FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musí OSVČ dodaňovat životní pojištění, které si odečítala od daňového základu , když ukončí podnikání před 60 rokem věku. Děkuji předem za odpověď
Dobrýden. Manželka(OSVČ)potřebuje k podnikání přístroj a na účtu nemá prostředky. Mohu já ze svého účtu na její převést asi 90.000,-? Jak se částka zaúčtuje v jejím účetnictví a pak v daň. přiznání? Děkuji za odpověď, s pozdravem
Dobrý den, jak účtovat u faktur sconto za včasné platby?
Dobrý den, můžete mi prosím poradit,zda je možné uplatnit do nákladů doklad za nákup vitamínů?
Dobrý den.chystají se od 1.1.2007 nějaké změny v souvislosti s prodejem nemovitostí?děkuji.
Dovezli jsem knihy z USA. Nedostali jsem zadne JSD. Ted pujdeme na celnici aby nam to proclili nebo dali potrvzeni ze to nepodleha clu.Pokud to bude beze cla,ke ktermu dni mame zbozi zdanit. Prislo v 8/2006 a potvrzení z celnice bude v 9/06. Az podle toho potvrzeni? A jaky kurz na prepocet mame pouzit. Od DPH to osvobozeneo neni - jde o knihy-návody a ty jsou z §71 vyloučeny (zboží vzdělávací). Děkuji
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda dotace ze strukturálních fondů EU v rámci Operačního programu, která byla poskytnuta na rekonstrukci budovy pro provozování agroturistiky je příjmem zvyšujícím daňový základ. Děkuji
Dobrý den, jsem čerstvým plátcem DPH. Graficky upravuji knihy a dostávám také doplatky (tantiemy) za dotisky. Jak mám tyto honoráře za dotisky ošetřit, když smlouvy na úpravu knihy a na nárok na tantiemy jsem podepsala před dlouhou dobou, tedy ještěš jako neplátce DPH. Děkuji
Dobrý den! Prosím o zodpovězení tohoto dotazu: Jsem fyzická osoba. V Německu jsem koupil letos v září pro svoji přítelkyni os.automobil. Kupní smlouva však musela být v autobazaru vystavena na mé jméno, cena 5200,-EUR. U nás chci auto prodat za 150.000,- Kč (kupní smlouva) a zaregistrovat na přítelkyni. Já v tech.průkazu zaregistrován nejsem. Z prodeje nemám fakticky žádný zisk. Jaký to bude mít daňový dopad pro mě i pro přítelkyni? Jak správně postupovat, musíme podat daňové přiznání? Kolik Kč musíme zaplatit? Mohu odečíst zaplacené poplatky v Německu spojené s koupí vozu? Nelze např. provést bezúplatný převod? Lze vystavit kupní smlouvu na 0 Kč? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na kterých webových stránkách můžu podat daňové přiznání k DPH, ne však jen stáhnout formulář, ale poslat to elektronicky. Děkuji za odpověď
Prosím o zodpovězení dotazu. Můj klient udělal chybu v tom že se nechal přemluvit k práci bez řádné smlouvy jedná se o náhodnou výpomoc, nebyl spokojen s odvedenou praci a zaplatil jen za slutečně odvedenou práci. Jmenovaný mu ale teď vyhrožuje. Je možné nyní udělat dodatečnou DPP samozřejmě se všemi důsledky, které budou s tím souviset. Je doložená docházka za kterou bylo řádně zaplaceno. Nebylo zaplaceno jen za neodvedenou praci. Děkuji
Nakupujeme SW přes Internet od společnosti z USA nebo z EU. Jedná se poskytnutí elektronické služby dle § 10 odst.7. Uvádíme že jsem plátci a firmy nám fakturují bez jejich DPH. My tady odvádíme DPH z celkové ceny. Můžeme si zároveň uplatnit odpočet???? Jako daňový doklad poslouží faktura od dodavatele??? Je tento postup správny? Vzhledem k tomu, že takto nakupujeme po cely rok,ale odpočet jsem si neuznávali, můžeme jej uznat kdykoli do 12/2006? Děkuji
Dobrý den, bývalá účetní firma nám způsobila škodu ve výši, kterou uznala a podepsala v dohodě o narovnání závazku. Tato škoda byla vyčíslena z fakturací od daňových a účetních poradců a mzdy našeho zaměstnance, který opravy chyb následně prováděl (účtováno do daňových nákladů). Škoda nám bude splácena v měsíčních splátkách. Chtěla bych se zeptat na správný postup účtování. Pohledávku bych zaúčtovala na MD315 a D648, splátky pak na MD 221 a D 315. Obávám se však toho, že nám nebude dluh splácen. Z tohoto důvodu bych do výnosů raději zaúčtovala vždy až uhrazenou splátku. Je to možné? Další problém je s DPH. U faktur za daňové a účetní poradenství jsme si nárokovali odpočet DPH. Ve vyčíslené škodě je fakturovaná částka započtena bez DPH. Budeme z vyčíslené škody odvádět DPH? Pokud ano, jaké bude datum plnění – den podepsání dohody o narovnání nebo den došlé platby? Velice Vám děkuji za odpovědi.
Pane doktore, setkala jsem se v účetní firmě s tímto ,pro mě,nešvarem. Faktura A vystavená 20.8.06 splatná 12.09.06DPH 20.08.06 Faktura B vystavená 10.08.06 spl. 31.08.06DPH 10.8.06 Jelikož faA byla uhrazena až v září 15.9.06, firma tuto fa dala jako zálohu,na fa to též zpětně vyznačila, a DPH odvede až v září. U fa B úhrada 15.8. a 15.9 06 proto fa též rozdělily na dvě části a DPh dali do srpna a druhou část do září. Není to první případ na který jsem narazila. Služba byla sice částečně odvedena v srpnu,ale předávací protokoly nejsou ještě podepsána. Firmy se tak brání s placením DPH, s tím že na to nemají. To samé dělají daň.poradci, vystaví fa i s DPH ,do textu dají poznámku není daň.doklad a až po zaplacení odvedou DPH, i když práce jsou už dávno provedeny. Co stím? Děkuji
Dobrý den, Prosím Vás o zodpovězení následujících dotazů, předem děkuji. 1.Vedu DE dříve JÚ. V roce 2003 jsem si uplatnil výdaje procentem z příjmu, nyní jsem přišel na chybu, která ovlivňuje DZ. Chci podat dodatečné DP, můžu v něm změnit uplatňované výdaje procentem na skutečné nebo tento postup není možný? 2. Bylo by možné opravit prostřednictvím dodatečného DP za 2003 jen změnu uplatňování výdajů, kdyby se DZ nezměnil. 3. Je možné z DE vyřadit pohledávky za společnost, která je dle OR v likvidaci, tak aby se nemusely zdaňovat.
Dobrý den, jsem OSVČ, daňová evidence, plátce DPH.K podnikání využívám 1 místnost v našem rodinném domě. Polovinu domu vlastním s manželkou (bezpodílové spoluvl.)a druhou polovinu vlastní tchyně.Bydlí zde s námi i dcera. Chci rozšířit podnikání a tak potřebuji další místnosti. Vyplatím dceru, která si koupí byt a tak mi uvolní svůj pokoj pro další kancelář. Mohu si odstupné vyplacené dceři uplatnit do nákladů i když nemám nemovitost vloženu do firmy? Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych problém, který bych s vámi chtěla konzultovat a se kterým bych chtěla pomoci. V prosinci 2005 byla uhrazena zálohová faktura, ale bohužel si bývalá paní účetní nevšimla, že k ní nemá daňový doklad, tudíž neuplatnila DPH. na tuto skutečnost jsem přišla nyní, když jsem obdržela konečnou fakturu s odpočtem záloh. Mohu si ještě nyní nárokovat DPH (vztahuje se na to jednoroční lhůta)? Velice děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den, potřebovala bych poradit. S.r.o. - nákup, prodej. Vystavím odběratelskou fakturu na vydané zboží. Fakturu vystavím s 20% slevou (dle obchodních podmínek uzavřených s odběratelem). Následně dojde s odběratelem k dohodě, že dostane na odebrané zboží dalších 5% slevu. Fakturu již nelze opravit (odvod DPH), byl vystaven dobropis k této faktuře, kde je uplatněná sleva dalších 5%. Bude tato faktura vyčíslena s DPH nebo nebude daňový dobropisem a bude bez DPH? Na školení DPH jsme byli upozorněni, že opravy fa (pokud se nejedná o vrácené zboží) nesmí být s DPH, daňová poradkyně odběratele požaduje fa s DPH. Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat v jednoduchém účetnictví zateplení fasády domu a kuchyňskou linku v nově vybudovaném bytě , dům vlastníme celý a byty pronajímáme, děkuji Kejlová
Dobry den, privatizuji obecní byt ( půdní vestavba - novostavba realizovaná na vlastní náklady) kde dosud nemám přihlášen trvalý pobyt. Byt chci prodat, protože se chci přestěhovat do jiného města a prostředky z prodeje použít na nákup nového bytu. Mohu být sproštěn daně z příjmu ? Děkuji za odpověď.