FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jestliže firma provede aktivaci…

Dobrý den, jestliže firma provede aktivaci materiálu nebo vloží výrobek vlastní výroby do majetku, je povinna odvést DPH, když při pořízení zásob uplatnila nárok na DPH? v kterém § zák. o DPH tohle ujednání najdu? Děkuji za odpověď

Vrácení DPH ze zemí EU - žádost podáváme na…

Vrácení DPH ze zemí EU - žádost podáváme na jednotlivé FÚ prostřednictvím české firmy, se kterou máme uzavřenou mandátní smlouvu. Občas se stane, že nám FÚ neuzná nějaký doklad a DPH z něj nevrátí, v tomto případě si nejsem jista kam budu toto neuznané DPH účtovat - na nákl. účet, se kterým souvisí (např. 501 u nafty) a nebo na 548? Většinou se o neuznaném dokladu dozvím až po roce, je pro ně tento náklad daňově uznatelný i v okamžiku kdy se nevrácení DPH dozvím a nebo musím podávat dod. přiznání za období se kterým souvisí? (pohledávku eviduji na účtu 315) Děkuji

Vytvořili jsme rezervu na opravu hmotného majetku…

Vytvořili jsme rezervu na opravu hmotného majetku, ale oprava se nečekaně uskutečnila o rok dříve, tedy ještě v době, kdy jsme si naplánovali daňové uplatnění rezervy. Zákone o rezervách tuto situaci neřeší, řeší pouze případy, kdy se oprava vůbec neudělá atd., ale když nastane dříve? Musíme udělat dodatečné daňové přiznání, nebo stačí rezervu jednoduše v tomto roce zrušit a nevyužít ji jako daňový odpočet? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost výjodnějšího financování při pořízení provozních místností firmy a kanceláře s možností bydlení pro osobu OSVČ. Při uzavření leasingu na vybranou nemovitost je možno zahrnout veškeré splátky leasingu jako náklady do účetnictví po dobu minimálně 8 let? A je toto možné také u braní hypotéky pro podnikatele na takovouto nemovitost? Je možno zahrnout hypoteční splátky také do nákladů společnosti? děkuji a přeji pěkný den hp.

Jakou sazbu DPH máme uplatnit na výstupu u…

Jakou sazbu DPH máme uplatnit na výstupu u stavebních prací v mateřské škole, a na vysoké škole? Je zde nějaká vyjímka jako u bytové výstavby? Děkujeme

Děkuji za odpověď.Zasílám doplňující údaje,..…

Děkuji za odpověď.Zasílám doplňující údaje,.."turista" na Slovensku je firma a je plátce DPH v SK.My jsme v ČR taktéž plátci DPH.Paltba bude uskutečněna převodním příkazem.Děkuji R.H. Dotaz: Dobrý den,provozuji autoservis a mám zde na opravu vozidlo slovenského turisty.Tudíž má otázka zní,jak postupovat při vystavení faktury ohledně DPH?Děkuji rychlou odpověď.R.H. Odpověď: Předpokládám, že turista není plátce DPH na Slovensku ani v ČR a tudíž vystavíte daňový doklad včetně DPH, protože místem plnění je ČR. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Dobrý den, pronajímám byt za částku 7500kč/měsíc …

Dobrý den, pronajímám byt za částku 7500kč/měsíc + zalohy na energie které jsou pak následně vyučtovány.Zároveň mám pronajatý byt v jiném městě za částku 5500kč.Chěl bych se zeptat co mám do daňového přiznání napsat. Příjem z nájmu zřejmně do příjmů, ale zdy můžu uplatnit svůj pronájem bytu.Děkuji za odpověď

Dobrý den, prodal jsem byt po 3letech vlastnictví…

Dobrý den, prodal jsem byt po 3letech vlastnictví za cenu menší než jsem ho kupoval.budu muset z kupní částky odvést daň z příjmu?Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, odpovídal jste mi na…

Dobrý den pane doktore, odpovídal jste mi na dotaz ohledně zaúčtování opravy vozu s plněním od pojišťovny opravci. ID dotazu bylo 24761. Ráda bych se ujistila, že DPH se uplatní jako odpočet celé tak, jak je uvedeno na faktuře. Není tedy pravda, že se uplatní do DPH jen ta část DPH k daňově uznatelným nákladům? ( např. ke spoluúčasti, která je nedaňová, se poměrná část z DPH neuvede do daň. přiznání DPH )Velmi děkuji.

Dobrý den, můžete mi poradit, zda lze a za…

Dobrý den, můžete mi poradit, zda lze a za jakých podmínek vložit do majetku v daňové evidenci staršího skútra, který byl dovezen z Itálie a zakoupen za 500 EUR? Předmět podnikání je silniční doprava v ČR a nákladní vozidlo, ke kterému dojíždím, je od místa bydliště vzdáleno 3 km a tudíž skútr by byl užíván k přepravě k výše uvedenému vozidlu. Děkuji za odpověď.

Dobrý večer pane doktore, mám dotaz ohledně…

Dobrý večer pane doktore, mám dotaz ohledně vzájemného zápočtu pohledávek v DE. Jak tento zápočet správně zaúčtovat? Jako nepeněžní výdej a příjem a na základě jakého dokladu? Pak bych měl ještě dotaz ohledně přefakturace služeb (rozvoz zboží) do jaké kolonky v peněž.deníku. Jako provozní režii? Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný zbytek večera.

Dobrý den, využili jsme s manželkou společné…

Dobrý den, využili jsme s manželkou společné zdanění, ale nyní nás FÚ překvapil s požadavkem platby zálohy daně za manželku. Oba pracujeme jako zaměstnanci, já mám menší příjem z vedlejší činnosti OSVČ (méně než 10% příjmu ze zaměstnání), manželka má ještě příjem z pronájmu. Byl prakticky stejný jako loni, kdy jí povinnost platby zálohy daně nevznikla. Přesun dańového základu na ni byl tedy převážně z mé závislé činnosti a způsobil jí nárůst daně. Protože průběžně platíme zálohy na daň z příjmu v zaměstnání (nekrácené z titulu společného zdanění), úhradou další zálohy by nám evidentně vznikl značný přeplatek na dani. Lze se platbě této další zálohy vyhnout? Děkuji za odpověď.

Společenství vlastníků jednotek,které vzniklo v…

Společenství vlastníků jednotek,které vzniklo v roce 2006 bude vést účetnictví a při podání daňového přiznání je povinnou součástí Rozvaha. V aktivech bude hodnota zakoupeného bytového domu. Co bude v pasivech,aby byl výkaz vyrovnaný? Děkuji za odpověď

Přeji dobrý den , jako fyzická osoba ( jediný…

Přeji dobrý den , jako fyzická osoba ( jediný vlastník ) s trvalým pobytem v ČR vlastním s.r.o. na Slovensku . Letos bylo rozhodnuto , že zisk za období roku 2005 nebude rozdělen . Vzniká mi tedy daňová povinost v ČR ? Pokud ano prosím o radu jak postupovat ? Pokud ne prosím o radu jak postupovat při situaci kdy se rozhodnu zisk si vyplatit ?

Ve vyhlášce č.196/2001 jsou uvedeny notářské…

Ve vyhlášce č.196/2001 jsou uvedeny notářské poplatky za služby notáře. Rozumí se tyto poplatky včetně DPH, pakliže je notář plátcem DPH? Nebo se navíc zdaní DPH a tím se sazby poplatků pro konečného spotřebitele významně navýší? Děkuji.

Dobrý den, vedu daňovou evidence malé firmě a…

Dobrý den, vedu daňovou evidence malé firmě a roční odměna ne 12 000,- Kč mám nyní přerušený ŽL musím jej obnovit, i když částka nedosahuje hranici pro odvod daně z příjmu. Děkuji

Současné s.r.o. půjčilo bývalému s.r.o. stejného…

Současné s.r.o. půjčilo bývalému s.r.o. stejného majitele peníze na výplatu mezd a odvod státu. Firma, jíž byly peníze zapůjčeny, zkrachovala, nebyla schopna půjčku splatit, i když nárok byl uplatněn. Prosím o radu, zda se v tomto případě lze nějakým způsobem této půjčky zbavit z účetnictví současné firmy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu v…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu v souvislosti s datem uskutečnění DPH. Dodáváme zákazníkům zboží například každý druhý den, ale fakturujeme 2 x měsíčně, vždy k 15.dni a k poslednímu dni v měsíci.Datum uskutečnění DPH na faktuře bude shodné s datem prvního dodání zboží, nebo to bude datum posledního dodání v průběhu těchto 15 dnů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,provozuji autoservis a mám zde na…

Dobrý den,provozuji autoservis a mám zde na opravu vozidlo slovenského turisty.Tudíž má otázka zní,jak postupovat při vystavení faktury ohledně DPH?Děkuji rychlou odpověď.R.H.

Slyšel jsem že začínající OSVČ nemusí platit…

Slyšel jsem že začínající OSVČ nemusí platit první 2roky daně z příjmu, vztahuje se to i na případ kdy jsem před třemi lety OSVČ ukončil a nyní chci začít znovu.