FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám následující dotaz: Chci se svým…

Dobrý den, mám následující dotaz: Chci se svým kamarádem otevřít bar-čajovnu, pro kterou potřebuji ŽL - pohostinství. Kamarád má ŽL list zhruba 4,5 roku, který získal pomocí odpovědného zástupce. Moje otázka: Po kolika letech může člověk, který v tomto oboru získal takto ŽL ručit "dál"? Může mi on nyní ručit, když budeme dělat ve stejném podniku, anebo si musím sehnat "svého" odpovědného zástupce? Díky moc za odpověď,

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vyúčtování…

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vyúčtování sociálního pojištění za rok 2005. Podnikal jsem v roce 2005 prvním rokem. V roce 2006 jsem podal vyúčtování sociálního pojištění, kde jsem všude uvedl, že se jedná o vedlejší činnost. Zapoměl jsem, ale přiložit potvrzení zaměstnavatele o příjmech. To jsem dodatečně, ještě v zákonné lhůtě odeslal na OSSZ, ale oni mi již vyměřili platby sociálního pojištění za rok 2005, tak jako by moje činost byla hlavní. Odvolal jsem se, protože jsem sice ne hned, ale ještě v zákonné lhůtě potvrzení doložil. Mezitím mi přišlo zamítnuté mé odvolání a nyní po mě chtějí doplatit pojistné za rok 2005 a penále. Je možné se v této situaci bránit? Děkuji za informaci nebo alespoň radu na koho v tomto obrátit. Mirek

Dobrý den, jsem OSVČ, mám ŽL. mám také příjem z…

Dobrý den, jsem OSVČ, mám ŽL. mám také příjem z pronájmu. Stala jsem se plátcem DPH . znamená to nějakou změnu v pronájmu? pronajímám byt. děkuji J.V.

Dobrý den, očekávám došlou fakturu za služby,…

Dobrý den, očekávám došlou fakturu za služby, které pro naši zakázku na území ČR poskytla jako subdodávku zahraniční firma z Velké Británie. Firma není ve VB registrována jako plátce DPH. Pošle nám fakturu bez DPH. Jak mám s touto fakturou daňově naložit? Bude muset na tuto částku dát daň na vstupu i výstupu jako v případě reverse tax u firmy, která plátcem v zemi své registrace je? A ještě další dotaz: nemá-li firma v tuzemsku provozovnu, nemusím strhnout z částky za služby, kterou bude fakturovat, srážkovou 25% daň? Děkuji moc za odpověď!!!

Vážený pane doktore, prosím o sdělení postupu při…

Vážený pane doktore, prosím o sdělení postupu při zakoupení nového, případně ojetého osobního vozu v Německu, z hlediska DPH osobou povinnou k dani. Jaké parametry musí vůz splňovat/ režim N1 platí celou unii?/, jaké jsou povinnosti a nároky prodávajícího v Německu a kupujícího v Česku z hlediska DPH.

V r.2004 jsem přenechal čl. pr.a povin. v…

V r.2004 jsem přenechal čl. pr.a povin. v družstvu založ.z důvodu privat.za odstupné odpovídajíci,nebo spíše vyšší,cenám v té době.Byt ještě nebyl v os.vl.Příjem jsem zdanil.Měl jsem na toto mít pro Fú znalecký odhad a pokud ano jak bych měl nyní vzhledem k Fú postupovat. Děkuji.

dobrý den,obchodník s automobily nakoupil osobní…

dobrý den,obchodník s automobily nakoupil osobní automobil od neplátce dph z Německa. Jak bude postupovat při následném prodeji tohoto auta, když neuplatnil dph na vstupu? Bude fakturovat bez dph? Ve kterém řádku DPH se mi toto plnění objeví?

Dobrý den, vážený pane doktore, mám dosti…

Dobrý den, vážený pane doktore, mám dosti nepříjemný dotaz: v 10/04 jsem své matce odkoupila od Města byt do OV(matka v něm již 10 let dříve bydlela).Ve 3/05 mi byt matka darovala (ve 4/05 zemřela), já jsem v něm 3 měs.bydlela tj.4-6/05,(ale mám trvalé bydliště v městs.st.bytě) než jsem ho od 7/05 do 6/06 začala pronajímat. V 7/06 jsem byt prodala a za utržené peníze si chci letos koupit byt v OV k vlastnímu bydlení.Městský byt bych převedla na syna. Můžu to takhle udělat, abych neplatila daň z příjmu ?Když vlastně příjem za prodaný byt použiji pro vlastní bydlení? Nebo stačí prokázat, že jsem v (prodaném) bytě bydlela od 4/06-6/06 a stačilo by to ?Nevím si rady.Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat. Od srpna…

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat. Od srpna mám pracovní smlouvu ve Francii, bude mi končit cca k poslednímu dubnu 2007. Vzhledem k tomu, že se jedná o část roku 2006 - jak to tedy bude u nás se zdaňením, pokud ve Francii za mě bude pravidelně odvádět daň můj zaměstanavatel?Musím pak zde v ČR podat nějaké vyrovnání daně za rok 2006 nebo nemusím? Děkuji Vám předem za Vaši odpověď.

Děkuji za odpověď, ale pravděpodobný zisk bude…

Děkuji za odpověď, ale pravděpodobný zisk bude vyšší než 20 tis. Kč (za jednu kočku 6-7 tis., při 6 koťatech). Tzn. že tento příjem bude tedy podléhat dani z příjmu, tj. musí se to napsat do daňového přiznání? Jak to je potom s náklady - může si něco odečíst z tohoto příjmu? Je např. možné si dát do nákladů krmení pro kočku na celý rok? S pozdravem, Šlehoferová Dotaz: Dobrý den, moje kamarádka si koupila chovnou kočku. Její koťata bude chtít prodat. Je zaměstnaná a neví, zda musí tyto příjmy zapsat do daňového přiznání. Jak je to potom s náklady? Jakým způsobem je může uplatnit? Předpokládám, že je to nesoustavná činnost, takže živnostenský list na to nepotřebuje, tím pádem ani nevede účetnictví. Děkuji za odpověď, Odpověď: Předpokládám, že příjmy z prodeje koček nebudou vyšší než 20 tis. Kč za rok a potom je tento příjem podle §10, odst.3, písm. a) ZDP od daně z příjmů osvobozen a tudíž se daňového přiznání neuvádí. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Mám dotaz, jestli je možné si notebook, který je…

Mám dotaz, jestli je možné si notebook, který je dražší než 40.000 Kč dát do účetnictví v jednom roce, je-li na splátky a splatí se do 10ti měsíců dle splátkového kalendáře?Hezký den a děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, jak je možné si v podnikání uplatnit…

Dobrý den, jak je možné si v podnikání uplatnit byt v plné výši. Lze například, když org. složka, slovenská firma zde posílá své zaměstnance, na Slovensku má na tyto zam. diety, které si pak přefakturuje zde v ČR,protože příjem je zdaněn zde, v ČR, stejným způsobem přefakturovat i byt, který by byl zde používán jako ubytovna pro tyto zaměstnance? Nebo jde, aby jednatel si tento byt pronajal své firmě a měl ho celý v nákladech rovnou zde, bez přefakturace? Děkuji předem za odpoěď.

Dobry den, jsme ceska firma, registrovani k DPH…

Dobry den, jsme ceska firma, registrovani k DPH v tuzemsku. Provadeli jsme montazni prace ve Svedku pro ceskou firmu registrovanou k DPH v zuzemsku jako subdodavatele. Prace fakturujeme ceske firme. Misto zdfanitelneho plneni je ve svedsku. Jake DPH budeme odvadet?

Dobrý den, mohu jako plátce DPH v přiznání k…

Dobrý den, mohu jako plátce DPH v přiznání k dani z příjmu uplatňovat paušální odpočet nákladů? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Náš zaměstnanec, který použil své…

Dobrý den. Náš zaměstnanec, který použil své vlastní vozidlo pro služební cestu, pořídil dálniční známku. Bude dálniční známka daňové uznatelná? Je možné, že už dál pro služební účely jezdit nebude a bude ji používat pouze pro vlastní jízdy. Děkuji za odpověď.

Vdala jsem se, manžel je bezdětný, nemá…

Vdala jsem se, manžel je bezdětný, nemá sourozence ani rodiče. Nejbližší příbuzní jsou jeho bratranci, strýcové a tety. Kdo bude po něm dědit, pokud zemřu první já a potom on? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak se zaokrouhluje DPH - na…

Dobrý den, jak se zaokrouhluje DPH - na desetihaléře nebo padesátihaléře nahoru nebo matematicky? Děkuji

Vážený pane doktore,budu platit daň z příjmu když…

Vážený pane doktore,budu platit daň z příjmu když :? 19 let bydlím s manž. a dětmi v městs.bytě(dekret je na moje jméno).Letos jsem prodal 1+1 byt v OV v jiném městě, darovaný matkou, ve kterém jsem nebydlel 2 roky ani nevl.5 let za 530 tis Kč.Chci si letos koupit byt 1+3 za 500.tis.Kč a bydlet v něm sám bez manž.,odhlásím se z městs.bytu.Cca 200 tis.Kč chci použít na úhradu mých dluhů a na dofinanc. bytu bych použil úvěr ze stav.spoření.Byt je nutno dosti rekonstruovat.Musím tedy platit daň z příjmu za prodaný byt 1+1 ?.Děkuji.

Dobrý den, koupila jsem budovu za 3 mil. a 40%…

Dobrý den, koupila jsem budovu za 3 mil. a 40% využívám na podnikání a 60% na bydlení. 600.000 Kč jsem čerpala ze stavebního spoření, kde je podmínka uplatnění pro bydlení. Zbytek částky jsem použila z podnikání. Můžu si celou částku úroků ze stavebního spoření odečíst ze základu daně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, budu zaměstnán u Polské společnosti v…

Dobrý den, budu zaměstnán u Polské společnosti v Polsku na hlavní pracovní poměr. V ČR podnikám - vedlejší činnost. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním a daněmi? Nevím na koho se obrátit nebo kde bych se toto dočetl. děkuji za informaci Janota Michal