FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Pracuji na soudu a rozhoduji o náhradě ušlého výdělku svědků. Nyní se stalo, že jsem přiznala určitou částku a následně si zaměstnavatel svědka poslal fakturu - refundaci mzdy a k mnou přiznané částce si připočítal DPH. Je to správně?
Naše společnost uzavřela smlouvu se slovenskou firmou, která nám opravuje střechu. Cena je smluvní, tj. práce včetně materiálu. Jelikož se nyní zjistilo, že je třeba více materiálu, domluvilo se, že materiál nakoupí naše společnost v ČR a hodnotu materiálu přefakturujeme na slovenskou firmu. S jakou sazbou DPH přefakturovat a z které částky? (pouze základ nebo částku vč. DPH?) Děkujeme.
som občan SR a v ČR hrajem profesionálne ľadový hokej.môžem zaplatiž daň z príjmu na Slovensku, alebo musím zaplatiť daň v Čechách? ako cudzincovi mi finančný úrad stŕha mesačné preddavky na daň, ale čechom nie.ako to je keď chcem platiť daň na Slovensku?
Dobrý den, chtěla bych převést leasing na nákladní automobil, který je ve FO splaceno 33. splátek na pravnickou osobu. Můžu nechat výše uvedené splátky v nákladech FO v plné výši a i za tento rok tj. 9 splátek? Leasingová společnost s převodem leasingu souhlasí. Děkuji..
Dobrý den. Firma (plátce DPH) pořizuje nákl. automobil formou finančního pronájmu. Zaplatí akontaci, u které uplatní nárok na odpočet DPH. Poté platí leasingové splátky, u kterých rovněž uplatňuje nárok na odpočet. Jaký je postup v případě, že od 1.1.2007 firma přestane být plátcem DPH? Bude se muset zase odvést DPH z akontace nebo z její poměrné části? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, firma převezme leasing osobního automobilu od jiné společnosti. Zaplatí odstupné 200000,- Kč a uhradí zbývajících 5 leasingových splátek (září 2006 až leden 2007). Poté přejde automobil do majetku firmy. Jakým způsobem se vše odrazí na dani z příjmů? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o radu v záležitosti prodeje skladových zásob osobě blízké. Přenechala jsem provozovnu synovi a prodala mu skladové zásoby za nakupní ceny. Při kontrole z FÚ mi bylo sděleno, že jsem porušila zákon tím, že jsem prodala zboží osobě blízké za NC. Jak se bránit? Děkuji
Jak postupovat při dovozu knih z USA. Bohužel nemáme žádný celní doklad o propuštění. Jak si stanovit DPH a budeme mít nárok na odpočet?
Pěkný den, mohu odečíst při prodeji pozemku (350.000 - kupní cena na smlouvě) od základu Daně z Přijmu také náklady, které jsou spojeny s výdaji realitní kanceláře za zprostředkvání prodeje. Skutečná vyplacená částka totiž bude 328.000 Kč. Domnívám se, že nemohu přeci danit částku, kterou jsem neobdržel? Původní cena (mé koupě) byla 300.000 - tu odečtu a zbývá tedy 28.000. Je tedy tato úvaha správná ? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně cestovních náhrad. Můj známý začal v srpnu podnikat na základě živnostenského listu. Tento měsíc již používal osobní automobil pro služební účely, vozidlo měl však pouze vypůjčené. Má za tento měsíc nárok na nějaké cestovní náhrady? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Doplnění předchozího dotazu. Fa za opravu MD D 321 33678 211 33678 343019 5379 395019 28299 395000 28299 511000 18299?-tuto platbu hradí pojišť. 511100 10000?-toto je spoluúč. 395000 28299 Je faktura vystavena správně? A mám prosím Vás správně částky rozhozené na 511000, 511100 jak jste říkal udělat analitiku?A vůbec , je správně zaúčtováno? Dále jste napsal 378/668 221/378 -provést předpis pohledávky.Předpis pohledávky jsem zavedla do účetnictví interním dokladem.Co mám k tomu předpisu založit za doklady? Děkuji
Dobrý den, obdrželi jsme fa od společnosti, která nám pronajala vůz na spoluúčast opravy. Na voze jsme způsobili škodu, pronajímatel si nechal vůz opravit, obdržel plnění od pojišťovny a spoluúčast bez DPH nám přefakturoval. Na jaký nákladový účet toto zaúčtuji, je to pro mě daňový výdaj?(vedeme účetnictví a jsme plátci dph)Děkuji
Dobrý den, pracovní úraz: ušlý výdělek a bolestné vyplácíme ve výplatě zaměstnanci.Ušlý výdělek se daní a bolestné ne. Účtuji 521/331 Platbu od pojišťovny účtuji 221 - 521-ponižuji mzdové náklady.Je to správně? Děkuji
Mám příjem ze závislé činnosti(zaměstnanec), prodal jsem akcie na US trhu se ztrátou 3 měsíce po nabytí. Musím podávat daňové přiznání? V zákoně o dani z příjmu je psáno,že pokud "ostatní" příjem není vyšší než 6.000 Kč(což ztráta není),daňové přiznání se nemusí podávat. Prosím poraďte.Děkuji.
Dobrý den, v roce lednu 2005 jsme kolaudovali nemovitost-novostavbu rodinného domu. V OP mám změnu trvalého bydliště 25.2.2006. Které datum je duůežité pro posouzeni uplynuti 2 let? Platí ještě 2-letá lhůta pro osvobozeni od daně a jak a pro koho plati? Co zaplatím , kdybych nemovitost prodala dříve? Co budu platit, když dodržím 2-letou lhůtu? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, jsem OSVČ a v roce 2005 jsem změnil uplatňování výdajů ze skutečných na paušální částkou. Bylo nutné podat dodatečné přiznání za rok 2004 za faktury vystavené v roce 2004 ale zaplacené v roce 2005. 1) FÚ za dodatečné daňové přiznání mi vyměřil penále. Měl na to právo? Když příjem byl de facto v roce 2005 a dodatečné přiznání je vynuceno zákonem nikoliv mým zanedbáním nebo pochybením. 2) OSSZ uvádí, že v případě dodatečného přiznání z výše uvedeného důvodu, že se nepodává tzv. opravný Přehled (za rok 2004) a rozdílný příjem byl připočten do přehledu roku 2005. Byl jsem předvolán ke kontrole z důvodu vzniklého dluhu na pojistném v důsledku rozdílu v příjmech uvedených na Přehledu a Daňovém přiznání za rok 2004. Jak tedy OSSZ řeší rozdíl v případě dodatečného přiznání, když podle nich není důvod podat opravný Přehled za rok 2004? předem děkuji za odpověď Konrad K.
Pokouším se setavit daňové přiznání OSVČ za rok 2005. Ani na FU mi jednoznačně nechtějí poradit. OSVČ pracuje na živnostenský list v Německu, kde má příjmy 21593,-EU a výdaje 10931,-EU, Zaplatila daň ve výši 421,-EU. V Česku neměla zdanitelné výdaje, ani přijmy ( na živnostenský list), a na OSSZ a VZP zaplatila celkem 24512-Kč . Jaké kolonky daňového přiznání mám vyplnit? Děkuji za pomoc. M.Tichý
obecný poddotaz : pokud takový postoupený transf. podíl je vyplácen na straně postupníka z jeho čistého zisku, tedy již zdaněn na jeho straně, a je tedy pro mne osvobozen od daňe i krz transf. zákon, jsem povinnen tento příjem ALESPOŇ přiznat na FÚ, či se ani neeviduje děkuji karel beneš minulý dotaz: postoupil jsem pohledávku z transformace JZD aktivnímu soukromému zemědělci a tomu se podařilo vyjmout kus nemovitého majetku pro zem. podnikání s tím, že mi po částech tento transformační podíl bude splácet podléhají tyto splátky dani, nebo mají jen "ohlašovací" povinnost dle restitučních pravidel a do jaké kolonky v daňovém přiznání patří ? děkuji Odpověď: Pravděpodobně by se mohlo jednat o příjem osvobozený od daně z příjmů podle §4, odst.1, písm. g) ZDP, ale toto je příliš specifická oblast, na kterou se nespecializuji a proto Vám doporučuji ještě konzultaci s daňovým poradcem nebo advokátem, kteří se zabývají problematikou majetkových vypořádání. Lituji. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, máme Fort Transit na leasing. Měli jsme nehodu,kterou jsme si zavinili sami. Byla nahlášena pojistná událost. Faktura za opravu účtuji na opravy /511/???? Nebo povýšit nákl.účet 518 200 ,kde máme veden fin.leasing.? Od pojišťovny nám přišlo vyrozumění o výplatě částky, která příjde na náš účet. Peníze,které příjdou od pojišťovny mám dát na který účet? Mám ponížit náklad oprav nebo náklad fin.leas.?? Další možnost-nebo to bude úplně jinak a píšu hlouposti? Děkuji
Dobrý den,prosím o zodpovězení otázky,jak uplatním DPH u motorky zakoupené pouze k podnikání.Děkuji