FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s půjčkou společníků s.r.o. Někde jsem četla, že pokud bude bezúročná, úroky které by společnost jinak musela zaplatit jsou pro s.r.o. darem. Je tedy lepší aby byla půjčka úročená?
Dobrý den, prosim Vás, mohl by jste mi vysvětlit pojmy "Odložená daňová pohledávka, Odložený daňový závazek a Odložené daně" Předem velice děkuji
Dobrý den, když ředitel vyshlásí celopodnikové volno, musí být doloženo "Dovolenkami". A co se s dovolenkami dělá na konci měsíce? Odevzdávají se někam? Děkuji za zodpovězení dotazu.
Dobrý den, mohl by jste mi poradit, jak se obecně provádí zaúčtování "Zápočtu závazků a pohledávek.
Vážený pane doktore, hokejový klub (s.r.o.) si najímá hráče ne jako zaměstnance ale dle občanského zákoníku. Tito hráči kromě klasické odměny dostávají proplácené ubytování, stravování a dohodnuté cestovní náhrady (3Kč na Km a proplácenou na naftu). Nyní se vedení rozhodlo, že levněji vyjde, když dá hráčům k dispozici vlastní vozidla – přesněji řečeno vozidla, které si vypůjčí od autopůjčovny (spočítali si, že takto je to vyjde levněji). Bude půjčovné a proplácená nafta daňově uznatelná a bude možné odpočíst si DPH? A je tento postup vůbec možný? Ještě jeden dotaz, je nutné aby tito hráči vedli knihu jízd - je zde i pár hráčů, kteří naftu dostávají proplácenou paušálně. Předem velice děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když máme auto na leasing, kdo uplatňuje odpisy. Jsme to my, nebo firma, která nám auto pronajímá? Děkuji
Dobrý den, mohl by jste mi poradit, jak udělám obecné storno faktury? Děkuji
Kdo musí sestavit výroční zprávu a zveřejnit ji?
Dobrý den, když dostanu v obchodě paragon, kde není vypočítené DPH. Musím ho pro daňové účely dopočítat sama a jakým způsobem (metoda, zaokrouhlování). Děkuji za zodpovězení dotazu.
Dobrý den, naše firma je zaměřena na výrobu vodních elektráren. Pronajali jsme si pronajali "nápojový systém" a zaplatili nájem na dva roky dopředu (včetně letošního) + pramenitou vodu + zálohy na barel (obal). Mohli by jste mi poradit, jak toto zaúčtovat. Předem děkuji.
Dobrý den, mohli by jste mi poradit, co to jsou a k čemu slouží "Likvidační listy"
Pracuji ve firmě, která je zaměřena na výrobu malých vodních elektráren. Nakoupili jsme obornou literaturu na účetnictví a nejsem si jista jak mám tento účetní případ zaúčtovat.
Dobrý den, mám dotaz ohledně potvrzení od lékaře,který vystavil doklad na pracovníka,že múže řídit vozidlo. Pracovník je u nás veden jako řidič mixu.S tímto lékařem nemáme uzavřenou smlouvu, mohu tuto částku Kč 300,- dát do daň. nákladů nebo ne,děkuji.
Prosím o radu.Hradíme jako zaměstnavatel obědy zaměstnncům. Zaměstnanci je dostávají do jídlonosičů a firma jim je doveze do místa jejich bydliště /odlišné od místa výkonu práce/ takže oběd sní doma po pracovní směně. Firma nám účtuje DPH 5%. Jakou sazbu DPH máme účtovat my zaměstnancům při přeúčtování části nákladů. 5% nebo 19%? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsme příspěvková organizace, zřízená KÚ, penzion pro důchodce. V letošním roce potřebujeme vybavit jeden byt nábytkem, jehož cena přesáhene 40.000,-- Kč, včetně montáže. Do současné doby měli naši klienti nábytek vlastní. Do budoucna budeme postupně i další byty vybavovat nábytkem. Prosím o informaci zda je možné tento nábytek evidovat jako HIM /soubor/ a odepisovat a nebo jako drobný dlouhodobý hmotný majetek a zaúčtovat do spotřeby na 501 a na účet 028 a odepsat ve dvou letech? Děkuji za odpověď.
Prosím ještě o zodpovězení dotazu, zda si invalidní důchodce, který nemá vlastní auto, ale má všechny ostatní doklady k provozování taxislužby včetně vlasního taxametru , může auto vypůjčit, případně levně pronajmout od jiného taxikáře, který vlastní dvě, ale jedno nevyužívá a zda je nutné použít nějakou cenu obvyklou, nebo stačí cena dohodou. Ve skutečnosti jde o dočasnou přátelskou výpomoc a cena bude jen symbolická, ale jak to protáhnout přes DE, aby z toho úřady neměly trauma, protože zákon na lidskou solidaritu nepamatuje a půjčovat něco zadarmo se zdá být podezřelé. Děkuji za odpověd.
Dobrý den. Prosím o stručné shrnutí, jak správně postupovat v danové evidenci, pokud si živnostník koupí nářadí v Německu a účet zaplati hotově v Eurech. Jak to zaúčtovat nyní a co s tím při roční uzávěrce. Děkuji. Hanka
Dobrý den! Jsem zaměstnanec a tudíž mám příjmy ze závislé činnosti.Jestliže odešlu na charitu částku vyšší jak 1000,-Kč a samozřejmě o tom budu mít potvrzení,je možné tuto částku i u mě odečíst ze základu daně nebo se to týká jen OSVČ.Zatím mi nikdo nedokázal dát jednoznačnou odpověď. Děkuji
Mám dotaz ohledně danění výnosů z obchodování s akciemi. Konkrétní dotaz. Pokud vlastním akcie jedné společnosti déle než 1/2 roku a potom dokoupím akci téže společnosti a prodám je např.za 1 měsíc, zda a jakým způsobem bych musel doložit FÚ, že se jednalo o prodej původních ,a ne nově dokoupených akcií. Zda zde platí pravidlo o tom, že pokud se prodává tak vždy ty starší akci ? děkuji
Dobrý den, máme tuzemskou přijatou fakturu, která je vyjádřena jak v Kč tak v EUR. Údaj o EUR slouží jako podklad k úhradě, která má být provedena právě v této výši EUR. Dodavatel použil denní kurz ČNB ke dni vystavení fa. Musíme my při přijetí této faktury přepočítat dle kurzu v den přijetí nebo je pro nás směrodatný údaj uvedený na faktuře v Kč (základ i DPH vyjádřena je). Vznikne nám kurzový rozdíl až při úhradě této faktury? Používáme denní kurz ČNB. Děkuji za odpověď.