FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, mám dva dotazy. 1. Mám ve…

Vážený pane doktore, mám dva dotazy. 1. Mám ve vlastnictví 2 domy, v jednom mám bydliště a ve druhém ne. Ten kde není bydliště chci prodat, ale vlastním ho pouze 1 rok. Vým, že mi hrozí daň z příjmu. Ovšem dle vyjímek si myslím, že kdybych si před prodejem přehlásil své bydliště do druhého domu a ten následně prodal mohl byl uplatńovat vyjímku z placení daně za prodej nemovitosti, kde jsem neměl bydliště déle než 2 roky, ve smyslu použití financí na bydlení po prodeji do doby 1 roku??? Nevadí, že budu mít bydliště v domě pouze např 1 měsíc ??? Lze to tak či ne ??? Jestli to lze tak za 2. Považuje se utracení financí na bydlení i to, když finance použiji na opravu (nová střecha, rekonstrukce bytu, ...) svého domu, který mi zbude a kam si zpět přehlásím bydliště ihned po prodeji druhého ??? Popř. bych mohl financemi zaplatit část úvěru, který jsem si vzal na dům kde nyní bydlím ??? Poslední dotaz je spíše obecný - co je bydliště??? Trvalý pobyt dle OP či dům nebo byt kde žiji delší dobu v roce ???? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně…

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně účtování DPH u faktur přijatých ze zahraničí. Došla nám faktura ze Slovenska – ubytování, konzumace, drobné zboží, pronájem autobusu. Jedná se o plátce. Uplatní se DPH při účtování těchto faktur? Jak je to u pokladny ve slovenské měně? Předem děkuji.

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel poslal na…

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel poslal na dobírku zboží za 4.500 Kč na Slovensko. Oba jsou plátci DPH, prodávající v ČR vystavil fa bez DPH, uvedl to jako vývoz do ř.410 DP a uvádíme to do souhrnného hlášení k DPH za 2.čtvrtl. Prosím, je tento postup správný. Děkuji.

Potřebuji od souseda souhlas s tím, abych mohla…

Potřebuji od souseda souhlas s tím, abych mohla přecházet přes jeho pozemek na svůj. Bude to pro něj znamenat povinnost zdanění věcného břemena? Jak toto břemeno fiančně ocenit? Jaký paragraf daňového zákona to upravuje? Děkuji

Pane doktore, potřebovala bych se dotázat na…

Pane doktore, potřebovala bych se dotázat na možnost uskutečnění pracovní cesty s cílem doplnění vzdělání v jazyce do zahraničí - zda je nějak limitováno /OSVČ, fyzická osoby/ ve vyúčtovánía jak dát do nákladů. Děkuji M.P.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu muset…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu muset v roce 2007 podávat daňové přiznání daně z příjmu ze živnostenské činnosti (cestovní ruch) v případě, že tuto činnnost nebudu v roce 2006 provozovat, nedojde tedy k žádnému příjmu peněz, stačí ohlásit správci daně, že jsem v tomto roce neprovozovala činnost? děkuji s pozdravem

Dobrý den, je nutné zaplatit daň z převodu…

Dobrý den, je nutné zaplatit daň z převodu nemovitosti najednou, nebo ji lze rozdělit do splátek? V rámci rozvod. řízení jsem od bývalého manžela odkoupila jeho polovinu ( nemovitost jsme pořizovali za svobodna ) v ceně jeho dluhu vůči bance ( hypotéka ) a zaručila jsem se tuto daň za něj zaplatit, ale ve skutečnosti jsem žadné peníze nedostala.

Pane doktore, prosím Vás o radu: OSVČ fyzická…

Pane doktore, prosím Vás o radu: OSVČ fyzická osoba poskytuje jako nestátní zdrav.zařízení "ošetřovatelskou péči" jednak ve vlastním lůžkovém zařízení a jednak v bytech pacientů. Některé úkony si hradí pacienti sami, některé hradí zdrav.pojišťovny. Je tato činnost osvobozena od DPH? Jedná se konkrétně o práce osobních asistentů, aplikace inzulínu, převazy bércových vředů, pomoc při osobní hygieně atd. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme malý modelářský klub a v…

Dobrý den, jsme malý modelářský klub a v současné době řešíme problémy s financováním: napadli nás možnosti: sponzorský dar, sponzoring a nebo založení živnostenského listu a provádění propagace (sponzorské firmy) za úplatu. Netušíme co by ale mohlo být jak pro nás, tak pro sponzora výhodnější. Mohli by jste nám pomoci tento problém rozplést? Děkuji!

Dobrý den,již jsem se Vás ptala zda se platí daň…

Dobrý den,již jsem se Vás ptala zda se platí daň z prodeje pozemku pokud byl pozemek vlastněn delší dobu než 5 let.Odepsal jste,že ne, přesto bych se ještě chtěla zeptat jestli Vaše odpověď platí i v případě jedná-li se o zahradu (dle katastru nemovitostí) a podle stavebního odboru se jedná o pozemek na stavbu domu nebo jsou pozemky nějak zvlášť rozděleny.Děkuji

Dobrý den pane doktore. Naše s.r.o. obch. s…

Dobrý den pane doktore. Naše s.r.o. obch. s motocykly, koupila použitý motocykl od soukromé osoby.S jaké ceny odvede DPH při prodeji další soukromé osobě.Prodejní ce na je vyšší než nákupní. Domnívám se, že z jejich rozdílu, a je-li tomu tak, dle kterého § z. o DPH. Máme živ. l. k obch. jak s novými tak použ. mot. vozidly. Předem děkuji za odpověď.

Dobry den, mam dotaz ohledne dotatecneho DP. Za…

Dobry den, mam dotaz ohledne dotatecneho DP. Za rok 2005 jsem podal radne danove priznani, ve kterem jsem vedl danovou evidenci, zaplatil jsem dan a potom jsem zjistil, ze kdybych uplatnil pausalni vydaje, zaplatil bych na dani podstatne mene. 10.5.2006 jsem tedy podal dodatecne danove priznani s zadosti o vraceni preplatku. Za rok 2004 jsem neuplatnoval zadne pohledavky a zavazky, tudiz jsem za rok 2004 dodatecne danove priznani nepodaval. Chtel bych se vas zeptat, jestli je tento postup slucitelny se zakonem a jestli mam narok na vraceni preplatku. Do dnesniho dne jsem od FU neobrdzel zadnou odpoved. Dekuji za odpoved. Jiri M.

Dobrý den, prosím o radu v následující věci. …

Dobrý den, prosím o radu v následující věci. Jsem fyzická osoba, zaměstnanec (HPČ), nemám ŽL a rád bych za úplatu pronajmul svoji movitou věc (konkrétně můj osobní automobil) právnické osobě (firmě, a.s.). Je nutné si kvůli tomu zařizovat Živnostenský list, nebo ne? Nebude stačit „dohoda o pronájmu věci movité“ podle Občanského zákoníku a následné zdanění podle Zákona č. 586/1992 Sb., § 9, kdy tento příjem prostě uvedu ve svém obvyklém přiznání k dani z příjmů fyzických osob? Děkuji za informaci.

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění živnosti…

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění živnosti studenta. V srpnu si budu zařizovat živnostenský list a ještě další 2 roky budu studovat VŠ (denní studium). Je student-živnostník nějak zvýhodněn? Jak vysoká je sazba a jak daně odvést? Velmi děkuji za odpověď. Zuzana Š.

Dobry den, lze u přijaté zálohy odměn správce…

Dobry den, lze u přijaté zálohy odměn správce konkurzní podstaty použít při způsobu zdanění § 14 zák. 586/1992 SB. o daních z příjmů pouze v jednom zdaňovacím období a v ostatních zdaňovacích obdobích danit progresivní sazbou daně. Jedná se o přijaté zálohy odměn v rámci jednoho konkurzního řízení, které trvá 5 let. Z toho ve 4 zdaň. obdobích bylo daněno progresivní sazbou daně a v jednom zdaňovacím období bude daněno dle § 14. Děkuji za odpověď.

DOBRÝ DEN, PROSÍM O RADU KDY ZAPLATIT DAŇ Z…

DOBRÝ DEN, PROSÍM O RADU KDY ZAPLATIT DAŇ Z PŘÍJMŮ ZA PRODEJ NEMOVITOSTI. ŘÍZENÍ ZAČALO 21.11/2005 A PROVEDENÍ VKLADU NA NOVÉHO MAJITELE BYLO 2.1.2006(VYPRAVENÍ SPISU 9.1.2006). v ROCE 2005 NEBO V ROCE 2006? DĚKUJI

Platí se daň z prodeje pozemku,pokud byl pozemek…

Platí se daň z prodeje pozemku,pokud byl pozemek ve vlastnictví delší dobu, než 5 let?

Dobrý den pan doktor, prosím Vás je správne…

Dobrý den pan doktor, prosím Vás je správne zaúčtování platby DPH FÚ 325/343 a pak 343/221, a nadměrný odpočet 315/343 a když FÚ uhradí 221/343. Moc Vám děkuji

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je…

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je možné uzavřít "Smlouvu o dílo" týkající se zpracování dat za symbolickou částku, např. 100 Kč. Pokud ano, jak je to s daní z příjmu a s DPH. Odvádí se pouze z částky uvedené ve smlouvě. Jedná se o právnicou osobu. Děkuji

Dobry den, lze u přijaté zálohy odměn správce…

Dobry den, lze u přijaté zálohy odměn správce konkurzní podstaty použít při způsobu zdanění § 14 zák. 586/1992 Sb. o daních z příjmů pouze v jednom zdaňovacím období a v ostatních zdaň. obdobích přijatou zálohu danit progresivní sazbou daně? Děkuji za odpověď.