FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

registrace plátce

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať ohľadom registrácie pre DPH v Českej Republike. Sme slovenská stavebná firma platci DPH. Pracujeme v CZ pre Českú stavebnú firmu tiež platca DPH. Musíme sa registrovať v CZ ako platcovia DPH? Ak áno, tak pri dosiahnutí akého obratu? Ďakujem za odpoveď.

místní příslušnost

Dobrý den, jsem slovenka a mám osvedčenie o živnostenském oprávnění ze slovenska. V roce 2012 jsem si vydělala v české republice 30 tis. Kč.Kde a jaké přiznání daně z příjmu mám udělat ? Děkuji za odpověď. Hana

podání přiznání

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s daněmi, pokud jsem OSVČ, ale za minulý rok jsem nepřesáhl příjem více jak 5000 Kč, ale zároveň jsem byl zaměstnán na dohodu o provedení práce, kde jsem měl příjem nad 20000 za rok. Děkuji

daňové výdaje

Dobrý den, prosím o radu, zda lze dát do nákladů splátky exekuce z předchozího podnikání. Podnikatel, OSVČ, vede DE. V roce 2007 vznikl dluh (neuhrazené faktury dodavateli). V roce 2013 podnikatel obdržel soudní rozhodnutí a dohodl se na splátkách dluhu. Součástí jsou i náklady na soudní výlohy. Nyní podniká v jiném oboru, než z jakého je vzniklý dluh. Mohu dávat do nákladů splátky dluhu? Přijde mi to logické, protože si o tyto výdaje nesnížil daňový základ v době, kdy dluh vznikl. Děkuji za pomoc. Broňa.

místní příslušnost

Dobrý den pane Dytrichu, reaguji na Vaši odpověď ze dne 19. 3. 08.08h k místní příslušnosti ohledně danění příjmů. Ještě drobný dotaz, kdyby přítel nesplňoval podmínku pobytu zde v ČR delšího než 186 dní, kde by měl podávat daňové přiznání? Děkuju Králová

sleva na poplatníka

Dobrý den, 30.4.2013 mám nárok na starobní důchod. Budu nadále i pracovat. Mám nárok na slevu na dani, když jsem nepobírala důchod k 1.1.2013? Děkuji

soukromé auto pro firmu

Dobrý den, prosím o radu. Jsme spol s r.o. a do zaměstnaneckého poměru jsme přijali člověka, který bude používat pro služební účely (v naší firmě) auto, které má on zařazené v podnikání (na IČ). Jakým způsobem mu budeme proplácet náklady na PHM a ostatní výdaje a jak budeme o těchto nákladech účtovat? O výši můžeme rozhodnout sami nebo je stanovena nějakým zákonem? Děkuji za odpověď Javorková

Dobrý den. Vlastním rodinný domek, který má 2…

Dobrý den. Vlastním rodinný domek, který má 2 oddělené bytové jednotky. Do jedné se mi nastěhoval vnuk, který platí nájem 1000,- Kč + inkaso. Musím z tohoto platit daň z příjmu? Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chci se jen informovat,byla jsem si podat daňové přiznání a tam mi bylo řečeno že si nemohu uplatnit slevu na dani na úvěr ze stavebního spoření na bytové potřeby pokud k tomu nedoložím i doklad že byt mi patří do osobního vlastnictví. Tento úvěr sloužil na složení zálohy na byt který se teprve dostavuje, tudíž není zkolaudovaný a nemůžu ho mít ještě napsaný na sebe, mohla by stačit smlouva o smlouvě budoucí? Nějak mi to nedává smysl,v bance jsem musela na úvěr smlouvu o smlouvě budoucí doložit, dnes není možné ze stavebního spoření použít úvěr na něco jiného. Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda musím jako OSVČ podávat daňové přiznání za rok 2012 i přes to, že v roce 2012 jsem si vydělal méně než 15000kč?

daňové výdaje

Jak vykázat výdaje u bytového družstva s příjmy osvobozenými od daně? Účetní prováděla každý rok jinak, za loňský rok vyčíslila daňový základ nula. Je to správně? Letos má družstvo příjem i z prodeje bytu (původně nabyt restitucí a ev. v majetku) - tržbu z prodeje zdaním, ale jak to bude s výdaji? Jako daňové uplatním jen zůst. cenu (541) + daň z převodu nemovitosti + znalce nebo mohu uplatnit i ostatní výdaje s bytem nesouvisejícími (518 atd.). Děkuji

místní příslušnost

Dobrý den, můj přítel je ze Slovenska, kde má i trvalé bydliště. V ČR pracuje asi půl roku a chci se zeptat, jak je to s daněmi, kde podává daňové přiznání? Zda zde v ČR (jestliže u nás pracoval od července do konce roku) nebo v SR, případně v Rakousku (kde pracoval první polovinu roku)? Příjmy z Rakouska by se také zahrnují do daňového přiznání? Mnohokrát děkuju, Králová

výše úroku

Dobry den mam dotaz pri pujčce 60tis na tri roky zaplatim 72tis jaka tam je urokova sazba diky za odpoved.

odpočet PP

1) Dobrý den, v případě že manželka nedosahuje vlasní příjmy (68tis.), budu na ni uplatňovat nezdanitelnou částku 24 840. Manželce platím penzijní připojištění, mohu si ho také uplatnit v mém přiznání, když ona nemá vlastní příjem? 2) Jsem podnikatel v roce 2012 jsem prodal automobil na který jsem uplatnoval základní náhradu a náhradu výdajů za spotřebované PHM. Automobil nebyl nikdy v obchodním majetku. Bude příjem z prodeje automobilu osvobozen? (Automobil jsem vlastnil déle než jeden rok) Děkuji za odpověď

sleva na manželku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem OSVČ. Kdybych na manžela převedla část příjmu (jedná se cca o 2000 Kč) jako spolupracující osobu. Moje hrubé příjmy by pak za rok činily méně jak 68000 Kč. Mohl by si mě potom manžel odečíst (odečet na manželku) v daňovém přiznání? Děkuji moc za radu. Alena

sleva na manželku a příjmy ze SJM

Dobrý den, v roce 2012 jsme prodali s manželem byt v SJM, přičem se na nás nevztahují žádná osvobození od zdanění příjmů z tohoto prodeje. Chtěla jsem si ověřit, zda daňové přiznání podává jen jeden z manželů /jeden daňový poradce mi jen tak mezi řečí říkal, že je musíme podávat oba, ale na internetu jsem našla, že jen jeden z nás/? Já jsem byla celý rok 2012 na rodičovské dovolené. Proto bych se chtěla rovněž zeptat, pokud jsem neměla v tomto roce žádné další příjmy a prodan byt byl v SJM, zda si na mě může manžel uplatnit slevu na dani. Velmi děkuji za odpověď a pomoc.

slevy na dani

Dobrý den, náš syn, 22 let, student vysoké školy si vloni jednoráz.vydělal částku 42000,. Podává tedy DP a uplatnuje slevu na poplatníka a studenta. Může si také manžel, který je OSVČ uplatnit slevu na vyživované dítě 13 404,-Kč? Děkuji a přeji hezký den.

sleva na poplatníka

Dobrý den, od ledna 2013 pracuji na HPP s poloviční pracovní dobou. Před nástupem do zaměstnání jsem podepsala “ Prohlášení poplatníka daně“, protože z mého platu cca 6.000 Kč čistého potřebuji každou korunu a jsem na tom existenčně závislá. Přesto mi byla výplata zdaněna (nebyla uplatněna sleva na poplatníka) už 2x a to i přes upozornění zaměstnavatele. Lze něco dělat s touto chybou účetní? Peníze nutně potřebuji, proto jsem všechny dokumenty dodala včas a nechci čekat až na roční zúčtování a bojím se, že takto bude účetní činit pořád. Předem moc děkuji za odpověď

registrace plátce

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ neplátce DPH bude provádět svářečské práce v Rakousku( nejedná se o stavbu , je to výpomoc ve firmě). Jak by měl správně formulovat popis činnosti na faktuře, aby se nestal plátcem DPH ? Děkuji

danění příjmu ze zahraničí

Dear Sirs, I have a question regarding double-taxation. I'm a Czech permanent residence holder (and non-Czech citizen), and I've temporarily lived and worked in Ireland since Nov/2011. I'm going to quit my current employment in Ireland and start a new job in Prague on 1st May 2013. Given that I'm going to reside in Czech republic more than 182 days this year I'll be a czech resident for taxation purposes. The questions are: 1. Will my income from the emlpeoyment in Ireland (up until 1st May) be taxable in Czech republic, given that it is already being taxable in Ireland, and there's a tax treaty signed between Ireland and Czech Republic? 2. What documents or confirmations would you recommend me to bring over from Ireland to avoid double-taxation? Thanks, Alexander