FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můj přítel má živnostenský list na hostinkou činnost a provozuje bar a diskotéku. Zajímalo by mě jestli cokoli co tam prodává musí jako plátce DPH prodávat s 19% daní, i kdyz se jedná o potraviny, které nakoupil s 5% daní? A jak by to bylo v případě, že by toto zboží prodával ve stánku na koupališti, musel by také na toto zboží uplatňovat 19% daň nebo v tomto případě by se jednalo o normální prodej a ne o poskytnutí služby (i když má ŽL pouze na hostinskou činnost) a mohl by to tedy prodávat s 5% daní? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 15.06.jsem zaregistrován jako plátce DPH. Bude mi vyměřena náhrada za období, kdy jsem již dosáhl obratu a měl se stát plátcem(od února 2006) Jsem povinnen již od 15.06.vystavovat daňové doklady s uvedenou sazbou DPH? Musím k 15.06. provést inventuru zboží na prodejně?Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz ohledně minimálního základu daně a spolupracující osoby.Manželka je spolupracující osoba od roku 1996,nikdy jsem na ni nerozděloval příjmy ani výdaje.Sociální a zdravotní pojištění si platila sama u mne se nikdy nepromítlo. V mém daňovém přiznání byla uváděna jako spol.osoba s 0%.Sama podávala pouze čestné prohlášení.Totéž bylo učiněno i v roce 2004 kdy byla zavedena minimální daň.Nyní jsem se dozvěděl,že se na manželku vztahoval min.zákl.daně.Prosím o radu zda je tato informace správná a je-li správné řešení podat za mne dodatečné DP a za manželku řádné DP
Dobrý den, prosím o radu. Jak je to s daňovými odpisy, když od zaří 2006 přechází společnost na hospodářský rok? Děkuji.
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. K nám do podniku je dodaný materiál s dodacím listem, na kterém je uvedené od dodavatele DUZP schodné s DUZP na faktruře. U nás na skladě skladník orazítkuje dodací list a podepíše. Tím souhlasí, že zboží došlo. Naše daňové oddělení ale trvá na tom, že na dodací list musí náš skladník napsat ještě datum, kdy zboží skutečně došlo. V praxi se někdy stane, že dodavatel vystaví fakturu s dodacím listem např. 20., ale zboží nám doveze až 21. ráno. My pak musíme faktury vracet, aby nám opravili DUZP na 21. Není možné z hlediska Zákona o DPH brát v úvahu, že DUZP byl den uvedený od dodavatele? V praxi nám požadavek daňového oddělení působí dost problémů. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám fakturu na tichá vína určená k reklamním účelům.Jak ji mám zaúčtovat.Vedeme podvojné účetnictví.Jenom vím,že si ji můžu odečíst od daní a nemusím uplatňovat výstupní daň.
Dobrý den, Chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení dotazu týkající se činnosti občanského sdružení : občanské sdružení(asi 100 členů), jehož cílem je zjednodušeně řečeno ekologická činnost (podpora ekologického zemědělství) obdrží finanční dar ze zahraničí (ve smlouvě je uveden účel podpora ekologické činnosti jako v cílech obč.sdružení), za tyto prostředky zakoupí pozemky a nemovitosti (zemědělský statek). Tyto pozemky a statek poté pronajmu několika členům občanského sdružení (asi 10-ti členům), kteří zde budou ekologicky hospodařit – podnikat v zemědělství dle par.7 Z. o DP. Svoje produkty budou přednostně prodávat ostatním členům obč.sdružení, zbytek realizovat na trhu. 1) podléhá obdržený finanční dar dani darovací nebo je předmětem daně z příjmu – není tam nějaké osvobození ? 2) jaké nájemné je nutno stanovit v nájemní smlouvě mezi obč.sdružením a členy, kteří zde budou na pozemcích podnikat – je možno použít symbolické nájemné ? Mám na mysli par. 23/7 - cena obvyklá
Dobrý den. Jsme malá akciová společnost a zvažujeme nákup nového osobního automobilu (v ceně do 500 tis. Kč). Přestože máme dostatek volných finančních prostředků na nákup za hotové, chtěli bysme se zeptat, jestli byste nám - vzhledem k dnešním situaci na trhu - nedoporučovali využít leasingu či úvěru (daňová optimalizace či jiné další "ekonomické" výhody..). Podotýkám, že naše společnost má kladný základ daně a momentálně velmi nízké odpisy. Děkujeme za Váš orientační názor ohledně ideálního způsobu financování nákupu nového auta vzhledem k výše uvedeným podmínkám naší společnosti.
Dobrý den, prosím o vysvětlení, jaký je rozdíl mezi účetní a daňovou ztrátou. Děkuji
Dobrý den, maminka vlastní a bydlí v bytě (OV) necelé dva roky. Nyní chceme společně s maminkou byt prodat za cca 1,6 mil. (kupní cena byla 1,4 mil) a přidat peníze z úvěru a koupit RD za 3,8 mil, kde bychom bydleli společně. Maminka tedy použije do 1 roku peníze, které za byt získá, pro své bydlení. Jak to maminka doloží finančnímu úřadu? Znamená to, že musí být spoluvlastníkem domu v hodnotě vloženého podílu? Nebo na dům bude uvaleno věcné břemeno? (Jedná se také o budoucí vyrovnání se sestrou.) Druhá otázka se týká mého vlastnictví chaty. Rodiče mně chatu darovali před necelými 5 lety. Na výše uvedený RD si bereme vysoký úvěr, který chceme později mimořádně splatit následným prodejem chaty (není možné to udělat jinak). Když tedy peníze za prodej chaty použiji na splacení úvěru na své bydlení, znamená to, že jsem osvobozen od daně z příjmu z prodeje chaty? Děkuji mnohokrát a zdravím,
Prosím o odpověď: Co se změní pro živnostníka, který bude mít od srpna 2006 nárok na starobní důchod z hlediska daně z příjmů FO? Děkuji. Marek Šváb.
Dobrý den, můj kamarád pracoval v loňském roce půl roku v ČR jako zaměstnanec a dalšího půl roku také jako zaměstnanec, ale v Anglii. Je povinen podávat daňové přiznání, nebo si to příslušné finanční úřady mezi sebou vyřídí samy? Pokud musí podat daňové přiznání, jaké doklady k tomu potřebuje? Děkuji Vám za odpověď a jsem s pozdravem Radek Klíma
Dobrý den. Od 1.1.2005 byly přeřazeny autobusy z odpisové skupiny 1 do skupiny 2 (doba odepisování 5let). Do 31.12.04 jsme autobusy zařadili do skl.1 a odepisovaly 4 roky. Chci se zeptat jak to bude s výpočtem odpisu za rok 2005 u autobusu pořízeného do 31.12.04 a již odepisovaného podle starých předpisů. Budu pokračovat beze změny nebo přeřadím autobus ze sk.1 do sk.2 a odpis pro rok 2005 spočítám podle nových platných koeficientů(sazeb). Děkuji Větrovská
Dobrý den, jsme společenství vlastníků vzniklé v roce 2005. Účetnictví nám zpracovává správce. Nemáme žádný příjem, pouze zálohy k rozúčtování.Nyní nám byly předloženy výkazy našeho společenství. Kde v rozvaze je v kolonce A V. Hospodářský výsledek je uvedena hodnota fondu oprav. Výsledovka vykazuje HV nula. Prosím o informaci kam se má v Rozvaze uvádět hodnota přijatých příspěvků do fondu oprav. Já bych se přikláněla buď k dlohodobým zálohám nebo kapitálovým fondům. Děkuji
Vážený pane doktore, Prosím Vás o Vaši pomoc. Naše firma provozuje trafiku, kde prodává i mimo jiné doplňkový sortiment - cukrovinky, keramika atd. V současné době je prováděna evidence přes obyčejnou pokladnu bez fiskální paměti a certifikace. Dle zákona od 1.1.2007 je nutno vybavit prodejnu registr. pokladnou, která splňuje požadavky ZRP. Vím, že pokud si chci odečíst slevu na dani na konci r. 2006, musím tuto zaregistrovat do 30.6.2006. Pane doktore, jaký je Váš názor na platnost tohoto zákona? Mám ohledně koupi této pokladny něco podnikat, nebo jaký je Váš názor na tento problém. Děkuji za Vaši radu.
Máme bezpečnostní zařízení na firemní nemovitosti. Platíme paušál bezpečnostní firmě. Pokud máme fakturu za výjezd zásahové jednotky na poplach, který byl způsoben pohybem v zakodovaném prostoru. Je tato faktura daňově uznetelná. Děkuji
Dobrý den pane doktore, mám tento dotaz. Podnikal jsem v oboru stavebnictví, které jsem přerušil v roce 2004. V roce 2005 jsem si zřídil nový ŽL na sportovní a masérské služby, které jsem začal provozovat od 01.08.2005. Příjem za těchto 5 měsíců byl pouze 9760,- Kč. Žádné výdaje jsem neměl. Podal jsem DPFO za rok 2005, kde mě vyšla daň 990,- Kč. Doslechl jsem se, že jsem žádnou daň platit nemusel, neboť jsem si nevydělal 15 000,- Kč. Je to pravda? Jest-li ano, dá se podat opravné daň .přiznání nebo co stím. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den, předem děkuji za zodpovězení následného dotazu. Jsem FO a plátce DPH, účtuji v JU. Koupil jsem pracovní automobil na leasing (r. 2000), který již byl doplacen v r.2003. Auto jsem vyjmul z obchodního majetku (duben t.r.)a prodal do svého nově založeného SRO, ale při převodu na DI jsem zapomněl udělat převod na RĆ a auto jsem na SRO převedl z IČ. Je to špatně? Pokud ano, co s tím mám udělat. Převod proběhl v květnu. Jakou daň jsem povinen platit z prodeje automobilu jako běžný občan (a co s DPH) a jakou jako FO?
Dobrý den. 1. Přecházím z daňové evidence na účetnictví. Faktura vydaná 7.1.2006 DZUP je 31.12.2005. Má se tato faktura dát do pohledávek daňové evidence za rok 2005. 2. Nákup zásob 30.6.2005. Začal podnikat 1.7.2005. Může být uveden tento nákup v daňové evidenci 1.7.2005 nebo v uzávěrkových operacích?
Dobrý den, jsem jediným společníkem (jednatelem) společnosti s r.o. Chci tuto společnost (obchod. podíl) prodat. Musí být rozhodnutí o rozděkení obchod. podílu provedeno notářským zápisem nebo stačí sepsat smlouvu o prodeji. Děkuji za odpověď