FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dva dotazy. 1. Jsme čtvrtletní…

Dobrý den, mám dva dotazy. 1. Jsme čtvrtletní plátci DPH - vystavila jsem fakturu, kde základ je 1810,- a DPH 343,90,-, haléřové vyrovnání je 0,90 Kč, takže na FÚ odvedu na DPH o 0,90 haléřů méně, je to tak správně? Nebo mám odvést celých 343,90? Kam ale pak na straně má dáti těch 90 haléřů naúčtuju (pro nás to přece není výnos). 2. Zjistila jsem, že stará účetní vrátila jedné zaměstnankyni za rok 2001 při zúčtování daní 0 2500 Kč méně (zaměstnankyně byla část roku na PÚ, na nemocenských dávkách a pak pracovala, účetní jí ale zkrátila odpočitatelnou položku pouze na měsíce, kdy pracovala).Je možné to ještě nějak opravit a zaměstnankyni peníze doplatit? Moc vám děkuji za odpovědi.

Dobrý večer, jsem plátcem DPH. Za letošní rok…

Dobrý večer, jsem plátcem DPH. Za letošní rok bych ráda uplatnila daň z příjmů procentem. Je správné uplatňovat nyní v přiznání k DPH odpočet za přijatá zdanitelná plnění? Děkuji

Je sestaven podnikatelský záměr - výstavba…

Je sestaven podnikatelský záměr - výstavba polyfunkčního domu. Za tímto účelem se uvažuje založit společnost s.r.o., která bohužel nemá žádnou minulost a ziskovost. Úvěr by se vyřídil na dvě fyzické osoby a) jedna je zaměstnanec a má i příjmy dle §9, b) druhá je OSVČ, plátce DPH. Obě získají tento úvěr na základě svych daňových přiznání. Je možné řešit situaci, že uvedený úvěr - finance na výstavbu se vloží do s.r.o, kterou založí právě tyto fyzické osoby, aby společnost již hradila úvěr a úroky, stala se investorem a majitelem nemovitosti? Nebo mne odkažte na další publikace, kde se podrobněji zabývaji vklady do společnosti ajak je to potom vše daňově.Děkuji.Renata

Ke dni 31. 5. ukončil nájemní smlouvu s majitelem…

Ke dni 31. 5. ukončil nájemní smlouvu s majitelem restaurace, proto jsem svou provozovnu uzavřel. Po té si jí pronajal nový podnikatel, které mu jsem prodal část zboží. (jen to, o co měl zájem) Mohu zboží, které mi ještě zůstalo (jedná se především o alkohol a nealko nápoje) prodat sám sobě nebo jiné osobě za pořizovací cenu nebo cenu nižší (o kolik %?) než jsem prodával v restauraci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj dotaz: Prodali jsme byt, který byl…

Dobrý den, můj dotaz: Prodali jsme byt, který byl v našem vlastnictví pouze rok.Získali jsme tím finance na koupi domku.Vím, že na koupi máme 12měsíců od prodeje, abychom neplatili daň ze zisku.Co říká zákon?Musíme v té lhůtě už mít v domku trvalé bydliště?Co když ho budeme rekonstruovat a nebude do 12 měsíců od porodeje obyvatelný? děkuji

Dobrý den pane doktore, před cca třemi lety jsem…

Dobrý den pane doktore, před cca třemi lety jsem dostal od města do užívání byt poté, co jsem si ho opravil na vlastní náklady (nájemní doba na dobu neurčitou). V rámci privatizace bytového fondu jsme spolu s ostatními nájemníky celý dům od města odkoupili a utvořili jsme družstvo. Jsem tedy vlastníkem družstevního bytu(vlastně družstevního podílu). Uvažujeme, že byty převedeme do osobního vlastnictví. Dozvěděl jsem se, že když budu chtít poté ihned byt prodat (když už bude v OV), že mimo daně z převodu nemovitostí (3%) a zaplacení odhadu ceny bytu odhadci musím zaplatit také DAŇ Z PŘÍJMU (cca 20% ze sjednané ceny). Je to pravda? Děkuji Vám - P.K.

Dobrý den, jen krátce. Likvidujeme starou budovu…

Dobrý den, jen krátce. Likvidujeme starou budovu, která ještě není plně odepsána. Na jejím místě budeme stavět novou. Vstupuje zůstatková cena likvidované budovy do pořizovací ceny budovy nové ? Děkuji.

Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz týkající…

Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz týkající se DPH. Jestliže podnikatel FO, s registrací k DPH vede DE a přijde mu vyúčtování od telekomunikačních služeb (mobilních operátorů), může si uplatnit odpočet DPH, jedná-li se o podnikatelský účet? To samé i s PHM, je možné uplatnit si odpočet DPH v případě spotřeby PHM v rámci podnikání. Děkuji a přeji pěkný den.

FO má v majetku fy nákladní automobil, je plátcem…

FO má v majetku fy nákladní automobil, je plátcem DPH. Nemá všechny doklady na PHM (naftu). Jak může náklady uplatnit?_

společné zdanění manželů: manželka má pouze…

společné zdanění manželů: manželka má pouze příjmy dle § 7 zákona o dani z příjmů a za rok 2005 vykázala ztrátu. manžel má příjmy pouze ze zaměstnání. za rok 2005 využili společného zdanění manželů. daňová povinnost dle podaného přiznání každého z nich byla 31.000,-. musí manžel i manželka platit zálohu na daň z příjmů v roce 2006? za odpověď předem děkuji.

Dobrý den, stal jsem se plátcem DPH, nesplnil…

Dobrý den, stal jsem se plátcem DPH, nesplnil jsem však povinnost registrovat se k dani včas. Z jaké částky mi bude vyměřena náhrada za zdanitelná plnění? Z celkového obratu nebo z rozdílu mezi příjmy a výdaji?Děkuji za odpověď, Fochtner.

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem na mateřské…

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem na mateřské dovolené. V jedné firmě mám přivýdělek. Dohoda o pracovní činnosti. Chtěla jsem se zeptat, jak to bude s daněmi, zda zaměstnavatel mi je bude odvádět, či já sama si daně odvedu v daňovém přiznání. Dohoda je od 29.6.06 - 30.9.06, max. 20 hodin týdně. v případě jak bYch měla postupovat. Děkuji za odpověď.

Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se danění…

Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se danění likvidačního zůstatku při zrušení veřejné obchodní společnosti. Jsme právnická osoba - s.r.o. a byli jsme společníkem v.o.s. . Nyní je společnost zrušena a nevíme, jak se bude náš podíl na likvidačním zůstatku v.o.s. danit. Zaúčtujeme jej do výnosů společnosti (stejným způsobem jako podíl na zisku)?

Dobrý den, jsme s.r.o. - účetnictví, měsíční…

Dobrý den, jsme s.r.o. - účetnictví, měsíční plátci dph. Obdrželi jsme fa z EU za služby v režimu reverse charge. Fa vystavená 23.2.05, došla 24.10.2005 a týkající se období 07/2003-12/2004. Jednalo se o dorovnání ceny poplatků za vysílání programů.Zároveň byl zaslán dbp s datumem vystavení 23.2.05, došel 24.10.05 a týkající se opět období 07/2003-12/2004, kde opravovali původní dorovnání poplatků. V jakém období musíme přiznat daň a kdy si ji můžeme nejdříve uplatnit, když máme řádný daňový doklad?Děkuji za odpověď Kobzová

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o…

Vážený pane doktore, laskavě Vás prosím o zodpovězení mého dotazu. Pokud obdržím fakturu na špatnou částku, částku proplatím a poté obdržím opravenou fakturu se správnou částkou, avšak stejným označením, je možno platit jakoby jednu fakturu na vícekrát po částech? Děkuji velice za radu. L.O.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uplatnění…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uplatnění leasingu. Společnost s ručením omezeným platí leasing na osobní auto. Toto auto chce jednatel před ukončením leasingu převést na sebe - fyzickou osobu nepodnikatele. Smím si uplatnit poměrnou část leasingu do nákladů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme sdružení, které není založené za…

Dobrý den, jsme sdružení, které není založené za účelem zisku. Ve stanovách máme provádění volnočasových aktivit mládeže. Tj. taneční kroužky,pořádání letních táborů se zaměřením tanec a angličina. Část peněz máme z čl. příspěvků část od sponzorů a zbytek vybíráme od rodičů. Překročili jsme hranici plátcovství DPH (z výběrů od rodičů?). Tato činnost je ale od dph osvobozena, musíme se i přesto k dani registrovat a podávat daňové přiznání i když bude ve finále nulové?Děkuji za radu

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaká je přesná…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaká je přesná definice tvz. OSVČ. Konkrétně se mi jedná o to, co vše je třeba splňovat, abych mohl být dle zákona považován za OSVČ. Respektive, zda-li stačí, když je mi vydán živnostenský list a tím se ihned stávám OSVČ. Děkuji předem a přeji mnoho úspěchů. PV

Jsme spol. s r. o. a máme odložený termín pro…

Jsme spol. s r. o. a máme odložený termín pro podání daňového přiznání do 30. 6., protože daň. přiznání zpracovává daňový poradce, plná moc daňového poradce byla doručena do 31. 3. finančnímu úřadu. Musí daňové přiznání zpracovat a podat daňový poradce, nebo můžeme ještě plnou moc odvolat a podat sami?

Dobrý den, mohou být položky, vydání cestovního…

Dobrý den, mohou být položky, vydání cestovního pasu zaměstnance či fotografie na vízum, uznány jako nutný vedlejší výdaj při zahraniční pracovní cestě? Předem děkuji za odpověď