FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Jsme truhlářská firma zabývající se výrobou oken a dveří.V tomto měsíci chystáme výměnu oken a dveří na objektu truhlárny, které si vyrobíme sami.Jak se prosím promítnou tyto výrobky v účetnictví.Navýší se cena nemovitosti k odpisování?Nebo se pouze odepíše materiál ze skladu?Prosím poraďte.Děkuji.
Dobrý den, podle smlouvy o dílo firma provedla stavební práce, ale nedodržela termín. Objednatel uplatnil písemně sankci za nedodržení termínu. Podnikatel vede daňovou evidenci, je plátcem DPH. Vystavil fakturu na celou částku, ale ta vzhledem k sankci nebyla vyplacena v plném rozsahu. Je správné zaevidovat částku jako plně zaplacenou a pak nedoplatek zaevidovat jako sankci daňově uznatelnou ?Děkuji.
Vážený pane doktore, prosím o radu: písemně sjednaná půjčka od společníka s.r.o. tomuto s.r.o.musí být podepsána před orgánem pověřeným legalizací - jde o ověření podpisu u notáře nebo na matrice? Může se vést na účtu 479? Děkuji.
DObrý den, chtěla bych se zeptat jak je to v případě, že manželovi rodiče vlastní nemovitost (RD včetně pozemku) a ten se rozhodnou manželovi darovat. Je zde nutné za tento dar něco platit státu? Jak by to bylo v případě dědictví? Platí se něco za převod nemovitosti? Zkrátka by mě zajímalo, co všechno je s tím spojeno. Děkuji za radu. Gabriela
Dobry den pane doktore, mam dotaz ohledne odectu uroku ze stavebniho sporeni z danoveho zakladu. Dcera kupuje byt, ve kterem bude trvale hlasena, cerpa uver ze stavebniho sporeni sve matky, uverova smlouva je vystavena na maminku a ta take bude dostavat potvrzeni ze stavebni sporitelny o zaplacenych urocich. Za jakych podminek si bude moci jedna z nich odepisovat uroky ze stavebniho sporeni nyni pokud obe pracuji, jak to bude, az maminka pujde do duchodu ? Dekuji VK
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda nevíte, kde bych si mohl zjistit, co vše je potřeba učinit, kdybych chtěl importovat z Velké Británie automobil? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Manželka je více než 5 let členkou bytového družstva a tím i nájemnicí družstevního bytu. V tomto bytě bydlí i když zde nemá trvalý pobyt. Nyní dochází k převodu bytu z vlastnictví BD do osobního vlastnictví manželky. Po převodu chce byt prodat. Může zde uplatnit osvobození od daně z příjmu podle §4 odst.1b)zákona o daních z příjmu lhůtu 5 let mezi nabytím a prodejem nemovitosti?
Dobrý den pane doktore. Slyšela jsem, že zaměstnavatel bude moci přispívat na penzijní (nevím zda také na životní) připojištění se státním příspěvkem 90% přspěvku zaměstnance. Pokud je tomu tak, kde je to zakotveno. Děkuji za odpověď
Pane doktore, 3.7.2006 jste mi odpověděl na dotaz ohledně dědické daně , daně z příjmu a daně z převodu nemovitostí při dědění a prodeji bytu. U daně z příjmu jste uvedl, že pokud bratr, od kterého jsem byt zdědil, ho vlastnil více než pět let, tak je prodej bytu od daně z příjmu osvobozen. Bohužel v odkazovaném paragrafu je osvobození pro příbuzné v řadě přímé a to si myslím polorodný bratr není. Kterým zákonem jsou stanoveni příbuzní v řadě přímé? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o odpověď na tuto záležitost: Společnost za účelem zvýšení obratu prodeje zboží, zavedla pro zákazníky takzv."věrnostní program". Každý zákazník za určené množství odebraného zboží obdrží určitý počet bodů, za které si sám potom vybere z naší nabídky nějaký předmět (neboli dárek). Jedná se mi daňový pohled a to i z titulu DPH - jednak při nákupu tohoto konkrétního zboží, které je dále účelově poskytováno zákazníkům za nasbírané body, jednak při fakturování do výnosů-aby byla provázanost mezi nákupem dárku a jeho poskytnutí. Je možné na tyto takzvané dárky pohlížet jako na bonus, který firma za účelem zvýšení obratu poskytuje zákazníkům? Větší problém bohužel vidím v tom, že tyto dárky se nebudou poskytovat příslušné firmě. ale jejich zaměstnanci, čili obchodníkovi, který zboží nakupuje. Je možné uplatnit nárok na odpočet DPH? a to i bez odvedení DPH na výstupu, protože vydaná faktura by byla se slevou 100%, čili bez DPH. Velice Vám děkuji za odpověď.
Prosím o odpověď: Může OSVČ - osoba spolupracující (jako manželka), která bude od příštího roku mít nárok na starobní důchod mít i nadále podíl na příjmech jako osoba spolupracující 50%, nebo se tento její poměr nějak změní? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za odpověď na můj předchozí dotaz. Zeptám se ještě na jednu věc: který okamžik je rozhodný pro platbu DPH při koupi nového domu? Je to den vkladu návrhu na změnu vl. práva anebo moment vlastního vkladu? Děkuji
Dobrý den, prosím o informaci, zda se na následující případ vztahuje osvobození daně z převodu nemovitosti: Jedná se o druhý úplatný převod bytové jednotky společně se spoluvlastnickým podílem na pozemku pod domem a dále 2 pozemků okolo domu. Byt se nachází v novém bytovém domě, kde kolaudace proběhla v roce 2005. Na konci roku 2005 došlo k prvnímu úplatného převodu výše uvedených nemovitostí mezi právnickou osobou jako převodcem a fyzickou osobou. Právnická osoba převod uskutečnila v souvislosti se svou podnik. činnost. Druhý převod se uskutečnil mezi dvěma fyzickými osobami v roce 2006. Musí u tohoto druhého převodu předkládat znalecké posudky? Základem daně je cena bez DPH, že? Děkuji a jsem s pozdravem.
poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme spolu syna ona má 2 dcery a je hlášená na úřadu práce neuplatňuje odečet na daň mohu si odečíst z daní všechny děti popřípadě i družku, když nás všude berou jako osoby žijící ve společné domácnosti nejsme oddáni a prozatím to neplánujeme,co s tím děkuji
poraďte prosím žiji již 8 let s družkou a máme spolu syna ona má 2 dcery a je hlášená na úřadu práce neuplatňuje odečet na daň mohu si odečíst z daní všechny děti popřípadě i družku, když nás všude berou jako osoby žijící ve společné domácnosti nejsme oddáni a prozatím to neplánujeme,co s tím děkuji
Dobrý den,kupujeme dům od developera.Dům by nám měl být předán do 31.10.2006. Jaká je zákonná lhůta pro zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí (dům leží v katastru Prahy, kde jsou reálné lhůty až 6 měsíců)?V případě, že bude schválena rovná daň ODS a koupě domu se přesune do vyšší sazby, budeme tímto ovlivněni? Lze případně soudně vymáhat náhradu škody (=navýšení daně) z důvodu "nečinnost" katastrálního úřadu? Děkuji za odpověď
Vážený pane doktore, v červnu 06 jsme převzali leasing na nákladní automobil. Leasing.smlouva je v cizí měně-eur. Původní nájemce nám přeúčtoval poměrnou část akontace (v eur) a tzv. odstupné. Odstupné budeme do doby než se ukončí leasing evidovat na účtu 042 (pořízení dl.majetku) a pak ho spolu s kupní cenou budeme odepisovat? Je tento postup možný? Veškeré částky jsou v eur, jaký kurz použiji při převodu akontace? (kurz při uzavření smlouvy či kurz při převodu) Ještě si nejsem jista zda budu po dobu trvání leasingu přepočítávat na konci každého úč.období kurzem k 31.12. i účet 042. Ještě uvedu, že se jedná o právnickou osobu. Předem velice děkuji
Dobrý den, jsem plátcem DPH a nyní si hodlám zakoupit starší osobní automobil na leasing. Rád bych se zeptal, zda vůbec lze, popř. za jakých okolností lze uplatňovat odpočet DPH u počáteční platby a následných leasingových splátek. Předem děkuji za odpověď.
Rad bych se zeptal, jak urcim, zda jsem danovy rezident v CR?
Dobry den. Rad bych se zeptal, pokud obchoduji s cennymi papiry (CP) pomoci obchodnika s cennymi papiry, bude mi strzena timto obchodnikem dan, kterou musim zaplatit pri prodeji CP, ktery jsem nedrzel delsi dobu nez 6 mesicu? Pokud ne, podle ktereho paragrafu se tato dan bude pocitat.