FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Je mi 80 let a jsem spolumajitel pozemku-pole,…

Je mi 80 let a jsem spolumajitel pozemku-pole, dle výpisu z katastru se svojí babičkou, která je již dávno mrtvá. Dědické jednání neproběhlo a ani nevím, kde a kdy umřela. Chtěl jsem vědět, když podám daňové přiznání za pozemek jen k jedné polovině, zda stát nebude na mne vymáhat díl daně i za moji zemřelou babičku.

Dobrý den, s.r.o. koupila majetek pozemky a…

Dobrý den, s.r.o. koupila majetek pozemky a nemovitosti v roce 2005. pořízení nemovitosti stálo 5.milionů Kč.Nyní majitel chce odprodat 100%podíl firmy ve výši 10.miliónů Kč. Ve firmě nebyly dělány žádné změny od roku 1995. Zajímá mě, jaké poplatky a jaké daně vznikají v souladu s tímto prodejem podílu původnímu majiteli firmy- je to fyzická osoba. Děkuji

Oba s manželkou podnikáme na živ.list každý na…

Oba s manželkou podnikáme na živ.list každý na svůj. Máme společný automobil který občas oba používáme pro podnikání jak to bude s uplatnitelnými náklady? Můžem je uplatňovat oba? Nebo jen ten na kterého je auto registrováno? Děkuji .

Dobrý den, mám necelý rok novou rekreační chatu…

Dobrý den, mám necelý rok novou rekreační chatu kterou 1/2 roku z 2/3 části pronajímám a v 1/3 rozdělené dveřmi je pomyslný malý byt kde mám trvalé bydliště.Nyní objekt prodávám přes realitní kancelář a chtěl bych vědět zda peníze z příjmu tohoto prodeje mají nějaký vliv na ůčetnictví a následnou daň za toho půl roku co mám živnost na ubytovací služby.Děkuji za odpověď

Firma zakoupí pro své zaměstnance na pití vodní…

Firma zakoupí pro své zaměstnance na pití vodní ochlazovač ( výdejník na pitnou vodu ) a k tomu pravidelně pořizuje náplně s vodou ( barely o objemu 18,9 l ). Pokud vím, tak nákup vodního ochlazovače lze uplatnit do daňových nákladů. Otázka zní: jak je to s vodou? Lze ji uplatnit do daňových nákladů a pokud ano, tak vždy nebo jenom za určitých podmínek? Už jsem se ptala na více místech, ale názory se různily ( daňový poradce versus právník ). Poradíte mi tedy, jak to opravdu je? Děkuji.

Dobrý den, jsem plátce DPH. V roce 2005 jsem…

Dobrý den, jsem plátce DPH. V roce 2005 jsem vyvezl zboží z EU, ale do konce roku se mi nevrátil potvrzený doklad (JSD) o vývozu. Vzhledem k této skutečnosti jsem podal na začátku roku dodatečné daňové prohlášení a doplatil DPH. Minulý měsíc se mi však vrátilo JSD s potvrzeným výstupem zboží. Muhu si nárokovat zpětně odpočet DPH a pokud ano, tak jakým způsobem - daňovým prohlášením, nebo obnovit řízení? Děkuji.

Klient podniká již od. r.98 - hostin.čin. V r.…

Klient podniká již od. r.98 - hostin.čin. V r. 2005 si pronajal sázkovou kancelář a odkoupil vybavení kanceláře. Sáz.kancelář začala oficiálně pracovat až březnu 2006, kdy předal veškeré doklady ke zpracování účetní. Problém - co s doklady vystavenými v r. 2005?(pronajímatel je neplátce DPH), můžou se zaúčtovat jako daň. výdej r. 2006 protože souvisí s novým podnikáním? anebo se musí zahrnout do r. 2005 tj. opravit DP?

Dobrý den, nepodnikatel si před rokem vzal půjčku…

Dobrý den, nepodnikatel si před rokem vzal půjčku na koupy chaty - 300tis, niní chatu prodává za 500tis přes realitní kancelář - ta si bere provizi 40 000,- Kč. Půjčka na koupi bude uhrazena po prodeji. Můj dotaz spočívá: Jaká částka bude předmětem daně z příjmů? Předem děkuji

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem týkajícím…

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se danění likvidačního zůstatku při zrušení veřejné obchodní společnosti. Jsme právnická osoba- s.r.o. a byli jsme společníkem v.o.s. . Nyní je společnost zrušena a nevíme, jak se bude náš podíl na likvidačním zůstatku v.o.s. danit. Zaúčtujeme jej do výnosů společnosti (stejným způsobem jako podíl na zisku)? Za odpověď Vám děkuji

Dobrý den.Prosím Vás o radu týkající se…

Dobrý den.Prosím Vás o radu týkající se vnitropodnik.směrnic.Jedná se o příjem za soukromé telef.hovory.Jakým způsoben se dá ošetřit příjem za soukromé hovory?V naší společnosti používá 1osoba služební telefon i na své soukromé hovory.Byla stanovena částka 250,-Kč/1měsíc za soukromé hovory,kterou platí organizaci.Ale není vůbec podloženo zda za daný měsíc provolá danou částku nebo překročí.Děkuji za radu.

Pokud jsem podala chybné dańové příznání, kde…

Pokud jsem podala chybné dańové příznání, kde jsem uvedla menší přeplatkek. Je možné podat dodatečné dańové přiznání na doplacení rozdílu?

Lze odepisovat vklady na stavební spoření z…

Lze odepisovat vklady na stavební spoření z daňového základu.

Pokud dálkově studuji na soukromé VŠ, mohu si…

Pokud dálkově studuji na soukromé VŠ, mohu si školné odečíst z daní? A pokud bych studovala denně, jsou podmínky stejné?

Dobrý den, prodávám rok starou nemovitost a krom…

Dobrý den, prodávám rok starou nemovitost a krom 3 prc.daně z převodu nemovitosti bych měl zaplatit i daň z příjmu, protože neuběhla lhůta dvou let trvaleho bydliště. Otázka zní:pokud si za stejnou částku koupím druhou nemovitost mělo by to být osvobozeno, ale do jaké doby tu nemovitost musím koupit myslím rok dva nebo to není dané?Děkuji mnohokrát za odpověď

Jako plátce DPH fakturuji firmě /plátci DPH/ 1…

Jako plátce DPH fakturuji firmě /plátci DPH/ 1/náhradu za zapůjčený nevrácený hmotný majetek. U hmotného majetku bude vyčísleno DPH 19 %? 2/náhradu za plánovanou neuskutečněnou akci s tímto majetkem. Bude u této náhrady DPH, když nedošlo k uskutečnění zdanitelného plnění?

Hezký den, koupili jsme v letošním roce…

Hezký den, koupili jsme v letošním roce nemovitost s pozemkem, chtěla bych se zeptat jak tuto koupi zaúčtovat a do jakých odpisových skupin. Zatím s tím nemám žádnou zkušenost. Mnohokrát děkuji. Ještě jsme tuto nemovitost začali opravovat a měníme okna za plastová. Bylo mi řečeno, že pokud budemě měnit okna stejných rozměrů jedná se o opravu a výlohy měníme za okna, toto budu účtovat jako rekonstrukci, je to tak dobře?

Jsem jednatelkou (zároveň i společníkem) ve…

Jsem jednatelkou (zároveň i společníkem) ve vlastní firmě s.r.o.. Se společností mám uzavřenou mandátní smlouvu. Zabýváme se developerskou výstavbou. Můj dotaz se týká nároků na cestovní náhrady. Sídlo naší společnosti je v Praze, stavba probíhá v Krkonoších, já bydlím v Olomouci. Do místa sídla společnosti jezdím nepravidelně, výjimečně, cca 1 x za 14 dní. Používám své soukromé vozidlo. Chci se zeptat zda mám nárok na: 1)cestovní náhradu (benzín + amortizace) při cestě z Olomouce (bydliště) do Krkonoš (stavba) 2)cestovní náhradu (benzín + amortizace) za cestu z Olomouce (bydliště) do Prahy (sídlo firmy). A ještě další dotaz - byl by nějaký rozdíl ve výše uvedených cestovních náhradách, pokud bych byla zároveň zaměstnancem zmíněné firmy? S pozdravem

S přítelem jsme si koupili byt, který financujeme…

S přítelem jsme si koupili byt, který financujeme společnou hypotékou. První splátka úvěru byla v červnu 2006. Oba dva jsme zaměstnanci. Kdy máme poprvé uplatnit odečet na dani z příjmů ve výši zaplacených úroků z úvěru u svého zaměstnavatele? Jeden z nás má hrubý měsíční příjem cca 15.000 Kč a druhý cca 22.000,-Kč. Bude výhodnější, když zaplacené úroky z úvěru uplatní jenom jeden z nás nebo oba na půl (měsíční splátka úvěru je cca 10.000,- Kč). Děkuji za odpověď.

dobrý den, prosím o odpověď k DPH - jakou sazbou…

dobrý den, prosím o odpověď k DPH - jakou sazbou se zdaňuje montáž zabezpečovacího zařízení bytovém domě a co je v bytovém domě nebytovým prostorem, konkrétně montáž el. domácího vrátného - tablo je na fasádě venku, kabeláž se vede chodbami, mikrofon a tlačítko otevírání je v bytě

Jaká je týdenní pracovní doba v nepřetržitém…

Jaká je týdenní pracovní doba v nepřetržitém provozu na plný úvazek a na zkrácený úvazek? Je možné proplácet a brát v úvahu práci přesčas? Za jakých podmínek a je stanoven nějaký limit? Děkuji.