FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den!Jsem platcem DPH,ted' (na zakladě smlouvy o dílo) český objednatel(zakazník na Kypru) ja jako český zhotovitel provedu montažní prace na Kypru.Ted'dostanu zálohu.Mám tam učtovát DPH? Platba celé častky za dílo bude rozdělená měsíčně(každý měs.k určitemu dni) .Jak mám je účtovat,s DPH či ne?Jak správně vystavit fakturu,jako zálohu či nějak jinak?Stavba má byt hotová 30.01.2007.Objednavatel nalehá aby ve fakturach DPH účtoval.Kypr je pry v EU ale je to tam trochu jinak.Děkují za odpověd'.
Dobrý den, nákup ojetého os.automobilu za zůst.cenu 70000,-- od bývalého zaměstnavatele dne 25.4.2006. 1.Jakou částí se dá náklad započítat,když slouží jak pro osobní potřeby ,tak pro podnikání ? ( ŽL - vedlejší činnost zahájena dne 27.4.2006) 2.Pro případnou fakturaci nákladů na provoz auta k objednateli mých služeb stačí vést evidenci jízd pro zákazníka? Děkuji mnohokrát
Dobrý den, objednala jsem si zboží po internetu, v obchodních podmínkách bylo poštovné 98,00 Kč. Ve skutečnosti mi naúčtovali k 98 korunám ještě 19% DPH. Je postup správný? Myslela jsem, že poštovné je osvobozeno od DPH. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz týkající se příjmů z pronájmu (§ 9 ZDP ). Řekněme, že: * zakoupím družstevní byt, * koupi (převod členských práv a povinností) budu financovat hypotečním úvěrem, * tento byt následně pronajmu. 1. Mohu si úroky z úvěru zahrnout do výdajů jakožto výdaje vynaložené na dosažení zajištění a udržení příjmu? 2. Jakým způsobem mohu do výdajů zahrnout cenu zaplacenou za koupi bytu? Děkuji za odpověď !
Dobrý den. Chci souběžně se stávajícím zaměstáním provozovat řemeslnou živnost v odlišném oboru. Je možné a výhodné spravovat si účetnictví i z příjmu ze zaměstnaneckého poměru sám? Pokud ano, musí se měnit nebo sepsat nová smlouva o pracovním poměru se stávajícím zaměstnavatelem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, syn má příjmy z nezávislého povolání (smlouvy o dílo), vloni jsem mu uplatnila v daňovém přiznání výdaje 40 % z příjmů a SZ a ZP. Letos ještě začal podnikat na základě ŽL, obchoduje a je plátcem DPH, zde má možnost odepsat 50 % z příjmů (z příjmů bez DPH?).Větší příjmy má ze smluv. Lze příjmy rozepsat a uplatnit u každé činnosti jiné procento? Obě činnosti jsou pravidelné. U obchodování není % sazba výhodná. Přemýšlí o ukončení obchodování. Děkuji
Dobrý den, nastoupil jsem do nového zaměstnání a chci uplatnit úlevu na daních za dvě děti. Potřebuji vzor čestného prohlášení pro svoji družku , že není nikde zaměstnána a že neuplatnuje také úlevu na daních. Je nezaměstnaná a momentálně na mateřské dovolené. Mnohokrát děkuji za odpověd. s pozdravem
Dobrý den, jsem zaměstnanec a daňové přiznání za mne vyplňuje zaměstnavatel. Od září jsem si pronajala byt a zároveň svůj byt v osobním vlastnictví chci pronajímat. Jaké daňové přiznání a kdy mám vyplnit - nemám žádný ŽL apod. Částka stanovená ve smlouvě o pronájmu bude včetně poplatků společentví vlastníků a popl. za energie apod. Jakou částku budu tedy přiznávat jako příjem z pronájmu, tu uvedenou ve smlouvě, ze které více jak půlku vydám za náklady za byt nebo pouze čistý příjem po odečtení všech poplatků? Musím také sdělit zaměstnavateli, že mám příjem z pronájmu? Děkuji za odpověď
Jaký je rozdíl mezi prodejem na splátky (na3,4,5 let) a pronájmem zakoupeného zboží (na výše uvedené období) a jaké DPH se účtuje. Jedná se o dodávku a montáž vodoměrů do bytů (majitel je Společenství vlastníků) a bude to hrazeno ze společného fondu. Firma nám chce účtovat prodej s 5%, ale pronájem s 19%, úrok je vždy s 0% DPH? Dle vaší úvěrové kalkulačky si můžeme ověřit nabízený úrok anebo musíme přistoupit na jejich návrh splátek a úrok. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně penalizační faktury. Fa vyst.26.6.06.splat.6.7.06 a k dnešnímu dni nezaplacena(95.000,-vč.DPH).Prý existuje jakási reposazba. Jaké nejvyšší penále mohu tedy účtovat a jak jej vypočítám. Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz, kde mám najít zprávu o tom, že na DDP za rok 2004 a z toho plynoucí penále byl udělen generální pardon. Za rok 2004 jsem podal dodatečné přiznání - zdanění pohledávek a dnes mi bylo vyměřeno penále. Děkuji za odpověď. Ing. Hussam Al
dobrý den,mám jeden dotaz ke spolupráci manželů. Pokud je manželka vedena jako spolupracující osoba jen po část roku, např. od 1.1.-30.4.2006, jak potom rozdělit příjmy a výdaje ? Příjmy i výdaje za celý rok vydělit 12 měsící a pak vynásobit 4 měsíci,kdy byla spolupráce a 50% si dá manželka do daň.přiznání? Nebo 50 % ze skutečných příjmů a výdajů do 30.4.2006, tzn. udělat jakoby uzávěrku za období 1.1.-30.4. a rozdělit? Děkuji za odpověď
Kolegyně- v současné době na MD (již po uplynutí 6 měs.) - si nechala z prostředky FKSP proplatit zahraniční dovolenou ve výši 35tis. Kč. Nyní po ní podnik požaduje zaplatit daň z příjmu (z 15tis.). Jelikož je bez příjmu, popírá pouze rodičovský příspěvek, ptá se, zda je to správné. Poradíte? Děkujume
Dobrý den, mezi výrobní budou a skladem jsme provedli zastřešení z důvodu lepší nakládky.Střecha je zavěšená na obou budovách a k tomu má vlastní kovové nohy. V kolaudačním rozhodnutí je toto definováno jako "zastřešení pozemku". Z účetního hlediska se jedná o technické zhodnocení stavby nebo nová samostatná stavba? Děkuji
Dobrý den, firma (s.r.o.) a sdružení fyzických osob (u obou dvou byli stejní majitelé) pozastavili svoji činnost. Veškeré pohledávky a závazky jak firmy, tak sdružení převzala písemnou smlouvou další firma (opět stejní majitelé).Je to tak správně?Může se nyní účtovat o veškerých pohledávkách a závazcích v nové firmě nebo to tak nejde?Stejně tak může se z této firmy vyplácet závazky ještě předchozí firmy a sdružení? Je to vůbec z hlediska právního správné?Moc děkuji za odpověď.
Jsem OSVČ, vykonávám zprostředkovateĺskou činost v oblasti realit. Sídlo podnikání v živnostenském listu mám na adrese trvalého bydliště. Mám i provozovnu, která je vzdálená cca 40 km. Můžu si dávat do nákladů náhrady za benzín z místa podnikání do provozovny?
Prosím poradit se zatříděním nově vybudované počítačové sítě, stávající síť byla částečně nahrazena, pořizovací cena nové je 62 340,- Kč.
Dobrý den, Mám založený podnikatelský valutový učet v EURO. V důsledku poklesu kursu, uvažuji o prodeji EUR. Musím tyto valuty odprodat bance kde je účet veden nebo můžu tyto valuty prodat jakekoliv fyzické či právnické osobě? Děkuji.
Dobrý den, Se svým otcem vlastníme každý nemovitost, hruba ve stejné ceně (jedna obydlená menší, druhá větší schátralá, neobydlená). Rád bych provedl "směnu" = vzájemný převod těchto nemovitostí. Je nutné provést dva "samostatné" převody? Dále bych potřeboval vědět, jestli je v takovém případě lepší "Darovat" nemovitost nebo jiný způsob. V jiném případě, prosím, poraďte jak máme postupovat, co pro takovou vzájemnou výměnu potřebuji. Předem moc děkuji, s Pozdravem
Dobrý den, mám dotaz ohledně opravy sazby DPH. V listopadu 2005 byla přijata záloha na dodávku a montáž plynovodu do RD a byl vystaven daňový doklad se sníženou sazbou DPH. Teprve letos v srpnu bude vystavena konečná faktura, kde jsme zjistili, že musí být sazba základní, jelikož se jedná o venkonvní plynovod. Jakým způsobem provést opravu? Máme vystavit dopropis na zálohový daňový doklad se sníženou sazbou a vystavit správný se sazbou základní a nakonec vystavit tu konečnou fakturu se správně odečtenou zálohou a podat dodatečné daňové přiznání za měsíc listopad 2005? Děkuji Vám za odpověď.