FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, námi nyní zakoupené vozidlo MAN má v tech. průkaze uvedeno, EU č. 91/542 B. Má tedy 40% slevu na sil. daň v roce 2006. Jedná se o EURO 2. Kdo bude plátcem sil. daně v měsíci prodeje, když k prodeji dojde v průběhu měsíce a s vozem jezdili v měsíci oba starý i nový majitel.
Dobrý den, podnikateli byla zcizena drobná movitá věc, která byla součástí jeho obchodního majetku. Policie vydala potvrzení, že pachatel je neznámý. Musí být při vyřazení tohoto majetku z evidence odvedeno DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o Vaši odpověď. První čtyři měsíce tohoto roku jsem byl v zaměstnaneckém poměru. Dále jsem již živnostníkem. Je možné v daňovém přiznání za r.2006 uplatnit paušální výdaje 50% z obou příjmů dohromady? Nebo pouze z druhé části, za dobu podnikání?
Dobrý den, Poukáži na situaci: je možné uplatnit manželem občanem ČR a EU společné daňové přiznání manželů v ČR pokud je manželka rodinným příslušníkem občana EU a přitom zároveň cizím státním příslušníkem ze zemně která není v EU zároveň je na mateřské dovolené a mají společné dítě které se narodilo na území EU. Pokud ano jaké jsou předpoklady pro toto zdanění a co je potřeba proto udělat.Dále jaké položky se poukazují do tohoto zdanění.
Dobrý den, mám ŽL, vedu si daňovou evidenci, kterou zpracovávám na programu Účto. Chtěla bych začít v podnikání používat bankovní účet. Je možné, abych začala používat svůj osobní účet, na kterém jsou evidovány i jiné příjmy než z podnikání? Při vedení JÚ musel vždy zůstatek na účtu souhlasit se zůstatkem v deníku. Je to tak i v daňové evidenci? Děkuji
Dobrý den, po potrvzení objednávky na dodání stroje z Německa zaplatíme 30% kupní ceny. Při dodání stroje zaplatíme zbývající část. Musíme udělat reverse u částečné platby a potom u zbytku nebo se udělá jeden reverse až po skutečném dodání stroje? Je zálohová platba důvodem pro reverse? Děkuji
Dobrý den, Jsem OSVČ, daňová evidence,- Letos jsem vyřadil odepsané osobní auto z firmy do soukr. používání.(neuplatňoval jsem odpis DPH). CHtěl byl ho přepsat na manželku(nepodniká) formou darování. Jakou daň budu muset zaplatit? Může ho manželka pak prodat např. za 1 rok, aniž by platila daň z tohoto prodeje. Děkuji Láďa
Dobrý den.Vyhrála jsem ve spotřebitelské soutěži os.automobil.Srážkovou daň za mě zaplatila firma,která mi výhru předávala.Já jsem však auto prodala do měsíce od nabytí.Cena prodejní byla samozřejmě nižší než "kupní" (auto jsem dostala z výhry,nekupovala jsem ho).Budu muset z prodejní částky odvést daň z příjmů?Auto totiž prodáno do 1 roku od jeho nabytí,tudíž příjem není osvobozen dle §4,odst.1,písm.c) ZDP.Děkuji.
Dobrý den, jsem plátce DPH a koupila jsem si na leasing nákladní vozidlo, u kterého jsem uplatnila odpočet DPH. Nyní bych chtěla plátcovství zrušit. Zajímalo by mně, zda při změně režimu v průběhu splácení leasingu budu muset uplatněné DPH vrátit. Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore. Prosím laskavě o radu. Podle Zák.č.16/93Sb. §3, pís.d) jsou vozidla požární ochrany osvobozena od silniční daně. Město vlastní dvě požární vozidla, která jsou v užívání zásahové jednotky sboru dobrovolných hasičů města. Může město tato vozidla poskytnout fyzické, nebo právnické osobě za úplatu? Děkuji.
Dobry den,rekonstrukce a výstavba soc. zařízení (asi 150tis.) v pronajatých nebyt. prostorách, na kterou bude poskytnuta dotace od MU, se ve výdaji zaúčtuje do Režij.nákl. a pak na příjmu (dotace) Ostatní příjem? Vedeme DE.Děkuji a pak ještě druhý dotaz. Jak postupovat při převodu OSVČ na S.R.O., kdy jednatelem by byla nynější spolupracující osoba (manžel).Jsme firma s PC obchodem a hernou. Velice děkuji
Dobrý den, prosím o jednu radu. Skončil nám ve firmě finanční leasing na osobní auto. Odkupní cena od leasingové společnosti činí 1000,-Kč bez DPH. (Jsme plátci DPH). Jak mám koupi auta zaúčtovat? Na účet 501/321 a poté jej zapsat jen do drobného hmotného majetku v hodnotě 1000,-Kč? Předem velmi děkuji za ochotu a radu. s pozdravem
Dobrý den, naše nově vzniklé společenství vlastníků bytu chce provést nákladnější rekonstrukci domu, kdy se nemůžeme nikde dopátrat 100% informace, jak to bude se sazbou DPH od 1.1.2007. Můžete nám být nápomocen z pohledu Vás jako kvalifikovaného odborníka? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem
Mám příjmy z pronájmu (§9). Nemovitost je od mého bydliště vzdálena cca 200 km. Provádím nepravidelné návštěvy nájemce (jednání, kontrola objektu atd.). Otázka: Mohu daňově uplatnit následující výdaje: 1) náhrady za použití auta (spotřeba PHM = průměrná spotřeba x km + "amortizace" auta = 3,80 Kč/km dle §7 zákona 119/92 Sb.) 2) stravné (§5 zákona 119/92 Sb.) Rovněž mě zajímá jak je to v tomto případě se silniční daní (25 Kč / den použití). Děkuji předem za Váš čas strávený přemýšlením na těmito otákami a za případnou odpověď.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit zda a za jakých podmínek je možné pronajímat 1 místnost jako kancelář v RD - manželovi jako OSVČ, když je RD ve SJM. Děkuji
Dobrý den, prosím o odpověď. V červnu t.r. nám odběratel uhradil zálohovou fakturu v hotovosti ve výši 250.000,- Kč. V červenci mu byla vystavena konečná faktura a po odečtení zálohy uhradil rovněž v hotovosti 309.000,-Kč. Nedošlo k porušení zákona o platbách v hotovosti i když byla platba rozdělena na 2 části ? Děkuji za odpověď. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daňových dobropisů. Pokud vystavíme dobropis, v přiznání k DPH jej můžeme uplatnit až ve zdaň. období, ve kterém nám druhá strana potvrdí převzetí (doručení) tohoto dobropisu (§ 42/4/a ZDPH). Pokud však příjemce dobropisu otálí s vystavením potvrzení o přijetí (např. 4 roky), existuje promlčení lhuta pro uplatnění zmíněného dobropisu v přiznání k DPH? K DUZP dojde až doručením dobropisu, potažmo potvrzením o převzetí dobropisu. Aplikuje se tříletá promlčecí lhůta dle ZDPH, příp. ZSDP? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Jak zaúčtovat převody z bankovního účtu na vkladové listy
Pane doktore,mám dotaz a sice v roce 2004 jsem účtovala ke konci roku 385/602 Kč 70000,- Byla to rozpracovanost,firma dostla pouze 50000,. což jsem se dozvěděla později. Až v roce 2006 jsem dostala podklady pro zaúčtování 311/385,343 na celkovou částku 45000,.Kč a zbytek 25000,-kč mám proúčtovat 602(582)/385 jako nedaňovou položku? Tato situace je skutečně neúčetní,ale když firma dá jen ústí rozpracovanost a za dva roky to vyúčtuje je podle mého názoru špatné jak z hlediska DPH tak nákladů.Je to správné,není lepší řešení? Děkuji
Dobrý den, majitel firmy zakoupil dvoje hodinky s logem své firmy v hodnotě 420 euro,jak toto zaúčtovat,není faktura,pouze doklad o zaplacení