FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pojistné důchodce

Jsem od září 2012 v důchodu a stále podnikám na živnostenský list.Jak je to musím odvádět sociální a zdravotní pjištění.Měsíčně vydělám cca 20.000.-Kč Děkuji Vaněček

odpisy a přerušení podnikání

Dobrý den, je možné v dodatečném daňovém přiznání uplatnit odpisy, které se v řádném přiznání neuplatnily? Při přerušení podnikání se uplatňují odpisy pouze ve výši 1/2, druhá polovina propadá, nebo se rozpočítá do zbývajících let? Je možné uplatnit odpisy pouze u některého majetku (např. v HIM mám 5 předmětů, ale daný rok budu odepisovat pouze 3 z nich, jde to?)? Moc děkuji za radu a pomoc, hezký den.

formuláře

Dobrý den, pane doktore prosím Vás o radu jak si mám ztáhnout formulář výkaz zisku a ztrát a rozvahu v plném rozsahu za rok 2012, abych tyto tiskopisy mohla použít pro vyplnění údajů za rok 2012. Předem děkuji a přeji Vám pěkný den. Marie Volfová

zaměstnanci

Mám pronajatý penzion na horách.Mimo sezonu zde pracuji sama a v sezonu mám lidi na dohodu o provedení práce.O technické věci např, příprava dřeva na topení, drobné opravy, malování se stará, člověk , který má živnostenský list a fakturuje. Při kontrole pracovním úřadem mi bylo řečeno, že musím mít aspoň jednoho zaměstnance na smlouvu.Je tomu skutečně tak?Který zákon to přikazuje? Děkuji. LK

předčíslí pro platbu daně

Dobrý den. Jsem zaměstnanec v HPP a mám příjmy z pronájmu. Zpracovala jsem si tedy sama daňové přiznání a vyšel mi nedoplatek daně, který nyní zaplatím příslušnému finančnímu úřadu. Znám číslo účtu i vše ostatní. Jen si nejsem jista předčíslím čísla účtu finančního úřadu. Mám použít 721 nebo 713? Děkuji.

výdaje procentem

Dobry den, prosim o radu k vyplneniu danoveho priznania FO za rok 2012. Ak si ako rezident ČR uplatnujem pausalne vydaje 60%, 1. je mozne uplatnit ako odcitatelne polozky aj vydaje na vzdelanie,dar pre matersu skolu, soc. a zdrav. poistenie? Alebo su tieto vydaje uz obsianute v tych 60% pausalnych vydajoch? 2. Kde v danovom priznani uvediem stratu z predaja cennych papierov? 3. Mozem aj na primy zo Slovenska uplatnit 60% pausal?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2008 jsem uzavřel hyp. úvěr na koupi pozemku s následnou výstavbou rod. domu, do dnešního dne ještě nezačala samotná výstavba rod. domu, ale před uplynutím 4leté lhůty jsem vybudoval infrastrukturu ( přípojka plynu, kanalizace, elektřina, příjezdová komunikace , vše je zkolaudováno) - lze toto považovat za zahájení výstavby? Jde mi o to, zda za rok 2012 můžu nadále uplatnit úroky nebo zda jde o porušení podmínek uplatnění úroků a musím dodanit to co jsem v předchozích letech uplatnil. Děkuji za odpověď

danění příjmu

Dobrý den, bydlíme v domě se čtyřmi bytovými jednotkami a pouze třemi vlastníky a alespoň jak rozumím zákonu o vlastnictví bytů, tak nemůžeme založit společenství vlastníků jednotek (SVJ). Vzhledem k nespokojenosti se službami správcovské firmy jsme vypověděli smlouvu s správě, s tím, že si potřebné budeme zařizovat sami. Se spoluvlastníky jsme se dohodli, že se o všechno budeme starat s manželkou za smluvenou odměnu. Nyní má otázka: Jakým způsobem je možné řešit dohodnuté odměny, vzhledem k faktu, že není právní subjekt, který by nás "zaměstnal". Jakým způsobem se takové příjmy daní (daň z příjmu, odvody na pojištění)? Předem děkuji za odpověď.

uplatnění ztráty

Dobrý den, přítel je FO, roce 2011 měl ztrátu cca 100 tisíc (do Daně z příjmů jsme nedávali), v roce 2012 má ztrátu cca 80 tisíc - jak uplatnit tyto dvě ztráty? Máme uplatnit nejdříve část z těch 100 tisíc ? Snad je to pochopitelné Děkuji Muchinová

místní příslušnost

Dobry den, prosim o pomoc s rozhodnutim o miste danoveho rezidentstvi. V roce 2012 jsem pres 6 mesicu pracovala ve Finsku a mela zde uzavrenou pracovni smlouvu. Zaroven jsem v CR po cely rok 2012 mela uzavreny zamestnanecky pomer, ktery byl v mesicich stravenych pracovne v zahranici snizen. Pritel zije ve Finsku, po cely lonsky, predlonsky i letosni rok mam uzavrenou smlouvu o pronajmu bytu v Finsku. (Pracuji ve Finsku stridave jiz od roku 2008, vzdy drive ale na stipendium, tj. bez vlivu na danove priznani). Nyni mam pracovni smlouvu v CR, planuji se ale do finska opet vratit. V jake zemi mam podavat za rok 2012 danove priznani? Dekuji za odpoved.

místní příslušnost

Dobry den kde mam podat danove priznani jestliže mam českou živnost a trvali na čr.ale pracuju na živnost na slovensku a socialni a zdravotni platim do čr.ale dali mi papir na socialni vyslani A1 papir se to menuje tet nevim kde mam priznat dane dekuji za otpovjed

plnění pojišťovny

Dobrý den,nákladní auto,které bylo vedeno na IČO ve firmě(OSVČ, plátce DPH, uplatňuji výdaje % z příjmu), bylo nabouráno a pojišťovna toto plnění uzavřela jako totální škodu a vyplatila pojistné a navíc zprostředkovala prodej zbytku havarovaného vozidla.Chci se zeptat, zda vyplacené pojistné a prodej zbytku havarovaného vozidla je daňovým příjmem. Děkuji mockrát za odpověď.

dodanění ŽP

Dobrý den, mám dotaz ohledně dodanění slev na dani z životního pojištění. Od roku 2000 měl můj otec životní pojistku a pravděpodobně taky uplatňoval slevy na dani (bohužel si to už nepamatuje), v roce 2011 byla tato stará pojistka převedena na novou smlouvu, která byla následně v roce 2012 zrušena. Vím, že se musí ty slevy dodanit, ale nevím, jestli i z té staré smlouvy. V zákoně jsem našla, že výjimkou jsou pojistné smlouvy, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň bude rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění. Já nevím, jestli se na nás ta výjimka vztahuje. Protože novou smlouvou byla nahrazena ta stará, ale mate mě ta podmínka, že ze smlouvy nebude vyplaceno pojistné plnění. Znamená to, že když jsme jednou ze staré smlouvy čerpali na základě pojistné události, tak tím na nás výjimka neplatí a budeme muset dodaňovat slevy zpětně za 12 let? Děkuji předem za odpověď. Zlámalová

danění více příjmů

Dobrý den, potřebuji informaci o daň.přiznání za rok 2012, pokud jsem po část roku 2012 (2 měsíce) pracovala jako zaměstnanec na Maltě (EU), ale trvalé bydliště mám v ČR. Jaká forma zápočtu příjmů ze zahraničí se používá? Budu v ČR přiznávat přijem ze zahraničí částečně, úplně nebo vůbec? Děkuji Vám moc za cennou radu. SILVIE

danění více příjmů

Hezke odpoledne, prvni ctyri mesice v roce 2012 jsem zila a pracovala v USA. Od 15.07.2013 mam zamestnani v Brne. Mam ceske obcanstvi. Jak postupovat co se tyce danoveho priznani za rok 2012? Musim uvadet sve prijmy z USA? Mam oficialni dokument z USA s uvedenymi castkami v USD dani a pojisteni, ktere jsem zaplatila v USA ze sve mzdy tam. Pokud musim uvest i sve prijmy z USA, jaky kurz mam pouzit k prepoctu USD na ceske koruny? Dekuji Dana

danění příjmu ze zahraničí

Dobrý den, pane doktore, prosím vás mám k vám 2 dotazy: 1. Poplatník je zaměstnán u jednoho zaměstnavatele v Německu, má příjmy pouze od něho, v Česku v r. 2012 nepracoval. Je povinen podávat daňové přiznání? 2. V r. 2011 pracoval i Česku i v Německu, tudíž DP podával. V příloze 3. na řádku 323 vyšla daň zaplacená v zahraničí 7 000,- Kč. uvádí se tato částka jako zaplacená daň na nějaký řádek v DP v odd. 7 - placení daně? Děkuji zd odpověď.

odpisy do přiznání

Jsem FO, OSVČ, vedlejší činnost , vedu daňovou evidenci, od 01/ 2012 mám do majetku zahrnuté nově zakoupené vozidlo, které používám i soukromě a náklady na jeho provoz vykazuji kráceným paušálem 4000Kč/měs. Zajímalo by mě, jak "naložit" s odpisy . Uvedu je jako výdaj do daňové evidence a to krácené na 80% z důvodu soukromého užívání vozidla a v Přiznání k dani z příjmů fyz. osob uvedu do Přílohy č.1 / Odpisy celkem pak jejich plnou výši ?

pořízení auta na úvěr

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Mám s.r.o. a nedávno jsem koupila osobní vůz, který je psaný na firmu. Část kupní ceny jsme uhradili při koupi vozu a na zbylou částku nám byl poskytnut úvěr. Chci se zeptat, jak mám tyto skutečnosti zaúčtovat v účetnictví, jak je to s odpisy, DPH (v papírech ke koupi se DPH neuvádí) atd. Ohledně majetku jsem začátečník a nerada bych udělala něco špatně. Předem děkuji.

srážková daň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na srážkovou daň a daň z příjmů FO.Jsem zaměstnána, u hlavního zaměstnavatele mám podepsané prohlášení,ale měla jsem uzavřenou s jiným zaměstnavatelem dohodu o provedení práce, kde mi byla z platů srážena srážková daň.Daňové přiznání si podávám sama a chtěla bych vědět, jestli do daňového přiznání uvádím i tuto srážkovou daň. Děkuji za odpověď.

danění příjmů

hezky den, 1/ v roce 2012 jsem byla na nemocenske, pak na materske dovolene; jine prijmy nez z hl.prac.cinnosti jsem nemela - danove priznani podavam skrze zamestnavatele, je to tak? 2/ v roce 2013 mam uzavreny 3 dohody o provedeni prace u 3 ruznych zamestnavatelu - v tomto pripade se mzda od nich vzdy zdanuje srazkovou dani a tudiz je v nasledujicim roce nemusim uvadet v dan.priznani - je to tak? kolik si vsak mohu max.vydelat u jednotl. zamestnavatelu - je zde nejake omezeni? 3/ vdane situaci pak budu muset za rok 2013 podavat dan.priznani sama, nebo mohu zase pres puvodniho zamestnavatele, kdyz budu porad na rodic.dovolene, ale nejake vedl.prijmy take budu mit..? velmi dekuji za odpoved irena stastna