FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Přeji dobrý de. Chtěla bych synovi darovat byt v OV. Jaký je sled potřebných kroků / znalecký piosudek, darovaci smlouva, katastr, daň. přiznání, výpisy/. Děkuji
Dobrý den, jako soukromá osoba chci koupit pozemek. Prodávající, též jako soukromá osoba, mi tvrdí, že v případě kdy by se pozemek převedl na stavební ještě před prodejem bude se muset zaplatit 19% DPH. Můžete mi prosím poradit jak je to s DPH při prodeji (koupi) pozemku. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den,prodala jsem byt v OV(darovaný matkou), ve kterém jsem bydlela 3 měsíce před jeho prodejem, ale nebyla jsem registrována na příslušném Obecním úřadě (ale existují platby za nájem, vodu, apod.)Peníze z prodeje chci použít na koupi bytu pro vlastní bydlení v jiném městě můžu byt od daně z příjmu osvobozena?Děkuji.
Dobrý den, vlastním živnost. list na nakladatelskou činnost a jsem plátcem DPH (nováčkem). Jako grafik pracuji pro různá vydavatelství. Na každou novou knihu dostanu smlouvu, ve které vydavatelství stanoví jednorázovou tzv. autorskou odměnu (honorář). Navíc po skončení prací zvlášť vystavím fakturu na vykonané práce, kde vyjádřím výši DPH. U autorského honoráře však ve smlouvě není nikde žádné DPH stanoveno. Mám já i k tomuto honoráři vystavit další fakturu a připočítat DPH, nebo má být DPH obsaženo již v textu smlouvy? Jaké DPH se na autorské honoráře vztahuje. Děkuji
Zrušil jsem ketos Kapitálové životní pojištění. Dostal jsem odbytné (cca 100 000). Jak bude vypadat mé daňové přiznání v příštím roce? Jak budu dodatečně zdaňovat odpočty 5 x 12 000 kč za toto pojištění za roky 2001-2005. A jak se bude danit odbytné? Kde v daňovém formuláři uvedu tyto skutečnosti?
Dobrý den, firma používá pro přepočet cizí měny na Kč měsíční kurz. Mohu tento kurz použít i pro přepočet pro účely dph, nebo pro dph musí být vždy použit kurz platnýk datu zdan.plnění?
Dobrý den, prosíme Vás o radu: přišla nám faktura za implementaci programu, jejíž součástí je poskytnutí licence a školení. Máme to považovat za nehmotný majetek a odepisovat 36 měsíců jako software? Děkujeme.
Hezký den, koupili jsme software za 25.000,- Kč, Chtěla jsem se vás zeptat, jak ho dobře zaúčtovat a jak ho odepisovat. Děkuji
Věc: Příplatek k úhradě zvýšených životních nákladů Rád bych se zeptal jak je tento "příplatek" hodnocen z pohledů zdanění. Jsem student VŠ a chystám se podepsat smlouvu s MŠTM jako lektor českého jazyka v Mongolsku na 4 měsíce. Budu zaměstnancem Mongolské státní univerzity, od které budu dostávat část peněz, další část peněz budu dostávat od MŠTM v ČR jako tzv.Příplatek k úhradě zvýšených životních nákladů. Vzniká povinnost daňového vypořádání, zajímá mě jak toto vypořádání mám provést a do jaké daňové kategori budu spadat. Vztahuji-li se na mě, jako na studenta, nejake slevy a jaké můžu uplatnit náklady. Děkuji za odpověd a přeji hezký den Marek Havlíček Mail: marek.a.havlicek@centrum.cz
Věc: Příplatek k úhradě zvýšených životních nákladů Ráda bych se zeptala jak je tento "příplatek" hodnocen z pohledů zdanění. Můj syn student VŠ se chystá podepsat smouvu s MŠTM jako lektor českého jazyka v Mongolsku na 4 měsíce. Bude zaměstnancem Mongolské státní univerzity, od které budu dostávat část peněz, další část peněz budu dostávat od MŠTM v ČR jako tzv.Příplatek k úhradě zvýšených životních nákladů. Vzniká povinnost daňového vypořádání, zajímá mě jak toto vypořádání má provést a do jaké daňové kategori bude spadat. Vztahuji-li se na nej, jako na studenta, nejake slevy a jaké může uplatnit náklady. Děkuji za odpověd a přeji hezký den Ssati.
Dobrý den, jak postupovat při koupi osobního auta, které chce FO (vede DE) vložit do podnikání? Jedná se o nákup staršího auta z bazaru v hotovosti, cena 150 000,-. Část peněz si podnikatel půjčil od otce. Jaký je konkrétní postup při uzavření smlouvy (na IČO nebo RČ?) s bazarem a při vložení do DE? Když bude FO vykazovat i soukromé jízdy ve výši 40 %, budou se tímto procentem krátit odpisy a veškeré výdaje (benzín, opravy)? Děkuji za odpověď.
Zamestnany student: Dobry den, chtel bych se informovat, jestli existuje moznost snizeni dani z duvodu studia. Je mi 30, mam manzelku a 2 deti (4roky, 1rok), manzelka je na "materske" dov. Jsem zamestnan, ale od roku 2004 dalkove studuji VS. Mam nejaky narok snizeni dani z prijmu z duvodu studia? Dekuji za informaci.
Dobrý den, prosím o odpověď na 3 dotazy: 1) Několik let bydlim v obecním bytě, nyní v září mi bude převeden do osobního vlastnictví. Ještě letos ho chci vyměnit za jiný obecní byt. Musím já, nebo ten s kým měním byt platit daň z příjmu ? 2) Mám více než 5 let byt v osobním vlastnictví, 3 roky jsem ho pronajímal jako soukromá osoba (nebyl zahrnut v žádném majetku), nikdy jsem v něm nebydlel. Musím při prodeji platit daň z příjmu ? 3) Pokud prodávám nezkolaudovaný dům, stavěný svépomocí, jak se určí datum nabytí ?
Dne 5.9.2006 v 07:23:00 jste odpověděl na dotaz "Otázka: Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz: Fo, vede DE, čtvrtletní plátce PDH. Koupila jsem vozidlo N1 na lesing. Ve splátkovém kalendáři je DPH k ceně, finanční službě a k pojistnému. Mohu si uplatnit odpočet všech tří DPH? Odpočet se uplatňuje v daňovém přiznání za uplynulé čtvrtletí? Děkuji.", že nelze odečíst DPH z ceny vozidla - N1=nákladní automobil. Můžete prosím upřesnit odpověď podle jakého paragrafu jste k této odpovědi došel? děkuji S pozdravem Miroslav Krejčí
Jsem FO - nepodnikatel, chci dodávat do výkupny barevných kovů mosaz a měď ,jsem povinen zdaňovat tento příležitostný příjem a do jaké výše jsou tyto příjmy osvobozeny u občanů?Musím prokazovat původ těchto kovů?Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení pojmu bydlení z hlediska osvobození daně z příjmu § 4 odst 1).písm.a) = bydlela jsem v bytě v OV (byl mi darován matkou) 3 měsíce před jeho prodejem,ale nebyla jsem registrována u příslušného Obecního úřadu-jako trvalé bydliště.Peníze z prodeje chci použít na koupi jiného bytu k vlastnímu bydlení.Lze uplatnit osvobození od daně z příjmu na takovýto případ? Moc děkuji.
Podnikatel obchodující s ojetými automobily koupil osobní auto od neplátce dph z německa. Jak bude postupovat při jeho následném prodeji zhlediska dph? Musí prodejní cenu zatížit dph, i když si žádné dph na vstupu nenárokoval?
Dobrý den, prosím o radu v následující věci: FO, podnikání podle § 7, chce zrušit všechny (3) své živnostenské listy. Aby mohl živn.úřad toto provést, musí mít FO souhlas FU. Co je třeba učinit, a jak bude postupovat FU, aby mohl vydat souhlas se zrušením ŽL? A po rozhodnutí ŽO bude FO žádat o zrušení registrace k DPFO a silniční dani ? (Chce pracovat v závislé činnosti). Děkuji, pane doktore, velmi za odpověď otázku. S přáním hezkého dne
Dobrý den, mám dotaz, kde mám najít zprávu o tom, že na DDP za rok 2004 a z toho plynoucí penále byl udělen generální pardon. Za rok 2004 jsem podal dodatečné přiznání - zdanění pohledávek a dnes mi bylo vyměřeno penále. Děkuji za odpověď. Ing. Hussam Al Odpověď: Na webových stránkách www.mfcr.cz nebo České daňové správy. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Promiňte, ale nic jsem nenašel, nemáte konkrétnější odkaz, Děkuji. Hussam Al
Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz: Fo, vede DE, čtvrtletní plátce PDH. Koupila jsem vozidlo N1 na lesing. Ve splátkovém kalendáři je DPH k ceně, finanční službě a k pojistnému. Mohu si uplatnit odpočet všech tří DPH? Odpočet se uplatňuje v daňovém přiznání za uplynulé čtvrtletí? Děkuji.