FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, potrebovala bych poradit: uctovani…

Dobry den, potrebovala bych poradit: uctovani faktoringu ovlivnuje a zkresluje vysledky hospodareni firmy. Jde o dvojite uctovani vynosu - pri prodeji a pozdeji pri platbe pohledavky bankou. Je takoveto ucetnictvi v poradku? Dekuji za odpovedi. Petra Grabmayer

Jsem starobní důchodce ( důchod 8500). Zdědil…

Jsem starobní důchodce ( důchod 8500). Zdědil jsem po polorodném bratrovi ( stejná matka a různý otec) byt, který prodám. Odhadní cena pro dědické řízení je 1250000,- Kč, prodejní 1450000,- Kč. Jaké daně budu platit? ( dědickou?, z převodu nemovitostí?, z příjmu? a v jaké výši? Děkuji.

Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz k úvěrovému…

Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz k úvěrovému účtu. Vedu DE, od r. 2006 mám úvěr k podnikatelskému účtu, tedy finanční prostředky z úvěru využívám pro podnikání. Jak je to se zaúčtováním úvěrových splátek? Měsíční splátky zaúčtovávám pomocí průběžných položek z účtu na účet, ale úroky jsou daňový výdaj a splátky nedaňový. Rozumím tomu správně, že zohlednění tohoto výdaje uplatním až při DPFO za r. 2006 v příloze E, jako je to např. při leasingu? Děkuji za odpověď.

Jsem majitelem nemovitosti-řadový dům(cca 9 let).…

Jsem majitelem nemovitosti-řadový dům(cca 9 let). Tč stavím RD a řadový dům budu prodávat za cenu vyšší než pořizovací. Peníze z prodeje chci využít na splacení části hypotečního úvěru.Jak je to v tomto případě s povinností zaplatit daň z příjmu z prodeje řadového domu?

Penzijní připojištění-starobní penze Můj otec má…

Penzijní připojištění-starobní penze Můj otec má uzavřené penzijní připojištění u Čsob Progres od 1.1.2006 po pěti letech by chtěl zažádat o starobní penzi,platí si připojištění 500,-Kč měsíčně,to je 30 000,-Kč+státní příspěvek+výnos fondu předpokládané zhodnocení 4% za pět let.Po pěti letech při vzniku nároku mu bude 69 let.Dotaz:Ma nárok na tuto (starobní) penzi?A v případě že ano, v jaké měsíční výši a na jakou dobu? Děkuji.

Dobrý den, Otázka 1: Manžel OSVČ chce založit…

Dobrý den, Otázka 1: Manžel OSVČ chce založit společnost s.r.o. ve které bude jednatelem. Může OSVČ založit s.r.o. se stejnými ŽL a podnikat ve stejném oboru? Otázka 2: Já (manželka) mám být společníkem v manželově nové s.r.o.. Jsem už společníkem a zároveň jednatelem v jiné s.r.o.. Prosím o odpověď, zda je tato kombinace možná. V případě, že by byla komplikace, je možné, aby společníkem v zakládající společnosti byla moje firma? Otázka 3: Může být společníkem v zakládající společnosti také můj společník z mé firmy? Děkuji za odpovědi.

DPH Zastavárna - Bazar Dobrý den, chci se zeptat…

DPH Zastavárna - Bazar Dobrý den, chci se zeptat na problém ohledně řešení DPH u zastaváren. Jako budoucí plátce DPH vím, že DPH neplatím z úroků ze zástav (půjček), ale v případě, že zboží propadne (zákazník si jej nevyzvedne) a já toto zboží následně prodám, platím DPH z prodejní ceny nebo z rozdílu nákupní a prodejní ceny, když pocházelo od neplátce DPH. Děkuji.

Dobrý den,živnostník podnikající v oblasti nákupu…

Dobrý den,živnostník podnikající v oblasti nákupu a prodeje zboží vedoucí DE se navíc stal finančním poradcem u Generali pojišťovny.Prosím,na základě jakého dokladu bude podnikat v oblasti poradenství - je potřeba zařídit živnostenský list?Jak se mu promítnou příjmy z poradenství do daňového přiznání a může si uplatnit nějaké náklady proti těmto příjmům,je nutné vést samostatnou DE u této činnosti?Vznikly pro něj nějaké povinnosti ve vztahu k OSSZ a ZP,případně k FÚ.Děkuji moc za Vaše informace a přeji příjemný den.

Firma poskytne zaměstnanci k soukromým účelům…

Firma poskytne zaměstnanci k soukromým účelům vozidlo typu N1, u kterého je možno uplatnit odpočet DPH - 700 000Kč +19%DPH 133 000 Kč. Využití vozidla pro soukromé účely je 10%. Lze uplatnit 90% DPH a z hlediska daně z příjmu §6 by zaměstnanec zdaňoval (700 000 + 13 300)*1%=7 133 Kč?

Dobrý večer, chtěl bych se informovat zda OSVČ…

Dobrý večer, chtěl bych se informovat zda OSVČ důchodce je povinná v prvním roce podnikání platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, myslím si, že ne a po podání Přehledu musí doplatit SP a ZP a potom zda ji vyjdou zálohy tak je musí platit. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně vedení…

Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně vedení účetnictví v organizaci-jsme právní subjekt, Sdružení rodičů při ZŠ. Všude až dosud jsem se mohla dočíst, že od ú.r.2007 musí všechny právní subjekty vést úč. podvojné, dnes mi paní ředitelka oznámila, , že je možné až do roku 2009 vést daňovou evidenci, ale že si tím není jistá, ať se informuji z jistějších zdrojů. Vzpomněla jsem si na Vaši poradnu, je to opravdu tak?Můžeme vést daňovou evidenci až do roku 2009? Děkuji za odpověď.

Dobry den, pane doktore. Jsem OSVC - momentalne…

Dobry den, pane doktore. Jsem OSVC - momentalne mimo uzemi CR. Pred odchodem jsem neprerusila na ZU cinnost, taktez jsem se neodhlasila ze zdrav.poisteni, ani ze soc. poisteni. Pritom nepodnikam - mam tedy kazdorocne povinnost dal podavat danove priznani i kdyz s nulou, na vsechny vyjmenovane instituce, nebo v pripade ze jeden rok nepodam danove priznani, je mozne v pristim roce, kdy obnovim po navratu cinnost, uvest vse do poradku? Jednoduseji receno: letos jsem nepodala danove priznani za lonsky rok, jelikoz jsem nepodnikala a nejsem na uzemi CR - je tedy nutne vyplnit formulare s nulou a zaslat je na FU, zdrav. a soc. pojist.? V zahranici nejsem pracovne. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, prosím o radu. Jsme s.r.o. plátci DPH,…

Dobrý den, prosím o radu. Jsme s.r.o. plátci DPH, na Slovensku jsme měli školení, přišla mi faktura za pronájem prostoru, místnosti, vyfakturováno v Sk bez daně. Firma na Slovensku je také plátce DPH. Je nutné částku zdanit naší DPH a protože mám daňový doklad, mám nárok na odpočet. Děkuji.

Potřebovala bych vědět, jak se správně počítá…

Potřebovala bych vědět, jak se správně počítá vážený aritmetický průměr, když chci tímto způsobem oceňovat nakupované zásoby? V jedné publikaci je to vysvětleno tak, že se průměr počítá z nákupních cen, ale v ČÚS č. 015 se píše \"úbytky lze oceňovat též cenou zjištěnou VAP. Můj účetní software používá totiž pro ocenění zásob průměrných cen, ale skladních ne nákupních, tudíž průměruje i výdeje. Lidé ze softwaru tvrdí, že je to tak v pořádku. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, já mám uvolněné…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, já mám uvolněné finanční prostředky do akcií a do podílových listů, mám určité zisky z toho, které musím zdanit. Mohu si do nákladů dát určité náklady na poštu, tisk materiálů s tím spojené? a nemám na to živnost. děkuji za odpověd

Dobrý den, naše firma má v pronájmu obchodní…

Dobrý den, naše firma má v pronájmu obchodní prostory, pronajímatel není plátcem DPH a měřidla energií jsou vedeny na pronajímatele. Zálohy na elektřinu, plyn a vodu jsme odečítali tak že jsme neuplatňovali DPH. Nyní jsme dostali vyúčtování od pronajímatele. Vrací nám cca 20.000,-. Přílohou jsme také dostali vyúčtování od dodavatele energií kde jsou obsaženy také DPH. Potřebuji vědět jak nyní na DPH pokud je možné ho odečíst. Účtujeme v daňové evidenci. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Podnikatel FO uzavřel s…

Dobrý den pane doktore. Podnikatel FO uzavřel s LS leasingovou smlouvu na užitkový automobil, tedy s možností uplatnit odpočet DPH. V červnu, kdy byl podepsán přejímací protokol na vozidlo, byla zaplacena mimořádná splátka, řádné splátky se začínají platit až od července. Do přiznání k DPH za 2. čtvrletí si podnikatel může tedy uplatnit pouze odpočet z mimořádné splátky a další splátky budou uplatněny v účetním období, s kterým bezprostředně souvisí? Tzn. odpočet DPH za leas. splátky v 07-09/06 ve 3. čtvrtletí atd. Nevíte, do kdy FÚ proplácí nadměrné odpočty DPH na podnikatelský účet. Děkuji a jsem s pozravem

Dobry den, prosim vas jak danit prijem z…

Dobry den, prosim vas jak danit prijem z pronajmu bytu v osobnim vl.a druzstevnim ? predem dekuji a jsem s pozdravem, OS

Vážení,mám dotaz ohledně odpisu pohledávek. …

Vážení,mám dotaz ohledně odpisu pohledávek. Firma a dluží F B od r.2001 částku 120.000,- Odpisovala jsem od r.2001-2004dle zákona až do výše 100% na účty 558/391. V roce 2005jsem chtěla provést vypořádání,ale daň.poradce to zamítl s tím, že nemáme od soudu zprávu. Firma A je v konkurzu a mi jsme řádně přihlášeni. Letos nás soud vyzval,abychom si zvolili zástupce, který nás bude zastupovat,jelikož je přes 200 poškozených a tím to vlastně smetl ze stolu,protož se navzájem ani neznáme, nebude toto asi možné, protož se domnívám, že se toho nikdo neujme. Jak mám nyní postupovat? Mohu letos již provést vypořádání daňové 391/558 a odpis též daňový 546/311 ?Děkuji

Dobrý den pane doktore. Pro instalaci nového…

Dobrý den pane doktore. Pro instalaci nového výrobního zařízení je nutné v objektu -budově -vybudovat betonový základ. Je tato investice součástí pořizovací ceny stroje nebo musí vstoupit do hodnoty budovy jako její technické zhodnocení ? Děkuji.