FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, provozuji ubytovací služby a uvažuji, zda se stát plátcem DPH. Mám ale obavu, aby nebyla brzy zrušena výjímka nižšího zdanění ubytovacích služeb. Chci se zeptat, do kdy výjimka bude určitě platit, a jak je možné odhlásit se od placení DPH v případě, že bude zrušena. Děkuji, P.B.
jsem zaměstnancem fakultní nemocnice (lékař). mimo svého hlavního zaměstnání ještě pracuji na záchranné službě, jako zaměstnanec. mělo by pro mě nějakou výhodu pracovat na ZS "na živnostenský list"?
Dobrý den, podnikatel FO vložil do svého podnikání auto-dodávku, kterou koupil ani ne 1měsíc před vložením do podnikání (chybně něchal zapsat na rodné číslo). Je nutné aby k tomuto vkladu byl dělán znalecký posudek, nebo je možné majetek ocenit dle kupní smlouvy? Děkuji
Dobry den, pro prekladatelskou cinnost v ramci volne zivnosti chci zakoupit notebook. Jsem platcem DPH, muzu si dat notebook primo do vydaju, kdyz je jeho cena bez DPH do 40 000, nebo se bere v uvahu cena s DPH? Muzu uplatnit odpocet DPH k datu zakoupeni? Dekuji a preji hezky den.
Dobry den, jako OSVC, platce DPH planuji vyvoj a vyrobu elektronickych pristroju. Mam narok na odpocet DPH za nakoupene soucastky az po dni prodeje daneho pristroje, ktery by spadal do nasledujiciho zdan. obdobi? Jinymi slovy, material z ktereho vyrabim mam mit na sklade v cene s DPH? Jak postupovat, kdyz se jedna treba o nerezovou trubku, z ktere pouziji jenom cast na 1 kus vyrobku? Predem moc dekuji za odpoved.
Dobry den, mam otazku, klient nezaplatil v dobe splatnosti fakturu za dodane zbozi, na fakture nejsou uvedeny me obchodni podminky ani penale za nedodrzeni doby splatnosti, ani klient nepodepsal souhlas s obchodnimi podminkami. Je mozne i pres to po nem uspesne vymahat penale za nedodrzeni doby splatnosti? Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem OSVČ, pracuji jako překladatelka. Chtěla bych se zeptat, zda již je možné spolupracovat se zahraničními firmami - tedy např. vypracovat překlad pro firmu ve Francii a pokud ano, jak to pak probíhá při fakturaci apod. Fakturu bych musela vystavit na euro a pak v daňovém přiznání pracovat s částkou v korunách, která skutečně přijde na můj účet? Mohu pak v daňovém přiznání s touto částkou pracovat jako s jakoukoli jinou, nebo se pak uvádí jinam do nějaké kolonky pro příjmy ze zahraničí? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, jak je to nyní s platbami za povinné zdravotní prohlídky ( + EEG, EKG, psycho-tesy, atp.) potřebné k výkonu povolání řidičů (např. kamionová a autobusová doprava). Dají se tyto výdaje zahrnout do účetnictví zaměstnavatele ? Děkuji
Dobrý den, je možné si dát televizor za pořizovací cenu do 35000Kč do výdajů, přestože je zakoupen na splátky a bude splacen do 10 měs. Znamená to, že jednotlivé splátky mohu v celkové výši zaevidovat do uznatelných výdajů. A jak zaúčtovat nultou splátku?Jsem plátce DPH. Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, jak zjistím že je společnost z Německa plátce DPH? Na faktuře nebylo uvedeno jejich DIČ, musím požádat je o informace, popř. výpis nebo tak něco? Jde mi o to, že jsem od nich přijali službyu dle §10 odst. 7 a teď nevím zda mám odvést DPH či nikoli. Děkuji
Dobrý den, prosím o odpověď. OSVČ - vede DE - koupil za 120 tis. Kč OA na rodné číslo. Může OA vložit do podnikání? Vklad by proběhl téměř ihned po koupi - může použít cenu z kupní smlouvy? Děkuji
Dobrý den, dne 17.7.2006 jsme odeslali dotaz na účtování DPH ve službách - připouštění a ustájení koní. Jednalo se o obsáhlý dotaz. Do dnešního dne jsme na stránkách finance.cz ani na našem mailu nezaregistrovali odpověď. Ptáme se proto, zda je potřeba z Vaší strany více času na kvalifikovanou odpověď nebo je třeba řešit finanční otázku za poskytnutou odpověď ? Prosíme laskavě o podání nějaké zprávy, jak to s naším dotazem vypadá.
Dobrý den, prosím o odpověďi na tyto otázky: 1. Leasingová smlouva byla uzavřena na rodné číslo podnikatele, který vede danovou evidenci.Může uplatnit náklady do podnikání, nebo musí smlouvu i technický průkaz přepsat na IČO? 2. Podnikatel zaplatil zálohu na splátky z nepodnikatelských zdrojů a do nákladů uplatňoval jen splátky podle splátkového kalendáře (po odpočtu zálohy). Vzhledem k tomu, že používal OA i pro soukromé účely, krátil tyto splátky i výdaje za PHM - včetně DPH u výdajů z PHM. Nyní po ukončení leasingu odkoupil OA za stanovenou cenu 1220,-- Kč a zařadil OA do majetku. Pokud by došlo k prodeji OA, bude krátit prodejní cenu o neuplatněné částky, tzn. o krácení splátek a neuplatněnou zálohu na splátky? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, prosím o radu, OSVČ ukončil minulý rok leasing auta, které jsem převedla do drobného majetku. Nyní chce auto vyřadit. Musí se převést tech. průkaz na RČ? Musí se tento převod hlásit na FÚ? Pokud auto prodá - již jako občan, bude tento prodej podle par. 10 a tím bez odvodu zdra. a soc. poj.?
Dobrý den, sro - účetnictví plátci dph. Ve voze (v majetku) nám ukradli rádio. Firma, která nám dělá servis na voze nám prodala i nové rádio. Kam zaúčtuji náhradu nového rádia za ukradené. Děkuji
Dobrý den pane doktore. Před časem jste mi poradil ohledně darování nemovitosti z matky na dcery ještě za jejího života. Že je to nejlevnější a platit se bude pouze darovací daň a za notáře, kteří napíše darovací smlouvu a dále za znalecký posudek, který musí být přílohou darovací daně. K tomuto případu jsem se chtěla ještě optat. Daň z převodu se platit nebude když se nemovitost daruje? Musím v nemovistosti bydlet alespoň 2 roky, abych byla od daně z příjmu osvobozena, kdybych ji chtěla prodat po případném úmrtí matky? Zatím v ní žije a má trvalý pobyt matka a já mám trvalý pobyt jinde. Děkuji moc za pomoc. Přeji hezký den. ,
Dobrý den, známý před pěti lety přerušil živnostenský list. Pamatuji si, že v tom figuruje 6 měsíců, ale nemohu si vzpomenout, jestli mu pak po 6 měsících, když ten ŽL neobnovil, živnostenský úřad ŽL zrušil, takže teď bude muset podstoupit celý proces žádosti o nový ŽL znovu, tentokrát asi i včetně potvrzení o bezdlužnosti od FÚ, nebo zda se mu po těch 6 měsícíh ŽL automaticky znovu rozběhl, což by asi byl ještě vetší problém.... Která alternativa je tedy správná? Moc děkuji.
Dobrý den, jsme příspěvková organizace zřízená KÚ - penzion pro důchodce, kde doposud naši obyvatelé měli ve svých bytech vlastní nábytek.Do budoucna však budeme povinni postupně jednotlivé byty vybavit nábytkem. Lze v takovém případě zaúčtovat celé vybavení jednoho bytu jako celek, když náklady na pořízení přesáhnou 40.000,- a zaúčtovat na HIM a dále odepisovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se optat na datum vystavení a DUZP u vystavené faktury.Pokud jsme při kontrole zjistili, že jsme za květen zapomněli vyfakturovat pravidelně poskytované služby (jsem měsíční plátci DPH) a chceme jej vyfakturovat dodatečně nyní, jak je to s datem vystavení. Uvedu tam ten den,kdy doklad vystavuji? Jak je to s §26 - oněch 15 dnů po uskut.plnění? Je v tom problém pro odběratele - může požadovat opravu nebo si může fakturu řádně uznat při přijetí faktury do DPH - tudíž v červenci? Naše společnost musí tedy podat dodatečné DPH. Pokud by si plnění započetla až do 7/06 místo 5/06 - mohla by být sankciována dle §104 - 0,1% za každý den krácení - tedy zhruha za dva měsíce krácení? Předem velice děkuji za odpověd
Dobrý den, pane doktore. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jsme s.r.o., prodáváme výrobky ze dřeva (prkna, hranoly, apod.), u kterých účtujeme 19% DPH. Kromě toho občas prodáme jako odpad palivové dřevo, u kterého jsme účtovali sazbu 5% DPH. Platí pořád 5% sazba i u palivého dřeva, nebo došlo ke změně na 19% a prosím od kdy? Děkuji za odpověď,