FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, živnostník vede daňovou evidenci, je plátcem DPH a má několik živnostní a to maloobchod, živnost na stavební práce a vede kurz kadeřnictví (kde si podle zákona neuplatňuje nárok na odpočet DPH). Chtěla bych se zeptat jak se vede pro tyto jednotlivé živnosti sklad. A jestli byste nevěděl nějakou literaturu jak se správně má sklad vést, popřípadě v jakém zákoně jsou náležitosti k vedení skladu uvedeny. Dále jsem se dočetla ve Vašich odpovědích, že doporučujete vést daňovou evidenci v rozsahu jednoduchého účetnictví, zajímalo by mě kde dnes najdu něco o jedn. účetnictví, když bylo změněno na daňovou evidenci? Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Firmě vznikla škoda , protože zboží se stalo neprodejným z hlediska kvality.Jak postupovat v DPH, má společnost vrátit již uplatněné DPH z nakoupeného zboží?
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Jakou mám určit sazbu DPH? Provádíme pouze práci Avií plošinou při opravě fasády na rodinném domku. Práce na opravě fasády prováděl někdo jiný, naše firma zajišťovala pouze práci natěrače jiné firmy ve výšce. Děkuji.
dobrý den, mám pochybnosti při dodaňování strojů, dovezených do naší firmy ze států EU. Naše firma se zabývá přepracováním a montáží dodaných komponentů, které se po přepracování vrací zpět do zemí EU. K tomuto jsou k nám posílány stroje, na kterých se tato činnost provádí. Tyto stroje se někdy vrací do 2 let, někdy zůstávají déle. Nevím, kdy je mám dodanit a zároveň si DPH uplatnit. Zda rovnou v ten den kdy k nám přijdou, nebo až když uplynou 2 roky a nám tady zůstanou, nebo vůbec? děkuji za odpověď, Janečková.
Dobrý den, prosím Vás o radu: počítá se přijatá a následně ("účelně") vrácená záloha správce konkurzní podstaty (schválená soudem za již vykonanou práci) do obratu pro registraci k DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, počítám s tím, že se bude jednat o složitější dotaz. hodláme založit společnost, která se bude zabívat pronájmem vozidel pro běžné osoby. bude se jednat o jakýsi model operativního prodeje, zákazník tedy zaplatí jeden poplatek na začátku pronájmu, který bude tvořit cena vozidla a naše marže. v případě jeho odstoupení od smlouvy, mu bede podle smlouvy nabídnuto odkoupení vozidla za simbolickou částku. během provozu vozidla bude tomuto automobilu zajištěna kompletní péče. Rád by jsem se tedy zeptal, jak je to v tomto případě s platbou daní. Budeme platit DPH při nákupu vozidla? Jakou daň budeme muset odvádět při následném pronájmu? Jak jsem již řekl výše, počítám s tím, že se bude jednat o těžší otázku a proto rád přijmu vaši nabídku na společnou schůzku. Prosím tedy o zaslání předběžné ceny za tuto schůzku. S přátelským pozdravem
Dobrý den, jaké je datum zdanitelného plnění u přefakturovaných plateb. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, kam účtovat materiál na opravu - na účet 501 (analyticky odlišit) nebo na účet 511?Minulá účetní všechny tyto náklady (materiál i služby související s různými opravami budovy a strojů) účtovala pouze na účet 511 (analyticky odlišený na opravy budov a opravy strojů). Podle mého názoru na účet 511 patří pouze opravy - služby. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Hřebčín Napajedla a.s. se zabývá, mimo produkcí koní anglického plnokrevníka i odchovem koní pro jiné majitele a chovatele. Služby konkrétně představují - hřebení, připouštění a ustájení koní v Napajedlích. Tyto služby poskytujeme i pro zahraniční majitele a chovatele. Převážná část těchto připuštěných klisen pak, po zjištění březosti , odchází zpět do země EU, kde sídlí majitel a vícekrát se již třeba v Napajedlích neobjeví. Vstupem ČR do EU jsme fakturaci těchto služeb rozlišili takto : - odběratel je registrovaný plátce v zemi EU - výše uvedené služby poskytnuté u nás v Napajedlích fakturujeme bez DPH s tím, že dodanění si provede odběratel v zemi, ve které je registrovaným plátcem. Pro úplnost máme založenou kopii jeho registrace. - oběratel není registrovaným plátcem v zemi EU - výše uvedené služby fakturujeme s 19% DPH. - odběratel je ze třetí země - výše uvedené služby jsme fakturovali rovněž s 19% DPH. Je však skutečností, že když k nám přijde klisna na připuštění, tak mnohokrát přijde březí, u nás se vyhřebí , 8.-9.den po porodu ji připouštíme a na 42. den po posledním skoku znovu vyšetřujeme na březost. Když klisna nezabřezne, čeká se na další říji a tím se zde může zdržet (i s hříbětem) klidně i 3 měsíce. Po tuto dobu účtujeme za krmné dny a další případné veterinární zákroky registrovanému plátci v EU vše bez DPH. V současné době jsme absolvovali kontrolu z Finančního úřadu na DPH za měsíc prosinec 2004. Při této kontrole pracovníci FÚ narazili na takto vystavené daňové doklady. Po vzájemné konzultaci je jejich názor takový : Jelikož je místem plnění poskytnuté služby ČR (Napajedla, musí být poskytnuté služby daněny 19% DPH bez ohledu, zda je, či není zahraniční subjekt registrovaným plátcem ve své zemi. To vše s odkazem na § 9 a 10 zákona o DPH. Podle našeho názoru se na daný případ vztahuje ustanovení § 10 odst. 5 zákona o DPH, a již to od 1.5.2004 (po vstupu do EU) . Z občansko právního hlediska je zvíře pokládáno za věc ( a to bezesporu za věc movitou) - toto pojetí by měl respektovat i zákon o DPH. Podle dotyčného ustanovení § 10 odst. 5 v případě práce na movité věci, která byla následně odeslána nebo přepravena z území členského státu, ve kterém byla služba poskytnuta, se považuje za místo plnění území členského státu, který vydal daňové identifikační číslo , které tato osoba poskytla pro poskytnutí této služby ( při objednávce služby). Jinak řečeno : § 10 odst. 5 ( a odst.6) uvádí plnění, při kterých se uplatňuje v rámci EU podle 6. směrnice tzv. systém "reverse charge", tzn. přenos daňové povinnosti na objednavatele, je-li tento plátcem DPH v jiné zemi EU nežli v zemi, v níž je služba poskytnuta. Podmínkou u provedené služby na movité věci je, že tato je následně odeslána z území ČR objednavateli, což se prakticky děje. Prosíme o sdělení Vašeho názoru na výše popsanou problematiku. S pozdravem Řiháček Josef ekonom Hřebčína Napajedla a.s.
Dobrý den pane Dytrichu. Mám na Vás prosbu ohledně majetku. Matka má chalupu, v které nyní bydlí má sestra a ta jí už zůstane, dále pak ma matka byt v OV, který bude můj. Jde nám o to, že matka chce tyto nemovitosti na nás napsat, ještě dříve než (raději nevyslovuji), neboť potom toto řízení trvá hrozně dlouho. Jaký způsob by byl nejjednodušší a nejlevnější co se týče daní. Myslely jsme, že by matka nám už teď nemovitosti darovala. Takže přes notáře asi darovací smlouva. Musí být nějaký znalecký posudek? To bychom potom musely zaplatit darovací daň v l. kategorii? Vztahuje se potom také na nás i daň z převodu nemovitosti. Prosím mohl byste mi napsat, co by pro nás bylo nejjednodušší. Vzhledem k tomu, že mám dceru žijicí v cizině, tak bych už teď potřebovala, aby ten byt byl na mne. V případě, kdyby se s mojí matkou něco stalo, mohla bych byt hned prodat a nemusela bych platit daně, protože by i platby byly na moje jméno a bylo by to za třeba pět i více let. Kdybychom čekaly na dědické řízení, tak bych s bytem nemohla nic dělat, než ho pronajímat po dobu 2-5let, a to bychom nechtěly. Děkuji za nějakou příznivou odpověď. Hezký den JM
Dobrý den. Jmenuji se Josef Hrbek a mám problém se zdravotní pojišťovnou. Zdravotní pojišťovna mi až prostřednictvím exekutora oznámila, že jí chybí několik měsíčních hlášení o výdělku zaměstnance a bylo mi určeno pravděpodobné pojistné a penále z tohoto pravděpodobného pojistného. Následně byla provedena vzájemná kontrola na zdravotní pojišťovně, která prokázala, že nedlužím tolik, kolik si pojišťovna spočítala. Doplatil jsem tedy dlužné pojistné, exekucí vymáhaná částka byla snížena o dlužné pojistné, které bylo původně pojišťovnou vyčísleno na několikanásobně vyšší částku, než kolik bylo dlužné pojistné. Penále ovšem pojišťovna nesnížila, byl jsem nucen zaplatit exekutorovi vše, tzn. i penále z neexistujícího dlužného pojistného. Dotaz: Vznikla mi škoda, způsobená tím, že mi zdravotní pojišťovna účtovala penále z částky, kterou jsem nedlužil a následně jsem zaplatil i exekutora, který si účtoval podle vymáhané částky. Je možné nějakým právním způsobem žádat náhradu škody a je na toto právní nárok? Děkuji předem za odpověď. Jestli se chcete na něco konkrétnějšího dotázat, rád odpovím. Děkuji předem.
Dobrý den, chci se zeptat zda je nutné zdaňovat případný výnos z Warrantu na zlato realizovany do 6 měsíců od nákupu. Společnost přes kterou obchoduji tvrdí, že ne. Děkuji Hadrava
Dobrý den, jsem zaevidována na úřadu práce bez podpory a mám přerušený živnostenský list na překladatelskou činnost. naskytla se mi možnost jednorázového příjmu ze zahraničí za překlad knihy. Musím pro tento příjem obnovit živnostenský list, či existuje ještě jiná možnost?
Dobrý den, moje kamarádka si koupila chovnou kočku. Její koťata bude chtít prodat. Je zaměstnaná a neví, zda musí tyto příjmy zapsat do daňového přiznání. Jak je to potom s náklady? Jakým způsobem je může uplatnit? Předpokládám, že je to nesoustavná činnost, takže živnostenský list na to nepotřebuje, tím pádem ani nevede účetnictví. Děkuji za odpověď,
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o dotaz v oblasti vystavování zálohových faktur u plátce DPH. Zajímalo by mne, jakým způsobem se tyto faktury vystavují? Doposud jsem přijatou zálohu (např. 50% z celkové konečné ceny včetně daně) zúčtoval jako osvobozenu od daně a tuto daň z celkové částky jsem vyúčtoval až v konečné faktuře. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Leasing na firemní osobní auto splácím 36 měsíců. Ukončení leasing. smlouvy bude v 8/06 za zůstatkovou kupní cenu 50.000Kč. Leasingová společnost mi nabídla prodloužení /až do 6 měsiců/ smlouvy na zbývající částku a její prodloužení tak, že by zůstatková cena byla 100 Kč +DPH. Pro mě by bylo výhodné prodloužení o 3 měsíce. Z hlediska daně z příjmu FO bych chtěla vědět, jestli si můžu dát do výdajů v roce 2006 částku 49.881 /50000-119/. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se řeší případy, kdy je na faktuře napsaná částka bez daně a daň vypočtená na dvě desetiná místa např. 1859,36 a výsledná částka k platbě je zaokrouhlena na celé koruny (1860). Jak se v účetnictví postupuje při účtování těchto haléřových rozdílů? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud máme dodavatele, který není plátcem a tudíž nám vystavuje faktury bez DPH, musím u těchto faktur dopočíst DPH?
Dobrý den. Prosim Vás, co znamená 0% DPH?
Dobrý den, když je naše firma zaměřena na výrobu vodních elektráren a zapůjčí jiné firmě úplatně vysokozdvižný vozík, je to pro nás mimořádný výnos? Děkuji za zodpovězení dotazu.