FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,mám dotaz ohledně zasílání zboží…

Dobrý den,mám dotaz ohledně zasílání zboží objednaného v našem internetovém obchodě mimo státy EU,tedy vývoz.Jedná o menší částky (cca mezi 30 a 200 USD) a z tohoto důvodu je pro nás celkem nákladné,tedy především časově,provádět JSD pro uznání osvobození DPH.Platba je prokazatelně provedena klientem kreditní kartou s údajem o jeho adrese a zásilky posíláme poštou.V zákoně o DPH jsem se dočetl,že vývoz je možný doložit i jinými důkazními prostředky pokud chybí JSD,ale nikde není konkrétně řečeno jakými.Rád bych Vás požádal o názor.Jsme povinni odvést DPH či ne,popřípadě,co byste poradil v této situaci dělat. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,mám dotaz jak nejlépe a pokud možno…

Dobrý den,mám dotaz jak nejlépe a pokud možno bezplatně převést nemovitost z otce na dceru?Jedná se o id.1/2 domku se zahradou.Co vše je k tomu třeba za dokumenty? Děkuji za odpověd.

Dobrý den. Jsem student a chtěl bych si zřídit…

Dobrý den. Jsem student a chtěl bych si zřídit živnostenský list na kreslířské a grafické práce. Zajímalo by mě jakým způsobem a kolik bych platil zdravotní a sociální. Je mi jasné, že tato hodnota se odměřuje od vydělané částky. Zajímá mě tedy kolik by to bylo pokud bych nepřekročil čistý roční zisk 40 000 Kč. Předem děkuji za odpověď. Richard Růžička.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. V loni jsem…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. V loni jsem koupil zahradu na které stavím chatku. Letos jsem se rozhodl polovinu prodat. Jaké budu platit daně? A mohli bychom se dohodnout a cizímu člověku polovinu darovat? Potom by byl poplatníkem daně darovací on? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, uskutečnili jsme pořízení (nákup)…

Dobrý den, uskutečnili jsme pořízení (nákup) podnikového bytu na základě kupní smlouvy. Chtěla jsem se zeptat, zda-li můžeme na základě kupní smlouvy účtovat a jak by měl být tento účetní případ zaúčtován. 1) 200.000,-- uhrazeno realitní kanceláři (rezervační záloha) 2) 1.464.621,-- 1. část kupní smlouvy 3) 655.379,-- 2. část kupní smlouvy Předem velice děkuji.

Dobrý den,prosím o zodpovězení: Podávám přiznání…

Dobrý den,prosím o zodpovězení: Podávám přiznání a platím daň z příjmu z pronájmu nemovitostí.Před šesti lety jsem přerušila podnikání z důvodu péče o dítě.Pokud začnu znova podnikat (OSVČ),budu platit minimální daň z příjmu z podnikání+ daň z příjmu z pronájmu? Nebo daň z příjmu z pronájmu + doplatek do výše minimální daně ?Děkuji.Ros.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Uvažuji…

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Uvažuji o pořízení byty formou hypotéky. Jsem fyzická osoba a chtěl bych si byt zahrnout do nákladů formou odpisů, apod. Mým předmětem podnikání je zprostředkování obchodu a služeb. Je to tedy možné, můžete mi prosím poradit? Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující. Podnikám od roku 2005. Za rok 2005 jsem uhradila daň z příjmu. Vzhledem k tomu, že jsem v roce 2005 studovala a zároveň podnikala a nevěděla jsem, že mám platit sociální a zdravotní pojištění - všichni říkali, že když studuji, nemusím toto pojištění platit, tak jsem ho nehradila. V lednu roku 2006 jsem uhradila daň z příjmu a vzhledem k tomu, že jsem ukončila studium, přihlásila jsem se k platbám sociálního a zdravotního pojištění. Na daných úřadech mi oznámili, že vzhledem k výši příjmu (9500 Kč čistého měsíčně) jsem měla povinnost platit tyto pojištění. Byla to pro mne velká "pohroma" protože jsem byla v podstatě doslova bez financí. Úřady mi povolili splátkový režim dluhu. Tento rok, platím sociální a zdravotní pojištění vypočtené z výše příjmu z předchozího období. Zajímalo by mne, jak mám postupovat, když jsem od září opět přijátá k řádnému studiu na vysoké škole a mé dosavadní příjmy dosahují výše 3 500 Kč čistého měsíčně. Zajímá mne, zda mi bude za tento rok vrácena zaplacená částka na sociálním a zdravotním pojištění a zda příští rok, v roce 2007, budu mít povinnost platit měsíční sociální a zdravotní pojištění. Nerada bych se dostala do stejné situace jaké předchozí rok. Jo, a ještě by mne zajímalo, zda budu mít povinnost k dani z příjmu, když mám tak nízké příjmy, dostatečně vysoké výdaje a přispívám si na penzijní připojištění a životní pojištění - u obou mám nárok na maximální odpočet od základu daně. Ke všemu jsem studentka..... Předem vám velice děkuji za odpověď. S pozdravem Gabriela S.

DOBRÝ DEN, JSEM FYZICKÁ OSOBA, PROVOZUJI OBCHOD S…

DOBRÝ DEN, JSEM FYZICKÁ OSOBA, PROVOZUJI OBCHOD S TEXTIL.ZBOŽÍM,JSEM PLÁTCE DPH. PŘI CESTĚ DO NĚMECKA JSEM NAKOUPIL ZBOŽÍ,KTERÉ BUDU PRODÁVAT.TAMNÍ OBCHODNÍK MI HO ODMÍTL PRODAT BEZ DPH.JE MOŽNOST,JAK SI DPH UPLATNIT? MOHU HO POŽADOVAT PO NAŠEM FÚ? DĚKUJI

Dobrý den, jak postupovat při zaúčtování …

Dobrý den, jak postupovat při zaúčtování došlých faktur s datumem zdanítelného plnění 07/2004? Tyto faktury nebyly v naší evidenci a dodavatel nyní žádá úhradu

Prosím o radu, jestli, kolik a kdy mám zaplatit…

Prosím o radu, jestli, kolik a kdy mám zaplatit daň z převodu práv a povinností spojených s členstvím v byt. družstvu na manžele (jedná se o mého rodného bratra se ženou). K převodu došlo během července, kdy mi byla uhrazena 1. platba, 2. mi bude uhrazena v září a poslední do konce roku 2006. Od srpna jsem se stala OSVČ (vydavatelská činnost) a jsem plátce DPH. První daňové přiznání mne prý čeká v říjnu a nevím jestli musím platit ještě nějakou daň z toho převodu. Předem děkuji.

Dobrý den ! Jsem státní zaměstnanec a rozhodl…

Dobrý den ! Jsem státní zaměstnanec a rozhodl jsem se začít podnikat resp. konat vedlejší výdělečnou činnost v oblasti internetového marketingu, konkrétně předmětem podnikání je Reklamní činnost a marketing. Od svého zaměstnavatele mám písemný souhlas k takovéto činnosti a již jsem si na příslušném živnostenském úřadě zažádal o živnostenský list (abych měl IČO a mohl eventuelně příjmat zakázky), již jsem i vlastníkem živnostenského oprávnění, ale příslušným úředníkem mi bylo sděleno že přestože jsem vyplnil jednotný formulář na ohlášení živnosti musím se zaregistrovat také na finančním úřadě, sociálním odboru a zdravotním. A já se ptám : - je skutečně mou povinností registrovat se na finančním, sociálním a zdravotním úřadě / odboru ? - jelikož jsem státní zaměstnanec sociální i zdravotní pojištění je mi již z platu strháváno, mám jej platit i jako fyzická osoba znovu z příjmu podnikání? -navíc mým jediným přijmem bude po dobu minimálně 6ti měsíců jen a pouze můj plat, neboť onen předmět podnikání ještě není ve "funkční" fázi a tudíž mi z něj neplyne ani koruna zisku, mám přesto platit nějakou minimální "extra" daň mimo tu která se mi strhává z platu? Chci tím říct zdali jsem povinnen jakožto podnikatel platit i něco "navíc" i když zatím svou živností nevydělávám a jsem zároveň i státní zaměstnanec? Předem děkuji za odpověď na mé vyčerpávající otázky :) S pozdravy,

Dobrý den, moje kamarádka studuje prezenčně na…

Dobrý den, moje kamarádka studuje prezenčně na vysoké škole, ale už si bohužel musí platit školné. Současně si vydělává na poloviční úvazek. Zajímalo by ji, jestli si může školné, které platí na VŠ nějakým způsobem odečíst z daní. Jestli si o to může snížit svůj daňový základ ze zaměstnání. Děkuji za odpověď.

Vracím se k DPH při dovozu ze zahraničí.…

Vracím se k DPH při dovozu ze zahraničí. Dodavatel je USA a neuvádí DIč - tudíž nemám nárokna odpočet ale jen povinnost odvést DPH při dovozu zboží. Toto zboží dále prodávám českému plátci a opět odvádím DPH při prodeji. Je tosprávný postup? Zdá se nám divné odvádět DPH 2x. Děkuji

Prosím o radu, jak zaúčtovat výměnu starých oken…

Prosím o radu, jak zaúčtovat výměnu starých oken za plastová v bytovém domě, jehož jsme vlastníky a pronajímáme v něm všechny byty, účtuji v jednoduchém účetnictví, bude to zhodnocení domu nebo oprava - provozní režije, děkuji Kejlová

Dobrý den, prosím o odpověď. Naše firma (s.r.o.)…

Dobrý den, prosím o odpověď. Naše firma (s.r.o.) vystavila 21.8.2006 zálohovou fakturu fyzické osobě (neplátci DPH), která nám zálohu uhradila v hotovosti 28.8.2006. Jsme povinni za srpen 2006 přiznat daň na výstupu a nebo až po uskutečnění zdanitelného plnění, když plátcem je fyzická osoba, která nevede účetnictví? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosím o radu.V současné době jsem na…

Dobrý den,prosím o radu.V současné době jsem na MD, od září začnu pobírat Rodičovský příspěvek. Mám možnost přivýdělku na ŽL. Jak to bude s placením ZP a SP aj. souvisejícími odvody,když jsem na RD? Je nějaká hranice výše příjmu, kolik si můžu přivydělat abych nepřišla o rodič.příspěvek?Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda může…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda může manželka OSVČ zabývající se obchodní činností dát k dispozici část najaté provozovny svému manželovi OSVČ, který se zabývá rovněž obchodní činností. Souhlas majitele nemovitosti máme. Jaké další předpoklady je potřeba splnit a čeho se vyvarovat? Předem děkuji.

Dobrý den, na základě dodatku darovací smlouvy…

Dobrý den, na základě dodatku darovací smlouvy mezi mými rodiči a mou sestrou, která se tak stala výhradním vlastníkem veškerého nemovitého majetku rodičů, mám obdržet určitou peněžitou částku jako náhradu za poměrnou část darovaného majetku. Rád bych se zeptal, jestli mám nějakou povinnost tuto částku zdanit či nikoliv - a pokud ano, podle jakého předpisu. Děkuji za odpověď. J.S.

Dobrý den, prosím o radu. Zakoupili jsme…

Dobrý den, prosím o radu. Zakoupili jsme automobil skříňový nákladní-označení N1. v TP je zapsána Směrnice EHS/ES 2003/76B. Uplatní se zde snížení silniční daně podle směrnice EURO 3? Tuto směrnici jsme našli v metodickém pokynu pouze pro automobily M1. Pokud dobře rozumím tomuto metodickému pokynu, pak u tohoto vozidla typu N1 nelze uplatnit snížení silniční daně. Děkuji za odpověď.