FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla bych od září podnikat v oblasti…

Dobrý den, chtěla bych od září podnikat v oblasti výuka jazyků, pouze jako přivýdělek, HPP budu mít ve státní škole. Není mi jasné, jaké budu platit daně, škola za mě bude platit sociální a zdravotní pojištění, to si tedy hradit nemusím, zároveň budu odvádět měsíční zálohu na daň, při výpočtu mých příjmů za rok 2006 budu tedy počítat dohromady příjmy ze státní školy a z podnikání, z celé této částky mohu pak využít paušální odpočet 50%- výdaje a z této čásky si vypočítám daň, od které pak odečtu zálohy placené měsíčné ve státní škole a výsledná částka je má platba daně z příjmu FÚ? Nebo se postupuje jinak. děkuji za objasnění mého problému s pozdravem Mgr. Petra Veršecká

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Známí…

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Známí chtěli stavět ale nakonec se rozvedli a zůstal jim stavební materiál na celou stavbu. My s manželem budeme nyní také stavět a chceme od nich tento materiál koupit. Jedná se o cihly, dřevo, štěrk cihly celkem za cca 300 000,. Bude nám k tomuto prodeji stačit sepsat smlouvu o prodeji a bude muset prodávající tento příjem zdanit? Já jsem našla v zákoně, že by to snad mělo být osvobozeno od daně podle §4 odst. 1 písm.c. Moc děkuji za odpověď.

Manželka jako OSVČ(živnostenský list má na…

Manželka jako OSVČ(živnostenský list má na zprostředkování služeb v pojišťovnictví) mne vede jako spolupracující osobu a doposud jsme podávali daňové přiznání na základě příjmů a výdajů,které na mne částečně převedla. Můžeme za letošní rok uplatnit v daňovém přiznání výdaje paušálně 40% bez nutnosti vedení účetnictví?

Daňová zůstatková cena vyřazené části souboru…

Daňová zůstatková cena vyřazené části souboru movitých věcí Při vyřazení části souboru movitých věcí se zůstatková cena vyřazených věcí stanoví podle míry odepsanosti celého souboru. Lze tuto zásadu uplatnit beze zbytku i v případě, že soubor je pravidelně technicky zhodnocován jak rekonstrukcí (výměna komponentů za jiné, odlišných technických parametrů), tak modernizací (zařazování dalších komponentů, rozšiřujících vybavenost souboru) ? Při dodržení zásady shodné míry odepsanosti by zůstatková cena vyřazované části byla "nadhodnocena" opakovaným technickým zhodnocením souboru, (byť by se jí technické zhodnocení vůbec nedotklo). Zásada shodné míry odepsanosti nebere v úvahu stáří konkrétně vyřazovaného majetku.

Rozvádíme se a prodáváme dům, který jsme před…

Rozvádíme se a prodáváme dům, který jsme před rokem a půl koupili a bydleli v něm. Kupní cena byla 2 270 000Kč, odhad 2 500 000, prodáváme za 2 350 000, z čehož asi 2 170 000 půjde bance na splacení hypotečního úvěru, sjednaného na koupi onoho domu. Jak to bude s daněmi? Vím, že se platí 3% z prodeje nemovitosti (75 000??), ale platí se v tomto případě ještě daň ze zisku, případně jiné? Za radu předem děkuji.

Dobrý den Mám 6-ti letého syna z předešlého…

Dobrý den Mám 6-ti letého syna z předešlého vztahu,výživné platím řádně.Já sám jsem ženatý,moje manželka má 15-ti letou dceru, taktéž z předešlého vztahu,žijeme ve společné domácnosti.Na nevl.dceru neuplatnuji danové úlevy.S bývalou partnerkou vycházíme přátelsky,podílím se na výchově syna.Ona sama má ještě dvě deti,nabídla mně,abych se pokusil uplatnovat danovou úlevu na syna,ona že se jí vzdá.Jsem v zaměstnaneckém poměru.Je tato mo žnost danového odpočtu reálná?

Dobrý den, nakoupil jsem zbozí do firmy na…

Dobrý den, nakoupil jsem zbozí do firmy na internetu, nebyl jsem s ním spokojen (monitor) a chtěl jsem ho vrátit do 15 dnů. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se dozvěděl, že jako podnikatel, fyzická osoba na to nemám nárok! Už jsem zboží reklamoval vícekrát a vždy bez problému..kde je pravda? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obdrželi jsme fakturu za opravu vozu,…

Dobrý den, obdrželi jsme fakturu za opravu vozu, kterou jsme zaúčtovali na 511 a 343. Plnění od pojišťovny přišlo firmě, která opravu vozu provedla a my jsme obdrželi oznámení o provedeném plnění pojišťovny. Můžete mi poradit, jak mám plnění od pojišťovny zaúčtovat a uhradit fakturu. Děkuji

Chceme koupit s manželkou bytový dům s pěti byty…

Chceme koupit s manželkou bytový dům s pěti byty a třemi nebytovými prostory. Dům nechceme dávat do firmy, ale jeden nebytový prostor chceme využívat pro podnikání. Je možno odepisovat celý dům z kupní ceny a platit jen příjmy z pronájmu podle $9?

Dobrý den,chci se zeptat jaký předmět podnikání…

Dobrý den,chci se zeptat jaký předmět podnikání potřebuji pro níže uvedené činnosti: polep aut - pouze polepuji instalace reklamních vizuálů na prodejně - pouze instaluji realizace zakázek - příjmu data a nechám vytisknout u dodavatele - mým zákazníkem je RA a dodavatelem tiskárna kompletace různého druhu doprava zakázky k zákazníkovi a dále by mě zajímalo, mám pozastavený ŽL a nyní budu potřebovat nový ŽL s jiným předmětem podnikání. Bude muset prvni dva roky platit minimální daň? Děkuji za odpoveď.

Dobrý den, podnikám jako přepravce zásilek/zboží…

Dobrý den, podnikám jako přepravce zásilek/zboží. Při přepravě došlo k úplému zničení zásilky. Jsem plátcem DPH, stejně tak vlastník zásilky (dodavatel). Dodavatel se právem domáhá náhrady škody, a to ve výši ceny včetně DPH. Mám za to, že náhrady škody nejsou předmětem DPH, tudíž se domnívám, že bych měl uhradit škodu ve výši bez DPH, neboť si vlastník zásilky mohl uplatnit nárok na odpočet. Poraďte prosím, který přístup je správný. Děkuji za objasnění.

Dobrý den přeji. Podnikám , skončila mi mateřská…

Dobrý den přeji. Podnikám , skončila mi mateřská dovolená. Mám nárok na úlevu od poplatků soc. a zdrav., když podnikám doma a starám se i o děti? Kde jinde se mám o tom informovat, když jsem nedostala odpověď na úřadě OSSZ? Za odpověď děkuji

Dobrý den, ráda bych věděla pokud prodávám svojí…

Dobrý den, ráda bych věděla pokud prodávám svojí část domu (část dědictví) za částku 450 000Kč kolik činí daň z prodeje, popř. jak se vypočítá? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, zajímalo by mne, když leasingová…

Dobrý den, zajímalo by mne, když leasingová společnost počítá daňové odpisy automobilu, automobil pořízen v roce 2005, tzn. po novele zákona o dani z příjmu tudíž byly změněny %sazby odepisování (20 % v prním roce, 40 % v dalších dvou), jestli již musí použít nových sazeb, nebo zda ještě může použít sazby staré, jedná se o dobu užívání 3 let, toto je potřeba pro porovnání účetní a daňové hodnoty automobilu. Děkuji

Přes Internet jsme koupili SW ze třetí země. Ten…

Přes Internet jsme koupili SW ze třetí země. Ten prodáme tuzemskému plátci DPH. Při pořízení SW přes Internet musíme odvést DPH,ale vzhledem k tomu, že dodavatel neuvádí se DIČ nemám nárok na odpočet. Ale jak je to když SW prodám další osobě, mám v tomto případě nárok na odpočet při pořízení??? Tento nákup jsme uskutečnili v 4/2006 - mohu si tento odpočet uplatnit do konce letošního roku?

Dobrý den, chtěl bych si s tchýní vyměnit byty v…

Dobrý den, chtěl bych si s tchýní vyměnit byty v osobním vlastnictví. Jak mám postupovat při převodu a jaké jsou daně? Není lepší, z hlediska daně, sepsat darovací smlouvy? Děkuji za odpověď.

V roce 2005 jsme vytvořili rezervu na opravy…

V roce 2005 jsme vytvořili rezervu na opravy hmotného majetku, ale opravu jsme provedli již v roce 2006 a tudíž jsme nedodrželi zákonem dané minimální 2 roky tvorby rezervy. Jak máme postupovat? Děkuji.

Prosím potřebovala bych poradit jestli mám…

Prosím potřebovala bych poradit jestli mám fakturovat s DPH produkční služby v souvislosti s uměleckým vystoupením na Slovensku.Jsem s.r.o. plátce DPH a oni se sídlem na Slovensku neplátci DPH. Děkuji moc za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím o radu ohledně…

Vážený pane doktore, prosím o radu ohledně přefakturace služby s místem plnění v EU. Naše společnost z důvodu možnosti slevy 25% vyřídila na sebe veletrh Semicon v Německu, který nám vyfakturoval náklady spojené s výstavou včetně německé DPH. Nyní chceme přefakturovat tyto náklady společnosti se sídlem v ČR, které přísluší, ale nejsme si jisti místem plnění, tj. je-li možno tyto náklady spojené s veletrhem v Německu přefakturovat v plné výši 868,47€ (z toho v Německu ZD 748,68; 19%DPH 119,79) na českou společnost a je-li možno přefakturovat celých 868,47€ jako osvobozené plnění (na jakém řádku přiznání přefakturaci uvést), protože DPH již bylo odvedeno v Německu a místo plnění je tam? Nebo jsme nuceni se v Německu registrovat k dani? Děkuji za odpověď. VK

Dobrý den a děkuji za radu, která se týkala…

Dobrý den a děkuji za radu, která se týkala opravy auta- zaúčtování a DPH. Ještě bych chtěla upřesnit, že toto poškozené auto je majetkem autopůjčovny a oni DPH z faktury poměrně rozdělovali a uplatňovali k daňovým a nedaňovým nákladům a tak mi ještě napadlo, jestli není u autopůjčoven nějaké jiné pravidlo. Nyní mám tuto problematiku účtovat já a chtěla bych to mít dobře a myslím, že to dělali špatně. Párkrát jsem účtovala opravu s plněním od poj opravci a účtovala jsem to, jako jste mi to napsal Vy, ale nebyla to autopůjčovna a auto bylo jen pro firmu. Nezlobte se, prosím, že tak obtěžuji a děkuji za radu.