FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pěkný den, prodávám pozemek za 350.000.…

Pěkný den, prodávám pozemek za 350.000. Vlastnictví však nepřekročilo 5 let. Kupoval jsme jej za 300.000 Kč. Z částky 350.000 připadá realitní kanceláři cca 22.000 s Dph. Jakou částku mám uvést pro Daň z převodu a kdy ji zaplatit ? A jakou částu mám uvést pro Daň z přijmu a kdy ji zaplatit. Pozemek jsem mezitím zušlechtil, k tomu všemu mám pochopitelně doklady za cca 15.000 Kč. Děkuji AP

Dobrý den, předem děkuji za Vaši odpověď na mé…

Dobrý den, předem děkuji za Vaši odpověď na mé dotazy ohledně přepočtu cizích měn. Teď mě ale zaráží,že v komentáři k ZDPH je uvedeno, že za platný kurz je považován jak aktuální denní kurz ČNB, tak i pevný kurz platný k tomuto datu stanovený dle účetních předpisů. Tak ted jsem z toho fakt na rozpacích, protože ať vezmu do rukou jakoukoli literaturu, je tam pokaždé něco jiného.

DOBRÝ DEN,JSME S.R.O. FYZICKÁ OSOBA NEPLÁTCE DPH…

DOBRÝ DEN,JSME S.R.O. FYZICKÁ OSOBA NEPLÁTCE DPH NÁM VYSTAVIL V ROCE 2005 NĚKOLIK ZÁLOHOVÝCH FAKTUR. DO DNEŠNÍHO DNE SE NÁM NEPODAŘILO DOCÍLIT TOHO,ABY NÁM VYSTAVIL KONEČNOU FAKTURU.JAK HO K TOMU MOHU DONUTIT A CO V PŘÍPADĚ,ŽE MI JI NEVYSTAVÍ.ČÁSTKY MÁM ZAÚČTOVANÉ 518/388(NA KONCI ROKU PŘEVEDENO ZE ZÁLOH), PROTOŽE TO PRO NÁS BYLA PODDODÁVKA, KTEROU JSME V ROCE 2005 DÁLE VYFAKTUROVALI. DĚKUJI

Dobrý den, mám dotaz. Co jsou smluvní a nesmluvní…

Dobrý den, mám dotaz. Co jsou smluvní a nesmluvní pokuty, jaký je mezi nimi rozdíl a kam patří náhrada FÚ za opožděnou registraci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s daněmi,…

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s daněmi, clem a případnými dalšími poplatky, když si objednám zboží (zboží příjde poštou na mou adresu) z USA, na jejich stránkách totiž píší, že se to musí přihlásit a zaplatit. A jak je to potom s placením těchto poplatků ? Můžou mi potom účtovat připadné penále, když nezaplatím (mají totiž moji adresu, jméno atd.) ??

Dobrý den, mám otázku. Je náhrada vyměřená FÚ za…

Dobrý den, mám otázku. Je náhrada vyměřená FÚ za opožděnou registraci daňově uznatelným nákladem? Děkuji

Prosím o informaci: jsem vlastník bytové jednotky…

Prosím o informaci: jsem vlastník bytové jednotky v osobním vlastnictví - do fondu oprav a na správu majetku vlastníků bytových jednotek a dále na zálohy tepla a teplé a studené vody se platí částka 1800,- Kč měsíčně, já tento byt budu pronajímat celkem za částku 4500,- Kč měsíčně, jakou částku budu uvádět do daňového přiznání? A můžu si odečíst procentem náklady? - např. za rok celkem obdržím 4500 x 12 ´= 54.000,- Kč a od této částky odečtu paušál nebo skutečné náklady, nebo jen částku 4500 mínus 1800,- x 12 - za rok tedy 2700,- x 12 = 32400,- a od této částky odečtu paušální náklady? Děkuji

Dobrý den, jak postupovat při účtování…

Dobrý den, jak postupovat při účtování dodavatelské faktury za provedenou výměnu čelního skla,kdy platíme pouze DPH,zbytek faktury hradí pojišťovna? Děkuji

Na můj dotaz jaký je sled kroků při darováni bytu…

Na můj dotaz jaký je sled kroků při darováni bytu, jste mi odpověděl: výpis z LV, znal.posudek, daroavcí smlouva, návrh na vklad změny vlastníka KN, nový výpis a novým vlastníkem, přiznání k darovací dani. Musí být znalecký posudek před vypracováním darovací smlouvy a zápisem do katastru nemovitostí nebo až v souvislosti s dańovým přiznání? Případný obdarovaný je v současné době v zahraničí, darovací smlouvy bude zasílána tam k ověření podpisu. Údajně znalecký posudek přikládaný k přihlášení darovací nesmí být starší 3 měsíců. Než se vrátí darovací smlouva, než bude zápis nového vlastníka, bude to určitě delší doba. Děkuji

postoupil jsem pohledávku z transformace JZD …

postoupil jsem pohledávku z transformace JZD aktivnímu soukromému zemědělci a tomu se podařilo vyjmout kus nemovitého majetku pro zem. podnikání s tím, že mi po částech tento transformační podíl bude splácet podléhají tyto splátky dani, nebo mají jen "ohlašovací" povinnost dle restitučních pravidel a do jaké kolonky v daňovém přiznání patří ? děkuji

Dobrý den,jak správně zaúčtovat fa za mezinár…

Dobrý den,jak správně zaúčtovat fa za mezinár.přepravu(tzn.bez dph),která je vystavena v EUR???? Pro přepočet používáme pevný měsíční kurz. Jak ale teda tuto fakturu naúčtovat (se kterým kurzem),když pro dph musí být použit denní kurz k datu zdan.plnění??

Dobrý den, pane doktore, prosím o Vaši radu…

Dobrý den, pane doktore, prosím o Vaši radu ohledně stanovení pořizovací ceny IM-osobního automobilu. Společnost s ručením omez.zakoupila automobil. Chronologie: 1.9.2006 podepsána smlouva o prodeji 1.9.2006 uhrazena kupní cena automobilu 4.9.2006 zaplaceno povinné ručení 5.9.2006 zaplacena technická prohlídka 6.9.2006 zaplaceny kolky pro převod vozidla 6.9.2006 v TP zaznamenána jako nový vlastník sro a vozidlo zařazeno v jejím účetnictví do užívání Zaznamenala jsem totiž názor, že všechny náklady , které jsou novým vlastníkem vynaloženy v souvislosti s vozidlem před převodem vozidla, vstupují do pořizovací ceny vozidla a do nákladů plynou formou odpisu. Prosím velmi o Váš názor. Přeji krásný den ! Lenka Hrdinová

Dobrý den. Jeden z majitelů bytu SVJ pro své…

Dobrý den. Jeden z majitelů bytu SVJ pro své dluhy byt prodává přes realitní kancelář. Dluhy jsou i za úhrady bytu (zálohy na opravy, režii, zúčtovatelné služby). Aby byt byl prodejný realitní kancelář za byt platí, včetně poplatků z prodlení. Jsou tyto poplatky příjmem SVJ nebo jednotlivých vlastníků bytů. Kdo bude danit? SVJ vede účetnictví.

Dobrý den, prodávám kosmetiku přes katalog.…

Dobrý den, prodávám kosmetiku přes katalog. Nakupuji různé vzorky, které pak dávám zákaznicím zdarma a nebo testery, které mohou zákaznice vyzkoušet. Lze tyto vzorky a testery účtovat do výdajů, jestliže mi slouží k zajištění příjmů. Děkuji za odpověď.

Dobrý den! Jsem student. Naskytla se mi…

Dobrý den! Jsem student. Naskytla se mi příležitost prodat pozemek, jehož vlastníkem nejsem ještě 5 let (jsem dědic nepřímý).Příjem z prodeje by byl ve výši do 30000 Kč. Pobírám sirotčí důchod a přídavky na dítě. Můj dotaz je, zda by příjem z prodeje nemovitosti ovlivnil výši přídavků na dítě. Dále by mě zajímalo, jaká je daň z příjmu. Děkuji za vyřízení dotazu.

Dobrý den! Jsme občanské združení.Na různé akce…

Dobrý den! Jsme občanské združení.Na různé akce se dopravujeme vlastními vozidly. Jaká jsou pravidla pro účtování cestovních výloh u OZ? Platí podobně jako u OSVČ 3,40Kč/km + PHM dle vyhlášky? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem OSVČ. Za připojení internetu 3…

Dobrý den, jsem OSVČ. Za připojení internetu 3.000,- a měs.paušál 440,-. Mohu obojí dávat do účetnictví? Děkuji, zdraví

Dobrý den, chtěli bychom se zeptat na sazbu DPH u…

Dobrý den, chtěli bychom se zeptat na sazbu DPH u elektronické regulace kotelny s přídavným GSM modemem v RD. Dostali jsme od firmy fakturu s 19%. Je to správně? Mysleli jsme, že když regulace bude v RD zapojena do systému vytápění, pak sazba bude 5%. Děkujeme za radu

Dobrý den, v dotazu na Vašich webových byl…

Dobrý den, v dotazu na Vašich webových byl následující dotaz a následně odpověď: ..... Fo, vede DE, čtvrtletní plátce PDH. Koupila jsem vozidlo N1 na lesing. Ve splátkovém kalendáři je DPH k ceně, finanční službě a k pojistnému. Mohu si uplatnit odpočet všech tří DPH? Odpočet se uplatňuje v daňovém přiznání za uplynulé čtvrtletí? Děkuji. Odpověď: Odpočet DPH si nemůžete uplatnit z ceny vozidla. DPH z finanční služby si uplatnit můžete. Pojištění by mělo být od DPH osvobozeno. Pokud Vám ale LS DPH u pojištění účtuje, uplatníte si odpočet i u této položky. Odpočet uplatníte v příznání k DPH za příslušné zdaňovací obdodí, tedy ve Vašem případě čtvrtletně ze splátek ve čtvrtletí. .... Domnívám se, že u automobilů N1 je nárok na odpočet DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Je nutnost mít v dětském second-handu…

Dobrý den. Je nutnost mít v dětském second-handu registrační pokladnu. Nevíme, jestli se uživí a tak bychom chtěli do konce roku jenom zkusit prodej na zkoušku a příští rok, že bychom si ji pořídili. Jsou nějaké sankce v případě kontroli?Hezký den a děkuji za odpověď.