FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, prosim o odpověd. Jsem OSVĆ na…

Dobry den, prosim o odpověd. Jsem OSVĆ na hlavní pracovní poměr na 12 měsíců. Mám ještě na 3 letní měsíce podepsaný pracovní poměr na poloviční úvazek jako zaměstnanec. Sčítají se v tomto případě zdravotní a sociální, které jsou posílány od mé osoby a od zaměstnavatele. Děkuji za odpověd.

Uvažuji o prodeji firmy s.r.o ,kde jsem jediným…

Uvažuji o prodeji firmy s.r.o ,kde jsem jediným zaměstnancem.Na firmu mám kupce,také s.r.o,se kterou jsem nějakou dobu spolupracoval.Prodej by se realizoval v roce 2007.Účetně jsem domluven s daňovým poradcem,který mi vede účetnictví.Můj dotaz zní,jaká je cena při právní asistenci k teto transakce.Děkuji

Dobrý den,a jako jediný majitel a jednatel…

Dobrý den,a jako jediný majitel a jednatel uvažuji o prodeji firmy s.r.o.Firma,která má zájem o koupi 100% obchodních podílů chce tuto transakci uskutečnit až v lednu 2007.Do té doby by ráda využívala některý již odepsaný HIM ( např.dodávkové vozidlo)s tím,že bude za smluvenou cenu zahrnuto do ceny obchodního podílu .Lze tento postup smluvně ošetřit? Děkuji

Dobrý den. Mám u Kooperativy kapitálové životní…

Dobrý den. Mám u Kooperativy kapitálové životní pojištění od roku 1996 na které uplatňuji odpočet na daně. Chtěl bych tento program ukončit (nebo převézt) a založit výnosnější investiční životní pojištění u společnosti Generali a i tam nadále uplatňovat odpočet na daně. Má otázka tedy zní, jestli je možné tuto změnu udělat aniž bych musel zpětně vracet daňovou úlevu uplatněnou na původním pojištění u Kooperativy?

Pane doktore, můj dotaz je: zdědil jsem byt po…

Pane doktore, můj dotaz je: zdědil jsem byt po polorodném bratrovi ( stejná matka, různý otec). Ten byt obratem prodám. Bratr byt vlastnil více než 5 let. Na tento dataz jste mi odpověděl, že bude osvobozeno od daně z příjmu. Je to určitě správně? V zákoně je uvedeno, že jen u příbuzných v řadě přímé, což bratr není. Prosím o upřesnění.

Dobrý den, prosím o radu. Právnická osoba-s.r.o.,…

Dobrý den, prosím o radu. Právnická osoba-s.r.o., je zapsána v obchodním rejstříku k 1.12.2004. K tomuto datu je sestavena zahajovací rozvaha.K dani z příjmu PO na FÚ je firma zaregistrovná k 1.2.2005 a fyzicky začala vyvíjet činnost k 1.4.2005. Při podání přiznání k DPPO jsme uvedli období, za které je podáváno přiznání od 1.12.2004 do 31.12.2005 (podle ustanovení §3 odst.2 Zákona o účetnictví). Je tento postup správný, když registrace k dani z příjmu na FÚ byla až 1.2.2005?

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel OSVČ,…

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel OSVČ, fyzická osoba účtující v daňové evidenci, cca 10 zaměstnanců, je od prosince 2005 na nemocenské, od srpna 2006 mu bude přiznán plný invalidní důchod. Jak by měl dát postupovat? Může jako plný invalidní důchodce dál podnikat, když za něj pracují zaměstnanci, nebo živnost musí ukončit, zaměstnance propustit a podnikání zrušit. Děkuji.

Prosím o radu ohledně následujícího problému.…

Prosím o radu ohledně následujícího problému. Podnikatel provuzující autodopravu učtující v JU si pořidil nákladní automobil na leasing. V době počátku splacení nebyl plátcem DPH. Teď v průběhu se zaregistroval na plátcocovství DPH. Může si začít odpočítávat DPH s Lesingových splátek. Jak DPH z již zaplacených splátek a z akontace. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda platí nějaká…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda platí nějaká omezení týkající se platby v hotovosti. Chceme kupovat nákladní auto v ceně nad 500.000,- Kč. Nevím jestli můžeme peníze v bance vybrat a hotově předat prodávajícímu. nebo je pravda, že transakce nad 500.000,- kč musí být uskutečněny přes banku. Vzhledem k tomu, že celou věc chceme uskutečnit přes víkend, komplikovalo by nám to situaci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím vás o pomoc s informací. Jaká…

Dobrý den, prosím vás o pomoc s informací. Jaká je % výšše daně z prodeje nemovitosti a jaká je % výšše z převodu nemovitosti, kde hodnota nemov. je 1.500 000,-kč. Mnohokrát Vám děkuji Pavel

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu k úhradě…

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu k úhradě svých závazků vúči finančnímu úřadu nabídnout svůj obchodní podíl 100% u své s.r.o., nebo vymahatelné pohledávky za vlastní právnickou osobou? U obou variant jejich hodnota převyšuje výši závazku. Prostrednictvím pomůcek mi FÚ dodanil prodej movitých věcí získaných v restituci, což dle mého odporuje právním předpisům, neboť o nich nikdy nebylo účtováno. Jsem jednatel i společník a úkon jsem předem konzultovala na FÚ. Přesto mi byl doměřen základ daně. Pravda, do pomůcek mě nedali nahlédnout a ze spisu to patrno není. Výši dodanění odvozuji z popsané sumy. Odvolání bylo zamítnuto, a proto mám zájem umořit svůj závazek výše popsaným způsobem. Jaké lhůty pro vymáhání pohledávek od FO FÚ má? Děkuji za odpověď. MN

Dobrý den, rád bych se zeptal, do jaké daňové…

Dobrý den, rád bych se zeptal, do jaké daňové sazby patří tvorba webových stránek, webdesign a grafika Děkuji

Dobrý den, prosím o radu ve věci: Může soud v…

Dobrý den, prosím o radu ve věci: Může soud v konkurzním řízení uznat výši pohledávky v nominální hodnotě 21 mil.Kč věřiteli,který pohledávku nakoupil za cenu 2.mil.Kč od banky, která 19 mil.Kč odepsala pro její nedobytnost? Pohledávka totiž byla zajištěna garancí PGRLF, ale banka porušila smluvní ujednání vúči fondu a pohledávka se stala nezajištěnou. Popsanou transakci dokládá jak Registr úvěrů vedený ČNB i smlouva o postoupení pohledávky mezi bankou a postupníkem=novým věřitelem. Ve Vašich odpovědích jsem se dočetla, že nominální hodnota při postupování pohledávek se rozumí vlastně cena kupní. Nový věřitel navrhuje prohlášení konkurzu na dlužníka. Dosud se k jeho návrhu nikdo nepřipojil, přesto byl jmenován předběžný správce. Dlužník má dostatek majetku, ale pro podaný návrh na konkurz se stal nezajímavým partnerem pro kohokoli a podnik je v patové situaci. Jak velkou pohledávku soud uzná, nominální nebo cenu kupní? Děkuji Vám za Vaši odpověď. MN.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je někde…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je někde možné si půjčit částku okolo 3 000 000 Kč a nedokládat při tom výkaz o příjmech ani ničím neručit? Děkuji, Horáčková

Má manžel právo na odečitatelnou položku na mě…

Má manžel právo na odečitatelnou položku na mě pokud jsem v plném invalidním důchodu a danové přiznání dávám s nulou.VOS mu již druhý rok tuto částku neodečetla

Dobrý den, Jak mám zaúčtovat operaci, když si…

Dobrý den, Jak mám zaúčtovat operaci, když si majitel spol. s r.o., který není veden jako zaměstnanec vybral z pokladny hotovost pro svou potřebu??? Děkuji s pozdravem

Dobrý den , měla bych dotaz pracuji na obecním…

Dobrý den , měla bych dotaz pracuji na obecním úřadě jako účetní a administrativní pracovnice.Chtěla bych se zeptat zda mohu kandidovat do zastupitelstva obce a v případě zvolení, jakou bych mohla zastávat funkci.Zastupitel, místostarosta nebo starosta.Nadále bych chtěla na tomto úřadě pracovat i jako účetní a admin.pracovnice.Děkuji

Dobrý den, ráda bych si trochu objasnila problém …

Dobrý den, ráda bych si trochu objasnila problém DPH v neziskovém sektoru - v občanském sdružení. Co se rozumí slovem obrat ve vztahu povinnosti stát se plátcem DPH? Je to rozdíl mezi příjmy a výdaji, nebo to je výše příjmů? A započítávají se do těchto příjmů i dotace, granty a dary? Děkuji

Dobrý den, měl bych dotaz, co přesně znamená …

Dobrý den, měl bych dotaz, co přesně znamená "datum uskutečnění zdanitelného plnění" např. na faktuře za služby? Má význam i u neplátce DPH (na straně výstavce fa?

Dobrý den, mám dotaz ohledně doložení hodnoty…

Dobrý den, mám dotaz ohledně doložení hodnoty darů jako položky snižující daňový základ. Během roku poskytuje manžel jako podnikatel-fyzická osoba hodně darů ve výši okolo cca 150 - 200 Kč, loni např. na pomoc Pakistánu nebo na pomoc Tatrám, Českému červenému kříži, Greenpeace, Fondu ohrožených dětí atd.. Peníze posíláme z manželova účtu určenému k podnikání. Jako podklad pro zaúčtování do účetnictví mám vždy složenku, která nám např. přijde poštou s žádostí o poskytnutí daru nebo si vytisku z internetu číslo konta s článkem, k čemu konto slouží. Za celý rok to je samozřejmě mnohem více než 1000,- Kč. Budou pro doložení FÚ stačit tyto podklady nebo musím po každé organizaci požadovat zaslání darovací smlouvy i u těchto stokorunových darů? U darů nad 1000 Kč darovací smlouvy máme. Moc děkuji za odpověď,