho bytu v rodinnem domku, ktery vlastni moji prarodice (a ziji v nem). Pro ucely ruznych jednani na uradech potrebujeme prokazat trvale bydliste. Prarodicum platime "prispevek" na energie. Radi bychom se vyhnuli placeni dani a s tim spojenym papirovanim plynouci z klasickeho najemniho vztahu. Chtela bych se zeptat, jaka by mela byt pisemna forma tohoto vztahu - najemni smlouva??? Jak presne formulovat formu financni uhrady??? Dekuji mnohokrat za pomoc, Denisa K.
Dobrý den, mám známe, kteří podnikali na ŽL, zkrachovaly, a mají stále dluhy za soc.poj. za zaměstnance. Banka jim sebrala uplně vše, dům, továrnu (na keramiku) Nyní bydlí u příbuzných mají minimální výrobu vlastnoruční, minimální příjmy a stále jim nabíhají penále z dluhu sociálnímu úřadu. Lze tento dluh nějak zastavit?????Popřípadě u koho lze žádat o prominutí penále a zastavení dalšího růstu penalí. Velice děkuji
Dobrý den, jsem student a byla mi nabídnuta práce na Živnostenský list, ten však ještě nemám. Rád bych se informoval ohledně výhod či nevýhod, co mi jeho zřízení přinese. Jak to bude se sociálním a zdravotním pojištěním? Zda přijdu o přídavky na děti a jestli muj rodič přijde o odpočitatelnou položku na vyživované dítě 6000 Kč ročně? Děkuji za Vaší odpověď.
Dobrý den. Je mi 26 let. Ještě studuju VŠ. Chci jet do zahraničí (Anglie) a vydělat si cca Kč 40.000,--. Budu uplatňovat daň z příjmu, popřípadě v jaké výši? Děkuju za odpoveď
Prosím o sdělení, jak má postupovat s.r.o., chce-li změnit sídlo své společnosti. Děkuji.
Nájemce má uzavřenu nájemní smlouvu na budovu, ve které hodlá podnikat. Nájem je částečně hrazen opravami většího charakteru nebo technickým zhodnocením. Pronajímatel nemá pronajímanou budovu v obchodním majetku a je neplátce DPH. Jak je to s uplatněním či s případným dodaněním DPH u nájemce, který plátcem DPH je? Může si u oprav a TZH uplatnit DPH nebo je lepší si neuplatnit aby při ukončení nájmu neměl problém s dodaněním DPH? Děkuji za odpověď.
Jak je to s prodejem dálničních známek ve směnárně? Po přečtení komentáře zákona o DPH k §52 je prodej poštovních známek a jiných obdobných cenin osvobozený od daně bez nároku na odpočet daně. Patří tedy prodej dálničních nálepek do jmenovatele koeficientu pro krácení DPH na vstupu? Pokyn D-220 říká, že se do koeficientu nezapočítává prodej poštovních cenin, ale v novém zákoně o DPH se již nezapočítává pouze prodej HIM, příležitostná a vedlejší činnost u finančních činností (§54) a příležitostný nájem. Známky nakupujeme svým jménem od automotoklubu a zpět vystavujeme faktury na smluvené provize. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Velmi se omlouvám za triviální dotazy. Uzavřel jsem do konce roku dohodu o pracovní činosti u jisté státní instituce (zhruba půl úvazek, 20h týdně, hrubý příjem okolo 8000kč). K tomu mám možnost nepravidelně pracovat v jiném oboru (roční hrubý příjem z této činnosti okolo 50 tis.). Stojím před otázkou, zda si zřídit na tuto práci živnostenský list nebo pracovat na smlouvy o dílo atp. Na DPČ mi zaměstnavatel hradí ZP a SP, jakým způsobem by probíhal výpočet těchto plateb v případě, že bych si zřídil ŽL a kdybych pracoval pouze na smlouvy? A jakým způsobem by se příjem z DPČ promítnul do daňového přiznání? Velice děkuji za Vaši odpověď. (Na fú jsem byl očerněn z vychytralosti)
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jak je to s placením daně, když bych si jako studetn pořídil živnostenský list. Jsou tam nějaké výhody oproti tomu, kdybych student nebyl? Díky za odpověď.
Dobrý den, lze použít k podnikání v ČR soukromý osobní automobil, který je registrovaný v jiném státě EU? (automobil je na italské SPZ). Je možné zaplatit za tento vůz silniční daň a účtovat si kilometrovné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně účtování v cizí měně. Je možné používat současně pevný a denní kurz? Například příjem do pokladny pevný kurz, odvod z pokladny do banky pevný, příjem do banky denní kurz. Je toto možné nebo se musí používat jen pevný nebo jen denní kurz? Dále bych potřebovala poradit zda mohu uplatnit DPH z přijaté faktury ze Slovenska. Předem děkuji.
Dobrý den! Jsem členem BD, založeným za účelem koupě domu a pozemku, jejich správy a údržby. V našem domě je 20 bytů, každý byt přispívá do fondu oprav dle své výměry. V loňském roce jsme prováděli výměnu oken v každém z bytů a bylo rozhodnuto, že náklady na tuto výměnu se budou hradit z fondu oprav. Potud je snad všechno v pořádku, ale : každý z bytů má stejný počet oken, ale byty se liší svou výměrou. Majitelé větších bytů tedy zaplatili za okna (stejný počet oken a stejná práce) více než majitelé menších bytů. V letošním roce se má tímto postupem hradit i nákup regulačních ventilů topných těles do bytů, tzn., že uživatelé větších bytů zaplatí za stejný ventil více peněz. Můj dotaz zní: existuje nějaký předpis, který upravuje, jakým způsobem se mají hradit takovéto úpravy, u kterých lze přesně stanovit, kolik Kč jde na jednotlivý byt (nemluvím o opravy fasády, střechy, vstupní dveře apod.)? Lze pro každý z bytů vytvořit jakýsi podúčet, do kterého by uživatel platil svůj příspěvek dle rozlohy bytu, a ze kterého by pak byly hrazeny náklady na úpravy,opravy či zhodnocení domu? Děkuji za odpověď, Ing. Kateřina Valentová
Prosím o odpověď na tento dotaz. Počítá se do obratu 1 mil. Kč pro registraci DPH příjmy z nájmu nebytových prostor? Firma nemá žádné jiné příjmy a příjmy z nájmu nebytových prostor překročily za posledních 12 kalendářních měsíců 1 mil. Kč.
Dobrý den, obchodní partner mne žádá, abych poukazované částky zaokrouhlovala buď na celé koruny nebo na 0,50 haléřů. Prý účetní programy neumožňují jiné zaokoruhlování a není pak možné zaúčtovat poukázané částky na např. ....,40 haléřů. Vím, že při bezhotovostním platebním styku se mohou na daňových dokladech vyskytovat i údaje v haléřích nebo v desítkách haléřů, které banky provedou. Také vím, že např. u DPH se vypočtená daň může uvádět v haléřích. Jak tedy postupovat správně?
Dobrý den, jsme čtvrletními plátci DPH. Pokud dostanu daňový doklad (paragon) např. v měsíci červnu, ale datum uskut. zd. plnění je např. 26.května, můžeme uplatnit nárok na odpočet DPH? V účetnictví mám tento paragon zaúčtovaný v červnu, tedy v měsíci, kdy jsem ho skutečně proplatila.Děkuji