FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den oane doktore, reaguji na Vaši odpověď a omlouvám se, že jsem svůj dotaz pravděpodobně špatně formuloval. Proto bych uvedl na konkrétním příkladě : Záloha ve výši 80% předpokládaného zdanitelného plnění přijata 7. 6.2006, 22.6.2006 vystaven daňový doklad na přijatou zálohu, odvod DPH ve ŘDP za zdaňovací období červen 2006. DUZP dne 10.7.2006, vystaven daňový doklad, ale proveden odvod DPH z tohoto plného UZP v červenci 2006 a dodatečně odpočet ze zálohy až v srpnu 2006 v řádném daňovém přiznání za srpen 2006 - zda lze tento dodatečný odpočet zálohy provést v řádném daňovém přiznání či vázat na DUZP, t.j. v dodatečném daňovém přiznání. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu ohledně DPH. Zda se při pořízení nákladního dvounápravového přívěsu z EU, který byl pořízen do 3 měsíců ode dne prvního uvedení do provozu, jedná o nový dopravní prostředek. Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu na jaké účty mám dát :1.Dodatečný platební výměr na daň z přidané hodnoty2.Dodatečný platební výměr na základ daně,daň a ztrátu z příjmů FO.3.Platební výměr na daňové penále DPH??? Děkuji
Podnikatel se chce zaregistrovat dobrovolně jako plátce DPH.V současné době má nedokončené zakázky,které má např.dohodunuté za cenu 500 tis.Práce budou dokončeny až po registraci,tudíž je musí fakturovat s DPH. Ale co má brát jako základ daně? Má k těm 500tis přičíst DPH nebo DPH vypočítat z 500tis? Nebo je to čistě na domluvě mezi ním a odběratelem? Je k tomu nějaký § v zákoně? A jestě jednu otázku, může si nově registrovaný odečíst DPH na vstupu u plnění přijatých před registraci?Dočetla jsem se,že jen u MAJETKU a to v rozmezi nabití 1 roku před registrací. Děkuji
dobrý den, zaujal mě dotaz na vedení podvojného účetnictví v občanských sdruženích, které vedly jednoduché účetnictví k 31.12.2004. Slyšela jsem, že byl zákon upraven - Zákon č. 264/2006 - povinnost vést podvojné účetnictví byla posunuta o jeden rok.
Dobrý den dne 1.1.2006 jsem začal soukromě podnikat v rámci VPP, ale stále jsem státním zaměstnancem(Ředitelství silnic a dálnic, Správa Brno). Vedu si podrobný přehled o příjmech a výdajích a dokladovou evidenci mám v "ažuritě". Není mně ale jasné, jaké formuláře budu muset předložit jakým institucím k 31.3.2007. Děkuji Vám za Vaši odpověď !
Jsem čtvrtletní plátce DPH.Mohu vystavit zálohovou fa s DPH v jednom čtvrtletí a v dalším čtvrtletí vystavit fa ma celou částku? Může si odběratel služby nárokovat DPH až dostane fa na celou částku?
Jako starobní důchodce si požádám o vystavení živnostenského listu a budu podnikat. Musím platit sociální a zdravotní pojištění?
Dobrý den. Členění živností pro výdaje paušálem p jsou prý uvedeny v nějakém usnesení vlády. Můžete mi prosím říci číslo tohoto předpisu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dva dotazy. Jsem živnostník a od srpna tohoto roku jsem plátcem DPH. 1. Kdy mám do přiznání k DPH zahrnout tzv. uzávěrkové výdaje (telefon, benzin apod). 2. Pochopila jsem správně zákon, že pokud mám na leasing osobní auto, které je zahrnuto v majetku firmy, nemohu použít DPH, které zaplatím v leasing. splátkách pro odečet v přiznání k DPH? Děkuji
Dobrý den pane doktore, můžete mi, prosím, poradit ohledně DPH : 1) Můj dotaz se týká § 78 – úprava odpočtu daně Pořídil (koupil) jsem jako plátce nemovitost od neplátce (=bez DPH), tuto nemovitost jsem používal pro své podnikání, musel jsem ji opravovat a částečně i technicky zhodnotit (odečetl jsem si DPH). Když nyní tuto nemovitost po dvou letech prodám při splnění podmínky pro osvobození dle § 56 (nabyl jsem ji před 2 roky, ale kolaudace proběhla před více než 3 lety) budu muset provést úpravu odpočtu daně dle § 78 u uplatněného DPH u technického zhodnocení, nebo u oprav ? Já nemohu nikde nic o technickém zhodnocení v zákoně najít. 2) Pokud bych tuto nemovitost místo prodeje daroval – stejná podmínky jako v bodě 1) – domnívám se správně, že se jedná o zdanitelné plnění - převod nemovitostí dle § 13/4 a), ale při splnění podmínky pro osvobození nebudu DPH odvádět ? Ale opět vůbec nevím co tady s § 78. Předem moc děkuji za radu. Zdeněk Matura
Dobrý pane doktore, obracím se na Vás možná s velmi jednoduchou otázku týkající se správného stanovení zdaňovacího období v případě zálohy a DUZP. Nikde jsem v ZDPH nenašel, že při UZP musí být odúčtována přijatá záloha (s uplatněním DPH na výstupu) ve stejném zdaňovacím období jako DUZP. Lze či nelze dodatečně odúčtovat přijatou zálohu v ŘDP v pozdějším zdaňovacím období než byla DPH vykázána z DUZP. Podle mne dle §37 odst. 3 ZDPH to nejde. Odúčtováním přijaté zálohy v ŘDP snižuji daňovou povinnost v daném zdaňovacím období a pokud to provedu v pozdějším zdaňovacím období neporuším ZDPH? Děkuji
Dobrý den, může se stát firma zabývající se pouze zprostředkovatelskou činností směřující k uzavření pojistných smluv mezi třetími osobami a pojišťovnami, plátcem DPH? Stačí k plátcovství dle zákona o DPH překročení obratu 1 mil. Kč? Pokud ano, vyplňují se poté tyto osvobozené činnosti do řádku 530 daňového přiznání DPH? Děkuji Vám za odpověď.
Vážený pane doktore, prosím laskavě o informaci k následující problematice. Pronajímali jsme budovu (pension), který nájemce technicky zhodnotil a s naším odsouhlasením i odepisoval. Nyní neplatí nájemné, proto chceme nájem ukončit. Otázka 1: V jaké výši a kolik let se odepisuje technické zhodnocení ? Kolik dlužíme nájemci za toto zhodnocení ? Otázka 2. Jaká daň z příjmu ( nepeněžní plnění) by se platila ? Prozatím jsme platili daň z příjmu vypočítanou z nájemného sníženého o paušál -výdaje. Mnohokrát děkuji
Prosím o radu kopupili jsme starší stroj vstřikovací lis (výrobní prostředek) za cenu 25.000 Kč bez DPH. Jak máme tento stroj zaúčtovat jako (hmotný investiční majetek a odepisovat ho, nebo jako drobný hmotný investiční majetek a dát přímo do výdajů). Naše firma vede daňovou evidenci a jsme plátci DPH. Dále mám dotaz do jaké odpisové skupiny máme zařadit samojízdný žací stroj - zahradní traktůrek na úpravu zatravňěných ploch okolo firmy poř. cena 85.000,- Kč. Děkuji za odpověď.
Prosím o info, zda vypořádání manželů po rozvodu (odstupné za dům ve výši 2 mil.Kč, který si jeden z manželů ponechá) podléhá nějaké daňové povinnosti. Děkuji
Dobrý večer, chci se zeptát jak je možno podnikatele poslat do konkurzu, pro jeho platební neschopnost. Děkuji
Dobry den. V rijnu 2005 jsem si koupil byt (kupni smlouvu jsem podepsal v rijnu a ve stejnou dobu byl podan navr na vklad do katastru). Pak jsem zacal splacet hypoteku. V danovem priznani za rok 2005 jsem si snizil zaklad dane o zaplacene uroky z hypotecniho uveru. Nedavno mi ale urednice z danoveho uradu volala a ptala se me kdy jsem byl zapsan do katastru jako majitel. Kdyz jsem ji odpovedel, ze az v unoru 2006, tak mi rekla, ze nemam narok si uroky z danoveho zakladu odecist. Je to tak spravne? Nic takoveho jsem v zakone nenasel. S pozdravem,
Dobrý den,OPD v EU poskytla tuzemskému plátci službu dle § 10 odst.6 zák. o DPH. Je mi jasné, že místo plnění je v tuzemsku. Zároveň si myslím, že uplatní nárok na odpočet, kde však v zákoně najdu tvrzení, které toto potvrzuje? Děkuji mnohokrát
Dobrý den, od 10.11.2005 platí podle zákona o dani z příjmu v § 25 odst. 1 písm. t), uznatelným nákladem jako propagační předmět tiché víno. Jestliže firma začíná hospodářský rok 1.10.2005 - 30.9.2006, řídí se zákonem roku 2005. Může použít v měsíci září 2006 toto ustanovení? Děkuji za odpověď