FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dear Sirs, I have a question regarding double-taxation. I'm a Czech permanent residence holder (and non-Czech citizen), and I've temporarily lived and worked in Ireland since Nov/2011. I'm going to quit my current employment in Ireland and start a new job in Prague on 1st May 2013. Given that I'm going to reside in Czech republic more than 182 days this year I'll be a czech resident for taxation purposes. The questions are: 1. Will my income from the emlpeoyment in Ireland (up until 1st May) be taxable in Czech republic, given that it is already being taxable in Ireland, and there's a tax treaty signed between Ireland and Czech Republic? 2. What documents or confirmations would you recommend me to bring over from Ireland to avoid double-taxation? Thanks, Alexander
Dobrý den, pane doktore, prosím vás, manžel praacuje v Německu, denně dojíždí a vrací se do Čech, mám za to, že je daňovým rezidentem. Má příjmy od jednoho zaměstnavatele v Německu, příjmy v Čechách nemá. Z příjmů v Německu za rok 2012 žádné daně neplatil. Může podat daňové přiznání, ve kterém uplatní nárok na daňový bonus na naše dítě? I když příjmy v Čechách nemá a po vyjmutí příjmů z Německa, má nulovou daňovou povinnost. Já si asi daňový bonus uplatnit nemohu, v roce 2012 jsem část roku pobírala rodičovský příspěvek a část roku jsem byla evidována na Úřadu práce? Děkuji vám za radu.
Dobrý den, za které roky nazpět si mohu uplatnit ztrátu v přiznání za rok 2012. Děkuji za odpověď. M.
Dobrý den, máme e-shop s vínem a na různých prodejních akcích rozléváme víno na ochutnávku. Můžu si dát i tyto ochutnávky do nákladů a jak to zaúčtovat v podvojném účetnictví?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Připravuji daňové přiznání pro pracující důchodkyni. Může i ona si uplatnit slevu na manžela, který pobírá důchod a nemá žádné jiné příjmy??? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Za rok 2012 mám příjem z pronájmu bytu v Německu, cca 4 000,- EUR za rok. Mohu tento příjem uvést do druhé přílohy daňového přiznání a uplatnit 30% paušální výdaje??? Děkuji za informace S pozdravem Martina Střelková
Syn byl na brigade ve francii. Plat mu byl zdanen. Je nutné neco doložit v přiznání k dod.3 ? V podstatě má doklad o příjmu. Děkuji Helešicová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na placeni sociálního a zdravotního pojištěni. Jedná se o starobního důchodce, který by si chtěl založit v roce 2013 živnost. Předchozí roky nepodnikal. Jaká je maximální hranice pro výdělek, tak aby mu po podání přehledu pro rok 2013 nevznikla povinnost platit sociální, nebo zdravotni. Nebo bude pro něj platit povinnost uhrazení minimálních záloh a doplacení nějaké částky po podání přehledu? Děkuji za odpověd
Jsem plátce DPH a jednou z činností je finanční poradenství a zpraoování pokladů pro podání návrhu na oddlužení. Samotné návrhy zpracovává jiná osoba. Spadá tato činnost do osvobozených od DPH?
Jsem od loňského roku příjemcem částečného invalidního důchodu. Je přijatý důchod započítáván do příjmu pro výpočet daně z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem osvč, uplatňuji paušál(40%), neplátce DPH. Mám jednu vystavenou fa(hudební produkce) pro zahraničního odběratele v EUR(tedy příjem v EUR), tu jsem již jednot.kurzem převedla na CZK. Lámu si hlavu, jak vyplnit přílohu č.3, konkrétně řádek 322 a 323.. pod pojmem výdaj je zde myšleno také těch 40% (paušál)z té fakturované částky či ne a vyplnit tedy nulu? Dále tápu, zda tento příjem uvést jen v příloze číslo 3, nebo jej rovněž započíst do příjmů v příloze č.1??? Děkuji mnohokrát...
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem student a pro rok 2013 jsem podepsala Prohlášení poplatníka o dani - prostě růžový papírek - u firmy A, kde pracuji na DPP, vždy na každý měsíc, dle potřebných prací (příjmy za leden 6933, únor cca 1100). Od března 2013 jsem nastoupila na poloviční úvazek do firmy B - standardní pracovní smlouva. Zde bych chtěla podepsat taktéž růžový papír (je mi jasné, že u firmy A již nebudu uplatňovat, i když tam budu nadále nárazově na DPP pracovat). Mzda u firmy B bude cca 7800 hrubého. Pak se chci zeptat, paní mzdová účetní mi nechce dovolit u firmy B podepsat růžový papír, dokud ji nedám prohlášení, že jsem zrušila Prohlášení u firmy A. Chtěla bych se zeptat: Kolik mi mohou strhnout na dani u firmy B, když bude příjem cca 7800 hrubého? Můžu si zpětně po roce o daň nebo prostě nějaké peníze zpět žádat? Budu muset podávat daňové přiznání Může mi zakazovat mzdová účetní podepsat prohlášení, dokud ji nepřinesu prohlášení/potvrzení? Může po mě vůbec něco takového požadovat? Dle mého názoru můžu podepsat růžový papír kolikrát chci za rok (protože se podepisuje na celý rok), ovšem při uplatňování můžu každý měsíc UPLATŇOVAT jen u JEDNOHO zaměstnavatele. Dále se chci zeptat, je možné aby byla v pracovní smlouvě bylo škrtáno? Personalista u firmy B mi zapsal špatně titul, v podepsané smlouvě škrtl a vedle přepsal. ;D
Dobrý den,potřebovala bych poradit jak vyplnit daňové přiznání fyz.osob za rok 2012.Bývalý zaměstnavatel mi dlužil za rok 2011 mzdy od období říjen,listopad a prosinec 2011. Dlužné mzdy mi v roce 2012 proplatil Úřad práce.Za prosinec 2011 jsem měl nárok za odstupné a za tento měsíc mi úřad práce vyplatil jen poměrnou část.Úřad práce z mezd odvedl SP,ZP a zálohu daně.Jak by mělo vypadat dańové přiznání,které podávám za rok 2012 mám tyto mzdy do přiznání za rok 2012 uvádět když byly ÚP proplaceny v roce 2012?
Dobrý den, pokud s.r.o. platí za společníka, který je zaměstnancem s.r.o. živoní pojištění + je to daňově uznatelný náklad? Př´ípadně na jaký účet zaúčtovat? Děkuji moc K.V.
Dobrý den ještě k cestovním náhradám. společník, zaměstnanec s.r.o. jede na služební cestu. Zálohu nedostane. V zahraničí platí většinu účtů firemní platební kartou. Jak mám pak cestovní náhrady a nutné vedlejší náklady přepočítávat? Na výpise je částka přepočítaná na Kč. Můžu použít částky na výpise nebo musím částky v EUR přepočítat kurzem data odjezdu na služební cestu? Děkuji K.V.
Dobrý den, ještě bych poprosila o radu ohledně cestovních náhrad pro společníka, jednatele s.r.o, který není zaměstnaný v s.r.o. ani nepobírá žádnou odměnu. Je možné tomuto společníkovi vyplácet cestovní náhrady za zahraniční pracovní cesty? Případně jaké jsou možńosti, aby to šlo? Děkuji K.V.
Dobrý den, mám dotaz ohledně přenesení daňové povinnosti. Naše s.r.o.(plátce DPH) zajišťuje rekonstrukci bytu pro jinou s.r.o.(plátce DPH), který byt nemá k ekonomické činnosti. My tedy fakturujeme s DPH 21%. Nám chodí faktury od dodavatelů - všechny s DPH 21%, ale od jedné firmy přišla faktura v režimu přenesení daňové povinnosti se základem 15%. Nevím, co s tím. Děkuji za pomoc K.V.
Dobrý den, můj známý - invalidní důchodce si koupil starší auto a asi za dva měsíce je prodal. Musí zaplatit daň z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosíme o odsouhlasení zda daná práce našeho klienta podléhá přenesení dph na odběratele? Náš klient poskytl sanační práce vůči odběrateli, též plátci dph na uzemí ČR, určené k jeho podnikatelské činnosti. K upřesnění sanace vlhkého zdiva v rozpisu přílohy: otlučení omítek,vyplentování zdiva, aplikace sanační omítky, dodávka s osazením. Děkujeme předem. J.P.
Dobry den, mužu si uplatnit bonus na dite jestliže žiju na slovensku snim vjedne domacnosti ale trvaly mam v čr a on na slovensku ale vyživuji ho bydlim snim delam na slovensku na živnost