FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Jsme truhlářská firma zabývající se…

Dobrý den.Jsme truhlářská firma zabývající se výrobou oken a dveří.V tomto měsíci chystáme výměnu oken a dveří na objektu truhlárny, které si vyrobíme sami.Jak se prosím promítnou tyto výrobky v účetnictví.Navýší se cena nemovitosti k odpisování?Nebo se pouze odepíše materiál ze skladu?Prosím poraďte.Děkuji.

Dobrý den, podle smlouvy o dílo firma provedla…

Dobrý den, podle smlouvy o dílo firma provedla stavební práce, ale nedodržela termín. Objednatel uplatnil písemně sankci za nedodržení termínu. Podnikatel vede daňovou evidenci, je plátcem DPH. Vystavil fakturu na celou částku, ale ta vzhledem k sankci nebyla vyplacena v plném rozsahu. Je správné zaevidovat částku jako plně zaplacenou a pak nedoplatek zaevidovat jako sankci daňově uznatelnou ?Děkuji.

Vážený pane doktore, prosím o radu: písemně…

Vážený pane doktore, prosím o radu: písemně sjednaná půjčka od společníka s.r.o. tomuto s.r.o.musí být podepsána před orgánem pověřeným legalizací - jde o ověření podpisu u notáře nebo na matrice? Může se vést na účtu 479? Děkuji.

DObrý den, chtěla bych se zeptat jak je to v…

DObrý den, chtěla bych se zeptat jak je to v případě, že manželovi rodiče vlastní nemovitost (RD včetně pozemku) a ten se rozhodnou manželovi darovat. Je zde nutné za tento dar něco platit státu? Jak by to bylo v případě dědictví? Platí se něco za převod nemovitosti? Zkrátka by mě zajímalo, co všechno je s tím spojeno. Děkuji za radu. Gabriela

Dobry den pane doktore, mam dotaz ohledne odectu…

Dobry den pane doktore, mam dotaz ohledne odectu uroku ze stavebniho sporeni z danoveho zakladu. Dcera kupuje byt, ve kterem bude trvale hlasena, cerpa uver ze stavebniho sporeni sve matky, uverova smlouva je vystavena na maminku a ta take bude dostavat potvrzeni ze stavebni sporitelny o zaplacenych urocich. Za jakych podminek si bude moci jedna z nich odepisovat uroky ze stavebniho sporeni nyni pokud obe pracuji, jak to bude, az maminka pujde do duchodu ? Dekuji VK

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda nevíte,…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda nevíte, kde bych si mohl zjistit, co vše je potřeba učinit, kdybych chtěl importovat z Velké Británie automobil? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Manželka je více než 5 let členkou…

Dobrý den. Manželka je více než 5 let členkou bytového družstva a tím i nájemnicí družstevního bytu. V tomto bytě bydlí i když zde nemá trvalý pobyt. Nyní dochází k převodu bytu z vlastnictví BD do osobního vlastnictví manželky. Po převodu chce byt prodat. Může zde uplatnit osvobození od daně z příjmu podle §4 odst.1b)zákona o daních z příjmu lhůtu 5 let mezi nabytím a prodejem nemovitosti?

Dobrý den pane doktore. Slyšela jsem, že…

Dobrý den pane doktore. Slyšela jsem, že zaměstnavatel bude moci přispívat na penzijní (nevím zda také na životní) připojištění se státním příspěvkem 90% přspěvku zaměstnance. Pokud je tomu tak, kde je to zakotveno. Děkuji za odpověď

Pane doktore, 3.7.2006 jste mi odpověděl na…

Pane doktore, 3.7.2006 jste mi odpověděl na dotaz ohledně dědické daně , daně z příjmu a daně z převodu nemovitostí při dědění a prodeji bytu. U daně z příjmu jste uvedl, že pokud bratr, od kterého jsem byt zdědil, ho vlastnil více než pět let, tak je prodej bytu od daně z příjmu osvobozen. Bohužel v odkazovaném paragrafu je osvobození pro příbuzné v řadě přímé a to si myslím polorodný bratr není. Kterým zákonem jsou stanoveni příbuzní v řadě přímé? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o odpověď na…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o odpověď na tuto záležitost: Společnost za účelem zvýšení obratu prodeje zboží, zavedla pro zákazníky takzv."věrnostní program". Každý zákazník za určené množství odebraného zboží obdrží určitý počet bodů, za které si sám potom vybere z naší nabídky nějaký předmět (neboli dárek). Jedná se mi daňový pohled a to i z titulu DPH - jednak při nákupu tohoto konkrétního zboží, které je dále účelově poskytováno zákazníkům za nasbírané body, jednak při fakturování do výnosů-aby byla provázanost mezi nákupem dárku a jeho poskytnutí. Je možné na tyto takzvané dárky pohlížet jako na bonus, který firma za účelem zvýšení obratu poskytuje zákazníkům? Větší problém bohužel vidím v tom, že tyto dárky se nebudou poskytovat příslušné firmě. ale jejich zaměstnanci, čili obchodníkovi, který zboží nakupuje. Je možné uplatnit nárok na odpočet DPH? a to i bez odvedení DPH na výstupu, protože vydaná faktura by byla se slevou 100%, čili bez DPH. Velice Vám děkuji za odpověď.

Prosím o odpověď: Může OSVČ - osoba…

Prosím o odpověď: Může OSVČ - osoba spolupracující (jako manželka), která bude od příštího roku mít nárok na starobní důchod mít i nadále podíl na příjmech jako osoba spolupracující 50%, nebo se tento její poměr nějak změní? Děkuji.

Dobrý den, děkuji za odpověď na můj předchozí…

Dobrý den, děkuji za odpověď na můj předchozí dotaz. Zeptám se ještě na jednu věc: který okamžik je rozhodný pro platbu DPH při koupi nového domu? Je to den vkladu návrhu na změnu vl. práva anebo moment vlastního vkladu? Děkuji

Dobrý den, prosím o informaci, zda se na…

Dobrý den, prosím o informaci, zda se na následující případ vztahuje osvobození daně z převodu nemovitosti: Jedná se o druhý úplatný převod bytové jednotky společně se spoluvlastnickým podílem na pozemku pod domem a dále 2 pozemků okolo domu. Byt se nachází v novém bytovém domě, kde kolaudace proběhla v roce 2005. Na konci roku 2005 došlo k prvnímu úplatného převodu výše uvedených nemovitostí mezi právnickou osobou jako převodcem a fyzickou osobou. Právnická osoba převod uskutečnila v souvislosti se svou podnik. činnost. Druhý převod se uskutečnil mezi dvěma fyzickými osobami v roce 2006. Musí u tohoto druhého převodu předkládat znalecké posudky? Základem daně je cena bez DPH, že? Děkuji a jsem s pozdravem.

poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme…

poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme spolu syna ona má 2 dcery a je hlášená na úřadu práce neuplatňuje odečet na daň mohu si odečíst z daní všechny děti popřípadě i družku, když nás všude berou jako osoby žijící ve společné domácnosti nejsme oddáni a prozatím to neplánujeme,co s tím děkuji

poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme…

poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme spolu syna ona má 2 dcery a je hlášená na úřadu práce neuplatňuje odečet na daň mohu si odečíst z daní všechny děti popřípadě i družku, když nás všude berou jako osoby žijící ve společné domácnosti nejsme oddáni a prozatím to neplánujeme,co s tím děkuji

Dobrý den,kupujeme dům od developera.Dům by nám…

Dobrý den,kupujeme dům od developera.Dům by nám měl být předán do 31.10.2006. Jaká je zákonná lhůta pro zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí (dům leží v katastru Prahy, kde jsou reálné lhůty až 6 měsíců)?V případě, že bude schválena rovná daň ODS a koupě domu se přesune do vyšší sazby, budeme tímto ovlivněni? Lze případně soudně vymáhat náhradu škody (=navýšení daně) z důvodu "nečinnost" katastrálního úřadu? Děkuji za odpověď

Vážený pane doktore, v červnu 06 jsme převzali…

Vážený pane doktore, v červnu 06 jsme převzali leasing na nákladní automobil. Leasing.smlouva je v cizí měně-eur. Původní nájemce nám přeúčtoval poměrnou část akontace (v eur) a tzv. odstupné. Odstupné budeme do doby než se ukončí leasing evidovat na účtu 042 (pořízení dl.majetku) a pak ho spolu s kupní cenou budeme odepisovat? Je tento postup možný? Veškeré částky jsou v eur, jaký kurz použiji při převodu akontace? (kurz při uzavření smlouvy či kurz při převodu) Ještě si nejsem jista zda budu po dobu trvání leasingu přepočítávat na konci každého úč.období kurzem k 31.12. i účet 042. Ještě uvedu, že se jedná o právnickou osobu. Předem velice děkuji

Dobrý den, jsem plátcem DPH a nyní si hodlám…

Dobrý den, jsem plátcem DPH a nyní si hodlám zakoupit starší osobní automobil na leasing. Rád bych se zeptal, zda vůbec lze, popř. za jakých okolností lze uplatňovat odpočet DPH u počáteční platby a následných leasingových splátek. Předem děkuji za odpověď.

Rad bych se zeptal, jak urcim, zda jsem danovy…

Rad bych se zeptal, jak urcim, zda jsem danovy rezident v CR?

Dobry den. Rad bych se zeptal, pokud obchoduji s…

Dobry den. Rad bych se zeptal, pokud obchoduji s cennymi papiry (CP) pomoci obchodnika s cennymi papiry, bude mi strzena timto obchodnikem dan, kterou musim zaplatit pri prodeji CP, ktery jsem nedrzel delsi dobu nez 6 mesicu? Pokud ne, podle ktereho paragrafu se tato dan bude pocitat.